BCR - OUG 50/2010 - credite 2007 si 2008

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns lidsta spune:

Citat:
citat din mesajul lui gabidaniela

conform legii, ar trebui pastrata marja din contract (intre 1,2 si 1,5%)

Esti sigura ca asa este? Ma indoiesc ca 2% pe an (euribor + marginul de mai sus) e un pret corect, nimeni (adica nici banca) nu se finanteaza la pretul acesta. Si peste pretul de finantare mai tb adaugat si costul rezervei la BNR si riscul de credit si costurile operationale si asa mai departe, deci 5% peste EURIBOR este foarte bine pentru client in conditiile actuale in care CDS-ul e peste 3%. Banca nu va face profituri semnificative ba poate mai nimica, daca punem in balanta zecile/ sutele de procese care vor urma. E posibil ca primii clienti sa castige in instanta dar la un moment dat se va trezi poate cineva sa vada ca ANPC-ul bate de multe ori campii doar asa ca pot, ca bancile sunt ochiul dracului si ca da bine populismul asta ieftin dar modern (nu numai la noi ci peste tot).
PS Nu sunt angajat BCR.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabidaniela spune:

Lidsta, in contractele noastre nu scrie nimic de rezerve BNR sau alte asemenea. Noi nu am semnat cu BCR contracte pentru un anumit nivel al dobanzii. Eu vreau sa se aplice legea, adica sa nu se modifice marja, iar dobanda de ref interna sa fie inlocuita cu Euribor. Nu scrie nicaieri ca banca trebuie sa aiba musai profit si ca toate riscurile trebuie asumate de client.
De cand cu criza, banca ne-a tinut dobanzile la un nivel incompatibil cu contextul economic, in timp ce toate celelalte banci au scazut-o. Eu, la un credit ipotecar in euro pe 30 de ani, platesc o dobanda de 10,5% pe an iar in contractul cu banca nu este specificata aceasta dobanda, ci numai clauze abuzive cum ca banca poate face orice fara acordul meu.
Acum cand legea ma ajuta, nu voi mai lasa banca sa ma jecmaneasca.

Mergi la inceput

Extras din scrisoarea trimisa de ANPC catre ARB la data de 28 Iulie:

"Pentru contractele de credit in derulare in care dobanda era compusa din dobanda de referinta a bancii + o marja fixa, suntem de acord ca noua formula de calcul sa includa indicele de referinta (adica EURIBOR, ROBOR, etc) + o marja fixa compusa din marja fixa existenta in contractul initial si diferenta dintre valoarea dobanzii de referinta si valoarea indicelui de referinta valabile la data intrarii in vigoare a OUG respectiv 21 iunie 2010"

Adica daca la 21 iunie dobanda era 10% formata din dobanda de baza a bancii de sa zicem 6% plus marja 4% iar la data de 21 iunie euribor era 1%, dobanda ta devine euribor + 9%, adica tot 10%.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns annablue spune:

Ce se intampla la creditele in lei cu dobanda fixa? Cei mai afectati sunt cei cu credite pe 30 de ani si cu rate in euro...
Dar eu am un credit de nevoi fara garantie pe 5 ani (mai am 4) cu dobanda fixa de 18,5% in RON. Marja bancii se deduce ca era 16,5% (ca in contract se specifica dobanda fixa din dobanda de referinta a bancii + 2 pp)...
Cum se modifica cf OG 50 o astfel de situatie?

Am intrat si pe acel grup de care postase gabidaniela si incerc sa ma dumiresc... vad ca se vorbeste de actiune in instanta...

Mergi la inceput

annablue,
Citeste cu atentie contractul. Daca este specificat ca dobanda este fixa atunci asa ramane, nu se poate schimba functie de indexi. Din pacate daca ai comision de rambursare anticipata el ramane valabil in timp ce pentru creditele cu dobanda variabila acesta este eliminat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns chris spune:

Daca doriti mai multe detalii despre noile prevederi ale OUG 50/2010 si lupta care se duce cu BCR in special, s-a constituit un grup care va da banca in judecata, si sunt discutii pe aceste teme.
Nu stiu daca am voie sa postez aici link-ul pentru ca este un alt forum, cine vrea link-ul sa dea PM.
Numai bine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns helen75 spune:

Buna fetelor,
Se aplica aceasta OUG 50 si la "descoperirile de cont " ? Sotul meu are un astfel de credit din 2008, calculat la venitul de atunci, dr intre timp, si-a schimbat locul de munca, a devenit bugetar si venitul e redus la jumatate fata de cel care era la data acordarii descoperitului. A primit un mesaj sa se prezinte la BCR si chiar am emotii, ce si cum va fi.
Va rog, cele mai pricepute sa ne ajutati si pe noi.( sa ne deschideti ochii)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns elaga spune:

Am un credit pentru nevoi personale la bcr, in lei. Mi-a crescut dobanda de la 10% la 17,4% in 2 ani, adica de la o rata de 700 de lei am ajuns la una de 910. Acum 2 luni mi-au trimis un mesaj sa ma prezint la banca daca vreau sa-mi micsoreze dobanda la 15,2%, dar cu conditia ca aceasta sa ramana fixa. Acum am aflat motivul acestei bunavointe. Merci de informatie.
Am citit oug50/2010, art. 37. Se refera la dobanda variabila. Eu am dobanda revizuibila diferita de cea variabila. Se aplica oare hotarare?
Vad ca pe site-ul lor apar in continuare dobanzile variabile si revizuibile https://www.bcr.ro/sPortal/sportal.portal?_urlType=action&LABEL_MAIN_zz=13272.195696485398&LABEL_MAIN_pc=1&LABEL_MAIN_sh=82f75dc4224d04cf201f42cc2c8edbde&cci=Channels/Persoane_fizice/Credite/Destinatie_multipla/divers_dobanzi_pg_Content.akp&desk=bcr_ro_0785&navigationId=021786849766771190000194&&popup_w_webc_url=Channels/Persoane_fizice/Credite/pf_credite_dobanda_referinta_pg_Content.akp&popup_desk=bcr_ro_0785&otherPopup=1&_windowLabel=LABEL_POPUP_1

Mergi la inceput