Urzici de TOAMNA, culegeti?
Am gasit de curand urzici la marginea padurii si as vrea sa culeg la toamna (desi, unii spun sa nu le mananci dupa ce le apar florile; stiti ceva?).
Vreau sa va intreb si cum le deosebesc pe cele tinere, avand in vedere ca pe langa ele cresc si alte plante aproape identice (le lipsesc totusi perisorii urzicatori iar floricelele sunt diferite). Nu-mi spuneti sa iau o lupa cu mine pt. perisori sau sa ma urzic cu fiecare in parte ca nu ma descurc .
Imi inchipui ca cele tinere cresc chiar langa ale batrane, asa-i? Dar descrieti-le voi (povestiti si daca au flori/seminte, eu imi inchipui ca nu...), m-ar ajuta sa le gasesc.
La tzara americana (poze)
Raspunsuri
FlyLady74 spune:
Eu mananc urzici numai de primit, de la mama sau soacra. Primavara.
Si nu le gatesc separat, ca mi se par tare seci. Le combin cu salata de vinete, cu spanacul sau pasta de avocado.
Uneori mai incerc cate o ciorba, dar nu prea des.
Natasa spune:
Mie nu-mi plac urzicile, dar mama, care e pasionata, spune ca doar alea de inceput de primavara sint bune. Si bunica spune la fel si ea a trecut si prin perioade de foamete dupa razboi, asa ca a incercat orice "buruieni" comestibile.
Madona spune:
da, si eu stiu ca urzica e buna de mancat numai inainte de a inflori.
desi n-am cules niciodata urzici, am auzit ca se pot manca si noile vlastare care dau toamna la radacina plantei batrane; deci asteapta sa rasara plante tinere si culege-le pe acelea numai.
postarea ta mi-a adus aminte de calitatile extraordinare ale acestei plante, asa ca voi culege si eu urzici la toamna. mi-as planta si in curte cateva...
Madona spune:
uite si poze: http://plants.usda.gov/java/imageGallery?category=sciname&txtparm=Urtica&familycategory=all&growthhabit=all&duration=all&origin=all&wetland=all&imagetype=all&artist=all©right=all&location=all&stateSelect=all&cite=all&viewsort=15&sort=sciname
ML spune:
Multumesc, atunci am sa astept si eu pana la primavara (multumesc si pt. linkul cu poze, info, l-am pastrat).
Sper sa le deosebesc la primavara si sa iasa inaintea "rivalelor". Daca nu ma descurc revin (de mai gasesc pe cineva aici).
La tzara americana (poze)
Madona spune:
Nu, Ml! Nu trebuie sa astepti decat pana la toamna, cand apar alte urzici noi, crude, la radacina celor vechi.
Uite aici: http://sanatate.ca/plante-medicinale/urzica/
spune:
"Este bun obiceiul de a bea un ceai preparat din varfuri proaspete de urzica, timp de 4 saptamani, primavara si toamna."
iar in alta parte, cineva spune la inceput de nov:
"Ieri la o plimbare prin padure, am cules varfuri de urzica. Nu din cele ajunse la varsta senectutii, pe care si-au facut ciorile cuib... Ci de pe niste urzici mai adolescente de circa 10 -15 centimetri inaltime."
Iar acum stim si cand sunt ele bune de cules toamna: a doua jumatate a lui oct.-prima jum. a lui nov. (cel putin in Ro). Eu am de gand sa le pandesc...
Iar de recunoscut, nu-s greu, ca urzica! Si dupa ce te urzici cu una, le recunosti usor pe celelalte.
ML spune:
Madona, m-am uitat iar la ele, acum li se vad bine de tot semintele, celor batrane. Am sa caut tinere in oct./nov., acum tot imi este destul de greu sa le deosebesc de celelalte, care nu sunt urzici, nici macar nu stiu daca sunt otravitoare (poate le fac o poza...).
Stii ce am citit pe Internet? Ca daca fierbi urzici in apa sarata, apa respectiva o poti folosi pe post de cheag vegetal pt. branza. Dar am sa mai caut, nu sunt prea multe detalii sau poate intreb separat "La bucatarie". Deocamdata as vrea sa le inmultesc cumva (nu sunt prea multe iar cele care au crescut sunt printre niste copaci taiati si impinsi in padure, cam greu de ajuns. Cred ca le-ar prii niste baliga de vaca, asa-i ?).
La tzara americana (poze)