procura supralegalizata...

procura supralegalizata... | Autor: katalina_F

Link direct la acest mesaj

Buna seara .am nevoie de ajutorul vostru..Eu ,impreuna cu cei doi copii(minori),vrem la plecam la sot in vizita in Canada.Deci trebuie facute pasapoarte pt copii.....ok..sotul meu mi-a trimis procura facuta la un notar de acolo.Inainte de a face acea procura ,eu am fost la pasapoarte si am intrebat dc este valabila o procura facuta la un notar canadian,cu zambetul pe buze mi-a spus ca este valabila ,sa contina nr de inregistrare si datele sa fie corecte.Ok....astazi am fost cu acea procura ,la pasapoarte...si nu este buna.Mi-a explicat jurista ca trebuie supralegalizata,si apoi tradusa....Dna jurista a spus ca ar trebui sa merg EU la ambasada Canadei ,la Bucuresti sa o supralegalizez.....intrebarea este...stie cineva daca este posibil asa ceva...PLS

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns MissJJ spune:

Pai sotul trebuia sa faca procura la consulatul roman din Canada. Si atunci e valabila. Cel putin aici asa functioneaza, noi am facut aici multe procuri la consulat si au fost valabile in romania.
Uite aici de pe site-ul consulatului din toronto lista de acte si ce zice la fiecare.
Uite aici ce zice pe site-ul lor despre supralegalizare:

Procedura supralegalizarii actelor oficiale canadiene care urmeaza a fi prezentate in Romania

Potrivit art.162 din Legea nr.105/1992 cu privire la reglementarea raporturilor de drept international privat, actele oficiale intocmite sau legalizate de catre o autoritate straina pot fi prezentate autoritatilor romane numai daca sunt supralegalizate pe cale administrativa ierarhica si, in continuare, de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei, spre a li se garanta astfel autenticitatea semnaturilor si a sigiliului.

Supralegalizarea pe cale administrativa este supusa procedurii stabilite de statul de origine a actului, urmat de supralegalizarea efectuata de catre misiunea diplomatica sau oficiul consular roman din tara respectiva.

Urmare a aderarii la Conventia de la Haga cu privire la suprimarea cerintei de supralegalizare a actelor oficiale straine, incheiata la 5 octombrie 1961, Romania scuteste de supralegalizare toate actele emise de autoritatile tarilor contractante.

Canada nu a semnat conventia mai susmentionata, prin urmare actele oficiale din Canada care urmeaza a fi prezentate autoritatilor romane trebuie supralegalizate.

Procedura supralegalizarii presupune urmatoarele etape:

pentru legalizarea sigiliului si semnaturii emitentului, actul oficial canadian se trimite prin posta la Ministerul Afacerilor Externe Canadian (Department of Foreign Affairs – Authentification of documents JLAC, 125 Sussex Drive, Ottawa, Ontario, K1A 0G2, tel.: 1-800-267-8376 - gratuit in Canada sau 613-944-4000 - in regiunea capitalei nationale sau din afara Canadei,fax.:613 944 7078). Autoritatile canadiene efectueaza legalizarea in termen de 10 zile lucratoare de la data primirii actului;
apoi actul oficial se trimite prin posta sau se prezinta la Consulat in vederea legalizarii sigiliului si semnaturii MAE canadian.
Taxa consulara - numerar sau money order.

Solicitantii care fac demersul prin posta vor trimite la Consulat impreuna cu actul respectiv, un money order pentru Consulate General of Romania in Toronto si un plic autoadresat timbrat recomandat (Xpresspost cu semnatura de receptie, UPS, DHL sau FEDEX).

Termen de rezolvare: 4-5 zile lucratoare. Cand actul se prezinta personal, legalizarea se face in cursul zilei.

_
Stupidity is far more dangerous than evil, for evil takes a break from time to time, stupidity does not.
Anatole France

Mummy x 2

Mergi la inceput