Alaptat in tandem
Raspunsuri - Pagina 10
alinushca spune:
Salutare si de la noi!
Intrebari:
1. Poate sa inceapa primul puseu de crestere la 5 zile de viata ? S-a nascut cu 3500, in spital a slabit in 2 zile doar 180 de gr fiind alaptat exclusiv (spre deosebire de primul care a ost pe lapte praf in spital fiind ceza si in 2 zile a scazut 340 de gr). Parea ca si-a facut un program cam la 2 ore si chiar mai rar noaptea iar de azinoapte ar suge si in fiecare ora.
2. Mai apar probleme/intariri ale sanilor la a doua alaptare? Mai ales fiind si un bb de 2 ani care vrea si el pe-acolo de mai multe ori pe zi?
3. Cat sa-l las pe bb1 la san? Am incercat sa-l las doar cateva minutele scurte ca pare sa-l multumeasca si sa nu interfereze cu programul lui bb2.
4. Gelozia pe sanul dat des lui bb2 este totusi destul de puternica oricate explicatii i-as da. Dar e si multumit cand primeste si el si se simte cumva din nou legat de mine prin asta. Pana la urma e inevitabil cand vine un fratior mai mic sa nu devina gelos. Mai ales ca trebuie sa stam mereu "cu gura pe el" sa nu sara pe cel mic, sa nu-l impinga, sa nu-l loveasca... si nu din rautate ci pentru ca asa intelege el sa se poarte acum.
5. Pediatrul a fost destul de yucky in legatura cu alaptatul in tandem si mi-a zis sa ma spal cu sapun dupa ce il alaptez pe cel mare si asa mai departe... asa o fi ?...
O sa mai imi vina mie...
Mami de (28.10.2008) si de (13.11.2010)
alinushca spune:
A! Si regurgiteaza lapte pe nas........... spre uimirea mea.
alinushca spune:
Asa si parca observ ca face kk mai des si bb1... o fi de la lapte? O fi a bad thing ?
pisi-pis spune:
Citat: |
citat din mesajul lui alinushca 5. Pediatrul a fost destul de yucky in legatura cu alaptatul in tandem si mi-a zis sa ma spal cu sapun dupa ce il alaptez pe cel mare si asa mai departe... asa o fi ?... |
Sa-i fie rusine pediatrului... Pai nu stau cei doi fratiori nas in nas toata ziua si isi transfera oricum toate bacteriile? Spalatul des cu sapun n-ar face decat sa provoace mici fisuri/rani sanilor tai si sa te alegi cu vreo colonie de bacterii pacatoase... Asa si mama a ramas cu gura cascata ca eu ma spal cu sapun pe sani o data pe zi, la dushul zilnic, pentru ca pe vremea ei trebuia sa curete sanul inainte de fiecare alaptare, dar au mai evoluat lucrurile intre timp.
Mami de Laura (14.06.2010) si Mitza Fetitza
Nerantula spune:
Scuze, fetelor, ca nu am mai scris, am fost foarte prinsa cu botezul Cezarei, care a consumat si multe alte feluri de resurse si inca sunt in recuperari. O sa raspund unde pot punctual si maine detaliez
Alinushca, in primul rand, felicitari pentru nastere! Multa sanatate si un drum frumos prin viata noului pui si mii de pupici lui Serafim pentru intampinarea fratiorului !
Referitor la intrebari:
1.stiam ca primul puseu e undeva la o saptamana, dar nu-s batute in cuie, deci posibil sa fie intr-un puseu de crestere. Mare papacios Nectarie :)! Cezara suge mai rar, dar s-a ingrasat binisor, e numai colacei peste tot, in curand o dam de-a rostogolul!
Uite aici despre pusee de crestere: http://www.kellymom.com/bf/normal/growth-spurt.html
2. Mie mi se mai intareau sanii la inceput, mai ales in maternitate, dupa ce a venit lapticul, erau chiar tari, asa ca am pus bebele unei alte mamici (rrome :) ) la un san si a rezolvat problema. Cezara si acum creste tot numai dintr-unul, pe care rar il goleste, insa Gruia trage strasnic din celalalt, acolo nici o sansa de intarire, decat spre dimineata, daca tot i-am scos mesele de noapte (nu si trezirile, se pare )
3. Eu il las pe Gruia cat ma tin baierele, si asta e foarte variabil, in functie de timp, durere, cererea Cezarei, frecventa solicitarilor lui ... nu am o regula
4. Care e intrebarea? La noi gelozia e maxima cand o alaptez pe Cezara, in rest in cam toate momentele cand fac ceva pentru ea. In seara asta incercam sa ii tai ei unghiutele si a inceput sa sara pe mine. A trebuit sa aman eu actiunea, ca nu am reusit sa il conving sa faca altceva, chiar si tati il imbia cu o revista noua cu Mickey Mouse (e fan) si tot calare pe mine a stat.
5. Sunt extrem de putin doctori deschisi la minte in ce priveste alaptatul in tandem, pediatra lui Gruia s-a straduit foarte tare sa ma convinga sa il intarc cand i-am zis ca sunt iar insarcinata. Pediatra Cezarei a fost incantata, nu mi-a zis sa spal sanii (desi eu o faceam, mi-a zis ca nu e cazul, oricum ce are unul va lua si celalalt oricat as incerca sa evit).
Otilia, mi-a ramas o cutie de LP de pe vremea cand bea Gruia, adica pana sa nasc, pentru ca eu lapte nu am mai avut de prin luna a 3-a de sarcina cu Cezara, iar el bea cu placere LP, pana in 500ml pe zi. Acum nici nu se mai uita la el.
Revin, ma duc sa apuc sa dorm ?
Nerantula spune:
Am revenit ... puiul meu drag mi-a facut cadou vreo 2 ore in seara asta acceptand invitatia bunicii de a merge la ea, ceea ce a fost o surpriza totala si iar m-a cuprins o mare admiratie pentru el si un drag imens! E surpriza pentru ca, inca dinainte de a naste, cu cateva saptamani, dar mai ales si total dupa venirea mea de la maternitate a respins-o pe mama (mea) vehement, cand o vedea o trimitea acasa la ea, nu voia sa faca nimic impreuna, cu nici un chip nu iesea din casa cu ea, nici macar un pampers nu voia sa ii schimbe. Cred ca o pedepsea pe ea pentru plecarile mele, pentru ca, de cate ori aparea ea, eu trebuia sa plec undeva ... de asta mama nici nu mi-a putut fi de alt ajutor cu Gruia in primele saptamani ale Cezarei, altul decat cel gospodaresc ..
Otilia, cum spuneam, LP e al lui Gruia si il pastrez in speranta ca, poate, imi va mai cere curand … biberon pentru Cezara am ca se intampla sa trebuiasca sa plec pe undeva musai uneori si ma mulg si ii las mamei sa-i dea. Deseori nu il cere si atunci incerc sa i-l dau lui Gruia, din biberon (al lui) sau cu paiul, dar nu e interesat, il vrea musai direct de la sursa, deci ar fi inutil efortul de a ma mulge pentru el. Oricum, la varsta asta nu mai are cine stie ce contributie la imunitate, as putea spune ca mai deloc. A supt destul colostru in ultimele luni de sarcina, acum lapte din plin, cu toate acestea este foarte des bolnavior (chiar azi mi-a facut un pui de febra pe langa mucii si tusea care au debutat luni, dupa ce abia ii trecusera :( ). In ultimele 2 luni de sarcina nu a avut 3 zile consecutive in care sa fie sanatos …
Porumbita, pare ca il pun pe Gruia pe primul loc pentru ca nevoile lui imi dau mai multa bataie de cap in efortul de a realiza echilibrul in satisfacerea nevoilor amandurora, dar e consumul meu, interior, pentru ei dau maxim posibil pentru fiecare. Fiecare dintre ei are nevoie de ceva diferit si nu exista un prim loc si locul doi. Dar eu simt ca nevoile Cezarei, din punct de vedere psihologic, sunt mai putin complexe, pentru ea e ok sa fie tinuta in brate si de bunica sau tati, sa doarma langa tati sau pe picioarele lui buni, mai nou vad ca prefera leaganul electronic. Da, am facut si compromisuri cu ea, ce n-am facut la Gruia, dar in ideea aceluiasi echilibru: i-am dat suzeta. Insa nici ea e lasata sa planga pentru nici un motiv si cred eu ca primeste atat cat ne pricepem sa ii oferim, oricum nu mai putin decat Gruia.
Nu intentionez sa il intarc acum, pentru ca ziua imi e ok si vreau sa il alaptez si pe el, noaptea nu mai puteam si sper eu ca in curand va fi rezolvata situatia asta, chiar daca uneori se mai trezeste, nu mai exista stresul acela cu trezitul simultan ... in plus, acum am reusit sa achizitionez videointerfonul cu 2 camere, asa ca putem dormi cu usile inchise si nu imi mai fac probleme ca se trezesc reciproc, nici nu mai stau cu urechile ciulite. Ziua ii pot pune simultan la san, ca ma prind pe unde pot si nu se pune problema sa-i mut, sa le sara somnul .. in general reusesc sa il aman pe Gruia daca nu pot sa-i alaptez in acelasi timp (pentru ca Cezara vrea sa suga in brate, in picioare sau cu sanul incalecat, etc.)
Sotul nu imi creeaza constant aceasta presiune, vine mai ales in momente critice, cand simte si el ca pierde controlul, in rest e destul de pasiv.
In momentul in care voi decide sa-l intarc de tot, daca nu va fi vreo situatie pe care nu o pot influenta, o vom face inside, adica nu-l voi trimite departe de mine (daca el nu va cere asta), sotul va fi implicat cat de mult poate, sper din suflet sa o faca cu maxim de empatie si intelegere, dar eu ma voi oferi lui Gruia in toate celelalte feluri in care ma va cere ..
Pisi-pis
revin..
Nerantula spune:
Citat: |
citat din mesajul lui alinushca Asa si parca observ ca face kk mai des si bb1... o fi de la lapte? O fi a bad thing ? Mami de (28.10.2008) si de (13.11.2010) |
Colostrul e laxativ ..
Otiliav spune:
Nerantula ce bine ca ti-ai mai revenit. Cred ca ti-ai intrat in mana si e mult mai bine acum.
Eu eram convinsa ca e lapte pentru varsta Cezarei caci pe aici eu gasesc doar NAN si trebuie sa corespunda cu varsta copilului. Oricum nu-s deloc cu temele facute la capitolul LP caci cele mari doar aproape de un an au acceptat o perioada scurta, cred ca pana acum la 2 copii am cumparat 3 cutii de lapte praf, atat ca nu le-a placut.
Eu nu ma asteptam sa mi se spuna tocmai in Norvegia sa intarc copilul. Nu ma asteptam pentru ca aici ti-l cresti cum vrei tu in general. Ei dau sfaturi si tu faci ce vrei. Tot asa cand am ramas insarcinata le-am zis la controlul ELisei de un an si mi-au zis sa o intarc. Cred ca au notat situatia. Iar la 15 luni au cantarit-o si cand au vazut ca a scazut cu 300 de grame au tabarat cu gura pe mine ca musai sa o intarc ca scazuse sub curba lor minima si cand le iese un copil din grafic ei se sesizeaza si au bagat-o la urmarire. De data aceasta nu mi s-a mai sugerat sa o intarc ci mi s-a spus ca e musai sa fac ce zic ei ca e clar ca nu-i bine pentru ea si sa ii dau LP care evident ca nu l-a vrut. Ne chinuiam toti trei sa o indopam cu mancare, iaurt, branza si ea a luat 100 de grame in urmatoarea luna asa ca tot nu a iesit din urmarire nici ea si nici noi parintii "inconstienti". In final ne-am ales cu 3 luni de monitorizare si parca vad ca acum la controlul de 2 ani iar o patim ca n-a depasit 11 kilograme.
Sa ma confesez si eu. Am momente cand trag de mine in ultimul hal ca sa ii dau sa suga Iuliei. Nu imi mai provoaca nici o placere alaptatul asta care nu se mai termina de 2 ani insa voi face tot posibilul sa o alaptez macar un an ca pe Ana.
Bine sunt si intr-o pasa proasta ca am fost plecata cu Ana si cu bb cu trenul la Oslo si am calatorit 24 de ore in care a trebuit sa o alaptez in cele mai lipsite de confort locuri. I-am dat sa suga in tren, in gara in Oslo pe o canapea de dardaiam de frig dar nu aveam de ales am ridicat pulovarul si am trecut la treaba. Si nici la ambasada nu a fost bine caci erau niste scaune vechi si antice de imi era teama sa nu cadem cu ele.
Mami de Ana Maria(18.12.2004), Elisa Andreea (09.12.2008) si Iulia Alexandra (14.08.2010)
Nerantula spune:
Otilia, si aici LP este pe varste, eu ii dadeam lui Gruia Milumil Junior 1+ sau 2+, dupa 2 ani. Nu am cumparat lapte pentru bebelusi pentru ca nu vreau sa tenteze pe nimeni (sot, mama, etc.), dar sotul s-a gandit ca 50ml de lp intr-o seara, cand nu poate rezolva altfel, nu or fi chiar o crima, avand in vedere cat am 'diversificat'-o pe asta mica pana acum cu siropele si picaturi ca a tot fost virusata, racita, infectata .
In legatura cu graficele, Gruia a fost aproape un macrosom la nastere, a avut 3.850gr la 38s4zile, cand l-am nascut. 'Cartile' spun ca ar fi trebuit sa-si dubleze greutatea la 4 luni, sa si-o tripleze la 1 an .. el a dublat spre 8 luni si a triplat aproape de 2 ani, a scazut treptat de mai sus de percentila 75 pana sub 25, la un moment dat, dar nu m-am impacientat, analizele pe care i le-am facut, la un moment dat, nu au aratat nici o deficienta, era vioi, culoare normala, asta e, nu e un mancacios.
Cu laptele praf si el l-a acceptat foarte greu, am incercat mai multe tipuri, in cele din urma a inceput incet-incet cu cate 20-30ml pe zi, pe la 1 an si 3 luni, era iarna, iesea cu mama afara si bea cred ca mai mult pentru ca era cald. A tot lins asa, cativa ml pe zi timp de mai multe saptamani, dupa care a crescut cantitatea pe masura ce imi scadea mie laptele, dupa ce am ramas insarcinata. Foarte greu a acceptat si biberonul, tot de la mama, de la mine nu a fost chip. Din acest motiv i-am luat acum Cezarei un biberon cu tetina cea mai mica si ii dau o data pe saptamana lapte muls, pentru ca nu se stie cand voi avea nevoie sa fie hranita la biberon si vreau sa stie sa bea din el. Cand era Gruia mic a trebuit sa am o interventie chirurgicala si, pana la eliminarea anestezicului din corp, sa nu il alaptez ...aveam banca de lapte in congelator dar nu i l-am putut da ca nu stia sa suga din biberon, asa ca, dupa 12 ore de hameseala, am muls primul lapte de dupa anestezie si l-am aruncat, apoi l-am pus la san ...