Indemnizatia MAMELOR

Raspunsuri - Pagina 24

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ariadna33 spune:

Citat:
citat din mesajul lui Mediajust

Citat:
citat din mesajul lui ariadna33
a fost un proiect de lege de crestere a duratei concediului de maternitate de la 126 zile la 168 zile (in Comunitatea Europeana s-a adoptat aceasta perioada de 168 zile de curand) dar care nu s-a transformat in lege, nu a "trecut" mai departe de Senat.

www.desprecopii.com/pozeconcurs/folderview.asp?folder=clipe%20de%20vara%202010&page=4" target="_blank"> votati rasaritul

***************** Cand prezentul va fi trecut, visele vor deveni realitate*****************

mamy de gemenasi dragalasi

Votul in Senat a fost favorabil.
Voi cauta maine in procesul legislativ de la Camera, sa vedem unde a fost respins.

"Procesele iti rapesc timpul, banii, tihna si prietenii." (Proverb englezesc).

am urmarit eu proiectul pentru ca atunci eram direct interesata. A primit vot favorabil doar in Senat, dupa care a fost respins sau "uitat" (se poate asa ceva?)

www.desprecopii.com/pozeconcurs/folderview.asp?folder=clipe%20de%20vara%202010&page=4" target="_blank"> votati rasaritul

***************** Cand prezentul va fi trecut, visele vor deveni realitate*****************

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crissteo spune:

am gasit aici proiectul http://www.stiriong.ro/pagini/ministerul-muncii-a-elaborata-un-cod-soc.php. nu m-am uitat pe el, voi incerca astazi. dat de stire daca auziti ceva.o zi buna.

Albert Simon ( 12.08.2010) si fratioru mare Teo ( 27.04.2007)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lucialu spune:

Mediajust, exista si varianta in care poti face contract de asigurari la sistemul public de pensii L 19/2000 realizand au ba venituri din activitati profesionale. Si nu ma refer la cei care sunt considerati asigurati datorita calitatii lor de somer, student, etc. Si la indemnizatie sunt incluse si acele persoane tocmao ca au contract de asigurat.
Ca sa nu mai punem la socoteala ca tre sa ai si asigurare de sanatate platita, pt ca absolut toate indiferent cum au indeplinit conditiile pt a primi indemnizatia suntem obligate sa ne luam cele 40 de zile de concediu postanatal(maternitate),pentru a putea sa depunem doasarul in vederea obtinerii indemnizatiei.(vezi ce grija are statul de noi? )
Suntem ghivecite rau, de aici atatea discutii ca ba primim pomana, ba suntem salariate, ba asigurate. Pt ca indemnizatia e doar una
Cat despre neretro. inteleg ce spui:ca nu are s. cu prefectura, ca sunt doua chestii diferite si acum suntem restranse in exercitarea unor drepturi(mai exact in a ne primii banii integral conform deciziei). Asta inseamna ca dupa ce iesim de sub restrangeri in mod normal nu ar mai trebui sa ne reduca nimic celor aflate deja in CIC sau celor care devin mame atat timp cat OUGul 148 este inca valabila.
Dar pt ca legea este data pt "restabilirea echilibrului bugetar" si cum da semne ca dimpotriva e inca zguduit bine, ce justifica atunci aceste masuri, caci eu pot ft bune sa spui ca nu au avut nici un temei economic, mai ales ca suntem o parte infima acelor care primesc indemnizatie si si mai infima a acelora care primesc o suma mai mare de 600 de roni. Iar dc e sa bat campii(si nu prea) si ma uit la dansii care taie si spanzura cum cheltuiesc defapt banul public...heeee. Ca dc Boc umbla la motivatiile CC cand aceasta a dat o decizie, noi de ce nu am putea?Ca sa nu mai spui ca bani de indmenizatie nu au, fac mare economie cu 15 % luate dar in schimb "ofera" stimulente tuturor acelora care accepta sa se intoaraca la munca
Eu vorbeam de OUG ca prin asta este data indemnizatia. Si cu ordonantele si asumarile(btw nu am citit cadrul legal pt asumare dar mi-e acru de asumarile lor verbale pt tot si toate) suntem invatati de ceva ani sa se schimbe mai ceva ca vremea. Chiar si minunea cu 85% in cazul indemnizatiilor cat a tinut? 2-3 ani pana sa reintre in discutii si sa nu se mai poata dormi de ea?
In rest, eu te rog sa mai sezi pe aici, pt ca esti priceputa si mai pusa la curent cu lucrurile astea. Ft bine "ca-ti bagi nasul" chiar daca eu mai mi-o iau

Mergi la inceput

Sa recapitulam:
Pana la 31 dec este aceasta lege care micsoreaza cu 15% la toata lumea.

De la 1 ianuarie intra in vigoare o noua lege prin care statul plateste doar pana implineste copilul 1 an (ma rog, aici vad ca zic 1 an de la incetarea concediului de maternitate, deci au fost "mana larga" si ne-au mai dat ceva peste implinirea unui an, depinde fiecare cat concediu postnatal a facut)- pentru toata lumea, inclusiv pentru cele aflate in CIC.

dupa aceasta perioada de 1 an mai ai dreptul la 1 an de concediu neplatit in care iti merge vechimea "la turatie mica"

am inteles bine, Mediajust? e posibil ca acest proiect sa sufere modificari majore in partile esentiale?

Mergi la inceput

lucia, sunt perfect de acord cu tine! dar mi-e clar ce vor sa faca! au bagat acum cateva luni ordonanta aia cu cresle care era doar praf in ochi... pregateau terenul pentru bomba asta!

cat despre confuzia intre expirarea concediului de maternitate si data la care implineste copilul 1 an, eu din proiect nu inteleg ca ar fi vreo confuzie, ci spune "dupa caz", cu alte cuvinte cele care nu au avut concediu de maternitate au dreptul la CIC platit pana implineste copilul un an, celelalte pana se implineste 1 an de la data cand s-a incheiat concediul postnatal.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui crissteo

am gasit aici proiectul http://www.stiriong.ro/pagini/ministerul-muncii-a-elaborata-un-cod-soc.php. nu m-am uitat pe el, voi incerca astazi. dat de stire daca auziti ceva.o zi buna.

Albert Simon ( 12.08.2010) si fratioru mare Teo ( 27.04.2007)

multumim mult pentru proiect!

Mergi la inceput

Citat:

Citat:

Citat:

cred ca modificarea, oricare din cele 2 variante ar fi (sau amandoua, nu m-ar mira) se va aplica de la ianuarie, banuiesc c-o vor da undeva prin nov-dec si se va aplica de la inceputul anului viitor.

si modificarea se va aplica tuturor? adica si celor aflate in CIC?

intrebare, Mediajust, stii cumva daca este legata cumva marimea alocatiei de concediu? cu alte cuvinte daca se face 1 an CIC se diminueaza implicit si alocatia de 200 ron? sau ramane asa pana implineste copilul 2 ani?
merci anticipat

Presupun ca prin "alocatia de concediu" te referi la alocatia pentru copiii de pana la 2 ani, care este de 200 de lei.
Daca asa este, nu vad niciun motiv pentru care ar scadea, indiferent de concediul mamei. Cele doua drepturi au baze legale diferite, fara legatura sau conditionare intre ele (daca ar depinde de durata CIC, atunci ar trebui sa scada de indata ce mama s-ar intoarce la munca inainte de 2 ani sau sa nu se acorde mamelor care nu au drept la CIC - or nu-i asa). Alocatia tuturor copiilor pana la 2 ani este 200 de lei, indiferent ce face mama in timpul asta.
Prin urmare, nu cred ca va scadea odata cu eventuala scurtare a CIC.

"Procesele iti rapesc timpul, banii, tihna si prietenii." (Proverb englezesc).

am scris "daca este legata cumva marimea alocatiei de concediu" adica daca exista legatura intre marimea alocatiei (200 ron) de marimea concediului (2 ani) in sensul ca daca se diminueaza concediul, atunci se diminueaza si perioada de acordare a alocatiei de 200 ron... desigur ca nu exista "alocatie de concediu", exista alocatia copilului si concediul de crestere a copilului.

asta voiam sa stiu si multumesc mult pentru raspuns!

se pare ca pe proiect nu mai exista alocatia de 200 ron pentru copiii pana la 2 ani... vad o singura alocatie de 42 lei pentru toti copiii... deci s-a rezolvat si cu asta...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mediajust spune:

Citat:
citat din mesajul lui lucialu

Mediajust, exista si varianta in care poti face contract de asigurari la sistemul public de pensii L 19/2000 realizand au ba venituri din activitati profesionale. Si nu ma refer la cei care sunt considerati asigurati datorita calitatii lor de somer, student, etc. Si la indemnizatie sunt incluse si acele persoane tocmao ca au contract de asigurat.
Ca sa nu mai punem la socoteala ca tre sa ai si asigurare de sanatate platita, pt ca absolut toate indiferent cum au indeplinit conditiile pt a primi indemnizatia suntem obligate sa ne luam cele 40 de zile de concediu postanatal(maternitate),pentru a putea sa depunem doasarul in vederea obtinerii indemnizatiei.(vezi ce grija are statul de noi? )

inde
"and the song became love and love became the egg" (Happy Feet)
my little sunshine

Nu, nu-i asa.
Exista posibilitatea de a-ti face contract voluntar in sistemul de pensii - dar asta nu inseamna ca vei primi CIC in baza acestei asigurari, ci ca vei primi pensie cand ti-o veni timpul.
Insa daca esti pensionata temporar (respectiv medical, de invaliditate) in ultimele 12 luni inainte de nastere, aceasta perioada este considerata contributiva pentru obtinerea indemnizatiei CIC (ca si somajul, de altfel).

Nu exista conditionare intre concediul de maternitate si CIC, nu sunt legate decat ca si determinare a perioadei. Nu esti obligat la concediu de maternitate pentru a avea CIC.
Daca nu indeplinesti conditiile de concediu/indemnizatie de maternitate, stai frumos acasa fara bani 42 de zile si apoi intri in CIC.
Aceeasi situatie pentru tati, de exemplu, care n-o sa aiba veci concediu postnatal, dar pot intra in CIC in a 43-a zi.
Aceeasi situatie pentru persoanele care desfasoara activitati independente (PFA, profesii libere) si care nu si-au platit contributia de 0,85% pentru concedii medicale (asta nu-i obligatorie, doar asigurarea de sanatate este). Stau fara bani pana in ziua 43 (concediu oricum n-au de unde lua, neavand angajator) si din ziua 43 CIC.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lucialu spune:

Eu nu reusesc sa vad proiectul, imi da eroare.
Ariadna, nu pot sa zic nimic in aceste conditii, cat despre alocatie dc va fi asa, nu mai am ce spune. Astia suntem!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mediajust spune:

Citat:

Citat:

Citat:
a fost un proiect de lege de crestere a duratei concediului de maternitate de la 126 zile la 168 zile (in Comunitatea Europeana s-a adoptat aceasta perioada de 168 zile de curand) dar care nu s-a transformat in lege, nu a "trecut" mai departe de Senat.

Votul in Senat a fost favorabil.
Voi cauta maine in procesul legislativ de la Camera, sa vedem unde a fost respins.

am urmarit eu proiectul pentru ca atunci eram direct interesata. A primit vot favorabil doar in Senat, dupa care a fost respins sau "uitat" (se poate asa ceva?)

Nu poate fi uitat - eventual temporizat.
Asta insa a fost definitiv respins la Camera Deputatilor.
Uite si cum s-a votat, ca sa stii si tu cum votezi data viitoare .
http://www.cdep.ro/pls/steno/evot.nominal?idv=5634&idl=1

Mergi la inceput