Psihologul si logopedul in cadrul gradinitei
Dragi parinti,
Cat de utila considerati ca este prezenta unui psiholog si/ sau a unui logoped in cadrul unei gradinite? In momentul in care alegeti o gradinita pentru copilul dvs, constituie prezenta acestuia un criteriu relevant?
Cateva cazuri in care psihologul/ logopedul poate ajuta:
- in cazul problemelor intra-familiale care pot afecta dezvoltarea armonioasa a copilului: divortul, aparitia unui nou membru al familiei, invidia intre frati, decesul, familia monoparentala;
- problemelor legate de etapele firesti in dezvoltarea copilului:adaptarea la gradinita, formarea deprinderilor de autonomie, probleme de comunicare, timiditatea, hiperactivitatea, refuzul si incapatanarea copilului, pedeapsa/recompensa acordata acestuia;
-intarziere in dezvoltarea limbajului verbal/expresiv, absenta a limbajului verbal,etc etc etc.
Va este dificil sa cereti sfatul sau ajutorul unui psiholog?
Raspunsuri
anemona spune:
Sincer, depinde de psiholog. Cunosc absolventi de facultate de psihologie care nu au nici o treaba cu aceasta meserie, desi ei asa cred. Sfaturile lor sunt inspirate strict din experienta lor de viata. Iar un psiholog adevarat nu stiu cat isi pierde timpul printr-o gradinita.
clarissa_msd spune:
stimata doamna anemona,
sper ca nu faceti parte din categoria romanilor care nu recunosc rolul psihologului, si nu ma refer la psihiatru, in dezvoltarea personala a copilului sau adolescentului, cu atat mai mult cu cat un specialist cum este psihologul, poate observa cu mai mare acuratete modificarile de comportament ale copilului si chiar cauzele acestora, poate mai eficient decat noi cei care traim zi de zi langa el.
consider ca un psiholog poate avea un rol important in cresterea copilului, ajutand parintii sa depisteze, sa evite, sa depaseasca eventualele probleme ce pot aparea in dezvoltarea copilului.
vreau sa va asigur ca nu imi apar colegii de breasla, nu sunt psiholog, dar este adevarat ca practic tot o meserie liberala ca si cea a medicilor si tocmai din practicarea acestei meserii am observat ca de cele mai multe ori nu colegii ce apar la stirile de la ora 5 pentru a-si spune parerea sunt adevaratii profesionisti, ci de foarte multe ori oamenii tineri cu cativa ani de experienta trateaza problemele cu mai multa seriozitate si implicare.
cu toata stima
anemona spune:
stimata doamna clarissa, sincer, nu sunt o persoana ignoranta, asa cum sugerati. am o meserie liberala si eu (nu ca asta ar avea vreo importanta in context) si consider psihologia o ramura pe cat de interesanta pe atat de utila.
daca ati fi citit cu atentie ceea ce am scris, ati fi observat de altfel ca nu am nimic impotriva psihologilor, ci doar ma indoiesc de calitatile si competenta unora dintre ei. sa fim seriosi, fara sa vreau sa jignesc pe cineva, dar buticurile universitare din romania au produs asemenea "profesionisti" pe banda rulanta in ultimii ani si am avut si sansa (sau nesansa?) sa intalnesc cativa din aceasta categorie. in nici un caz nu se vor simti lezati oamenii seriosi, care isi fac treaba cu pasiune si competenta.
pe de alta parte nu pot sa nu remarc consecventa cu care este pomovata pe diverse subiecte aceasta gradinita, efortul conjugat si sustinut de a aduce in lumina in diverse moduri aceasta adevarata universitate a prescolarilor (a se vedea subiectele deschise pe aici).
si acum ma adresez celor care au deschis aceste subiecte. mi s-ar parea normal sa faceti acest lucru in alta parte. pe site-ul dvs sau intr-o reclama platita. sa lasam acest forum pentru parintii care au ceva de spus din experienta lor.
Miriluta spune:
LA gradinita unde merg copiii mei, exista un logoped si un psiholog. Fiind o gradinita internationala, sunt multi copiii care au dificultati in a asimila limba parinitilor plus limba germana plus engleza. Mi se pare o super chestie.
Psihologul vine odata pe luna si discuta cu copiii despre diverse teme care ii intereseaza pe ei la momentul respectiv (parintii au divorta, mi-a murit pisica...). Daca exista probleme serioase, aranjeaza o discutie cu parintii respectivi. Participa si la sedintele semestriale cu parintii si primim tot felul de informatii care sa ne ajute sa gestionam mai bine situatiile de criza cu copiii nostri.
Pe scurt, mi se pare un lucru foarte bun.
maraki spune:
Si la gradinita copilului meu este un logoped si un psiholog.
Monica
http://www.community.webshots.com/user/maraki36
mami cu Angelo poniroulis ( 29 Dec. 2005 )
Foto Angelo
Angelo1
Angelo2
Angelo3
Angelo4
filmulete maraki5
ralu100 spune:
Buna ziua!
Perimteti-mi sa apreciez interesul gradinitelor (oricare ar fi ele) fata de opiniile parintilor. Mie mi se pare meritoriu faptul ca educatorii si managerii de gradinita cer sfatul direct pe forum. Orice parere a tuturor factorilor implicati in educatia copiilor nostri este binevenita.
Prezenta psihologului/ logopedului in cadrul gradinitei este un criteriu in plus pentru mine atunci cand evaluez o institutie scolara sau prescolara. Spun acestea pentru ca nepotica mea a avut intarzieri grave in dezvoltarea limbajului, care nu au putut fi rezolvate decat cu ajutorul logopedului. Daca fetita mea ( mica rau de tot acum! :)) probleme de aceasta natura, ar fi nemaipomenit ca gradinita la care va merge sa aiba un astfel de specialist.
stcgeo spune:
Temele deschise de managerul unei gradinite ( nu i-am retinut numele) sunt interesante si la obiect. Nu vad de ce ne-am impiedica de postarile unuia sau altuia in cadrul forumului. Sunt parinte si citesc doar temele care ma intereseaza, asa ca postarile ce nu corespund cerintelor mele nu merite nici implicarea mea. Sa nu dam cu pietre daca moderatorii nu o fac.
emistanciu spune:
Multumesc foarte foarte mult Stcg, mami fericita de gogosica Alex!
Eu cred ca prezenta unui psiholog/ logoped in gradinita este utila. Este greu de gasit un psiholog bun, indeed, dar avem situatii similare nenumarate: greu de gasit educatori destepti si dedicati, parinti deschisi, copii cuminti , etc.
Ceea ce am constatat eu in gradinita este faptul ca: daca initial parintii erau foarte putin doritori sa discute problemele de familie care le afecteaza implicit copilul, acum au capatat incredere si abordeaza psihologul/ logopedul face-to-face pentru discutarea acestora:
- are copilul meu probleme daca nu vorbeste la varsta de x ani? de ce natura pot fi acestea?
- intrucat sunt in divort, cum sa procedez astfel incat copilul sa nu resimta foarte tare consecintele?
- mama divortata: am un nou prieten, cum sa procedam astfel incat acesta sa fie acceptat de copil? etc etc etc.
Psihologul fiind in permanenta in gradinita, observa copilul si poate da niste sfaturi pertinente parintilor, ba chiar si educatorilor care trebuie sa acorde o atentie deosebita kinderului care are probleme in familie.
Ma gandesc la copil ca primul beneficiar al acestei chestiuni.
PS: si chiar daca psihologul nu este bun, poate ne lamurim noi insine niste chestiuni vorbindu-i.....
stcgeo spune:
Nu vreau sa intru in detaliu despre problemele pe care le poate rezolva din timp un astfel de specialist, pentru ca o parte au fost deja enumerate. Totodata sunt de acord ca orice institutie de invatamant fie ea particulara sau de stat ar trebui sa beneficieze de asistenta logopedului sau a psihologului. E clar ca de multe ori parintii neaga sau nu observa tulburarile de comportament, care depistate la timp, ne pot ajuta in primul rand puiul sa se dezvolte, dar deasemenea consider obligatorie consultarea prealabila a parintilor. Cunosc cazuri in care directoarea gradinitei a considerat necesara asistenta psihologica a unui copil fara a-i anunta pe parintii si in astfel de cazuri mi-as retrage imediat copilul. O astfel de abordare nu este nici etica si nici de bun simt.
sorana spune:
Problema de care m-am lovit eu este ca psihologul este angajatul gradinitei si ca atare intr-un conflict (e mult spus "conflict") intre copil si educatoare/directoare va lua apararea angajatorului si nu copilului.
Foarte concret - noi am avut o problema la gradi, copilul a inceput sa vomite de stress (avea 5 ani). Psihologul gradinitei a spus ce a spus si directoarea (suntem devina noi, parintii, pentru ca nu facem acasa "militarie" cu ea asa cum ar trebui si o lasam prea de capul ei, o sa ajunga sa nu stie nimic si sa nu se adapteze si alte prostii de gen) iar psihologul la care am fost cu copilul la o clinica mi-a zis ca nu are copilul incredere in el si ca i-a fost sistematic subminata increderea in ea in gradinita si ca sa schimb gradinita si sa o incurajez si eu si ca va fi ok.
Am schimbat gradinita, la noua gradi (care btw nu avea psiholog) a fost copilul incurajat si laudat, a invatat multe si apoi a facut cu brio fata la scoala.
Asa ca, din experienta proprie, as zice ca .... mai bine lipsa.
Sorana si Monica (7 ani)