gustul uleiului de sofran
Salutare!
Am cumparat o combinatie de 4 uleiuri obtinute prin presare la rece (masline, rapita, floarea soarelui si sofran).
E iute si inteapa pe gat.
Sa fie oare de la sofran? Ma puteti lamuri? :)
(Uleiul e facut in Franta, iar pe eticheta in romana, "sofran" e traducerea pentru "carthame".
Carthame e sofran? E corecta traducerea?)
Pentru parinti, de dragul copiilor
"Omul care a inventat distractia a fost copilul" - din jurnalul unei mămici de băietel.
Raspunsuri
buli spune:
eu am gasit ca ar fi sofranel, care e diferit de sofran si e folosit uneori ca inlocuitor
http://farmaciaverde.util21.ro/produs_5375_ulei-de-sofranel-bio-250ml-byodo-bio.html
http://ro.wikipedia.org/wiki/%C8%98ofr%C4%83nel
http://ro.wikipedia.org/wiki/%C8%98ofran
www.youtube.com/watch?v=YhWZ7bpfQag" target="_blank">@
denizel spune:
Multumesc, Buli!
N-am folosit niciodata sofran. Din ultimul link am dedus ca e un condiment... amar. Arunc uleiul .
"Omul care a inventat distractia a fost copilul" - din jurnalul unei mămici de băietel.
buli spune:
nu stiu ce sa-ti spun sa faci cu uleiul, dar sofranul, condiment e f fain. semintele - de fapt pistilele cu pricina.
eu am facut o reteta de rissoto milanese ... yamii
http://www.italianchef.com/risotto.html
www.youtube.com/watch?v=YhWZ7bpfQag" target="_blank">@
corap spune:
e tradus gresit. sofranul adevarat nu are componente amare.
In alta ordine de idei presupun ca ar costa o avere sa faci ulei din sofran, eu am dat pe 2 grame de flori (stamine sau ce sunt ele) vo 10 euro, asa ca nu pot sa-mi imaginez cat ar costa o substanta uleioasa obtinuta din palnta. eu il folosesc la orez vara (adica cea mai simpla mancare: orez, putin unt, sofran si zeama de lamaie
Chiar, ar trebui sa fac ...
c & andrei-ardei 14.11.2005 & cireshik anais 07.05.07
FEBRUARIE thing-a-day
roxanaz spune:
Citat: |
citat din mesajul lui denizel Multumesc, Buli! N-am folosit niciodata sofran. Din ultimul link am dedus ca e un condiment... amar. Arunc uleiul . Pentru parinti, de dragul copiilor "Omul care a inventat distractia a fost copilul" - din jurnalul unei mămici de băietel. |
in mod sigur Carthamus nu e sofran! e sofranel in romaneste (probabil datorita culorii florilor care e asemanatoare cu cel al sofranului).
www.bioproduct.ro/articole/documentatie-cultivarea-sofranelului.htm" target="_blank">aici zice ca e special pentru producerea uleiului.
pe sofran il cheama Crocus sativus, deci complet alta familie si alta "mancare de peste"
Roxana
denizel spune:
Olina87, nu, uleiul pe care l-am cumparat nu e picant la fel ca cel de masline presat la rece.
S-ar putea ca iuteala sa fie de la sofranelul asta, dar n-avem de unde sti. In nici una dintre descrieri (multumesc, Roxana, pentru ca ai cautat ) nu se spune ce gust are sofranelul, domle .
corap spune:
a, uleiuri aromate se pot face in casa f simplu - iei sticla de ulei si bagi in ea condimentul /condimentele favorite; totusi in ulei extravirgin de masline merg doar aromele ff puternice - gen ardei iute, usturoi. a... si chimen
va urasc, ce-oi fi intrat pe-aici pe la mancaruri - io-s la cura de dezintoxicare - nimic cu gust bun sa n-atinga papila.
c & andrei-ardei 14.11.2005 & cireshik anais 07.05.07
FEBRUARIE thing-a-day
roxanaz spune:
Citat: |
citat din mesajul lui denizel S-ar putea ca iuteala sa fie de la sofranelul asta, dar n-avem de unde sti. In nici una dintre descrieri (multumesc, Roxana, pentru ca ai cautat ) nu se spune ce gust are sofranelul, domle . Pentru parinti, de dragul copiilor "Omul care a inventat distractia a fost copilul" - din jurnalul unei mămici de băietel. |
din ce spui tu mai sus as zice ca era ceva wrong cu uleiul. ca daca sofranelul asta e planta speciala ptr extras ulei clar nu trebuie sa aiba vreun gust amar/intepator... zic si io, nu? ma gandesc ca fiind un ulei mai sensibil nu a fost pastrat in conditiile "care trebe" si si-a modificat proprietatile. pacat de el...
fix asa cum zice Cora am eu doua sticlute facute de manutele mele: unul cu chilli si unul cu rozmarin. nasoale de tot . (pe primul aproape l-am dat gata de tot peste niste baby-caracatite la gratar, cu sos de lamaie si menta. gata, tac ca mi-o iau )
R
denizel spune:
Roxana, pardalnicu' de ulei e doar neplacut iute, nu e amar (in ultimul dintre linkurile puse de Buli se zice ca sofranul trebuie folosit cu moderatie, fiindca e amar).
Poate totusi sofranelul e iute, fiindca un ulei alterat nu cred ca se iuteste, nu? Mai degraba se amaraste, iar atunci zici ca poate are sofran in el si nu-l arunci :))))).
eh, oricum nu-l arunc pana diseara, poate apar cunoscatori in ale sofranelului si imi salveaza uleiul de la sfarsitul dezonorant .
Corap, cam cat chimen pui in 500 ml ulei?
Si cum il pui? Intreg sau maruntit?