Apocalypto,Mel Gibson

Raspunsuri - Pagina 8

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

ironic, am tocmai un film ca exemplu perfect pentru ce se intampla la discutia asta si in general, in viata vis a vis de credinciosi vs restul lumii, inclusiv artistii nemerituosi de mantuire care fac umbra pamantului degeaba.

e un film suedez, se numeste "as it is in heaven" (nota bene) si este despre un dirijor si compozitor care este cu totul talentat, dar atat de coplesit de propriul har creator, incat ii cedeaza inima, are un atac de cord. trebuie sa renunte la compozitie si se retrage in satul natal unde a avut o copilarie nefericita si a fost abuzat (nota bene, caci nimeni nu e profet in tara lui) si unde este atras in biserica sa asculte corul si eventual sa dea indicatii pretioase. in curand, toata lumea are nevoie de el, toti se folosesc de el, corul triumfa in nush ce competitie, dar el moare in culise, ascultand muzica de pe scena.

dumnezeu e verb, iar "asculta" e, de fapt, porunca de capatai.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns patou spune:

eu incep sa inteleg ce vrea sa zica "fericiti cei saraci cu duhul, caci a lor este imparatia cerurilor". ma gandesc ca cei saraci cu duhul nu prea au sanse sa sufere de orgoliu; si am impresia ca mandria este pacatul cel mai mare, doar ea a facut din satan ceea ce este.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Katya spune:

Patou,asa e,si dpdv ortodox cei saraci cu duhul sint cei saraci de duhul mindriei,deci cei smeriti,aceia sint fericiti,si pe buna dreptate.

Conchita,o opera e deschisa,deci fiecare o interpreteaza asa cum o percepe,dar a spune ca asta inseamna ortodoxie,a te mintui prin daruirea catre oameni prin arta,e doar un punct de vedere personal,artistul habar n-am daca se mintuieste doar prin creatia lui,poate ca se mintuieste nevasta/partenerul artistului,familia la cite indura,nu-i usor sa traiesti cu un artist,ma gindesc de ex la Picasso sau la romanul "L'Oeuvre" al lui Zola(despre viata pictorului Manet)caci artistul nu creeaza pt oameni de dragul oamenilor,nu se daruieste,el creeaza pt el,e egoist cit se poate,coplesit de propriul har cum ai zis tu mai sus,J.J Rousseau si-a dat copiii la orfelinat de ex,vai de capul lor.Ca prin consecintele ei,prin efectul asupra publicului,o opera poate face pe cineva sa-L iubeasca pe Dumnezeu,asta-i altceva,filmul lui Zeffirelli e chiar un ex bun caci actorul,ca sa joace bine un rol,intra in "pielea"personajului,probabil ca s-a rugat la Domnul sa-l ajute sa interpreteze bine si Domnul S-a invoit,cum sa nu.

In rest,nu stiu,dar,procustiana sau nu,e mai bine sa am rezerve cind e vorba de religie si arta,nu orice arta e preamarire a Domnului sau inspirata de El,stiu ce vrea sa zica Patou cu vasele si cu spiritele,dar intram in alte discutii...

Eu apreciez arta,dar ca pe oricare drectie in care performeaza omul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olympia spune:

Am vazut filmul mai demult si mi-a placut. N-a fost comod de vizionat, dar urmarindu-l m-am gandit cu admiratie la puterea si rezistenta oamenilor de atunci si m-am gandit ca trebuie sa-mi redefinesc cuvinte ca "oboseala", "obstacol", "sacrificiu", "imposibil"...

Pene colorate... cate putin din toate!

album
gradina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns b.nica spune:

Oare darul omului de a-si exprima trairile prin sunet ,forme si frumos in general, nu este tot de la Dumnezeu?Sau poate sunt persoane care neaga acest lucru considerandu-le dimpotriva?
Dar refuz sa cred ca sunt credinciosi,cu sufletul curat,care sa afirme acest lucru si de aceea ma intreb :de ce i-a dat Dumnezeu omului aceasta cale de inaltare sufleteasca?
Nu-mi aduc aminte bine de spusele auzite candva,pline de simtire,care imi vin acum in minte si pe care incerc sa le redau cu aproximatie:

"Sufletul omului reprezinta instrumentul pe corzile caruia canta Dumnezeu".
Daca instrumentul este "dezacordat" categoric nu-l putem face vinovat pe Creator!

Extrapoland,putem spune ca frumosul in general ca generator de iubire,armonie si pace,poate sa faca sa vibreze corzile sufletului si atunci rezonam cu Dumnezeu!
Continuand ideea pot sa spun ca cine "acordeaza" sufletul omului sensibilizandu-l ,acela nu poate decat sa implineasca dorinta Domnului!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns patou spune:

b.nica, nu vreau sa contest ce ai spus, ci doar sa adaug ca sufletul, la fel ca si intelectul omului au fost afectate de pacatul originar. Doar spiritul este "ferit" de aceasta pervertire, pentru ca e locul in care locuieste Duhul Sfant (evident doar dupa ce ne-am nascut din nou).

Din acest punct de vedere, eu spun ca tot ceea ce tine de sentimente poate sa fie pervertit de cel rau. Nu vreau sa spun ca sentimentele n-au nici o valoare ci doar ca trebuie trecute prin filtrul spiritual.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Katya
caci artistul nu creeaza pt oameni de dragul oamenilor,nu se daruieste,el creeaza pt el,e egoist cit se poate,coplesit de propriul har cum ai zis tu mai sus,

ei, generalizari generalizari, judecati de valoare despre suflete moarte sau vii care nu ne stau in putere sa le cunoastem, si totusi aplicam sentinte, etichete, condamnari. nu, artistul...stai, e vremea de majuscule, Artistul nu este egoist. Iasmin a postat o poezie la topicul cu evolutia spirituala, dupa ce aici a sters cu artistii de pereti :-)), poezia fiind una mediocra; dar pentru ca vorbeste despre Dumnezeu, e automat mantuitoare sau cum? autorul de poezii mediocre religioase nu e vanitos, nu e egoist, precis-precis? in functie de care standarde?!

daca spalatorul pe jos este creditat cu patimi, de ce pe artist il creditati numai cu satanisme? Rousseau a revolutionat educatia, dar si Franta!! idealul lui este unul paradisiac pentru cresterea copiiilor, citeste Emile. daca ai stii ca i-a murit mama la nastere si a fost abandonat in grija unei rude, copil fiind, ca a fost abuzat, a fugit de-acasa, si ca si-a dorit sa devina preot si ca era credincios, ce-ai mai spune? ca arta lui nu este inaltatoare? pana una-alta, arta lui a schimbat fata educatiei, sociologiei si politicii, deci ii suntem datori respect, daca nu dragoste crestineasca pentru patimile indurate. pentru ca patimile unui artist nu-s mai prejos decat ale unui maturator sau viitor prelat. sau acuma avem mercurial si la suferinte, unele is de calitate, altele sunt cah? de fapt, stai, ca bisericile catolica si protestanta i-au ars cartile revolutionare si au vrut sa-l arunce in parnaie pentru ca, nu-i asa, vorba lui patou, omul a dovedit ca are SPIRIT, iar asta e interzis pe pamant unde unii cred ca detin cheia pentru portile cerului. whatever, de indignare nici cuvintele nu le mai nimeresc. :-)) pentru ca NU pot sa pricep cum niste oameni credinciosi pot fi atat de indaratnici contra libertatii si atat de ancorati in frica. nu pot, pur si simplu. mi se pare ca din ce va scoliti mai mult intr-ale liturghiei si literatura patristica, in loc sa va creasca aripi si sa-i stimulati si pe altii sa se elibereze, voi mai puneti cate un cataroi de prejudecati pe umeri, ai vostri si ai altora. la ce bun?! dumnezeu nu ne-a lasat sa traim in pustiu, fara nici o bucurie, fara nici o aspiratie. vinovatie, vinovatie, murdarie, pacat, numa rele - hei, pai abia obsesia despre negativitatea lumii vine de la satana, nu aspiratia catre creatie, frumusete, bine, adevar. or la astea nu se ajunge dardaind de frica, vai acopera-te, vai nu scrie poezie ca e aducatoare de vanitate, vai nu compune muzica pentru ca oricum e inferioara muzicii ingeresti. blah blah.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Iasmin08 spune:

Da, Conchita, ai dreptate, poezia postata de mine este absolut mediocra, dar stii de ce am postat-o? Pentru ca nu e arta!!! Ci e un gand exprimat intr-un anume mod- gandul ca iata, pot sa fiu cu Dumnezeu chiar si atunci cand fac cele mai derizorii lucruri. Eu nu m-am gandit ca postez nu stiu ce mare arta, poem, acolo, ai inteles tu gresit, sorry...

Iasmin, mama de strengar de 8 anisori

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Iasmin08

Da, Conchita, ai dreptate, poezia postata de mine este absolut mediocra, dar stii de ce am postat-o? Pentru ca nu e arta!!! Ci e un gand exprimat intr-un anume mod- gandul ca iata, pot sa fiu cu Dumnezeu chiar si atunci cand fac cele mai derizorii lucruri. Eu nu m-am gandit ca postez nu stiu ce mare arta, poem, acolo, ai inteles tu gresit, sorry...

ha, te-am prins. deci daca e doar un gand, de ce autorul nu a fost smerit sa scrie dom'le clar pe hartie, doamne ma gandesc la tine, te pup, vasile? pentru ca a avut vanitate, dupa argumentul prezentat de voi pana acum! a tanjit la forma artei!! de ce, daca forma artistica nu e ceva atat de breaz? pai, io zic ca poate o fi citit Biblia si o fi fost inspirat de calitatea literara exceptionala a unor texte de-acolo, cum ar fi cartea lui iov, eclesiastul, cantarea cantarilor, psalmii, etc etc...daca ASTA e forma dictarii lui Dumnezeu catre oameni, cine sunteti voi s-o combateti, s-o dispretuiti, s-o pangariti? ca mi-a sarit mustarul acuma, ca un artist plin de aspiratii ce ma gasesc, basca sub pietroaiele voastre, vezi egoism, vanitati, etc, numai pacate dom'le! :-)) Dumnezeu a ales o forma artistica in care sa se reveleze lumii, iar aceea e Biblia! Iisus a desenat, scris, oaresce in tarana, aia e arta, punct si virgula. arta divina, punct.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Iasmin08 spune:

Edit: deoarece suntem in post, nu cred ca merita (again ) sa-mi pierd linistea sufleteasca si sa ma las antrenata in discutii fara sens si interminabile.

Doamne ajuta si post usor.

Mergi la inceput