Crestinismul si evolutia spirituala 8
Raspunsuri - Pagina 2
Iasmin08 spune:
Conchi- asa la prima vedere (raspund io mai tarziu sper)
Femeia nu stiu daca e veriga lipsa (poate avem vreo doaga lipsa de nu ne intelegem mereu cu barbatii), da' probabil e una din verigile slabe.
Nu stiu daca ai prins, era la TV un fel de show prezentat de Andrei Gheorghe, facea el pe durul pe acolo si cand trebuia sa scoata pe cineva zicea "Tu esti veriga slaba" Mi-ai adus aminte de chestia aia.
Iasmin, mama de strengar de 8 anisori
conchita spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Iasmin08 Hristos a inviat! Mey, cum va las un pic, cum iar o luati prin balarii. Ce ma-ntereseaza pe mine de Camus? La literatura cu el. Si nu, chestia aia cu ''chatarsis" nu e adevarata. Arta nu te apropie de Dumnezeu, nu te transfigureaza daca El nu e motivul pentru si Cel prin care se aduce spectatorul la trairea de dincolo de realitate. Pai noi vorbim de crestinism si evolutie si voi ma duceti la legendele celor care se inchinau la idoli? Care-i evolutia, bre? "Pasol na turbinca" |
well, sper ca ai dormit bine si esti pregatita pentru o noua zi la fel ca ieri. si eu glumesc. :-))
ok, deci eu nu subscriu la ce spui tu. arta are sursa divina fiind, prin definitie, creatie. chatarsisul e real, i s-a intamplat lui Sf. Petru, Toma si Pavel, dupa parerea mea. cand te lumineaza o idee via Adevarul suprem, e ca un scrub corporal, ca tot adusesi vorba despre alte interese majore ale mele :-)) esti ca un bebe nou. sa te fi durut splina inainte de chatarsis, dupa nu te mai doare nimic. ce zici tu cu arta care il are ca scop pe Dumnezeu (care anume? pictura pe icoane si cartile religioase? pai asta e doar o ramura a artei), asta e programatica si dogmatica, nu prea are legatura cu arta pentru arta. iar arta in forma ei pura e ca si cantecul ingerilor, arta in sine, creata din dragoste.
io zic ca si manelistul poate ajunge la Dumnezeu cand lacrameaza pe "of veata mea" pentru ca, asa cum spuneai mai devreme, revelatia e dupa puteri, nenica. ne vorbeste pe inteles si la nivel. tie iti vorbeste prin sfere inalte, pe mine ma mai gaseste si printre borcane cu smaguri si retete si politica, toate fiind sacre in opinia mea pentru simplul fapt ca exista! ca daca nu i-ar fi Lui voia, n-ar exista, pur si simplu, nici macar shea butteru' meu n-ar exista, intelegi? pomul interzis era rau pentru om, nu rau in general, pentru ca omul primordial, asa cum s-a vazut, nu era nici el echipat pentru asemenea incercare. dar pomul a existat, e sacru. ce faci tu din fructele lui si cum il imparti cu adamu' care este, tine de liber arbitru si de nivelul de evolutie...ok, spirituala. :-)
Pai venim noi si dupa ce ne umplem mintea cu tunsori, parfumuri, gen de machiaje, sandalute, sarmalute, drob, ''cum sa-l fac sa ma iubeasca'' si restul, venim deci noi, zic, si mai avem pretentia sa mai intelegem motivele Lui. Pai nu se poate nene, a sluji la doi domni... Si noi suntem toate aici multisor in duhul lumii. Si mie mi-a fost si in continuare mi-e greu sa accept unele lucruri. Dar cand citesc totul se limpezeste. Merg la Biserica si deodata totul se limpezeste. |
asa cum am zis mai sus, toate astea sunt create, nu merita dispretuite. pai si soarele zambeste cand vede o sandaluta frumoasa pe un chiciorush mumos de femeie, unde-i problema? sarmalele tin de foame barbatului si copiiilor, iaca ce rost maret au. ideea e ca viata cu ale ei nu e de dispretuit. nici de inchinat la sanda ca la idoli, dar nici de uitat in jos la cei care au grija de corpul lor, corpul fiind gazda sufletului si sursa de incantare a aproapelui, in fond. hei, lui Iisus i s-au spalat picioarele cu par frumos si lung de femeie, sper ca era spalat si curat si parfumat, nu? hainele noastre cele mai frumoase sunt ale sufletului, corect, dar nu vad de ce ne-am pune patura in cap ca sa nu se vada la fatza frumusetea creatiei divine si ca sa demonstram ce? modestie? pai ne-a creat Dumnezeu, ar trebui sa fie motiv de bucurie si de impartasire cu fratii si surorile!
eu vad altfel frivolitatile, nu in natura preocuparilor umane neaparat (sarmaua nu are pacate:-)), ci in relatia noastra cu obiectul preocuparilor. e idolatra? e egocentrista? ne indeparteaza de Dumnezeu, ne sacrificam demnitatea ca sa punem mana pe sanda la coada la magazin? calcam lumea in picioare pentru un borcan de varza acra? aruncam tone de parfum pe noi cand stim ca vom putea rani pe cineva cu astm? asa vad eu.
Dar cand eu raman in spatele sotzului meu, simt ca asa trebuie. |
iubita, asta e risky business. barbatii nu intreaba niciodata despre directie cand incurca drumurile, asa ca locul lui ar trebui sa fie langa noi. :-)
serios acum, barbatul e capul familiei, dar capul fata de corp (femeie) nu umbra dezmembrat cinci pasi inainte, ca am avea o lume de decapitati.
iar daca Dumnezeu n-ar fi avut ca scop crearea unei fiinte superioare din adam (ceea ce evident ca este femeia), i-ar fi facut un amic barbat dintr-o alta galetusa cu tarana si i-ar fi trimis pe-amandoi la razboi, dupa aia la meci cu bere si mici.
conchita spune:
citat din mesajul lui Iasmin08 poate avem vreo doaga lipsa de nu ne intelegem mereu cu barbatii |
sau poate ca e invers. spiritul de sacrificiu de sine e instinctiv la femeie, nu la barbat. in mod sigur nu femeile au o doaga lipsa, eu tind sa cred ca au surplus de doage, de-aia nu se inteleg nici pe ele insele cum trebuie. si de aceea se simt inferioare, cand porunca este de dragoste de sine: iubeste-te pe tine insati/insuti.
Iasmin08 spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui conchita
sau poate ca e invers. spiritul de sacrificiu de sine e instinctiv la femeie, nu la barbat. in mod sigur nu femeile au o doaga lipsa, eu tind sa cred ca au surplus de doage, de-aia nu se inteleg nici pe ele insele cum trebuie. si de aceea se simt inferioare, cand porunca este de dragoste de sine: iubeste-te pe tine insati/insuti. nimic |
Au ochiu! Unde scrie bre ''iubeste-te pe tine insuti?"????
Iasmin08 spune:
Nope, nici unui sfant nu i s-a intamplat chatarsis-ul. Revelatia nu a venit la ei nici prin teatru, nici prin muzica, nici prin carti... Ia uite un pic la Sf Apostol Pavel. Baiat parfum, ce mai, destept cat nu incape. Il cautase pe Dumnezeu o viata intreaga. Si totusi... nu L-a gasit nici in carti, nici in pictura, nici in muzica (arata-mi unu singur din sfinti care asa a venit la credinta, unu singur!) ci L-a gasit pe cale....cand i s-a aratat....
Ala manelist, traieste credinta, dar te asigur ca nu in ''of viata mea''. Nici sarmalele nu iti revela pe Dumnezeu, nici sandaluta (sa stii ca si io sunt preocupata cu din astea, m-am inclus intre mamicile de aici, nu ma uit de sus).
Cel care canta manele, cante despre pacate nu despre Dumnezeu. Cum m-ar putea aduce pe mine (sau altul) aproape de Dumnezeu? Ce chatarsis....
Ei, dar n-ar fi prima (si nici ultima) oara cand avem pareri diferite. Asta nu inseamna insa, asa cum am zis de mai multe ori ca avem pretentia de adevar absolut Io una n-am
conchita spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui Iasmin08
Au ochiu! Unde scrie bre ''iubeste-te pe tine insuti?"???? Iasmin, mama de strengar de 8 anisori |
au, subtextul! vezi daca zici bye la literatura, pai uite ce se intampla cu analizele pe text: iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti/insati. deci iubeste-te pe tine insuti/insati. se subintelege ca tre sa te iubesti, altfel cum o iubesti pe vecina marioara? intai exersezi pe tine cu sandale si sarmale. :-))
Iasmin08 spune:
Scumpa mamii, nu ala e mesajul. Noi ne iubim pe noi insine apriori, vine de la sine, din mandria aia cat casa. Iubirea de sine trebuie micsorata si trebuie iubit celalalt asa cum te iubesti pe tine. Ca nimeni nu-si vrea raul (vorbim de persoane normale, da?) Nici un om normal nu lucreaza in defavoarea sa in mod constient. Decat daca vine din smerenie, dar smerenia este exact inversul: zic sfintii parinti sa te socotesti al mai mic intre toti, pe toti sa ii vezi mai mari ca tine!!!
Io n-am auzit in viata mea, nici intr-o carte din astea care zici tu ''religioase'' n-am citit asa ceva- ca sa te iubesti pe tine insuti. Nici un sfant nu s-a iubit. Pustnicii (care au iubire cat n-o sa avem noi doua impreuna o viata intreaga laolalta si adunat cu neamurile), isi pedepsesc trupul prin frig, foame, nesomn. Dupa ceea ce zici tu, cand ne vad ar trebui sa ne ia cu bata...
conchita spune:
citat din mesajul lui Iasmin08 Nope, nici unui sfant nu i s-a intamplat chatarsis-ul. Revelatia nu a venit la ei nici prin teatru, nici prin muzica, nici prin carti... Ia uite un pic la Sf Apostol Pavel. Baiat parfum, ce mai, destept cat nu incape. Il cautase pe Dumnezeu o viata intreaga. Si totusi... nu L-a gasit nici in carti, nici in pictura, nici in muzica (arata-mi unu singur din sfinti care asa a venit la credinta, unu singur!) ci L-a gasit pe cale....cand i s-a aratat... |
eu cred ca desteptaciunea si cultura l-au pregatit sa primeasca darul. si pana sa ma uit la Sf. Pavel cu care am o problema de perceptie, ma uit la Sf. Augustin si la Sf. Francisc, ultimul ducand o viata de placeri libertine pana se rusineaza si-si goleste buzunarele unui cersetor. abia apoi are viziunea. Sf. Augustin a ajuns la concluzia ca crestinismul e calea dupa studiul profund al neoplatonismului si la insistentele...mamei sale! revelatia sa are loc sub un copac cand aude niste copii cantand si el crede ca e porunca divina sa deschida Cartea, ceea ce si face, deschide Biblia si citeste la Romani 13-14.
si-apoi, draga mea Iasmin, daca mintea ar fi ceva asa de dispretuit, de ce i-ar fi ales Dumnezeu pe susnumitii oameni destepti sa-L cunoasca? ei aveau o privire mai cuprinzatoare asupra lumii decat omul necitit, asta e un lucru bun.
Ala manelist, traieste credinta, dar te asigur ca nu in ''of viata mea''. Nici sarmalele nu iti revela pe Dumnezeu, nici sandaluta (sa stii ca si io sunt preocupata cu din astea, m-am inclus intre mamicile de aici, nu ma uit de sus). Cel care canta manele, cante despre pacate nu despre Dumnezeu. Cum m-ar putea aduce pe mine (sau altul) aproape de Dumnezeu? Ce chatarsis.... |
eu nu am zis ca Dumnezeu se reveleaza in sarma sau in au, viata mea. am zis ca nu poti dispretui preocuparile oamenilor, una pentru ca nu stim noi cui vorbeste El si la ce nivel, a doua arta o fi chatarsis pentru cel care o urmeaza, nu neaparat si pentru consumator. de fapt, habar nu am de manele, am dat un exemplu notoriu din lene, cred. :-)) poate sa fie pictura naiva, poftim. adica nu mare arta, dar pictorul cand apuca pensula aia stangaci si vrea sa puna pe panza copleseala care il apuca atunci cand admira creatia divina, ala e chatarsis.
Ei, dar n-ar fi prima (si nici ultima) oara cand avem pareri diferite. Asta nu inseamna insa, asa cum am zis de mai multe ori ca avem pretentia de adevar absolut Io una n-am Iasmin, mama de strengar de 8 anisori |
da? si-atunci cum ramane cu Sfantul Duh care salasuieste in inima noastra si ne calauzeste spre adevar? Iasmin, ai incredere ca stii adevarul (partial, un sambure, un ecou, whatever). eu am.
conchita spune:
citat din mesajul lui Iasmin08 Dupa ceea ce zici tu, cand ne vad ar trebui sa ne ia cu bata... Iasmin, mama de strengar de 8 anisori |
de ce sa ne ia cu bata? doar ne iubesc.
eu nu inteleg, cum pot sa iubesc pe altul ca pe mine insami, fara sa ma iubesc pe mine mai intai? dar eu ce-s, bolovan in drum? Iisus s-a jertfit pentru mine, normal ca merit dragoste!
Iasmin08 spune:
Si zic si io daca mintea era ceva asa de pretuit, alegea Hristos ca ucenici pe aia din templu ca erau toti unu si unu. Sau mai bine: alegea numai filozofi, matematicieni etc.... Dar nu! Ce a ales? Pescari, o treaba n-aveau....
Sf Augustin este un sfant controversat. Nici nu stiu exact daca este sau nu recunoscut in ortodoxie.
Cat despre Sfantul Duh, io n-am nici o indoiala ca este in mine si mai ales stiu asa: "Cati in Hristos v-ati botezat, in Hristos v-ati imbracat".
Dar ma tin de Biserica si nu interpretez io dupa mine, pentru ca devaraul nu a fost trimis dupa ureche ci revelat in ani (!!!) de la Hristos la ucenici. Ori noi tinem de traditia apostolica (asta insemnand ca toate acestea au fost explicate de la preot la preot, de la ierarh la ierarh). De aia io nu pun egal intre literatura (nu, dom'le, nu e literatura inspirata de la Duhul Sfant, si nici arta, pensula care pune trei culori gramada.. Ca daca ma iau cu ce le trasneste la toti prin cap....ca cica-i arta...), nu pun egal intre literatura, arta si adevarul credintei. Nu pun si gata, ca nu cred in asa ceva.
Si despre David se zice ca a visat pe Maica Domnului care i-a dat sa inghita o carte si cand s-a trezit s-a apucat de scris psalmii... Dar el deja credea in Dumnezeu, nu i s-a revelat asa. Si despre sf Augustin, apoi el deja stia toate detaliile. Hristos era deja in inima lui, el nu era constient. In somn doar a constientizat (daca o fi asa, si nu e tot un basm)