Cresa/gradinita - boala sigura?
Poate suna ciudat titlul dar nu mi-a venit ceva mai sugestiv in minte.
Cazul nostru este urmatorul: baietelul are 1 an si 7 luni. Deoarece in toamna o sa ma intorc cu program intreg la serviciu (acum stau doar 6 ore) si deoarece bunica nu mai poate sta norma intreaga cu el, o sa il dam la cresa/gradinita la program scurt (pana la 12-13).
Vreau sa il dau la o gradinita/cresa particulara. Am gasit 2 la care au locuri. O sa ma duc sa le vizitez. Parerile gasite pe net despre respectivele gradinite care l-ar primi de acum din iunie-iulie sunt favorabile.
Problema este ca daca gasim o gradinita sa ne placa cu totul mi-as dori sa il dau cat mai curand acolo. Cred ca i-ar fi mai usor sa inceapa sa zicem din iunie - ar avea mai mult timp de acomodare pana in septembrie cand sigur va trebui sa fie deja acomodat.
Taticul totusi nu isi doreste sa inceapa prea devreme gradinita - in iulie la inceput plecam in concediu si ar vrea sa amanam pana cand ne intoarcem inceperea gradinitei deoarece 'sigur se imbolnaveste si mai bine ne facem concediul si incepe dupa'.
Chiar sunt asa inevitabile racelile/enterocolitele si altele dupa intrarea in colectivitate?Nu se poate face o 'schema de imunizare' care sa ajute copilul sa treaca peste inceputul cresei/gradinitei fara incidente neplacute?
Mentionez ca el este inca alaptat (desi nu am pretentii de la anticorpii astia de i-ar mai lua acum, dar macar pana la 6 luni ma gandesc eu ca l-or fi ajutat putin), nu a racit deloc in ultimul an si o singura data a avut rosu in gat pe la 6 luni. A mai avut doua episoade de enterocolita, dar aia sunt alta problema lasata in urma...
Ce ma sfatuiti?Sa incepem gradinita acum in iunie (poate ca e vara nu mai sunt atatia copii raciti?) sau sa asteptam pana la intoarcerea din concediu?E chiar asa 'musai' sa raceasca sau sa se imbolnaveasca toti la iesirea in colectivitate?Putem sa ii ajutam cu ceva sau e inevitabil?
Oana,mamica implinita de David Paul (17.09.2008)
Computers are useless. They can only give you answers. -Pablo Picasso
Raspunsuri
szivarvany spune:
Da, sa te pregatesti pt o perioada foarte grea si mucioasa si plina de tuse pe care nu ai cum sa le eviti, cel putin eu nu am vazut copil care sa nu se imbolnaveasca.
Fi`mea avea cele mai multe prezente si tot imi venea sa fug in lume.
Daria & felina fioroasa GIULIA(2004 08 16) cu Sela
diuna spune:
Depinde foarte mult si de numarul de copii din grupa. La gradinitele particulare, in general, sunt conditii umane, fata de 30 de copii in grupa la cele de stat. Si daca tinem cont de incidenta scazuta a infectiilor respiratorii in lunile de vara cred ca poti incerca sa-l duci din iunie. Oricum, mai ai timp suficient sa te decizi. Daca tot vizitezi gradinitele incearca sa ceri si parerea medicilor.
Succes la integrare!
Daca iubesti viata, si viata te va iubi pe tine. – Arthur Rubinstein
szivarvany spune:
Asta cu numar si program e relativa, noi suntem 15 in grupa si stam cu totii 4 ore / zi ca e gradinita cu program normal.
Daria & felina fioroasa GIULIA(2004 08 16) cu Sela
Laura25 spune:
Ai mei au mers la cresa, apoi la gradinita de stat cu 20-25 de copii in grupa. Nu au facut niciodata enterocolita. Au luat fiecare o singura data antibiotic in 3 ani de colectivitate. Poate suntem noi norocosi, poate au ei un 'fond bun', dar cand toata gradinita era aproape goala, cu copiii acasa sau in spitale cu pneumonii, otite, amigdalite purulente, ai mei erau cel mult raciti usor, fara febra, cu un pic de tuse sau ceva muci. Cel mai mult au stat acasa cand au facut varicela, luata din cresa. Intr-un an de cresa, adunat, a trebuit sa ii tin acasa pe motiv de raceala, 6 zile. Ai mei au in talent deosebit de a lua racelile joi sau vineri (nu stiu cum, dar de multe ori au inceput semnele spre sfarsitul saptamanii). Asa ca i-am tratat in we si i-am mai tinut acasa luni-marti cel tarziu. La gradintia, cam aceeasi poveste. F, putin au lipsit din cauza de boala.
Singura chestie medicamentoasa pt imunizare pe care le-am dat-o a fost imunogrip junior.
Bazar umanitar DC
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
toanca spune:
Si eu zic ca trebuie sa te pregatesti pt o perioada foarte grea si mucioasa si plina de tuse chiar daca il dai la particulara.
Matei pana la 2 ani 9 luni cand a mers la gradi (particilara) nu luase niciodata antibiotic; din septembrie si pana in ianuarie ajunsese la fabulosul numar de 5 doze de antibiotic.
Dr. nostru zicea ca orice i-am da nu are cum sa nu reactioneze la intrarea in colectivitate
natalia_nica spune:
Enterocolite nu a luat copilul meu niciodata de la gradi (singurele enterocolite au fost luate una in spital si una in concediu), in schimb "racelile" au fost in primul an un chin, o saptamana la gradi 3 acasa... Altfel sta situatia in cel de-al doliea an. Nu s-a mai imbolnavit deloc a.i. sa-l tinem acasa, insa mucii si tusea sunt omniprezente (dar dat fiind ca are polipii f mari si un astm usor, e de inteles). Si nu prea cred ca ccc conteaza cati copii sunt in grupa. S-ar putea, totusi, daca il duci pe timp de vara sa nu prinda prea multe viroze, dat fiind ca acestea sunt prezente pregnant toamna si primavara. Sanatate!
mcoca spune:
i se pare ca este o paranoia generalizata cu cresa si racelile. Tot am auzit "nu il mai duc la cresa/gradi ca raceste prea des".
Fetitza mea a mers in colectivitate la 9 luni. Mergea cate 3 ore de 2 ori pe saptamana, si erau 25 de copii. A inceput in aprilie si a mers acolo pana in iulie. Nu a racit deloc. A avut cate un muc poate din cand in cand, dar asta nu o numesc raceala.
Din septembrie, 1 an si 3 luni a mers la bona, unde sunt cu totul 3 copii + inca 3 de la alta bona cu care mai intra in contact. Ei bine, acum am avut-o bolnava 2 luni : enterocolita, rosu in gat, rinofaringita TOT si noi cu ea. A si cum spunea cineva mai sus, boala incepea joi sau vineri, asa ca aveam wk sa recuperam. Cu toti mucii, tratamentele a lipsit doar 2-3 zile de la bona.
Deci e clar, depinde si de sezon, depinde si de copil. NU ai de ce sa te panichetzi, sau sa-ti schimbi planurile. Daca incepe acum vara nu o sa raceasca ca nu prea sunt virusi, dar asta nu iti garanteaza ca la toamna va fi la fel, ca "si-a facut imunizarea".
In urma bolilor, eu am inceput sa-i dau Oscilo, cate o doza pe saptamana (desi nu prea cred in astea, dar din disperare ...). NU stiu ce efect a avut, dar nu mi-a mai fost bolnava (eu mucii nu-i consider boala :)).
Vicky si Printzesone
Darria spune:
Citat: |
citat din mesajul lui tzitziri Ce ma sfatuiti?Sa incepem gradinita acum in iunie (poate ca e vara nu mai sunt atatia copii raciti?) sau sa asteptam pana la intoarcerea din concediu?E chiar asa 'musai' sa raceasca sau sa se imbolnaveasca toti la iesirea in colectivitate?Putem sa ii ajutam cu ceva sau e inevitabil? |
- La gradi stau in sala de clasa in majoritatea timpului si mai putin expusi la soare. Prefer sa o duc in parc dimineata decat la gradi de vara.
- nu este obligatoriu sa se imbolnaveasca. Depinde de sistemul imunitar si de cazurile din gradinita. Copii bolnavi sunt si in parcurile de joaca.
- se poate face imunizare din timp dar la rec. pediatrului f-tie de istoricul medical(imbolnaviri dese, forma, perioada de expunere, etc...). La imunizare tb./ sa fii atenta ce anume stimulezi si sa nu ajungi in extrema nedorita.
monica70 spune:
Parerea mea e ca nu conteaza atat numarul copiilor din grupa cat rezistenta organismului fiecarui copil in parte.Eu am dat-o la 2 ani si 9 luni in grupa mica la o gradinita de stat cu 25 de copii (asta teoretic fiindca in general erau prezenti cam in jur de 15-20) . In lunile octombrie-noiembrie intradevar a avut aproape in permanenta muci - dar asa d-aia simpli transparenti ,fara complicatii,eu chiar ii numeam "muci de gradinita". Apoi au disparut.Febra de la rosu in gat a facut de trei ori in grupa mica si culmea culmilor exclusiv ... in vacante Intra in contact mult si afara la joaca cu multi copii,nu doar la gradinita.Acum in grupa mijlocie a racit ceva mai des dar tot asa doar rosu in gat plus febra mai mica plus foarte putina tuse ,dar eu pun astea pe seama faptului ca vara trecuta nu am putut-o duce la mare (eram gravida) dupa ce doi ani la rand am dus-o.Cat despre enterocolita nici poveste ...
Asta e cazul nostru dar au fost la ea in grupa si unii copii ce raceau mai des.Deci eu zic ca totul tine de rezistenta individuala.Si degeaba sa zicem ca se prefera o gradinita particulara unde-s doar 8 copii in grupa ,ca daca e mai sensibil si intra in contact pe strada doar cu unul racit,e suficient si gata e contaminat.
MONI cu DIANA (01.01.2006) si TUDOR (14.08.2009)
www.dropshots.com/DIANATUDOR" target="_blank"> POZE
10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% din viata noastra este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla
ingridnen spune:
oho, cunoastem... am tras la greu cu muci, bronsite, otita, enterocolita, febra 40 etc etc
Cu toate ca incepusem cu 6 luni inainte de gradi sa-i dau Rybomunyl si echinaceea, plus tratament homeopat
De abia dupa varsta de 5 ani s-au mai rarit episoadele astea
Noroc ca nu a facut si scarlatina, ca in unele gradinite au fost adevarate epidemii
Ingrid si Cristi 7 ani