Slinguri geantă - retrase în SUAşiCanada
Raspunsuri - Pagina 5
Sabina spune:
carmen, dar eu la topicul asta nu am dat nicio lectie nimanui.
E o dicutie lejera de cand am considerat noi ca trebuie sa purtam sau nu bebelsuul si eu am povestit cand i-am purtat eu pe ai mei, asta a fost tot.
E o discutie relaxata intre mamici cum ar fi despre orice alt obiect pe care il folosesti sau nu cand cresti copilul.
Si ca sa fie foarte clar, desi eu iubesc esarfele, consider ca se poate trai si fara ele :))), nimic nu e indispensabil pe lumea asta;0)
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo
mihuta spune:
Lala , eu nu cred ca generalizez cand spun ca bebelusii au niste asteptari biologice care se cer implinite. Nici ca societatea vestica promoveaza independenta si individualismul din frageda pruncie. Asta e treaba la noi. La Gusi in Africa sunt alte valori de promovat (docilitatea) la Japonezi iar altele (colectivul). Fiecare societate creaza membri care sa se incadreze in mentalitatea respectiva.
Dar dincolo de asta bebelusii care nu stiu conceptul de cultura se nasc cu asteptari biologice, si in fiecare cultura in parte li se raspunde mai mult sau mai putin acestor asteptari. Deci e doar asteptarea noastra culturala care vorbeste cand ni se pare ca cineva face ceva atat de simplu (ingrijirea unui nou nascut) atat de diferit de noi.Asa ca la noi e absolut normal ca la noi copiii in carut sa fie norma si in alte societati sa fie tinutul legat de corp. Asta nu inseamna ca cele care poarta copiii la noi gresesc penrtu ca nu se incadreaza in mainstream.
Eu pot sa inteleg sinceritatea unei mame care spune ca nu a simtit nevoia sa isi tina copilul in brate mai mult decat atunci cand il hranea, dar mi se pare nepotrivit sa incerci sa argumetezi ca de fapt este spre binele bebelusului pentru ca asa ii raspunzi mai bine nevoilor sale. Ce nevoie are un bebelus de o luna ? Carusel ? Salteluta de joaca? Balansoar? Leagan ? Sau sunt acestea surogate pentru ceea ce este natural pentru el, contactul uman tactil. . Eu am tinut-o pe Sophia in brate cat a dorit, daca ar fi dorit mai putin as fi tinut-o mai putin. Si am avut si carusel si patut si leagan si salteluta de joaca. Dar privind in retrospectiva toate acestea au fost cumparate pentru satisfacerea nevoilor mele, nu ale Sophiei.
a_alinta spune:
un bebelus are nevoie de somn , hrana, caldura . iubirea exista in aer , in el, in mama, tata si frati, daca are.
copiii mei au avut un program ca la carte. nu i l-am format eu, au venit programati asa laptic, somn. din 3 in 3 ore. marindu-se, somnul a fost mai scurt si activitatea mai mare. exista asa cum spune mihuta o gramada de obiecte de ai tine ocupati.
eu nu am simtit nevoia sa ii tin lipiti de mine. nu aveam de ce. exista seara aceea durere de colici, cred eu , care se linistea tinandu-i pe burta mea si mangaindu-i pe spate intr-o jumatate de ora, si atat.
imi faceam treaba cand dormeau sau cand erau ocupati cu alte activitati.
nu am avut pe nimeni sa ma ajute, si nici nu am avut nevoie.
la plimbare mergeam cu caruciorul. vorbesc la plural dar intre copiii mei e diferenta de 12 ani. dar amandoi au fost perfecti din punctul asta de vedere.
sabina, si eu fac parte din grupul papanasilor.
Guestus spune:
...sa marim putin zona de intrebari si de investigatie..sa marim orizonturile cunosterii.
yo nu cred ca este problema ca il tii in sling...ci cit il tii in sling nene.
In anul 1200 ii tineau pe copii indieni in sling 24h/24...e..acum nu cred ca cineva de aici isi tine copilul mai mult de atit... cu coada de la pasapoarte si cea de la tigari la un loc.
Deci solutia de la dr guestus....intre 30 - 55 minute....da nu mai mult de atit este ok sa-l tii in sling.
nelia spune:
Fiecare cu ce-l doare... unde sint pozele Conchitei? Vreau si eu sa le vad!
Copiii nu sint la fel, sint copii si copii. Eu am trei, prima a plecat la plimbare de la doua saptamini, s-a invirtit in pat pina cind a ajuns pe margine de am prins-o in ultima secunda... asa-i si acum. A doua dormea cu orele in patutul ei de ma duceam cu oglinda sa vad daca se abureste ca sa fiu sigura ca respira, atit de calm si linistit dormea... asa-i si acum. Iar al treilea e baiat! Adica e mamos cit cuprinde, mie imi place de nu mai pot... si cind l-am nascut nu am facut decit sa-l dezlipesc de burta dinauntru si sa-l lipesc de cea din afara. AP sau non-AP, asta a fost... trei luni de zile urla din toti rarunchii pina se invinetea daca il puneam jos. Era iarna, eu aveam doi copii de dus si adus de la gradinita si scoala, nametii cit casa, friiig... asa ca am luat wrap dupa prima luna de viata. Rasuflu usurata, avea 4 kilograme deja... L-a tinut legat de mine sau in brate cit a vrut baiatul... si nu s-a schimbat prea mult, acum are doi ani si jumatate si de cite ori e bolnavior se urca in brate si nu mai coboara decit atunci cind se face bine... Acum il am in brate, ca de ieri are febra si e racit. Ce sa-i fac, sa-l pun in pat si sa-i zic nu, stai aici, ca altfel te sufoc... vad ca ii place sa fie sufocat, spre deosebire de cea mare pe care trebuie sa o fugaresc ca sa o prind si sa o mai pup din cind in cind sau de cea mijlocie care e atit de linistita si se simte atit de bine cu ea insasi incit trebuie sa o caut prin casa sa vad ca e in regula...
Asa ca, sfatul meu este sa nu mai generalizati cele care aveti un copil sau poate chiar doi, dar nu e nici unul din cei care se simt bine doar lipiti de mama. Eu sint genul de mama careia ii place sa dea fiecarui copil ce are nevoie, libertate cit se poate primeia, atentie cu masura celei de-a doua si sint a baiatului pentru ca acesta fara mine se sufoca! Nu cred ca e chiar gresit ce fac, nu cred ca daca l-am purtat in brate cit a cerut sau acum il tin cind are nevoie de mine il afecteaza psihic sau mai stiu eu ce... mai usor un pic cu afirmatii din astea categorice, ca nu aveti de unde sti decit cum este sa fii mama copilului sau copiilor pe care ii aveti, nu si ai celor pe care ii am eu sau Conchita sau Sabina sau Vikinga....
Si acum despre wrap... Eu l-am tinut pe Lisandru de la o luna pina la 4 luni. Intr-o zi cu soare, l-am pus pe pat adormit si nu a mai urlat, a dormit, s-a trezit si s-a jucat... de nu-mi venea sa cred ca nu-l inteapa ca pina atunci. Am facut si treaba cu el, dar nu la aragaz sau dat cu aspiratorul... pe astea nu le faceam decit atunci cind se putea, adica era in brate la tati... Dar mai stringeam una-alta, mai puneam o masina la spalat... studiam, citeam... chestii de genul acesta. Il tineam in pozitie verticala, dar sus, cu capusorul pe umar, cu gurita spre gitul meu ca sa-l simt ce face. Cind a mai crescut un picut, pe la doua luni, il legam mai sus ca sa poata privi lumea peste umarul meu, cind i se facea somn, punea capul pe umar, trageam esarfa peste capusor si dormea... Il duceam asa cam doua jumatati de ora pe zi, cit duceam si aduceam fetele si prin casa cind nu mai puteam de miini. Uite, cam www.babyslingsandcarriers.com/page/sleepy-wrap-baby-wrap.jpg" target="_blank">asa, asta e si modelul de wrap pe care l-am avut:
Nu am ajuns sa-l pun si cu fata pentru ca pe la 4 luni, l-am pus o singura data, deja voia sa vada tot, dupa o plimbare de vreo ora, am constatat ca e vinat intre picioare, iar putzica ii era strinsa rau... deci, zic eu, atentie la baieteii de peste citeva luni si mai mari, trebuie legat mai larg acolo intre picioruse, cred ca le poate face rau pozitia respectiva la putzica. Vorbesc despre pozitia asta:
Atunci cind era micut, dupa ce-i treceam fisiile printre picioare, ii bagam apoi si piciorusele in partea de deasupra, ca sa nu balangane. Adica uite asa... Daca intindeti bine de partea care vine deasupra, ii puteti acoperi piciorusele si sustine pina pe la 3 luni asa, ca apoi se e prea lung si le scoate singur afara.
Mie mi s-a parut foarte util wrapu-ul pe care l-am avut eu, adica cel din imagini. Nu stiu cum ma descurcam fara el... si nu mi s-a parut deloc periculos pentru copil, era in siguranta, la caldurica, lipit de mine, aveam o geaca groasa si larga pe care o incheiam peste, iar el era imbracat lejer... mi s-a parut linistit si fericit ca e acolo. Cind nu a mai vrut, nu l-am mai pus, adica dupa 4 luni, se facuse mai caldut si mergeam cu carutul... dar pe la 8 luni l-a vazut intr-un cui, l-a tras si mi l-a adus sa-l pun acolo... si vreo luna iar l-am carat, legat mai larg un pic, sa nu-i string putzica, pentru ca de cite ori ne pregateam de iesit, se ducea si-mi aducea wrap-ul, nici nu voia sa auda de carut... dovada ca i-a placut sa fie dus acolo.
Apoi i-am luat un www.lazyenvironmentalist.com/wp-content/uploads/2009/09/ergo_baby_carrier_organic.jpg" target="_blank">port-bebe ergonomic, excelent si asta, mai ales pentru spatele mamei! Chiar pe cel din imagine il am:
Acum vreau www.mec.ca/Products/product_detail.jsp?PRODUCT%3C%3Eprd_id=845524441776409&FOLDER%3C%3Efolder_id=1408474396039197&bmUID=1269502277911&bmLocale=fr_CA" target="_blank">asta!
CORNELIA, mami de www.dropshots.com/nelia#date/2009-03-30/13:05:37" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU
nelia spune:
Ah, modelele celelalte de slinguri sau posete nu-mi plac, nu mi se pare ca sta bine copilul in el. De altfel, ca si orice gen de port-bebe daca e vorba despre nou-nascuti.
Si da, eu m-am purtat 'ca cu oul' cit au fost micuti (si cred ca asa si trebuie, sint fragili si nu stii ce le poate face rau) si le-am respectat programul la fiecare asa cum si l-au facut singuri, nu i-am fortat sa faca cum scrie in carti sau cum trebuie sa fie. Au fost cum au vrut ei, au mincat cind au vrut ei... i-am alaptat cit au vrut ei, adica aici am zis eu stop, dar cind cereau titza si ziceau mersi dupa... Dupa trei ani mi-am luat revansa, nici in carut nu-i mai duc, pe jos, sa faca miscare!
CORNELIA, mami de www.dropshots.com/nelia#date/2009-03-30/13:05:37" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU
diamat spune:
vikinga pai daca copilului ii place inclinat si daca la ritmul vostru de viata se potriveste perfect, poarta-l asa. si, exact cum zice cprs ;) vezi sa nu aiba barbia lipita de piept.
din cate imi amintesc eu, si la dydimos zice ceva de genul 'use your head in using it' . si, sa fim seriosi, nu gateste nimeni cu copilul in brate pe langa oale cu chestii fierbinti, cuptor cu aburi. nu e 'the life saving device' bun pt orice in lumea asta. e doar ceva care sa te ajute atunci cand ai nevoie. nu e obligatoriu ca toate mamele sa aiba un wrap/sling/biberon/tampoane de san mai stiu eu ce. daca ai nevoie, daca nu mai poti sa-l tii in brate ca te dor mainile...atunci ia-ti. daca nu, bravo tie si gata.
eu l-am descoperit foarte tarziu, al meu avea deja 1 an. m-am descurcat si fara, dar, sincer, in primele 6-7 luni cand a trait la mine in brate , mi-ar fi prins bine sa fac si altceva decat sa stau la calculator cu el dormind la mine in brate. sau cand ma intorceam cu copilul in brate impingand la carucior. dupa 1 an l-am folosit intotdeauna cand ieseam afara. cand voia in brate, il puneam in sling. avea peste 15 kg si chiar a fost foarte bun. in casa nu mai voia asa mult in brate asa ca nu l-am folosit deloc.
in slingul cu inele, spre deosebire de wrap, poti regla absolut fiecare bucatica astfel incat sa tensionezi cum vrei tu materialul pe spatele/fundul /picioarel copilului. poti face si la wrap, dar ceva mai greoi, daca atunci cand tragi de cate o fasie nu tragi de tot materialul odata ci pe bucatele mici. il pui de doua ori mai greu dar merita.
Citat: |
Popoarele care mai folosesc slingurile au proportia cea mai mare de boli ale coloanei (e adevarat ca acum exista si genetic pool), dar e clar ca cele care au renuntat la obicei, proportia de diformitati a scazut considerabil. |
Lala_D spune:
citat din mesajul lui nelia Asa ca, sfatul meu este sa nu mai generalizati cele care aveti un copil sau poate chiar doi, dar nu e nici unul din cei care se simt bine doar lipiti de mama. Eu sint genul de mama careia ii place sa dea fiecarui copil ce are nevoie, libertate cit se poate primeia, atentie cu masura celei de-a doua si sint a baiatului pentru ca acesta fara mine se sufoca! CORNELIA, mami de www.dropshots.com/nelia#date/2009-03-30/13:05:37" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU Life is just what happens to you, while you're busy making other plans. (John Lennon) |
Exact asta incercasem eu sa-i spun Mihutei
Cel mic al meu nu a vrut/simtit nevoia de a sta in brate. Daca insistam incepea sa urle.
Si nu, nu incerc sa imi justific vreo comoditate. Daca ar fi fost genul de copil care sa doreasca sa fie purtat ar fi fost, nu ma deranjeaza deloc conceptul.
diamat spune:
citat din mesajul lui Guestus ...sa marim putin zona de intrebari si de investigatie..sa marim orizonturile cunosterii. yo nu cred ca este problema ca il tii in sling...ci cit il tii in sling nene. In anul 1200 ii tineau pe copii indieni in sling 24h/24...e..acum nu cred ca cineva de aici isi tine copilul mai mult de atit... cu coada de la pasapoarte si cea de la tigari la un loc. Deci solutia de la dr guestus....intre 30 - 55 minute....da nu mai mult de atit este ok sa-l tii in sling. |
problema mai mare, adica nevoia mai mare de sling/wrap apare atunci cand mama are mai multi copii in grija, ala mare vrea joaca dar iti trebuie si niste maini libere...sau iesi afara si copilu' nu mai vrea in carut...
chiar nu cred ca exista reteta universala si nici ca ar trebui sa pui copilul pe tine si sa uiti de el. pana la urma ar trebui sa fie un dispozitiv care sa te ajute cand ai nevoie, nu de care sa abuzezi intr-un fel sau altul.
sdcristian spune:
eu la inceput cand mi-am luat wrap ne-a mers foarte bine o zi. cu probleme criminale cu spatele - tineam copilul 5 minute in el, adormea, il scoteam si dormea 3 ore nemiscat
a treia zi nu a mai vrut
wrapul a ajuns intr-un sertar, 4 luni a fost uitat complet
apoi a trebuit perechea mea sa plece cateva zile, si iaca trebuie sa merg sa cumpar paine. cu restul eram aprovizionata, dar paine nu mai era. noroc ca mi-am amintit de wrap - in apropiere sunt doar alimentare mici, cu trepte, inghesuite, spatiu mic intre rafturi - cu carucior nu ai nici o sansa. cum nu as putea nici in 1000 de ani sa las copilul in carut in fata magazinului cum se practica pe aici mi-am adus aminte de wrap. pus copil, coborat scari usor, rezolvat cumparaturi, el fericit de mama focului ca deja isi tinea capul si se uita in jurul lui din carpa cum ii zic eu... si cum inca imi era usor am mers si pana la piata, ne-am plimbat prin parc asa
ce m-a bucurat e ca nimeni nu se uita ciudat la noi, desi oras mic fiind te astepti ca oamenii sa fie mai cu prejudecati
de atunci l-am mai folosit, mai ales ca am stat cu o prietena pe mess si mi-a explicat cum sa il pun corect - se pare ca inainte nu ii placea pt ca nu era pus bine. picioarele alea de broscuta...
la urmatorul imi iau si sling, chiar imi placeau astea geanta ca arata mai modern asa, na acuma o sa imi iau din cel cu inele.