Am un baietel de 1 an si 9 luni si nu spune decat silabe dar intelege tot cei spun in limita a cat poate intelege un copil de varsta lui . Eu ma gandesc ca si absenta tatalui din viata lui poate sai intarzie vorbitul. Nu stiu daca e bine ce spun dar as vrea si eu un sfat de la un psiholog daca se poate.
Buna,
Nu sunt psiholog dar iti raspund din experienta proprie. Absenta tatalui nu are nicio legatura cu dezvoltarea vorbirii. Fiul meu nu l-a avut pe tatal lui langa el si a vorbit f precoce, asa a fost el.
Pe de alta parte fiica mea care a avut familia completa a vorbit mai tarziu, dupa 2 ani a format propozitii, la un an si noua luni f putin vorbea.
Daca zice silabe eu zic ca e ok, insa cel mai bine intreaba un pediatru.
Mamica de stelute Cosmin (30 iulie 2001) si Adelise (11 august 2007)
Eu nu cred asta... pur si simplu cred ca inca nu vrea sa vorbeasca! Tu doar incurajaza-l, comunica cu el, vorbeste-i non-stop despre orice faci tu sau el sau faceti impreuna, canta-i, si-ai sa vezi ca-ti va raspunde, va canta cu tine.
Copilul meu, cu familie intreaga si extra (bunici), pana la 1 an si 8 luni nu vorbea DELOC, nici macar 'mama' sau 'tata'. Atunci a inceput si sa te tii, frate! Limbajul i s-a dezvoltat extraordinar de repede. Acum are 3 ani si 10 luni si vorbeste perfect (adica toate sunetele, propozitii complexe etc), doar la acordurile gramaticale mai avem de lucru. Eu zic sa ai rabdare, inca nu e tarziu, mai are timp sa vorbeasca
Nu are nicio legatura.
Fi`mea cat am fost o familie "normala" nu a vorbit multe.
Nici acum la 5 ani nu vorbeste. Ea este o persoana mai rezervata
Noi am fost si la pshiholog cand ea avea 3 ani.
Daria & felina fioroasa GIULIA(2004 08 16) cu
Sela
Ma gandeam ca poate tocmi lipsa tatalui il poate inhiba pt ca nu are afectiune si de la o parte masculina dar eu as fi tare bucuroasa sa nu fie acesta un motiv. De altfel el e foarte sociabil cu toata lumea si prietenos .
La 1 an si 9 luni copilul nu intelege oranduirea sociala si nu stie ca lui ii lipseste ceva (tatal). Daca este stimulat si i se vorbeste va incepe si el sa vorbeasca cand va fi pregatit.
Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation