Sechele de rahitism

Sechele de rahitism | Autor: liliana83

Link direct la acest mesaj

Va rog sa-mi spuneti de la ce varsta se poate vorbi despre sechele de rahitism?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Chuny spune:

Nu ar fi mai bine sa intrebi un medic despre asta?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns zmotocel spune:

cam dupa varsta de 1 an, dar mai pot fi indreptate prin tratament medicamentos, regim.
cam la 3-5 ani sechelele tind sa necesite tratament chirurgical daca nu s-au corectat (aici fiind vorba de sechelele importante)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liliana83 spune:

Sibbylle, de acord cu tine, si-atunci forumul asta ce rol ar mai avea(sau cel putin subforumul acesta)
Zmotocel, mersi
Am intrebat, deoarece desi i-am dat calciu si vit.D de la 6 luni la un an si 4 luni(vit D fara intrerupere 3-4 pic pe zi), semnele rahitismului inca sunt vizibile, si vroiam sa stiu cat timp as mai putea totusi interveni inainte sa fie prea tarziu...
edit : acum are un an si 7 luni

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alex_andra spune:

Liliana, acestea sunt semne de rahitism:

Semnele clinice apar intre 3 luni si 2 ani si includ:
- dureri la nivelul oaselor membrelor superioare si inferioare, coloanei vertebrale si pelvisului
- deformarea scheletului: curbarea anormala a membrelor inferioare (genu varum sau valgum), stern proeminent (“piept de porumbel”) sau infundat (pectus excavatum),
- extremitatile coastelor sunt proeminente (“matanii costale”), “bratari rahitice” ale incheieturii mainilor sau ale gleznelor (ingrosarea extremitatilor a radiusului si tibiei; deformarea coloanei vertebrale: scolioza sau cifoza; deformarea pelvisului.
- craniotabes rahitic: inia o pauzarea oaselor craniului, care la palpare da impresia unei mingi de celuloid
- fontanela (spatiul membranos dintre oasele craniului unui nou-nascut) este mai mare decat normal
- tendinta crescuta de fracturare a oaselor
- intarziere a aparitiei dentitiei
- defecte ale structurii dintilor
- cresterea numarului de carii dentare
- slabire progresiva
- micsorarea tonusului muscular
- crampe musculare
- oprirea cresterii
- febra (in special noaptea)
- meteorism abdominal
- hernie ombilicala
- ptoza hepatica
- hiperlaxitate ligamentara
- intarziere a mentinerii capului si a mersului

Ce anume ai vazut la copilul tau?
te intreb pt ca as vrea sa verific si eu la eva.

Andra, mami de leoaica Eva (03.02.2009)

Poti ajuta si tu!

Mergi la inceput

Pai la copilul meu ma confrunt cu un paradox.Are rahitism dar fontanela s-a inchis la 8 luni.
Din ce ai enumerat tu are foarte putine semne clinice .Dar cele prezente sunt destul de evidente , adica:
-meteorism abdominal(are burtica mereu umflata ca si cum ar fi mancat mult, burtica incepe de sub diafragma)
- coastele din partea de jos destul de evazate
-si mai nou se observa si u usoara curbare a picioruselor de la genunchi in jos( ma gandesc c-ar putea fi si ereditar ca si sotul e un pic mai cracanat[:D)
Dintii i-au iesit toti la timp, nu sunt cariati, are un tonus muscular f bun, doarme f bine si ziua si noaptea, manaca dar este slabutz, are 10,5 kg si 82 cm la un an si 7 luni
a mers singur la un an si 2 sapt, toate achizitiile motorii s-au produs la timp
- are un pic de plagiocefalie in zona occipitala
toate acestea sunt prezente desi am luptat cu acest rahitism dandu-i calciu si vitamina d. De asta am intrebat de cand se poate vb de sechele, deoarece ma intreb daca lucrurile vor ramane asa sau exista sanse sa se corecteze.Multumesc!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxy spune:

analiza de vitamina D i-ai facut-o? A iesit deficitar? Daca nu, nu are rahitism.

Mergi la inceput

Da, i-am facut fosfataza alcalina de doua ori : prima data la 11 luni a iesi 516 in conditiile in care maximul era de 260, iar a doua oara la un an si 2 luni , nu mai tin minte valorile dar stiu ca era usor peste limita superioara.Mentionez ca-n ambele cazuri valorile calciului total si ale celui ionic au iesit foarte bune, chir spre limita superioara .Stie cineva sa explice acest lucru? pentru ca nu mi s-au dat lamuriri in acest sens , am fost doar intrebata daca-i dau calciu cu recomandarea de a-i da in continuare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bubulina1 spune:

Noi am avut probleme cu rahitismul de la 5 luni. Am inlocuit Vigantol cu Vigantoletten si pe perioade scurte am luat doza mai mare (1500 ui fata de 1000). La recomandarea unui alt medic, pe langa analiza calciului si a fosforului din oase, am facut la privat o analiza care verifica nivelul vitaminei D3 si a iesit foarte buna analiza. Si noi am avut semne vizibile de rahitism in special in zona coastelor, acum la aproape 1 an s-au strans mult fata de cum erau. Fontanela este in curs de inchidere, dintii i-au iesit destul de tarziu (primul la 10 luni) si inca nu mergem.

Mamica fericita de Raducu (11.04.2009)
Poze cu noi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ana l spune:

Eu am optat pentru vit D injectabila si totul e in regula, fontanele pe la 9 luni era aproape inchisa, iar dintii au iesit la 9 luni. Dintii cariati nu cred ca reprezinta numai o sechela de rahitism. Curind am citit in presa ca e si o boala a copiilor din zonele cu apa potabila problematica.
Insa am auzit multe mamici a caror copiii sunt diagnosticati cu rehitism, unii neavind inca 1 an. Cunosc vreo 5-6 cazuri in jurul meu.
Din ce povesteau ele, in afara coastelor cu forma specifica si a fontanelei neinchisa la timp, s-au mai confruntat si cu imunitate scazuta , apatie iar unele au ajuns la medic dupa ce "copilul dadea ochii peste cap ca si cum ar fi lesinat". Nu stiu cum sa descriu mai bine asa ca am pus in ghilimele expresia lor.
Li s-a facut analiza si li s-a recomandat calciu si vit D injectabila dupa o anumita schema.
Medicii le-au spus ca Vigantolul nu este bun daca nu il utilizezi cum trebuie: sticluta folosita doar 3 saptamini maxim dupa deschidere, tinuta la intuneric, iar doza ajustata lunar in functie de greutate si ritmul de dezvoltare. Numai ca unii din acesti medici au fost total impotriva unei injectii preventive, dar au ales abia la sfirsit schema cea mai complicata, folosind tot injectiile.

copiii mei minunati, Edy & Daria

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxy spune:

ana l am sa incerc sa explic putin de ce medicii sunt retinuti atunci cand prescriu vitamina D , pentru ca e o vitamina foarte periculoasa.Luata in exces nu se elimina , ci ramane stocata in sistemul adipos, chiar si 5 ani daca nu mai mult si poate provoca calcifierea si depunerea calciului pe vasele de sange, la rinichi si oriune nu e cazul, iar acest lucru provoaca blocajul acestora.Deci este foarte periculos ca nu ai cum sa mai scoti din organism surplusul, pe cand deficitul il poti ajusta.Si noua ni s-a spus ca vitamina D injectabila se da numai in cazuri grave de rahitism, si daca iei vigantolette este ok 500 mg / zi in cazul normal , iar in restul in functie de analiza vitaminei D din sange, este o analiza speciala penbtru ea, chiar asta se solicita la laborator, nu se determina din calciu sau altele.
Cam asta pe scurt de ce sunt reticenti medicii la vit.D injectabila.

Mergi la inceput