Crestinismul si evolutia spirituala - 13
Raspunsuri - Pagina 8
crinuta spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Iasmin08 Apropo de poligamie, ca mi-am amintit: sunt tari islamice (ca Turcia) unde poligamia este interzisa, la fel si adulterul. (Ah, daca e sa ma gandesc mai bine, adulterul e interzis oricum in islam). Deci cred ca depinde si de interpretare. (se poate insa sa ma insel) Iasmin, mama de strengar de 8 anisori |
Eu stiu ca si in Turcia exista poligamie, cel putin oficial.
Oficial exista in toate tarile islamice, insa practic nu prea gasesti, pt ca se divorteaza.
Eu in Saudi am auzit de un barbat care avea 2 neveste, dar cu prima statea doar de gura lumii, statea e impropriu spus, nu mai locuia acolo decat pt copii, cu ea nu mai avea nici o relatie, in schimb ii oferea tot suportul financiar.
La ei conditia e sa le poata intretine pe amandoua, sa le ofere aceeasi iubire ( asta este imposibil, n-o sa cred vreo secunda ca un barbat poate iubi 2sau mai multe femei cu aceeasi intensitate), deci implicit se ajunge la suferinta. Atunci ce beneficii aduce asta? Financiare? Poate, in rest nada...
Crinuta si minunea ei
Fara Dumnezeu nimic nu e.
Cine se increde in sine, cade rau!
www.youtube.com/watch?v=RapW4MuYFXk&feature=related" target="_blank">Divine Mercy
Iasmin08 spune:
Crinuta, nu , nu este poligamie acolo. Poate sunt unele sate in est, unde omul isi ia vreo doua neveste (dar nu oficial). Oficial nu ai voie sa ai doua neveste, si in marea majoritate a tarii nu e voie din punct de vedere legal.
Iasmin, mama de strengar de 8 anisori
crinuta spune:
Esti sigura? Se poate.
Revenind la judecata, eu am convingerea ca oricata stiinta am avea, oricat post am tine, oricat ne-am ruga, oricata propaganda am face, oricat am vorbim, criterul nr 1 dupa care vom fi judecati si care va atarna cel mai mult la "cantar" va fi iubirea noastra catre aproapele.
Nu va fi" hei, tu esti ortodox, treci in stanga, tu esti catolic, treci in dreapta, tu esti musulman, du-te un pas in fata, etc", de asta sunt ferm convinsa. Fiecare va fi judecat conform credintei sale, nu i se va cere mai mult decat i s-a dat, iar faptele si iubirea ( nu cea egoista, ca toata lumea isi iubeste familia, aia poate si cel mai ticalos om) vor fi decisive.
Pare simplu, e foarte greu....
Crinuta si minunea ei
www.youtube.com/watch?v=RapW4MuYFXk&feature=related" target="_blank">Divine Mercy
hannen spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui crinuta
Eu stiu ca si in Turcia exista poligamie, cel putin oficial. Oficial exista in toate tarile islamice, insa practic nu prea gasesti, pt ca se divorteaza. Eu in Saudi am auzit de un barbat care avea 2 neveste, dar cu prima statea doar de gura lumii, statea e impropriu spus, nu mai locuia acolo decat pt copii, cu ea nu mai avea nici o relatie, in schimb ii oferea tot suportul financiar. La ei conditia e sa le poata intretine pe amandoua, sa le ofere aceeasi iubire ( asta este imposibil, n-o sa cred vreo secunda ca un barbat poate iubi 2sau mai multe femei cu aceeasi intensitate), deci implicit se ajunge la suferinta. Atunci ce beneficii aduce asta? Financiare? Poate, in rest nada... Crinuta si minunea ei Fara Dumnezeu nimic nu e. Cine se increde in sine, cade rau! www.youtube.com/watch?v=RapW4MuYFXk&feature=related" target="_blank">Divine Mercy |
Exact legat de aspectul asta,sotul meu mi-a amintit aseara ca exista specificat exact acolo unde se vorbeste despre poligamie (in Coran)aproximativ "Dar Eu stiu ca nu veti putea fi egali(in sentimente...)Asadar mai bine va abtineti si va#12288;luati numai una"-pt. ca a nu fi egal si a face nedreptate intre sotii,fie si sentimental ,este pacat mare!responsabilitate mare ...(cam asta este concluzia mesajului...)este permis,dar nu este obligatoriu(pt. ca in afara de imposibilitatea unora de a fi monogami mai sunt si alte probleme rezolvabile prin poligamie)
Whatever happens don`t let go of my hand!
Iasmin08 spune:
Crinuta, sunt extrem de sigura. Poti sa ma crezi pe cuvant linistita.
hannen spune:
Iasmin,poate e asa cum zici(nici eu nu stiu) despre Turcia,insa asta este o incalcare a religiei.Sa interzici un lucru permis de Dumnezeu si sa permiti un lucru interzis este pacat foarte,foarte mare!
Turcia a procedat la fel si cu baticul!!Halal tara islamica!
Whatever happens don`t let go of my hand!
Katya spune:
Iasmin,sigur ca ma gindesc la Judecata,la fel la paiul din ochiul propriu la care tb sa se gindeasca fiecare din noi,dar sa stii ca unele clarificari sint necesare intotdeauna.
Aici sint fel de fel de religii,crede-ma ca le respect pe fiecare,mergem periodic in cartierul evreilor ultraortodocsi,ne place in parcurile de-acolo si recunosc ca-mi place sa-i observ,cum se-mbraca,ce coafuri au femeile,pina si carucioarele de bebei sint diferite,parca au si fizionomii din alta epoca,ii respect pt cum isi practica credinta ,la fel traiesc in buna pace cu musulmanii,cu crestinii de alte confesiuni,cu secte care de care mai ciudate(sint,de ex,la scoala de linga noi,familii din nu stiu ce secta si membrii ei poarta vesnic un fel de caciula in cap,dat fiind ca nu-si taie niciodata parul,mi-e grozav de mila de copiii aia,unul de 4 ani e-n clasa cu fata mea si deja are ditamai parul si pe caldurile astea cu caciula…)dar vezi,fiecare-si vede de treaba lui,sintem toleranti unii cu altii.
Dar ce nu pot eu accepta aici si pe forum si oriunde:cind musulmanii,dupa ce abordeaza sb cu religia(ca rari sint care nu-l abordeaza totusi)te-ntreaba si pe tine 2 vorbe,apoi si-o expun pe-a lor iar si iar,iar in final vin cu fraza:ei,e un sg Dumnezeu,oricum l-am numi etc,dar o spun ca si cum al lor e si eu vreau nu vreau,o sa ma conving mai tirziu.Ei,eu la asta reactionez ferm, afirm politicos si fara echivoc ca nu admit decit un Dumnezeu:Treimea.O data aveam 4 colegi algerieni si efectiv ma asaltau cu religia,ba chiar ma rugau sa pronunt cuvintul Dumnezeu in limba lor…ca o sa-mi faca bine,o sa ma simt bine etc…De aici prudenta mea vis-à-vis de ei:putem fi colegi,vecini etc,dar stau departe de orice forma de intimitate cu ei,pt ca sintem diferiti total in ceea ce priveste religia.( despre ascultare fata de sot,vesminte, anti-avort etc sint aspecte exterioare, nu ma iau dupa aparente,dar nici in pb libertatii nu vreau sa intru,ca nu e locul aici la crestininism).
Acuma vad ca ati scris intre timp,eu am scris msg meu in word,ca nu-mi merge boldul pe forum,in fine.Deci vezi,Iasmin,de-aia ziceam de prudenta,poti iubi ca un crestin ce te afli pe toate fapturile crestine sau ne-crestine,dar ai grija la apropieri.
Cind mai poti,mai astept(am)sa ne citezi din Sf Efrem Athonitul.
mamabear ce mai face?
V-am pupat!
Iasmin08 spune:
Hannen, sunt foarte duri in ceea ce priveste acest aspect. Daca cel casatorit indrazneste sa isi doreasca o a doua nevasta, trebuie sa divorteze. Familia il repudiaza, legea permite sotiei sa ramana cu mare parte din bunuri, mai cu seama daca sunt copii la mijloc.
E ca si la noi, de aceea probabil se si spune ca e stat laic (desi acolo islamul se practica mai mutl decat se practica la noi ortodoxia)
Acuma si cu baticul la fel: fetele care poarta burka sunt respinse din start in universitati, ei resping accesul la informatie si la posturile aferente celor pe care ii considera fanatici, iar fetele imbracate in burka asa sunt considerate in Turcia. In ziua de astazi atat Ankara cat si Istanbulul se pot asemana fara nici o problema cu orice capitala europeana, fetele se imbraca in blugi, fara sa se acopere pe cap, samd. Partea vestica a tarii e mai ''occidentalizata'' asa, in partea estica insa se pastreaza multe din vechile obiceiuri. In fine. Atat despre asta, ca sa nu mi se reproseze de alte persoane (nu cele care posteaza aici) ca vai de mine sunt off topic...
Iasmin08 spune:
Katya (nici mie nu-mi mai merge bold-ul) eu inteleg ce vrei sa spui. Poate si eu as vorbi altfel daca nu as cunoaste-o pe Hannen si nu am fi vorbit atata in privat. E o fata atata de dulce si sufletista si mi se pare extraodinar cum reuseste sa ascunda felul ei de drept de a fi. Poate de aceea eu privesc cu multa ingaduinta raspunsurile ei si vad in ele mai mult ceea ce se potriveste cu modul meu de gandire.
Ei, iarta-ma si nu ma baga in seama, daca simti ca te smintesc. (Departe de mine a sminti pe cineva, dupa cum am zis, sunt ortodoxa si asa voi muri. Dar asta nu inseamna ca nu pot sa vad intr-un om, omul.)
O sa mai postez pe maine mai multe citate din parintele Efrem, mie mi-a cazut la suflet.
Mamabear e grozava, o mama si o crestina desavarsita. Ma intreb de multe ori cand doarme fata asta. In prima noapte abia am reusit de am culcat copiii pe la 1 noaptea, eu am adormit pe la 1.30 si ea tot trebaluia de zor... Nu stiu cand doarme. Dimineata s-a trezit inaintea mea. Ei, imagineaza-ti. Iar eu dupamaiaza cadeam lemn de oboseala, fuga la culcare. Si ea ramanea cu 4 copii plus cel mica care face cat 10 . Am avut placerea de a bea cateva cafelute impreuna si a fost super, noi doua cucoane, copiii afara, si discutiile invartindu-se in zona teologica. Super, foarte frumos. Deja imi lipseste enorm. Dar si Crinuta la fel, sa stii, cand beam noi doua cafeluta sau mancam la Ikea, ne plimbam si discutam, ce sa mai, o incantare de zile mari. Si de ea mi-e dor si ne mai sunam ca sa ne mai treaca dorul una de alta.
Eu tot sper ca intr-o zi o sa ne vedem si noi doua (sau poate vom fi mai multe). Te imbratisez cu drag intru Hristos Domnul
crinuta spune:
Katya, sunt de acord cu tine in c eea ce priveste Sf. Treime, insa si arabii crestini tot Allah Il numesc pe Dumnezeu, si cunosc f bine asta pt ca eu cant pt 2 comunitati diferite de arabi catolici....
Crinuta si minunea ei