Achizitie auto si majorarea TVA
Un membru al familiei mele si-a comandat o masina in luna aprilie, platind avans 40% din intreaga suma, urmand ca restul sa plateasca in ziua in care va intra in posesia masinii. La inceputul lui iunie a presimtit ca va creste euro a achitat integral masina. Masina va fi livrata pe 15 iulie si i s-a spus rudei mele sa achite inca 5% pana atunci ca altel nu va putea ridica masina.
Este normal sa mai plateasca 5% chiar daca masina este achitata integral si in contract scrie TVA 19%?
Multumesc pentru raspunsuri!
Raspunsuri
marius spune:
Da - este normal. Actul fiscal care reglementeaza TVA este factura fiscala nu contractul.
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
Rufus spune:
Hmmm...am ceva dubii, Marius...
Vanzarea a fost efectuata in luna iunie, banuiesc ca in baza unei facturi emise. Livrarea putea fi facuta si peste doi ani, tranzactia a fost incheiata in iunie.
Nu vad de ce ar mai plati TVA majorat, doar daca nu a primit factura in iunie. Pana la urma, pe ce fel de document s-a facut plata?
RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008
buli spune:
a primit factura pentru intreaga suma achitata?
cu ce data?
www.youtube.com/watch?v=YhWZ7bpfQag" target="_blank">@
marius spune:
Nu tocmai. Presupun ca exista contractul are este actul juridic al tranzactiei insa fiscal a achitat pe factura un avans.
In iulie i se emite o noua factura care obligatoriu va respecta dispozitiile fiscale actualizate resp. TVA 24%
Rufus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui marius ... insa fiscal a achitat pe factura un avans. In iulie i se emite o noua factura care obligatoriu va respecta dispozitiile fiscale actualizate resp. TVA 24% |
Cica a achitat toata suma in iunie, nu doar avansul.
Daca se emite factura in iulie, normal ca va plati TVA majorat...dar unde-i Mihaela, sa ne lamureasca?
RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008
MihaelaV spune:
Imi cer scuze ca nu am mai intrat la subiect.
Cand s-a semnat contractul s-a platit 40% din suma si pe 3 iunie s-a achitat diferenta pana la 100%. Avem si factura din care reiese ca a fost achitata intreaga suma.
Socrul meu a cumparat aceasta masina si ieri l-au sunat sa mearga sa ridice masina pentru ca a venit mai devreme, dar mai intai sa achite diferentele de pret.
Pe langa cei 5% din majorarea TVA i-au solicitat sa achite si diferentele de curs valutar ca ei spun ca masina a intrat in tara pe 1 iulie si ca ei la cursul ala o vor achita la producator.
Desi exista o clauza in contract ca masina nu va sta deloc in showroom, socrul meu a gasit masina acolo si cu o zgarietura de toata frumusetea si cateva zgarieturi superficiale, iar angajatii de acolo i-au spus ca de ce se cramponeaza de o zgarietura ca in Bucurestiul asta oricum se va zgaria de 100 de ori mai mult. Nu ni se pare deloc normal comportamentul lor.
A fost si sotul meu astazi impreuna cu socrul si au spus ca nu vor aceasta masina, iar raspunsul vanzatorului a fost ca nici nu e masina lui pana nu achita diferenta de pret.
Ce e de facut? Oare va trebui sa ne adresam unui avocat?
Rufus spune:
Referitor la cursul valutar, daca nu e specificat faptul ca valoarea masinii este cea in momentul intrarii in tara, nu trebuie platit. TVA-ul, nici atat, daca ai factura emisa in iunie si platita, ce diferenta sa mai platesti? Pentru zgarietura, ca si incalcarea clauzei de pastrare in showroom, poti da cu ei de toti peretii. Sunt in culpa.
Pentru inceput, m-as adresa protectiei consumatorului...cred ca dupa aia isi vor schimba politica. Daca trebuie, da contractul unui avocat, daca nu esti sigura. Problema lor este ca daca cumpara masina in iulie (cu tva majorat), ti-o vand tie cu tva mai mic...si nu cred ca au chef sa piarda. Dar asta nu-i problema ta...
Bea_Special spune:
"Avem si factura din care reiese ca a fost achitata intreaga suma."
Chitanta va trebuie la factura aceea. Pe toata suma facturata.Daca e achitata inainte de 01.07.2010 si contractul nu prevede nimic referitor la TVA si alte clauze ascunse e japca pe fata ( scuze ). E cel mai bine sa citeasca contractul un avocat.
marius spune:
Daca factura a fost emisa cel tarziu 30.06.2010 (achitata sau nu) nu este justificata emiterea unei alte facturi similare si cu TVA majorat.
Rufus spune:
Logica n-are de-a face cu realitatea:
http://www.zf.ro/eveniment/nici-cei-care-si-au-achitat-masinile-in-iunie-nu-au-scapat-de-majorarea-tva-6549962