Patroni de firme care nu platesc la stat....de ce?

Patroni de firme care nu platesc la stat....de ce? | Autor: eumada

Link direct la acest mesaj

De ce patronii nu platesc darile la stat conform legii se plang ca nu au bani de salarii dar isi permit sa plateasca vacante in tari straine,excursii de weekend si altele? Nu credeti ca dca si-ar face datoria ar fi oarecum maiusor si pentru bugete?Astept exemple concrete si sper sa discutam despre indolenta asa numitor oameni de afaceri.......

Madalina de minunica Eva-Maria 14.08.2009

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns gabidaniela spune:

Pai eu zic sa incepi tu cu exemplele. Eu nu cunosc niciun astfel de patron. Toti prietenii mei care au firme sunt superfortetati, comenzile sunt aproape inexistente si numarul angajatilor a scazut considerabil. La ditmai' procentu' de aproape 80% din venitul net de plata la stat nici ca se mai risca sa faca angajari, mai bine mai restrans.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Exact. Incepe TU cu exemplele concrete. Tu insati ne-ai dezvaluit ca, in calitatea ta de contabil, ai vazut cifrele pe care le incriminezi la modul general. Fa-le asadar publice! Daca nu ai reclamat pana acum ilegalitatile macar parchetul se poate autosesiza citindu-ti dezvaluirile.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lali spune:

Acelor patroni care nu platesc impozitele la stat, indiferent ca isi platesc sau nu vacante sau altceva, li se calculeaza automat penalizari. Ar trebui sa fie amendati, si, in caz de neincasare ( a impozitelor, penalitatilor, amenzilor) sa se urmeze procedura normala de executare. In unele cazuri se intampla, in altele, in deplina intelegere cu organele de control, sunt trecute cu vederea.
Daca ai cunostinta de astfel de cazuri poti face reclamatie, sesizare la Garda Financiara care va face un control la firma respectiva.

Orice persoana indiferent ca este patron sau angajat trebuie sa plateasca impozite pe TOATE veniturile, conform legii. A nu-ti plati impozitele sau declara veniturile nu este indolenta, ci este ilegalitate.

Evident daca toata lumea si-ar plati impozitele in tara asta bugetul ar fi mai bogat. Ramane de discutat daca administratia de stat ar fi capabila sa gestioneze bogatia asta ipotetica in folosul populatiei sau nu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monica70 spune:

Eu am lucrat aproape 20 de ani la firme private ca si contabila,contabil sef,director economic, dar iti pot spune ca primele se plateau intotdeauna impozitele si taxele la stat si salariile.Abia pe urma furnizorii sau ce mai era de plata ... Si asta chiar in caz de incapacitate de plata,ca am lucrat si la o astfel de firma care s-a inchis pe motiv de faliment.E drept ca majoritatea firmelor unde am lucrat erau straine (italiene), dar cred ca la fel fac si patronii romani.Frate-meu are o firma minuscula si la fel procedeaza si el.
Cum zicea cineva e suficienta o zi de intarzaiere si se platesc penalitati ...
Deci astept si eu exemplele alea cu patronii de care ziceai.Aia n-au contabili care sa ii traga de maneca sa faca platile alea? Eu una ca si contabil as refuza din start sa lucrez la o astfel de firma!

MONI cu DIANA (01.01.2006) si TUDOR (14.08.2009)

www.dropshots.com/DIANATUDOR" target="_blank"> POZE

10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% din viata noastra este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alina spune:

Fetele,eu nu traiesc in Ro,nu stiu cum e cu firmele private,etc insa:
-parintii mei traiesc in Ro,mama merge des la medic,la cabinent privat si de cele mai multe ori nu primeste chitanta...e ok?

-am avut de facut lucrari in Ro si eu si prieteni de-aici si nu am primit chitanta sau garantie scrisa,am insistat dar cica as plati mai mult ca ei trebuie sa plateasca darile la stat .Voi primiti chitanta pt orice lucrare pe care o faceti in casa?Nu-mi ziceti de schimbat garnitura la un robinet,lucrare realizata de un vecin...ci asa,in general,un varuit,un schimbat de faianta,etc?

Concluzia mea e ca se platesc darile la stat dar se si fenteaza destul ...ma rog.

Mergi la inceput

Asta e deja o cu totul alta discutie,cu subiectul "evaziune fiscala" Si sunt multe de spus pe tema asta.Esentialul e ca de la un anumit nivel in jos,un patronel d-asta gen meserias care pune faianta si are doar 2 clienti pe luna ,daca ar lucra perfect legal, in 3 zile ar da faliment avand in vedere birocratia si fiscalitatea din Ro.Stiu asta si din proprie experienta pentru ca am avut in urma cu ceva ani un AF (comert) si l-am inchis pentru ca deja dadeam mai mult pe amenzi diverse (veneau dumnealor si se scuzau ca e musai sa le dea ) decat ne ramanea in mana bani.La fel dadeam o groaza de bani pe diverse tampenii legate de schimbarea legislatiei tot la cateva luni ...
Ca sa raspund strict la intrebari,da de obicei primesc bonuri la cabinetele medicale,dar asta acolo unde e full de clientela.In schimb la renovat baia n-am primit,dar nici n-am cerut,ca doar cine mi-a facut-o e un prieten din copilarie

10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% din viata noastra este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alina spune:

Monica,hai ca la o faianta mai merge fara chitanta insa am pus in Timisoara centrala termica pt care nu am primit decit cartea centralei,nu chitanta,nu garantie scrisa.Daca firma se desfiinteaza,aia e.Si mai demult s-a facut izolatie termica la apart pe care l-am cumparat in Timisoara si peste un an a inceput sa ploua in casa,bineinteles ca aveam garantie 2 ani dar facut fara acte,sa-i iau pe aia pace,firma lor de 2 lei se desfiintase.

Monica,si daca cabinetul nu-i full de clientela nu trebuie sa primesti bon?.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cygni spune:

Citat:
citat din mesajul lui Alina

Fetele,eu nu traiesc in Ro,nu stiu cum e cu firmele private,etc insa:
-parintii mei traiesc in Ro,mama merge des la medic,la cabinent privat si de cele mai multe ori nu primeste chitanta...e ok?

-am avut de facut lucrari in Ro si eu si prieteni de-aici si nu am primit chitanta sau garantie scrisa,am insistat dar cica as plati mai mult ca ei trebuie sa plateasca darile la stat .Voi primiti chitanta pt orice lucrare pe care o faceti in casa?Nu-mi ziceti de schimbat garnitura la un robinet,lucrare realizata de un vecin...ci asa,in general,un varuit,un schimbat de faianta,etc?

Concluzia mea e ca se platesc darile la stat dar se si fenteaza destul ...ma rog.

Alina,mami de 2 copii minunati

e adevarat ca se fenteaza. tocmai am varuit garsoniera pe care o inchiriez si nu mi s-a oferit dar nici nu am pretins chitanta, cunosc persoana care s-a ocupat de asta, face treaba excelenta si da, e adevarat ca daca ar plati impozit pe ce face, nu ar putea mentine aceleasi preturi si clientii s-ar imputina din pacate.
de curand mi-am facut niste carti de vizita etc si am cerut oferte de pret de la mai multe firme. una din ele, care mi-a oferit si cel mai bun pret, mi-a spus ca daca nu pretind factura, nu-mi adauga tva-ul. si mie mi-a convenit, deci acum voi fi judecata ca incurajez astfel de comportament.

daca si-ar face toti datoria o mare parte ar falimenta, lucru rau atat pentru patron cat si pentru angajati iar bugetul de stat ar fi in continuare in gaura dar nu din cauza privatilor in primul rand.

edit: pentru centrala nu as fi acceptat fara garantie si chitanta, poti avea mari probleme.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ellinia spune:

Din pacate multe firme mici lucreaza la negru pentru ca altfel nu ar supravietui. La firmele mijlocii si mari nu se pune problema sa lucreze la negru, sa nu-si declare veniturile sau sa nu-si plateasca impozitele. In primul rand pentru ca participa la licitatii unde iti trebuie dari 0, experienta, forta de munca, etc. Plus de asta Fiscul te urmareste ca pe nu stiu ce ... hartii peste hartii, somatii peste somatii daca intarzii cateva zile, penalizari si popriri pe conturi. Asa ca nu prea te poti fofila. Daca faci parte dintre cei obisnuiti. Daca ai "regim special" cred ca poti sta si fara dari platite si fara executare. A se vedea gaurile negre din economia romaneasca. Si toate marile societati carora li s-au sters datoriile la buget.
Oricum, eu stiu ca darile la stat sunt cosmarul firmelor. Nimanui nu-i convine sa aiba codite la buget. Si da, se platesc inainte de orice, de salarii, de furnizori, etc.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Alina
[
Monica,si daca cabinetul nu-i full de clientela nu trebuie sa primesti bon?.

Alina,mami de 2 copii minunati

Intr-o societate normala sigur ca ar trebui.Dar in inceputul asta de capitalism (din pacate cam salbatic ) de la noi ar avea o circumstanta atenuanta- nu are clienti inca, e deci nerentabil inca si nu ar face fatza concurentei - rezultat s-ar inchide urgent.Dar nu pestisorii astia mici sunt problema dupa mine,ci rechinii Iar rechinii au cu ce plati din plin si amenzile nesemnificative pentru multi si mita.
Eu nume de rechini d-astia vreau aici
Dar va pot spune ca rechimii cu pricina nu ar putea face absolut nimic fara coruptii angajati la stat la toate nivelele.Incepand cu vama,directiile sanitar veterinare,finantele,garda,ministerele ce trebuie sa elibereze tot soiul de autorizatii ... Si credeti-ma ca stiu ce vorbesc,am vazut multe din interior,angajata la firme private.Poate intra si iesi in/din tzara orice,din punct de vedere sanitar-veterinar.Importante sunt exclusiv plicurile si ce contin ele ! Si am lucrat in general la firme "curate",cotizatiile erau date ca sa poata supravietui in "jungla" afacerilor in Romania ... nu vreau sa stiu cu cat cotizau cei ce chiar aveau mari nereguli !!! Asa ca nu dati vina pe patronii cei rai.Cei care-s rai sunt asa fiindca sunt lasati si chiar incurajati sa fie asa.De catre functionarii corupti.

Mergi la inceput