Suedia (2)
Raspunsuri - Pagina 12
mihaela_s spune:
Ina, toate actele ce le-am prezentat pana acum aici au fost traduse in engleza, e o limba(printre altele ca mai sunt si germana, norvegiana, daneza parca) oficiala pentru acte. Insa noi am tradus tot in Ro, nu stiu aici sa traduca cineva din romana, poate in orasele mari...
Eu am terminat primul curs, am luat binemeritata pauza de scoala si m-au solicitat din nou la laborator sa muncesc, tare bine imi prinde. Vineri am avut tenta(examenul de curs) si luni eram deja la laborator. Ieri si azi sunt libera, dar de luni sunt zi de zi la munca.
Spor la treaba tuturor!
lorelai, ma bucur sa te "vad" pe aici.
fii alaturi de Mihaita
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie
lorelaim spune:
Mihaela - felicitari pt terminarea primei etape si multa bafta in continuare si mai ales putere si sanatate sa le potzi implini pe toate. Promit in weekend sa-tzi scriu... ca in timpul sapt sunt "on the road" (4h/zii fac doar cat tur-retur scoala copilei )
Tzuck!
Foxy-le spune:
Salutare. Ma ma primiti pe la voi, suedezo-romanilor ?
Imi cer scuze daca postarile mele v-au deranjat, nu asta fusese intentia. Am avut o perioada mai proasta+furtuni hormonale datorate sarcinii+singuratatea = postare furioasa pe forum.
Deci, sper sa aveti putin loc si pt mine .
Sper ca sunteti bine, sanatosi si invatati cu spor. Asta fac si eu, dau zor sa termin sfi (D) pana vine bebe.
Sper ca nu locuiti prin malmö pt ca a devenit war zone!
O saptamana placuta sa aveti.
29
sarah_78 spune:
Salutare tuturor!
Sunt o citititoare fidela a acestui forum dar, a subiectului
"365 de zile din viata unei comori" intrucat sumt mami de pui mic
nascut in mai 2010.
In curand, mai exact in decembrie vom ajunge si noi in Suedia si
mi-ar face o deosebita placere sa fac schimb de pareri sau sa primesc
eventuale sfaturi de la cei/cele mai vechi pe acele meleaguri.
ancris spune:
buna ziua pentru toata lumea de pe aici
In urma convingerii ca cei 2 copiii ai nostrii nu au absolut nici un viitor in aceasta tara,eu si sotul am hotarat ca cel mai bine pentru ei ar fi sa plecam in Suedia. Copiii nostrii au 4 si respectiv 5 anisori. Avem un apartament in Bucuresti pe care l-am scos la vanzare, si urmatorul pas ar fi sa lichidam aici tot ceea ce avem ca si credite si sa zburam catre Suedia. Eu,ca meserie sunt contabila(facultatea terminata) iar sotul meu este mecanic auto,are si el facultatea terminata,dar fara licenta in turism. ma puteti ajuta cu niste sfaturi referitoare la cum sa procedam?? Cu casa..ce e mai bine ..sa inchiriezi acolo sau sa cumperi, care ar fi orasul cel mai "primitor" pentru romani?? Cum se procedeaza cu obtinerea personnummerul???Cum te inscrii la scoala de limba suedeza?? Engleza cunoastem amandoi,sotul meu o stapaneste insa mult mai bine ca mine.. Cum inscrii copiii la gradinita??? V-as ramane recunoscatoare daca m-ati ajuta cu niste sfaturi.
Ina11 spune:
Ancris eu consider ca e mult mai avantajos sa inchiriezi. Cel mai potrivit ar fi sa incercati sa veniti aici cu contract de munca .Vedeti poate gasiti din tara ceva .Poti sa te uiti pe site-ul Eures http://ec.europa.eu/eures/home.jsp?lang=ro. Aici pentru personnummer trebuie sa mergi la Skatteverket din cate imi aduc eu aminte. Dupa ce iti vine numarul acasa, te duci la Migrationsverket sa te inregistreze, iar apoi te duci si te inscrii la scoala prin Vuxenutbildining la un curs de suedeza pentru imigranti(SFI).
Din cate am vorbit recent cu o cunostinta care tocmai s-a mutat in Suedia timpul in care primesti personnummerul este mai lung. La mine a durat o saptamana doar, acum cica dureaza mai mult.
Mai multe detalii cred ca ti le poate da Mihaela . Ea este de mai mult timp in Suedia ... stie si cum sta treaba cu gradinitele s.a.m.d:)) Sper ca ti-am fost de folos catusi de putin:))
V-am pupacit!
Foxy nu cred ca a deranjat pe nimeni:)) deci esti bine venita:)
ancris spune:
multumesc mult de tot ptr raspuns,Ina. De ce spui ca e mai rentabil sa inchiriezi??? Cam cat e chiria si cam la cat duce si intretinerea...??? ce acte trebuie sa depui ca sa primesti personal nummer?? La cat timp de la sosirea in Suedia depui aceste acte?? Exista posibilitatea angajarii fara sa cunosti limba??
mihaela_s spune:
ooof, din pacate sunt intrebari la care eu nu pot raspunde. Si am sa va spun de ce. Noi am venit in Suedia in urma unui contract de munca pe care l-a obtinut sotul meu. "Spitalul"(angajatorul, sotul meu e medic) s-a ocupat de tot, au fost niste oameni extraordinari. Cand am ajuns aici ne-a asteptat cineva in port si ne-a adus la apartament, inchiriat de la kommun(sigur ca noi am platit). Ei au aranjat absolut tot si cu scoala si gradinita fetelor, asa ca nu va pot spune nimic de asta, nu stiu cum se procedeaza. La Skatteverket am fost tot dusi de cineva din personalul spitalului, imi amintesc ca am completat acolo un formular si ni s-au facut copii dupa pasapoarte...nu stiu sa ne fi cerut alte acte. Desigur era contractul de munca al sotului, altfel nu stiu in ce conditii se primeste personnummerul.
Ca sa te inscri la Komvux la cursurile de suedeza, SFI, e nevoie de personnummer, ca sa le faci gratuit. Am inteles ca se poate si fara dar atunci se percepe o taxa, nu stiu cat e aceasta.
De venit aici iti recomand si eu sa veniti cu un contract de munca, macar unul dintre voi, altfel nu stiu cum va puteti descurca. Mai ales cu copii...
De cumparat ceva nu puteti cumpara fara credit din banca, iar pentru asta va trebuie contract de munca serios si salar mare. Pentru inchiriat iar aveti nevoie de numar personal, deci e un cerc vicios...
Nu e chiar usor sa veniti in Suedia fara ca macar unul sa munceasca...fara job nu primiti numar personal, fara numar personal nu aveti unde sta si nu puteti face cursuri de limba...imi pare rau ca va dezamagesc dar asta e adevarul. Din pacate cu engleza nu va angajeaza nimeni, trebuie sa cunoasteti limba suedeza la nivel mediu ca sa primiti un job.
Mult succes va doresc!
fii alaturi de Mihaita
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie
elenabadina spune:
Buna Ancris
eu pot sa iti zic cum am procedat eu,desi e un pic diferit pt ca prietenul meu e suedez ( ne casatorim in decembrie . Eu am ajuns aici in iulie si am mers la Skatteverket unde am completat un formular pentru personnumer,dar in cazul nostru el m-a luat in spatiu si cam in acelasi timp am completat si trimis prin posta un formular la Migrationsverket in Malmö si cam intr-o luna am primit si viza si personnumer.
Despre chirii.......noi locuim in Helsingborg si din cate am aflat aici chiriile variaza intre 4000 kr pana la...............mult mai mult in centru.
sper sa reusiti sa veniti in Suedia
Numai bine
elenabadina spune:
In timp ce dadeam cu aspiratorul ............mi-a venit ideea urmatoare:incercati sa va deschideti o firma aici,poate va e mai usor sa va stabiliti aici...............poate cineva va poate da mai multe informatii despre asta ...........am gasit pe net site-ul asta poate va e de ajutor.
http://www.skatteverket.se/download/18.58a1634211f85df4dce800012398/432B10.pdf