Crestinismul si evolutia spirituala 10
Raspunsuri - Pagina 10
mamabear spune:
Intr-o scoala de la tara, la ora de religie, un copil l-a intrebat pe preot, care le vorbea despre mila, ca despre prima virtute pe care trebuie sa o avem neaparat ca sa ne mantuim.
- Parinte, dar eu, care sunt sarac si nu am ce darui, cum sa fac eu milostenie? Daca as avea si eu mai multi bani, as da cu draga inima, dar asa...
- Fiule, nu asta inseamna mila. Uite, de exemplu, ieri dimineata, plecand cu treburi, am vazut-o peste drum pe mama ta, iesind din curte si ajutand pana acasa o batrana, ce se ostenea cu o legatura de lemne. Mai tarziu, am zarit-o iarasi indrumand un calator ce se ratacise si, chiar daca nu l-a putut ospata, un sfat bun si o cana cu apa rece s-au gasit si pentru el. Cand vecina de alaturi a plecat in targ cu treburi, i-a lasat in grija copilul cel mic. Spre seara, cand doi sateni se certau in drum, a iesit si, cu vorbe frumoase, i-a impacat. Vezi tu, acum, ce este mila? Chiar daca nu ai bani sa dai si celorlalti, nimic nu te impiedica sa-i ajuti cu atat cat poti. Nu trebuie sa dai din buzunar, ci din suflet.
Iasmin08 spune:
Mamabear multumim pentru pilda, excelenta. (Vroiam si eu sa o poestez mai demult, dar o tot pasesc pentru ca mi-e teama ca nu toata lumea e gata sa o primeasca)
Tot asa am pasit o povestioara care spunea de un sat care in fara avea pe o cruce pe Hristos rastignit pe cruce. Si iata ca intr-o zi a prins viata, era chiar Hristos. Oamenii veneau, ii cereau lucruri si Hristos cu bunatate cu dragoste le indeplinea dorintele. Cineva a intrebat :"Nu vrei sa vii cu noi in sat, sa te dam jos de pe cruce?". Si Hristos spune : "Ba da, vreau". SI asa, L-au dat jos si L-au luat in sat. Dar ajuns acolo nimeni nu-L primea, ba unul ca are casa plina de copii, ba altul ca nu e casa gata, ba altul ca asteapta oaspeti de soi, ba.. si tot asa, nimeni din sat nu L-a primit. Si atunci oamenii au tinut sfat si au zis : "Nu vrei Tu sa te suim inapoi pe cruce? Ca la noi n-avem loc sa te tinem, in casele noastre, si apoi, Te-ai obisnuit cu crucea...."
Asa facem si noi, il rastignim din nou cu pacatele noastre, nefiind niciodata gata sa il primim in inimile noastre (casele noastre).
De la cineva care ne citeste cu dragoste, am primit si eu si mamabear un link pentru fetele ortodoxe, e un pic lungut, o conferinta a preasfintitulu Siluan Span al Italiei, conferinta tinuta la Iasi. (am inteles eu gresit Paris).
Va pup pe toate tot din partea ei.
Iasmin, mama de strengar de 8 anisori
Iasmin08 spune:
Un fragment din cartea "Viata de familie" a parintelui Paisie Aghioratul il voi darui mai jos, celor care nu au avut de unde sa procure cartea si sa o citeasca. Eu atunci cand am citit-o, la vremea respectiva am inteles cam cum ar trebui sa fie femeia crestina si in ce fel rabdarea este mantuitoar
"-Parinte, o femeie a fost parasita de barbatul ei, care, dupa ce i-a luat si copilul, traieste acum cu altele doua. A venit aici si m-a întrebat ce sa faca.
-Sa-i spui sa faca pe cat poate, rabdare, rugaciune si sa se poarte cu bunatate. Sa astepte si sa nu strice ea casatoria. Unul îsi dispretuia femeia, o maltrata, iar ea le-a suferit pe toate cu rabdare pana ce a murit destul de tanara. Atunci cand au dezgropat-o, a iesit din mormant o buna mireasma. Toti care se aflau acolo s-au mirat de aceasta. Vedeti, aceea le-a suferit pe toate cu rabdare în aceasta viata, de aceea a fost rasplatita în cealalta viata.
Vreau sa va povestesc si un alt caz. Un tanar oarecare a simpatizat o tanara, care traia duhovniceste. Si pentru ca sa-l simpatizeze si ea, încerca si el sa traiasca duhovniceste, sa mearga la biserica, etc. În cele din urma s-au casatorit. Însa, dupa cativa ani, barbatul acesta si-a început din nou viata sa lumeasca de mai înainte. Desi avea copii mari – un baiat la facultate si doua fete, una la liceu si cealalta la gimnaziu – el continua sa traiasca o viata destrabalata. Avea o întreprindere mare si castiga muti bani, dar cei mai multi îi cheltuia cu viata sa desfranata. Sarmana lui sotie tinea casa prin economiile ce la facea si copii cu sfaturile ei. Nu-l clevetea pe tatal copiilor, pentru ca ei sa nu se îngretoseze de el si astfel sa se raneasca sufleteste, dar si pentru a nu a fi atrasi si ei de o astfel de viata. Noaptea tarziu, atunci cand acesta se întorcea acasa, sotia lui usor îl putea justifica în fata copiilor, spunandu-le ca are treburi, dar la amiaza cand mergea acasa cu cate o prietena, ce putea sa le mai spuna? Dar ce facea acest om fara frica de Dumnezeu? Cu toate ca nu merita sa fie numit om, pentru ca nu avea deloc omenie. Îi telefona femeii sale sa-i pregateasca de mancarea ce o prefera si venea la amiaza, la masa cu una din prietenele lui. Sarmana mama, îi primea cu bunatate, pentru a nu intra la ganduri copii ei. Dadea impresia ca aceea este o prietena a ei si ca tatal copiilor a trecut pe la ea pe acasa si a adus-o la ei cu masina. Îi trimetea pe copii în camerele lor sa învete, pentru ca se temea ca nu cumva sa vada vreo scena rusinoasa, deoarece, din pacate, barbatul ei nu se ferea, si facea lucruri necuviincioase si în casa. Iar aceasta se întampla în fiecare zi la amiaza. Si acesta atat de des îsi schimba prietenele, încat copiii au ajuns s-o întrebe pe mama lor: ”Mama, dar cate prietene ai?”. „Ne cunoastem de mai demult”, le spunea aceea. Pe langa toate acestea, acela o trata pe sarmana femeie mai rau decat pe o servitoare, deoarece se purta cu ea cu multa barbarie. Ganditi-va, aceasta mama sa slujeasca în fiecare zi la doua dobitoace, care îi necinsteau casa, iar ea sa puna mereu ganduri bune în mintea copiilor ei. Si nu stia daca povestea aceasta se va termina vreodata, ca sa poata spune: ,,Voi face rabdare”, si astfel sa aiba putina mangaiere. Iar povestea aceasta a durat multi ani. Si fiindca daduse ticalosul, multe drepturi diavolului, era firesc sa primeasca înfricosatoare înrauriri diavolesti. Era ca un nebun, nu se putea controla, nimic nu-i convenea. Într-o zi, alergand ca un nebun cu masina si fiind ametit de betia poftei trupesti, a deviat de pe drum si a cazut într-o prapastie. Masina s-a zdrobit cu totul, iar el s-a ranit grav. L-au dus la spital, iar dupa o perioada de internare, a fost adus acasa schilodit. Dar nici o prietena de a lui nu a venit la el, pentru ca acum nu mai avea bani multi, iar fata lui era mutilata. Atunci devotata lui sotie si mama cea buna îl îngrijea cu multa bunatate, fara sa-i aminteasca nimic din viata lui cea desfranata. Fapta aceasta a ei l-a miscat mult si l-a schimbat duhovniceste. S-a cait cu sinceritate si s-a spovedit. A trait crestineste cativa ani, în pace sufleteasca, apoi s-a odihnit în Domnul. Dupa moartea tatalui, fiul sau a preluat munca aceluia, si întretinea familia. Si împreuna cu surorile lui au trait în dragoste, pentru ca primise învataturi bune de la buna lor mama. Aceasta mama a fost eroina. A baut ea toate otravurile, numai ca sa nu i se destrame familia si sa nu i se amarasca copiii, a stiut satina corect carma familiei, l-a mantuit si pe barbatul ei, agonindu-si pentru toate acestea multa rasplata în ceruri. Dumnezeu o va aseza pe aceasta femeie în locul cel mai bun din rai."
crinuta spune:
Frumoase pilde, Iasmin. Am avut un vis interesant, aproximativ cu acelasi mesaj, acum vreo 2 nopti.
Nu il pot relata in detalii, am retinut esenta, si anume erau 2 multumi de oameni, unii evlaviosi, buni, altii opusul. Primul instinct a fost de respingere pt al doilea grup, dupa care mi s-a explicat ( nu imi cereti detalii, nu tin minte amanunte) ca, daca in loc de a arunca cu pietre ( nu asta a fost exprimarea, asta era ideea) i-am trata si pe acestia cu iubire, ei s-ar mantui, si ce frumos ar fi ca toti oamenii sa faca parte din acelasi grup..., acela al lui Dumnezeu.
Crinuta si minunea ei
Fara Dumnezeu nimic nu e.
Cine se increde in sine, cade rau!
Second chance
www.youtube.com/watch?v=RapW4MuYFXk&feature=related" target="_blank">Divine Mercy
www.najumary.or.kr/mary/recent/recent-2010/2010-2-28.htm" target="_blank">Naju
Iasmin08 spune:
Neata iubitele mele.
Am vazut aseara pe HBO un film super. Mi-a placut atat de mult..Se numeste "Furtuna de foc" (sau "Fireproof 2008"). Este vorba despre un cuplu aflat in pragul divortului, ambii tineri extrem de hotarati. Si tatal baiatului ii cere o amanare de 40 de zile, timp in care sa faca ceva anume. Ii face un dar. Iar acest dar era sa urmeze dintr-un caiet sfaturile, ceva gen "Sfatul zilei", si in fiecare zi, pagina cu sfaturi se termina cu un fragment din Biblie. Incepe deci baiatul sa ia treptat sfaturile (prima zi: spune-i un cuvant bun, daca nu poti, mai bine taci) sau (fa un gest spontan de bunatate pentru ea). Fireste ca nevasta nu il lua in serios, nici el nu lua lucrurile in serios pana in momentul in care ajung la a 20 a zi (fata nu stia de jurmal) Atunci cand tatal are o discutie extrem de frumoasa cu baiatul- despre Dumnezeu si despre Iisus. Si face o paralela, dupa ce mai intai il lasa pe baiat sa se exprime cu privire la relatia lui. Si spune baiatul: "Cum poti sa ai dragoste pentru cineva care te respinge mereu, care te scuipa, care nu pune pret pe darurile tale". Si exact atunci tatal vine si face paralela cu Hristos, care ne iubeste chiar daca noi Il palmuim zilnic cu pacatele noastre, il scuipam, biciuim, si rastignim.
Foarte frumos filmul, cred ca v-ar place sa-l vedeti.
Am constatat ceva ieri. Desi vorba Katyei, a fugit harul, ei, nu mai sunt atat de ferventa in rugaciune in momentul asta.
Avem un cuplu de cunoscuti care s-au casatorit acum 2 ani. El ortodox, ea nu stiu ce e (am impresia ca baptista). Au mers si s-a casatorit la manastire, ea a fost chiar botezata ortodox, dar nu a vrut niciodata sa se impartaseasca. Si acum am inteles ca ea face toate eforturile ca sa il traga pe sotul ei din ortodoxism (si asa nu era el cine stie ce credincios), si ii spune ca sa nu respecte icoanele, pe Maica Domnului. Si cand am auzit ca l-ar fi intrebat : "De ce va inchinati la Maica Domnului?" mi-a venit rau, nu exagerez. Am simtit ca imi sangereaza inima, nu stiu de ce. Simt ca ma doare pe mine teribil cand aud persoane care cred in Hristos dar o denigreaza pe Maica Domnului. Sufar, si uite, pana ieri habar nu am avut ca ma doare atat de tare lucrul asta.
Crinuta frumos visul tau, imi aminteste de o pilda
Iasmin08 spune:
Doua femei au venit la un staret la spovedanie. Una plangea si spunea ca are un pacat greu, iar cealalta mai mult despre greselile altora si spunea ca ea a facut pacate mai multe dar mici (asa le considera ea).
Atunci staretul a zis:
-Duceti-va în curte: tu, care ai un pacat greu, adu aici un bolovan cat poti sa-l duci, iar tu aduna pietricelele în sort, ia cat poti duce.
Dupa ce facura asa, staretul le zise:
-Acum duceti-va si puneti-le la loc de unde le-ati luat.
Femeia cu bolovanul îl duse îndata, caci cunostea locul, dar cealalta, dupa o vreme, veni cu sortul cu pietricele înapoi si zise ca nu mai gaseste locurile de unde le-a luat.
Atunci grai din nou staretul:
-Pacatul acesteia a fost iertat mai usor, pentru ca s-a gandit mereu la el, iar sufletul tau ramane împovarat de pacate, pentru ca te-ai gandit la ale altora si nu la ale tale, sa stii de unde sunt si cum sa le înlaturi.
În viata mereu vedem pacatele altora si mai putin pe ale noastre. Cu ale noastre suntem blanzi si milostivi iar cu cele straine aspri si neanduplecati. De fiecare data auzim oamenii spunand: „Dar ce pacate mari am facut eu?” Abia cand ajunge în fata duhovnicului începe sa realizeze cate pacate a facut si despre cate nici nu stia ca le-a facut sau le face. Si in loc sa se debaraseze de propriile pacate mai cara si pe a altora in spate.
kariguld spune:
'neata dragelor
Iasmin, frumoase pilde si pline de invataminte, numa sa luam aminte la ele.
am o intrebare, pomenirea de 6 luni, este necesara? in conditiile in care la inmormantare s-au facut mai mult decat necesar randuielile ce trebuiau facute. si se poate face si de la distanta? sau trebuie mers si la cimitir?
o zi plina de soare si binecuvantari va doresc. la noi e inorat si va ploua, pana joi. sper ca macar joi dupa-amiaza sa fie frumos. maine soseste sora mea din USA la Munchen si va veni la noi, asa ca joi calatorim impreuna la parinti.
Bazar general pe DC
VREAU SA NU MAI FIU DIFERIT! MIHAITA
M-am nascut pentru succes!
Iasmin08 spune:
Kari nu e musai de mers la cimitir. Poti sa faci la 6 luni sau nu, poti sa dai sarindare (pomelnice de 40 de zile) si sa faci pomana cu saracii, depinde cat iti permiti si cam cum.
Cand vine vorba de morti, nu stiu daca putem stabili o limita (ca ai zis ca ai dat mai mult decat trebuie), dar aici in zona mea, unii fac inmormantarile tot atat de mari cat nuntile. (iarta-ma si nu te supara ca am zis asta).
Fa si tu cum te odhineste sufletul si cum te-o lumina Bunul Dumnezeu. Vorbeste si cu parintele tau.
Te pup.
Iasmin08 spune:
mamabear, a ajuns sotiorul tau?
Sa ne zici cand apare.
Katya spune:
Hristos a-nviat!
Ma bucur de vesti bune,Iasmin,sa fii sanatoasa!N-am citit toate pildele,ma duc sa citesc si din urma cu atentie,zilele astea am trait un soc(un accident domestic cu fata cea mica,e bine,dar eu sint cu psihicul jos si pe meritate,caci din cauza mea s-a-ntimplat,nu ma-ntrebati ce,ca inca nu pot sa va spun,atita doar va rog sa ma pomeniti si pe mine la rugaciune si va multumesc).
O sa postez niste fragmente tot din Sf Siluan, a propos de har,mindrie,voia proprie.De fapt voiam sa postez despre Maica Domnului,ca raspuns la amicul lui Iasmin,dar imi vine sa scriu mai multe,impart in vreo 2 postari:
"Pt ce sufera omul pe pamint,pt ce duce necazuri si indura rele?
Suferim pt ca nu avem smerenie.In sufletul smerit viaza Duhul Sfint si El da sufletului libertatea,pacea,iubirea si fericirea.
Suferim pt ca nu-l iubim pe frate.Domnul zice : »Iubiti-va unii pe altii si veti fi ucenicii Mei ».Pt iubirea de frate vine iubirea lui Dumnezeu.
Oamenii nu invata smerenia si pt mindria lor nu pot primi harul duhului Sfint si de aceea lumea intreaga sufera.Dar daca oamenii ar cunoaste pe Domnul si ar sti cit de milostiv,smerit si blind este,intr-un singur ceas s-ar schimba fata intregii lumi si in toti si in toate ar fi o mare iubire.
Domnul cel Milostiv ne-a dat pocainta si prin pocainta toate se indreapta.Prin pocainta cistigam iertare pacatelor,pt pocainta vine harul Duhului Sfint,si astfel cunoastem pe Domnul.
Daca un popor sau un stat sufera,tb ca toti sa se pocaiasca si atunci toate se vor indrepta de la Dumnezeu."