ajutor oala sub presiune

ajutor oala sub presiune | Autor: mgabi

Link direct la acest mesaj

Buna.

Am o oala sub presiune de 15 ani dar de 10 ani nu mai am nici instructiunilede folosire si nu am mai folosit-o, ,cu capac ci asa la fierbere obisnuita. Acum asa avea nevoie de ea si imi este frica sa nu explodeze daca nu o folosesc cum trebuie. Adica nu stiu ce sa fac cu cele doua capacele: cel rosu trebuie ridicat de la inceputul fierberii? , iar celalat nu face nimic. Cum sa fac si oare oala mai o fi functionala. Am auzit ca in timp garniturile se distrug si oala nu ar mai fi buna.
Modelul oalei mele este unul vechi cred, Alpin

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns gabivalceanu spune:

Eu zic sa-ti iei alta...
Trebuie f bine verifcat ca cele doua orificii sa fie DESFUNDATE, apoi sa functioneze... Nu stiu ce sa zic. Teoretic (nu stiu modelul tau, dar banuiesc ca e acelasi principiu), o supapa e de rezerva, nu umblii la ea. Cealalta trebuie putin slabita, si cind incepe sa fluiere, dat focul sub oala f la mic. Dupa un timp, depinde ce vrei sa fierbi, pt legume 10-15 minute de cind fluiera, stingi focul si NU DESCHIZI CAPACUL! Scoti supapa aia slabita care se invirtea si fluiera si pe acolo (atentie!) iese cu presiune aerul firbinte din oala. Cind nu mai iese nimic, ai voie sa deschizi capacul.

Succes!

GABI

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buli spune:

da, si eu as zice sa-ti iei alta.

www.youtube.com/watch?v=YhWZ7bpfQag" target="_blank">@

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns floaredemac spune:

soacra-mea a patit-o, i-a explodat una acum vreo 20 de ani. Mie mi-e groaza de ele, mai ales fiindca am copilul mic si chiar daca stau cu ochii pe el tot se pot intampla nenorociri. E posibil ca garniturile sa isi piarda elasticitatea, depinde de calitatea lor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns peanut spune:

Eu mi-am cumparat una de curand si sunt foarte multumita.Imi place tocana de vita si dupa ce am fiert carnea patru ore la oala mi-a ajuns si m-am dus si mi-am luat oala sub presiune.
Incearca la vreau magazin de specialitate,a mea nu are buton rosu. Sa fie desfundate orificiile si sa lasi sa iasa presiunea inainte sa desfaci capacul.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns petra spune:

Mgabi,
Daca oala a fost pastrata in bune conditii chiar daca nu ai folosit-o de multa vreme o poti verifica daca este ok. Garnitura de cauziuc se vede cu ochiul liber daca este buna, daca nu are fisuri si mai ales daca nu si-a pierdut elesticitatea. Supapele la fel se pot verifica , si daca totul pare ca este ok nu ai motive sa o arunci.
Eventual poti da cautare pe internet sa gasesti modelul si cartea cu instructiunile de folosinta.

In oala sub presiune (legumele, carnea, etc) totul mai fierbe si dupa ce focul este stins. Asa ca eu daca stiu ca am titnut legumele de ex, la foc cat trebuie, iau oala de pe foc , o pun in chiuveta si las sa curga peste ea apa rece, fara sa-i incerc supapele sau sa o deschid. In felul acesta se opreste fierberea si se reduce . f.mult timpul de asteptare pana scade presiunea. Eu am patit de multe ori ca sa scot legumele terciutite din oala sub presiune pentru ca le-am lasat acolo pana i-a scazut presiunea. LA carne nu se pune problema pentru ca nu se desface chiar asa usor.


Mergi la inceput