model deviz de lucrari
sotul face niste lucrari de reparatii la niste gradinite si ne cere sa le facem deviz de lucrari si contract,si habar nu am cum se face un deviz ,daca stie cineva va rooog sa ma ajutati,ca de contract am facut rost
va multumesc anticipat
Raspunsuri
micheline spune:
Dupa cate stiam eu, si sper ca nu ma incurc, un deviz de lucrari trebuie sa contina o antecalculatie a lucrarii respective
Deci in primul rand se evidentiaza materialele necesare lucrarii, valoric, (trebuie sa stie si ce materiale foloseste si cat costa acestea pe piata) la care se aduga cheltuielile de transport aprovizionare - acestea constituie totalul 1.
Apoi manopera - fiecare firma hotareste daca da numai valoare manoperei si in ore sau numai in lei - de exemplu
a. montat usi si ferestre - 5 ore 20 lei/ora 100 lei
b. zugravit interior x mp la ora sau la pret/mp
s.a.m.d. Total 2
Cele 2 totaluri se aduna , se aplica cheltuielile de administratie, daca nu au fost cuprinse initial in manopera (nu in materiale)si marja e profit.
Atentie, daca nu ai calculat la inceput CAS + CPS in manopera trebuie evidentiate la sectiunea de manopera, majoritatea firmelor private nu se mai complica sa evidentieze aceste cheltuieli separat, sunt introduse in pretul manoperei (cei 20 lei/ora) acolo sunt cuprinse si cheltuielile cu amortismentul utilajelor folosite, cu obiectele de inventar etc.
Sper ca ti-sm fost de folos si nu a iesit o varza din cum am explicat. Multa bafta si Paste fericit!
Rufus spune:
Devizele pe categorii de lucrari in constructii se fac dupa anumite structuri, dupa "cataloage" care pun in evidenta toate categoriile de lucrari care exista in meseria asta; in cazul vostru, Rpc-ul si apoi "C"-ul va arata ce lucrari sunt acceptate, cum sunt masurate, normate, ce consumuri de materiale si manopere sunt permise.
In zilele noastre, cataloagele nu mai sunt obligatorii, insa atunci cand lucrezi cu statul se cer de multe ori.
Concret, devizul contine o antemasuratoare; pe categorii de lucrari se trec explicit masuratorile, cu toate elementele de referinta (de ex: demolat zidarie veche, manual sau cu mijloace mecanizate-se masoara zidurile, se trec "x" mc; demontat faianta veche, desfacut tencuiala pana la stratul suport, montat gresie si faianta, tencuieli, glet...etc) si asa, toate operatiile, cu precizarea ca in antemasuratoare se trec cantitati, nu ore.
In partea doua, exact articolele din antemasuratoare se trec in deviz (cu cantitatile explicate in antemasuratoare), alaturi de preturile unitare la: material, manopera, utilaj, transport, specifice fiecarui articol. Dupa ce sunt trecute toate articolele si sunt efectuate inmultirile intre cantitatile din antemasuratoare si preturile unitare pentru fiecare articol, se obtine un total la materiale, manopera, utilaj si transport, un total partial, care este sporit de (cel putin) cheltuieli indirecte (ex. organizarea de santier)-uzual 12%, profit (5-10%) si, pentru toata suma, TVA.
Cred ca daca nu aveti un model de deviz si ceva sfaturi pe probleme concrete, o sa va fie destul de greu.
RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008
rapsody spune:
Cauta pe cineva care are programul Doclib(sau ceva asemanator), cu el se fac devizele oferta si situatiile de lucrari. Pentru lucrari la bugetari sunt obligatorii.
nma spune:
Un model pot sa iti trimit eu dar nu cred ca te ajuta prea mult. Cel mai simplu e sa apelezi la cineva care are un program cum a spus si rapsody. Daca vrei te rog sa imi dai un PM.
Nico