Crestinismul si evolutia spirituala 10
Raspunsuri - Pagina 15
Katya spune:
Am uitat sa va spun ca din ce-am citit,reiese ca ascultarea e mai mare decit rugaciunea si decit postul,caci daca ultimele 2 te pot duce-n inselare,mindrie,slava de sine,in schimb ascultarea inseamna smerenie.Deci eu zic,Iasmin ca,daca-ti iubesti duhovnicul si simti ca Domnul ti l-a trimis,sa asculti de el.
Si eu cred ca nu inimplator avem un duhovnic si nu altul..si-apoi ca sa pleci de la unul,tb sa-i ceri binecuvintare,dezlegare,un duhovnic nu poate dezlega ce-a legat altul,caci toti au aceeasi putere.
Noapte buna iar!
crinuta spune:
Katya, nu-ti impartasesc parerea vis-avis de impartasania deasa, dar sunt de acord ca trebuie sa fim pregatiti, curati, asta se intelege fara sa mai spunem.
Cainta este lagata de Spovada, dar ce faci atunci cand nu ai cainta desavarsita? O ceri, dar asta nu anuleaza Spovada.
Ce face cineva care nu a ajuns inca la cainta desavarsita, si este pe moarte? Nu ajungem de unii singuri la asa ceva.
Deci da, trebuie sa fim curati pt a ne impartasi, iar unii o pot face zilnic pt ca traiesc o viata curata, fara pacate de moarte, si sunt asemenea persoane care merg zi de zi la Liturghie si traiesc o viata cat mai curata.
Aici trebuie sa ajungem.
Pe de alta parte, daca ne ferim de Impartasanie, avand neincredere ca pacatele au fost iertate, iar nu e ok.
Sunt spovedanii prost facute, dar atunci cand se constientizeaza asta se poate repara.
In ceea ce priveste iertatul, nici la noi nu poti primi dezlegare daca nu ierti, asta e cert.
Referitor la recaderea in pacat, si eu cad in aceleasi pacate, dar asta nu inseamna ca imi face placere, sau ca intentionez sa continui asa.
Poti cadea din slabiciune, din N alte motive, dar de cate ori cadem, ne ridicam, reparam si mergem mai departe.
Noua ne spun preotii ca niciodata sa nu lasam un pacat de moarte nespovedit imediat. Ce faci daca nu ai cainta 100%? Cum iti dai seama ca o ai? NU ma refer la tine, ci la unii care nu pot face diferenta. Pacatul trebuie marturist si facuta promisiunea de a nu mai repeta pacatul.
Noi la sf spovezii avem " Actul de cainta" in care promitem ca vom fugi de orice ocazie de pacat. Deci cata vreme mergem la spovada cu intentia clara de a nu mai pacatui, cu regret, parere de rau, este ok.
Dar nu ne putem priva de Sacramente, prin ele vin alte haruri care ne modeleaza. Multa vreme am gresit aici, la fel ca Iasmin, ma consideram nedemna. Am fost mustrata pt asta.
Nu mai zic ca mai mereu reveneam asupra pacatelor trecute, neavand incredere ca le-am spus cum trebuie.
Isus a spus ca Il ofensam cand tot repetam pacatele odata spovedite, e ca si cum nu avem incredere in Taina Spovezii.
Diavolul e f siret, stie cum sa ne tina departe de tot ce e Sfant.
Deci, eu nu spun sa se impartaseasca omul oricum, no way, niciodata nu am afirmat asa ceva, din contra, mereu am spus ca trebuie spovada inainte.
Cred insa ca un om care isi face timp sa ajunga zilnic la Liturghie, sa aloce rugaciunii macar 1-2 ore/zi, care traieste in mod practic Evanghelia, care se afla intr-un proces de purificare spirituala, e pe drumul cel bun.
Chiar acum citesc tot din " Noaptea intunecata a sufletului", unde se descriu toti pasii de evolutie spirutuala, greselile incepatorilor, etc. Este atat de interesanta incat nu am cuvinte.
Atat de bine se explica capcanele in care cadem la inceput de drum, cat de genial e diavolul incercand sa ne abata de la drumul cel bun, incat recomand cartea oricui.
Apropos de impartasania zilnica. In perioada Novenei catre Milostivirea Divina a lui Isus, mergeam zi de zi la Biserica, ma spovedeam cateodata zilnic, cateodata la 2 zile, in functie de pacate, si ma impartaseam zilnic, asa cum se cere in Novena.
Ei bine, s-a vazut diferenta. Ii admir pe cei care o fac mereu, care nu lasa zi sa treaca fara Liturghie si Euharistie. Imi dau seama cum am timp de toate prostiile, si exact pt ce e mai important nu-mi fac timp.
Crinuta si minunea ei
Fara Dumnezeu nimic nu e.
Cine se increde in sine, cade rau!
Second chance
www.youtube.com/watch?v=RapW4MuYFXk&feature=related" target="_blank">Divine Mercy
www.najumary.or.kr/mary/recent/recent-2010/2010-2-28.htm" target="_blank">Naju
Katya spune:
Da,Crinuta ,spovada nu e anulata,chiar daca nu primesti impartasanie pt ca n-ai avut cainta,deci daca omul moare neimpartasit,macar moare spovedit,conteaza enorm chiar si asa decit deloc...
Acuma sigur ca daca te spovedesti zilnic+caiesti zilnic,e altceva,am zis ca sint si asemenea oameni,toti ar tb sa fim asa,dar pina acolo...Si de ex ce te faci daca omul vine si tot repeta acelasi si acelasi pacat,ca tot n-a renuntat la el?Normal ca-l opresti de la impartasit,nu?Ca e capcana a diavolului sa-ti spuna ca nu esti demn de impartasanie,dar tot o capcana gindesc ca e si daca-ti spune ca lasa,nu-i nimic,Domnul iarta oricum,esti si tu om si nu poti mai mult...Deci pina la urma tot o cale de mijloc mi se pare mai convenabila...
Nu te culci?Te-am pupat!
crinuta spune:
Cand eram mica, la ore de religie, ni s-a spus o intamplare, adevarata. Nu mai stiu de cand, cum, evident e mult de atunci, insa nu am s-o uit niciodata.
Era un om care mereu spunea acelasi pacat la spovada. Nu mai tin minte despre ce pacat era vorba, insa la un moment preotul nu a vrut sa ii mai dea dezlegare. In momentul respectiv, Isus de pe crucifixul din incaparea in care se tinea spovada, si-a lasat mana dreapta si a spus ca EL il dezleaga.
Am invatat ca ce ni se pare noua normal, nu e neaparat normal pt Dumnezeu, pt ca nu intotdeauna noi Il intelegem, Ii intelegem vointa si logica noastra nu e mereu compatibila cu a LUI.
Eu nu as opri omul de la Impartasanie, pt ca in acel moment ar fi curat, insa, ca preot, daca as vedea ca omul persista in acelasi pacat m-as ocupa de asta, as incerca sa vad cauza, apoi sa ii dau solutii, evident doar cu inspiratie de la Duhul Sfant, insa de la Impartasanie nu l-as opri.
Crinuta si minunea ei
Fara Dumnezeu nimic nu e.
Cine se increde in sine, cade rau!
Second chance
www.youtube.com/watch?v=RapW4MuYFXk&feature=related" target="_blank">Divine Mercy
www.najumary.or.kr/mary/recent/recent-2010/2010-2-28.htm" target="_blank">Naju
Iasmin08 spune:
Neata scumpele mele
Imi place ca in dimineata asta am ceva de citit Adica de la voi.
Pai si eu cred ca trebuie mers sub ascultarea duhovnicului, doar ca probabil ca trebuie sa merg sa ii spun, atunci cand mi-e dor de Hristos, si imi arde inima dupa impartasanie. In plus, spovedania deasa nu are ce sa faca rau. Adica ar trebui sa nu fie numaidecat legate. Ar trebui sa ma pot spovedi si sa ma impartasesc (daca am voie) doar daca simt cu tot sufletul ca vreau. Si eu vreau.
Probabil ca ceva ma trage inapoi, ar trebui sa merg si mai des la duhovnic si sa ii spun nu numai cele facute, ci sa incep sa ii spun si gandurile, ispitele mele. Cu cat mai des, cu atat mai bine.
Iasmin, mama de strengar de 8 anisori
mamabear spune:
Hristos S-a inaltat! (se spune pana la Pogorarea Duhului Sfant).
Iubitelor , eu nu mai repet ce am mai zis (ca doar nu-s papagal), dar am o singura rugaminte, cititi cu atentie trimiterea pe care v-am dat-o, nu doar ce am copiat pe forum, inainte de a veni cu pareri, pt ca cel ce a scris e un mare teolog contemporan, profesor universitar, care a scris ce a scris cu foarte multa documentare (din Traditie, Scriptura, Sfintii Parinti). El explica si de unde vine curentul cu impartasitul mai rar (nu din ortodoxie!). Si , Katya, acest curent nu e degeaba, intr-adevar, ci ca satana sa-i pacaleasca pe oameni si sa-i faca sa se lipseasca de acest mare ajutor al Impartasaniei, dar nu are temei dogmatic, scripturistic, patristic sau cum vreti sa-i mai ziceti.
Fiecare face dupa cum ii spune inima si constiinta, nu pretind sa ma asculte cineva pe mine, de aceea nici nu o sa mai zic nimic.
Va pup! Doamne ajuta!
Iasmin08 spune:
Mamabear
Chiar m-ai facut sa rad in dimineata asta. Pai de ce sa repeti ca un papagal, scumpa mea, ca doar am inteles si deja ti-am dat dreptate. Asta nu inseamna nimic? Am zis de la inceputul inceputului ca ai dreptate, nu te-am contrazis. Doar am zis ca nu stiu cum sa abordez din nou problema cu parintele
A, si mie nu mi-a zis sa ma impartasesc la Craciun si la Pasti, ci de doua ori per post. Asta inseamna cam de 8 ori pe an. Nu e insa saptamanal, dar nu e nici odata la doi ani. Ramane sa vorbesc cu sfintia sa, si sa conlucram impreuna.
Te pup
Iasmin08 spune:
Un rege al Persiei, voind sa-si aleaga un sfetnic bun, a chemat la palat într-o zi pe cinci dintre cetatenii cei mai de vaza din oras si le-a zis:
-Iata, am 5 inele pe degetele mele; ele vor fi plata sinceritatii voastre. Spuneti-mi fara lingusire: ce credeti voi despre puterea si marirea mea?
Ei, uimiti de frumusetea diamantelor de pe inele si voind sa le aiba, raspunsera regelui cu multe laude pe care nu se cuvenea sa le spuna decat lui Dumnezeu.
Regele parea foarte multumit si dadu pe rand patru inele.
Pentru ca al cincilea tacea, regele l-a îndemnat sa-si spuna parerea.
- Eu cred, zise acesta, altfel decat au marturisit cei care au vorbit inaintea mea. Eu cred ca toata puterea, o rege, o ai de la Dumnezeu si ti-a fost data pentru binele poporului ce-l stapanesti si odata va trebui sa dai socoteala pentru cum ai intrebuintat-o.
- Si eu cred tot asa spuse regele cu multumire. Dar tie nu-ti dau inelul, ci încrederea si prietenia mea. Vei sta mereu langa mine ca sfetnic si prieten al meu caci în tine am gasit omul si prietenul sincer pe care îl cautam.
A doua zi, cei 4 venira foarte grabiti sa spuna regelui ca negustorul de la care a cumparat inelele, l-a mintit si i-a dat diamante false.
Dar regele le zise:
- Ce, voi credeti ca nu stiu ca diamantele sunt false?!Doar eu le-am comandat astfel. V-am platit cinstit. Voi mi-ati dat laude false iar eu v-am daruit diamantele false.V-am platit cu aceeasi masura, de ce va mai plangeti?!
Iasmin08 spune:
Am gasit www.crestinortodox.ro/pilde/" target="_blank">aici pilde scurte si tare frumoase. Ca de pilda:
O persoana a primit vreme indelungata sfaturi de la duhovnicul ei. Le primea si implinea cu bucurie. La un moment dat, duhovnicul a intrebat-o:
- Te simti altfel decat inainte de a veni la mine?
Persoana a raspuns:
- Inainte de a ajunge la tine, am fost un pacatos care alerga dupa pacate, acum sunt un pacatos care fuge de pacate.
Cred ca asa ceva pot spune si eu
Dorothee spune:
Hristos s-a Inaltat! intru iar pe fuga doar sa va salut, poate diseara reusesc sa va citesc din urma.
nu stiu inca daca-i baietel sau fetita, tati spune ca-i baiat desigur...
toate cele bune!