Purpura Schonlein-Henoch
Astazi am iesit din spital.Saptamina trecuta ceream niste pareri despre niste basici pe picioare, pe care la sfatul medicului pediatru si dermatolg le-am tratat ca pe alergii aparute in urma muscaturilor de furnici.Am ajuns duminica noaptea cu fata la urgenta pentru ca i se umflase un picior si se invinetise. Ne-au oprit acolo,am aflat diagnosticul, au tratat-o cu gheata pe picioare si i-au facut analize la pipi si kk.Azi am venit acasa cu recomandare de repaus.
A mai avut cineva boala asta?? Trebuie tinut vre-un regim alimentar? Repaus cit?? Ieri, de ex, i-au dat voie sa iasa afara si sa se joace in parculetul spitalului, iar seara i-au aparut iar pete rosii pe picioare. Unele au disparut pina dimineata , citeva nu, picioarele nu i s-au mai umflat.Dr a zis ca daca vin acasa cu ea trebuie sa faca cit mai putina miscare si cam atit. Ea nu a avut probleme cu burtica si nici singe in urina pina acum.Dar daca purpura asta persista inca, e posibil sa ii atace rinichii?
Am tot citit pe net, dar parca tot nu sint lamurita.Nici macar nu stiu ce a declansat boala asta, daca acel ceva care a declansat-o o mai poate declansa din nou, daca ramine mai sensibila, daca trebuie sa se fereasca de efort pentru timp indelungat,daca, daca, daca....Astazi bineinteles ca daca a ajuns acasa m-a mai trisat cu statul in pat si s-a grabit cu mersul dintr-o camera in alta, iar acum la culcare se vaita ca o maninca picioarele ,iar pe talpa am vazut o umflatura micuta.Imi e groaza sa nu ma intorc cu ea inapoi, sau sa se complice ceva.
Daca a mai trecut cineva cu puiul lui prin boala acesta si poate sa imi raspuna la citeva din framintarile mele ii ramin recunoscatoare.
Raspunsuri
Qamar spune:
imi pare rau ca treceti prin asta
Bia mea a fost suspecta la un moment dat de boala asta, insa era doar o alergie
stiu ca si eu citisem mult pe net atunci..dar cam atat
vroiam doar sa ii urez insanatosire grabnica si fara complicatii
Your heart is my piñata..
_Ralu_ spune:
Ginuta, ma bucur ca ai scris....am tot urmarit sa vad daca mai raspunzi la sub initial....aseara chiar am vrut sa iti trimit un PM.
Mda....ma cam pune pe ganduri diagnosticul fetitei tale...recunosc.
Si asta pt ca, in una din dati cand i-au aparut, medicul ei pediatru (care nu da gres aproape niciodata), i-a pus diagnosticul de "vasculita"....citesc acum, ca in fapt, aceasta purpura este o vasculita a vaselor mici....deci, in mintea mea se fac niste legaturi.
Doar ca din ce citesc (de vreo 45 de min frunzaresc netul cautand info), la fiica-mea nu se prea potrivesc restul simptomelor. Doar bubele....care in descrierea bolii, zice ca-s mici....desi la voi au fost mari, ca la noi...si totusi fetita ta are acest diagnostic...
Mai zice ca apar pe fond de steptococ, sau alte infectii....a mea nu a avut asa ceva, zice de dureri articulare, stari de voma, febra... apoi ca apar pe picioare si fund, in zona taliei (a mea n-a avut niciodata pe fund, si nici pe burta, talie...ci pe picioare, maini sau fata...sau chiar pe palmuta sau deget)...nimic din astea la noi.
Singurele chestii care s-ar potrivi ar fi:
-primul episod care a fost cel mai nasol...adica cele mai multe bube, care s-au facut cel mai urate....
-faptul ca recidivau periodic (dar urmatoarele dati ei ii ieseau maxim 4 bube...uneori doar una)
....si cam atat.
Oricum, la fetita ta evolutia afost total diferita fata de ce se intampla la noi...
Foarte violenta reactie totusi...eu una m-am ingrozit cand am citit ca i s-au umflat si invinetit piciorusele...of doamne, mititica...
Ceea ce e bine totusi, si ar trb sa te pastreze optimista, este faptul ca desi cu reactii violente, boala are un prognostic bun...nu lasa sechele, si de obicei doar prima faza este mai nasoala, urmand ca recidivele (daca exista) sa fie mult mai usoare. Am inteles ca se trateaza in principal simptomele, boala putandu-se vindeca de la sine...
Multa sanatate va doresc si optimism!
P.S.: Daca mai ai info suplimentare, scrie te rog si aici. Raman in continuare "cu ochii in 4"...
raluca mami fericita de alexia (07.09.2006)
XIO spune:
Citat: |
citat din mesajul lui XIO Intreaba i un hematolog daca spui ca dupa aceea arata ca si cum ar fi lovita (ca si vanataile). ***Fur is for petting** http:/www.4animals.ro/ajuta.html/ www.adoptiicaini.ro www.adoptiipisici.ro |
Asta ti-am raspuns la subiectul acela pt. ca ma gandeam si eu la o purpura din descrierea facuta de tine.
Sa fiti atenti la afectarea renala si sa urmati tratamentul .
Purpura e autoimuna, poate fi declansata de medicamente , infectii , dar in general cauza e cam ... necunoscuta.
Multa sanatate si optimism!
***Fur is for petting**
"- Oamenii se nasc pentru a invata cum sa traiasca o viata mai buna – cum e sa iubesti pe toata lumea mereu si sa fii bun, nu-i asa?
- Ei bine, cateii stiu deja cum sa faca toate lucrurile astea, deci nu trebuie sa traiasca la fel de mult…"
http:/www.4animals.ro/ajuta.html/
www.adoptiicaini.ro
www.adoptiipisici.ro
ginutaC spune:
Multumim de urari.
Cind i-au aparut primele pete rosii pe picioare,desi eu am cerzut ca sint basici, nu au fost mari, asa cum sint niste piscaturi de insecta,erau doar pe picioare si pe fundulet. Apoi au disparut si la citeva zile i-au aparut mai mari si mai urite...care si dureau si cind trecea roseata ramineau un pic vinetii- ca atunci cind o vinataie e pe trecute.
Mie daca dermatologul mi-a zis ca e alergie, asa am tratat-o cu creme si sirop,iar pentru ca ea la sfirsit de saptamina a alergat foarte mult, a sarit in trambulina cu rolele si bicicleta, duminica seara s-a plins de picior.Era umflat la glezna si un pic vinat. Am crezut ca e scrintit si am ajuns cu ea la urgenta pentru radiografie. Intre timp cit a asteptat sa o vada un doctor i s-a umflat si mai mult piciorul , iar celalt se invinetea tot la glezna.
Asa ca dupa radiografii la picioare i-au facut si analiza la singe si ne-au oprit in spital.La inceput am fost un pic speriati ca nu prea eram lamuriti ce are..ei banuiau ca au o infectie in organism.
Dar analizele i-au iesit bune...leucocitele un pic mai mari si creatinina un pic scazuta parca.
In rest a stat in pat, o duceam in brate la baie.Abia a treia zi cind au vazut ca i s-au tras umflaturile si vinataile i-au dat voie sa mearga singura pina la baie( baie era la 3 metri de patul ei) si in alta zi i-au dat voie sa se joace in parcul spitalui.Dar dupa efortul asta i-au aparut alte pete dar foarte micute, cit o alunita.
Acum sintem acasa cu recomandare de repaus, si daca ii apar din nou foarte multe basici sau i se umfla incheieturile sa mergem la spital.
La medicul pediatru o sa mergem in fiecare saptamina cu urina la control, iar daca acuza dureri de burta sa ii ducem si kk.La 6 luni si un an ecografie la rinichi, si cred ca intre timp o sa ii mai faca o data si analiza singelui.IN rest alt tratament nu avem. Eu sper sa nu faca complicatii, si sper sa nu recidiveze. O mai tin o saptamina acasa apoi vad cum facem cu alergatul.E foarte dificil sa tii un copil cumninte in pat.
Iar de racita nu imi aduc aminte sa fi fost. De celelate doua fete imi aduc aminte ca ele au tusit si le-am pus picaturi in nas, dar ei nu cred ca i-am dat nimic.
_Ralu_ spune:
Mda...din descrierile tale, mi-e clar acum ca fata ta a avut alt debut al bubitelor clar, fata de cum era la fii-mea...si clar, alta evolutie...alta "mancare de peste" cum s-ar zice....
Mie imi pare rau ca te-am indus in eroare...dar din descrierile initiale, chiar mi s-a parut aceeasi chestie.
Sanatate multa!
raluca mami fericita de alexia (07.09.2006)
ginutaC spune:
Imi e groaza. Azi fata mea a cam trisat cu odihna, si a cam mers prin casa.Am crezut ca nu a fost mult, dar in seara asta i-au iesit iar citeva pete pe picioare in jurul gleznelor mai mult, iar pe talpa si pe marginea ei ca niste denivelari,umflaturi, ca nu stiu cum sa le explic.Si s-a vaitat ca o doare piciorul.Imi e groaza ca ne interneaza iar.
Chiar nu a mai trecut nimeni prin asa ceva??
Pentru ca de la spital nu au zis nimic de mincare, pentru ca nu ia nici un tratament i-am dat sa manince normal...o trebui tinut vreun regim ceva?? Chiar trebuie sa stea continuu in pat? desi tot citesc ca boala asta nu e atit de grava pe cit pare, eu tot sint speriata.
Carmenbr spune:
Imi pare rau ca treceti prin asta. Baietelul meu a facut aceasta boala autoimuna acum 2 ani, a trecut greu si din fericire fara urmari. 6 luni l-au urmarit cu analize de urina pt ca la el a aparut si sange in urina. A fost ok, nu a mai aparut. Dar stim ca e predispus la orice boala autoimuna, din pacate.
Am pus si subiectul meu de acum 2 ani. citeste-l si vezi ce au mai scris fetele acum 2 ani.
Sanatate multa.
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=113772&whichpage=1