Mosii de vara

Mosii de vara | Autor: b.nica

Link direct la acest mesaj

Pentru credinciosii ortodocsi,sambata sunt in traditie "Mosii de vara".
Eu imi aduc aminte din copilarie de pregatirile care se faceau la tara,cand se imparteau vase cu orez cu lapte si ulcele cu vin si flori in ele si cirese legate de manerul ulcelei.
As vrea sa duc si eu obiceiul aici ,dar, din pacate,nu-mi aduc aminte decat de cele scrise mai sus.
Se mai adauga ceva la pomana?Se merge la biserica,sau direct la cimitir?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Iasmin08 spune:

Sigur, bunica mea punea intotdeauna si o bucatica de friptura si cateva sarmalute, dar acum mai nou pune omul ce poate. Se ofera cu lumanare aprinsa si se numesc cei adormiti pentru care se dau pomenile.

Frumos subiect, mi-ai incalzit inima cu amintirea bunicii mele, blanda si smerita care nu trecea niciodata mosii fara sa ii cinsteasca. (Normal este slujba la biserica)

Iasmin, mama de strengar de 8 anisori

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns b.nica spune:

Multumesc Iasmin pt. postarea ta.
Asa am sa fac si eu;am sa duc la biserica un pomelnic cu toti mortii mei si la cimitir am sa impart,poate nu frumoasele castronele si ulcele din lut,ci poate ceva mai prozaic si dorit acum cu cele amintite.
Ma mira dezinteresul pt. acest subiect!
Traditia pomenirii celor disparuti din familie este sacra in toate credintele si se face dupa traditie in toate religiile!
Chiar asa sa se degradeze sufletul romanilor in fata lipsurilor,incat sa nu mai fie interes pt. respectarea unor obiceiuri strabune?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nma spune:

b.nica chiar vorbeam ieri cu colegele de birou despre Mosii de vara . Eu tare asi vrea sa gasesc vase de lut. Aseara am pregatit sarmale, am cumparat si cirese ... vad azi ce mai reusesc sa fac .

Nico

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamabear spune:

Hristos S-a inaltat!

B.nica , eu am citit ieri noapte subiectul, i-am dat 5 stelute pt ca aminteste ortodocsilor de sambata pomenirii celor adormiti, dar nu am crezut ca e cazul sa intervin cu ceva, mai ales ca s-a spus esentialul si ca s-a mai discutat si in trecut pe aceasta tema.
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=121867

Totusi am sa spun ca , indiferent de ce spun traditiile locale ca se da de pomana, cea mai importanta este pomenirea celor adormiti la biserica, la slujba randuita pt acea zi. Apoi, fiecare imparte ce poate ( ideal ar fi sa primeasca si cei sarmani ceva de mancare, nu doar rudele si vecinii). Oricum, pomana se face dupa posibilitati, nu se ia de la gura familiei pt a se imparti cate si mai cate prin cimitir (cunosc n+1 cazuri), caci nu e primit.

Sper ca nu am suparat pe nimeni. Doamne ajuta!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Kariris spune:

Daca nu se scrie la acest subiect nu cred ca e chiar datorita degradarii sufletului romanilor in fata lipsurilor... poate oamenii citesc, dar nu scriu. Si eu voi merge maine la biserica cu coliva si ce am mai considerat eu. Nu orez cu lapte desi stiam, nu cirese ca nu stiam. Eu sincer am intrat la subiect crezand ca voi afla mai multe despre semnificatia acestui eveniment.

Lachi mamica de Karina si Iris
http://www.dropshots.com/lachione#albums/a%20treia%20luna

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns b.nica spune:

lachione,am observat cat de importanta este "pomenirea"(putem spune f. bine amintirea)mortilor intr-o familie,in toate religiile.
Semnificatia acestor pomeniri,care la noi la romani se numesc "Mosi", semnifica respectul fata de stramosii decedati si respectarea unor traditii,care nu de putine ori,ascund mesaje care vin din vremuri stravechi!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:

La noi nu se tin Mosii de vara, dar va citesc cu interes! imi pare rau ca n-am citit mai demult sa am timp sa pregatesc ceva pentru tata!

http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns samira33 spune:

dezinteres????degradare???cred ca e cam dura exprimarea.
poate ca suntem ocupate cu pregatitul celor necesare-cazul meu pentru aceasta zi si de asta nu am putut fi atat de prompta in raspunsuri pe internet!!!

de Mosii de Vara intodeauna-in familia noastra, se pregatesc:orez cu lapte,sarmale in foi de vita,cirese,capsune si bineinteles coliva.Cu toate mergem la biserica si apoi la cimitir.

Numai bine tuturor si ceva mai multa intelepciune sa ne dea DD!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Kariris spune:

samira 33

Lachi mamica de Karina si Iris
http://www.dropshots.com/lachione#albums/a%20treia%20luna

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns valentinag spune:

Am facut si eu,orez cu lapte,pus in cana/strachina de pamant,peste care punem o frunza de vita,punem cirese legate buchetele si o floricica.
Mie la mosi si la mucenici imi place sa impart strachini sau canute de pamant,nu stiu de ce,dar asa mi se pare mie ca e ok.Lingura de lemn,langa strachina aia,imi aminteste de strabunica-mea,de cum ne povestea ea de Pogorarea Sf.Duh,de iele,de dansul lor,de relele pe care le fac...vremuri apuse.

"La vita e bella"
www.lizidesign.com/" target="_blank">Bijuterii hand made
De mancare
Dulciuri
Din gradina mea

Mergi la inceput