Ati emigra in alta tara? (5)
Raspunsuri - Pagina 14
conchita spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Sabina muzica contemporana. cele mai mari porcarii, din pacate, se compun in America. Cu rare exceptii, am precizat. |
daca nu dai detalii, nu ma dumiresc. ce anume numesti tu muzica contemporana? muzica de filme, de concerte, rockul, jazzul, ce anume?! sincer, eu cred ca nu ai fost informata, poate o vizita n-ar strica, ti-ar pieri o groaza de stereotipii create fata de america pe care, recunosc public, le-am avut si eu. nu e ofensa, e pur si simplu o sugestie facuta cu prietenie.
spunea cineva ca aici foarte multi copii canta la un instrument. eu reiterez ca n-am intalnit niciunul care sa NU cante macar la unul. muzica e marea distractie americana, nu e intrecuta de nimic altceva, poate sa fie la egalitate cu filmele. si san diego e centru cultural si mai mereu tre sa iau bilete cum se pun in vanzare, ca altfel nu apuc, toate concertele sunt vandute. toate. si sunt gramezi, nu asa 3 pe sezon, ci saptamanal cu duzinele. ce sa mai spun de teatru, balet, si restul. in romania vedeam piese clasice exclusiv, aici am aflat si eu ce-i ala teatru contemporan si cata creativitate exista. desigur, cu amendamentul ca la paris, viena si moscova n-am ajuns, deci n-am termen de comparatie.
iileana spune:
citat din mesajul lui conchita in romania vedeam piese clasice exclusiv, aici am aflat si eu ce-i ala teatru contemporan si cata creativitate exista. |
http://www.hotnews.ro/stiri-cultura-6074227-the-observer-despre-faust-regia-lui-silviu-purcarete-vinde-sufletul-mai-vad-acest-faust-data.htm
Argumentul cu enterocolita era, parca, mai convingator...
Ramona J spune:
citat din mesajul lui beren Sa nu uitam ce bataie e pe bilete la turneele din USA ale lui Balshoi Theatre sau ale ansamblului de balet din Moscova, sau ale Orchestrei ruse. Insa nu cunosc multi oameni care ar emigra in Rusia din motivul asta... . |
Da, da! I-am vazut si eu la Met, am luat biletele cu multe luni inainte, imediat ce s-au pus la vinzare.
aschiutza spune:
Ar fii interesanta o discutie comparativa a culturii in diverse tari, aprte de discutia de aici . M-ar interesa la nebunie.
Acolo mi-as da si eu cu parerea, aci nu o fac pt ca asta a fost doar un motiv colateral al emigrarii mele.
------------------
Still looking for pieces of heaven...
iulianm spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui conchita
daca nu dai detalii, nu ma dumiresc. ce anume numesti tu muzica contemporana? muzica de filme, de concerte, rockul, jazzul, ce anume?! sincer, eu cred ca nu ai fost informata, poate o vizita n-ar strica, ti-ar pieri o groaza de stereotipii create fata de america pe care, recunosc public, le-am avut si eu. nu e ofensa, e pur si simplu o sugestie facuta cu prietenie. spunea cineva ca aici foarte multi copii canta la un instrument. eu reiterez ca n-am intalnit niciunul care sa NU cante macar la unul. muzica e marea distractie americana, nu e intrecuta de nimic altceva, poate sa fie la egalitate cu filmele. si san diego e centru cultural si mai mereu tre sa iau bilete cum se pun in vanzare, ca altfel nu apuc, toate concertele sunt vandute. toate. si sunt gramezi, nu asa 3 pe sezon, ci saptamanal cu duzinele. ce sa mai spun de teatru, balet, si restul. in romania vedeam piese clasice exclusiv, aici am aflat si eu ce-i ala teatru contemporan si cata creativitate exista. desigur, cu amendamentul ca la paris, viena si moscova n-am ajuns, deci n-am termen de comparatie. nimic |
Conchita, e foarte adevarat ca majoritatea cinta la un instrument, dar stii si tu, vorba aia, cinta dar nu rasare. Trebuie sa ai talent. E mai mult decit laudabil ca incearca sa-si dezvolte si partea artistica. Dar dintr-o suta, citi ajung intr-adevar cunoscuti? Poti sa fii cit de tehnic, daca nu e sclipirea aia de talent...degeaba. Eu am crescut fiind vecina cu una din sopranele de la opera din oras. Asa am vazut ce inseamna sa fii talentat (da' tot muncea foarte mult). Studiase cu bursa la Scala din Milano, apoi la Bucuresti (dupa care, fiind epoca comunista, au dat-o profesoara de muzica la Botosani , "ca facea git"). A obtinut ulterior contracte si a cintat la Scala din Milano, a avut turnee in Europa. Sora ei era deja foarte cunoscuta pe plan european, multi ani mezzosoprana la Opera din Paris. Amindoua cu mult talent, si cu foarte multa munca.
Eu cred ca Sabina se referea la muzica de concert (filarmonica). Personal (ca simplu spectator si fan) nici eu nu sunt atrasa de muzica compusa dupa 1900. Am incercat, majoritatea concertelor au inclusa macar o piesa contemporana, la fel si programul de opera, se incearca promovarea lor.
iulianm spune:
Ca tot ati readus enterocolita in discutie
Ieri am terminat o carte de calatorii, destinatii exotice, descrieri ale unui turist pe budget trips. Situatii hilare, umor destul, de altfel si titlul e neobisnuit (Nu atinge maimuta! si alte lectii de calatorie invatate prea tirziu/Ayun Halliday).
Penultimul capitol descrie excursia in Romania la un festival de teatru din Sibiu. Si printre altele, apare ingrijorarea lor vis-a-vis de apa de la robinet, aceeasi frica de enterocolita (dezbatuta zilele astea la subiect). Plus restul (inclusiv problema homofobiei), chit ca grupul (si autoarea, in special), era cam flower power si fara mari pretentii de confort.
Eu de fapt voiam sa postez despre o placa vazuta ieri intr-un aeroport (tot duce si plictiseala la ceva, studiezi mai atent terminalul). O placa dedicata lui Stephen Negoesco, antrenor de fotbal (ca in soccer), care s-a ocupat de echipa University of San Francisco din 1962 pina in 2000 (cu 544 de victorii, 22 conference titles, si patru NCAA titles). In 2003 a fost inducted in National Soccer Coaches Association of America hall of fame. Iar stadionul universitii SF ii poarta numele.
Asta ca fapt divers, dar n-am stiut unde sa scriu.
More @ http://www.nscaa.com/subpages/20060403190718317.php
AB_AC spune:
citat din mesajul lui beren Din cate imi spun unii colegi care calatoresc si cate 150 de zile/an, la momentul de fata, cea mai selecta si bogata (si scumpa!) viata culturala este ... la Moscova. Sa nu uitam ce bataie e pe bilete la turneele din USA ale lui Balshoi Theatre sau ale ansamblului de balet din Moscova, sau ale Orchestrei ruse. Insa nu cunosc multi oameni care ar emigra in Rusia din motivul asta... . |
Nu doar cel mai bun teatru-balet si teatru de papusi, dar si sali de concerte foarte bune. Totusi poti sa ne dai mai multe detalii din ce i-a impresionat atat de mult pe prietenii tai?
Eu am vizitat Moscova si St-Petersburgul in vara lui 89 si revazut StPeterburgul prin 97. Mi-au placut foarte mult. Dar in afara unor "institutii" inacesibile mie pe atunci ce am vazut si admirat era trecutul cultural al Rusiei, nu prezentul. Totusi ce crunta dezamagire au fost gradinile din Versailles dupa cele din Petrodvoret...
beren spune:
citat din mesajul lui AB_AC Nu doar cel mai bun teatru-balet si teatru de papusi, dar si sali de concerte foarte bune. Totusi poti sa ne dai mai multe detalii din ce i-a impresionat atat de mult pe prietenii tai? |
Errr, ei sunt de fapt cei care au plecat de acolo (Landau Inst, Steklov Inst, Harkov Inst) la sfarsitul anilor '80 ... iar acum raporteaza ca, dupa zeci de ani de decadere (prin veniturile din petrol), cultura in Moscova si St. Petesburg is booming again. Russian style, gen "ma duc la Monte Carlo la cazino, dar cu yahtul propriu". Cam asa. Cand ai 4-5 teatre de nivel mondial in concurenta, ce poate sa iasa?
vazut si admirat era trecutul cultural al Rusiei, nu prezentul. Totusi ce crunta dezamagire au fost gradinile din Versailles dupa cele din Petrodvoret... |
Right on. Incluzand acoperisurile din aur versus alea din cupru.
beren spune:
Muzik in Amerik: cele mai bune 20 de orchestre simfonice din lume:
"Seven American orchestras, four German and three Russian make the list, which is topped by the Royal Concertgebouw of Amsterdam."
AB_AC spune:
Interesanti prieteni Beren au zis fetele ca mor de invidie, nu? Si eu :) Priceput sfatul sa mai dau pe la rusi. Sincer dupa 97 nu mi-a mai ars. Imaginile adolescentine ale StPetresburgului au fost ceva ce mi-a ramas in suflet. Nici aparat foto nu aveam prima oara, iar a doua oara aparatul l-am bagat in geanta.
Top-ul asta-i o chestie relativa totusi. In 2009 Gramophone-ul pentru cea mai buna inregistrare mergea la Liverpool care nici nu-i pe lista ta din 2008. Si nominalizate fusesra Budapesta si Minessota.
Asta nu inseamna ca nu-i bun Amsterdam-ul. E prima orchestra buna pe care am putut sa o ascult regulat. Totusi listingul acela o fost tare criticat pentru lipsa macar a unui rus in juriu, pentru favorizarea
lui Maazel pentru nedreptatea facuta lui Royal Opera House, pentru Viena care-i inegala si cu prea multi dirijori.