Stresul nu e boala profesionala?!
Raspunsuri - Pagina 11
inbox spune:
Citat: |
citat din mesajul lui conchita nu stiu cum mai e in romania, stiu ca pe vremea mea nu plecam cate 3 zile de la serviciu cand erau "crize". si crize erau cam des in romania. nu exista pauza de masa, mancam o data pe zi, dormeam cateva ore pe zi, seful putea sa tipe la tine oricand si oricat de tare, exista hartuire sexuala la greu, limbaj vulgar si obscen nu mai vorbesc, delegarea responsabilitatilor insemna, de fapt, aruncatul poverilor pe umerii aluia care nu indraznea sa vocifereze, turnatorii si sapaturi la sefi, promovare pe mite si alte cai necuviincioase, incompetenta cat cuprinde. astea toate, intr-un trust de presa, recte o televiziune nationala. abdominabila nimic |
Eu am lucrat la stat doi anui jumate, parca ai descris atmosfera din institutia respectiva, daca nu auzeai seful urland de cand intrai pe usa institutiei si pana plecai acasa sigur nu nimerisei institutia. Eram 40 de oameni, eu proaspata absolventa, dar erau oameni cu experienta, oameni capabili, oameni umiliti in ultimul hal, nu pot sa reproduc cam cum eram stimulati ca sigur imi iau avertisment.Imi aduc aminte de prima mea tentativa de a pleca, imi obtin cu chiu cu vai o zi libera pentru interviu, ma suna cei de la firma respectiva toat bune si frumoase, port o discutie si cu directorul firmei, totul ca si aranjat sa ma angajez la ei, buun, dupa o perioada tot primesc amanari, ca mai vino peste o saptamana, peste doua , peste o luna, nu pricepeam ce se intampla ( nici nu renuntam ca era salariul bun si firma tot ce imi doream atunci), dupa o perioada de stres si amanari, ma trezesc intr-o sedinta in care ni se reamintea ca suntem ai institutiei pe vecie si nu avem niciun drept " sa nu va treziti ca proasta de X, care vrea sa plece, fa(ptura gingasa) nu o sa angajezi la firma Y in veci"...atunci am inteles amanarile, ce nu am inteles nici pana acum este cum a aflat ca nu vorbisem cu nimeni. Am avut colegi care au plecat si apoi au avut probleme la noile locuri de munca...de orasul mic ...
Am avut o colega pentru care chema lunar comisie disciplinara ( i se pusese pe femeia aia aiurea, ca indraznea sa-si spuna opinia), femeia aia si-a sarit de pe fix, o innebunise, la fel nu reusea sa se mute nicaieri ca se tinea scai de capul ei, pana la urma l-a dat in judecata pentru hartuire la locul de munca, si-a dat demisia si a ramas acasa cativa ani cat mai avea pana la pensie, stiti ce a obtinut in justitie...nimic...
Buflea iti dau dreptate in tot ce ai scris, insa in unele cazuri unde ai de aface cu oameni fara scrupule, se creaza acea situatie de abuzat-abuzator ( eu asta spun ca am trait cu totii din institutia respectiva), este ciudat, devii golit de personalitate, ti se spune atat de des ca nu esti bun de nimic etc incat incepi sa crezi, ti se taie de atatea ori elanul si ti se inchide orice portita incat nu mai vezi iesirea, iar eu una am simtit ca nu am cu cine vorbi despre asta, nimeni nu credea ceea ce spuneam, toti credeau ca exagerez, te simti ca naiba ce sa mai la deal la vale...
Din fericire eu am reusit sa ies din situatia asta, imi spun mereu ca asa ceva nu as mai accpeta in ruptul capului, atunci eram mai tanara, nu aveam familie, copii, nu aveam nicio obligatie, acum tocmai ca le am pe toate acestea consider ca nimic nu e mai important decat timpul de calitate petrecut langa ai mei! Oricum nimeni nu trebuie sa accepte situatii de genul celor descrise foarte sumar de mine, toti suntem omeni si in primul rand trebuie sa ne respectam unii pe altii. Fata de fostul meu sef, acum nu resimt decat mila...sigur avea probleme serioase, probabil se simtea mizerabil si singurul lucru satisfacator din viata lui era sa-i faca si pe ceilalti sa se simta la fel.
Mami de Maria (noiembrie 2006) si din nou cu burtika !!
inbox spune:
citat din mesajul lui Deus pe de alta parte mai apare si fenomenul scuza generala stresul...sa fim seriosi ca stres a existat si in vremea razboiului, sau dupa razboi si se muncea de se rupeau si mai faceau si cativa copii. Pe vremea lui Ceausescu concediul de maternitate era mult mai scurt si pe noi mama ne-a dus la cresa de la 6 luni, a lucrat cel putin cu jumatate de norma desi avea 3 c toti pana la 3 ani: eu aveam 6 luni, fratele meu 1,6 si sora mea 2,6 ani. Si toate le aveau pe rate... Ca sa faci un infarct la 20-30 de ani trebuie sa existe multi factori: o boala mai veche ori neidentificata ori netratata corespunzator, sa te suprasoliciti (aici esti singurul care poti sa spui stop), alimentatie nesanatoasa, abuz de alcool sau droguri, etc. Am un unchi de 76 de ani care mi-a povestit cum lui si la mama lui i-au pus rusii arma la cap ei fiind ascunsi in colibele ciobanilor. Si a ramas fara tata de mic, a lucrat la taiat de lemne de la 8 ani, a facut scoli prin internate departe de casa o viata intreaga,a avut perioade in care au rabdat de foame crunta, a facut armata grea, a muncit enorm si ...m-a intrebat odata: "voi credeti ca noi nu am avut stres? am avut suficient". Si bunicul meu a facut razboiul, a scapat de la Stalingrad, a facut 4 ani puscarie in puscariile comuniste, a avut 4 copii si au muncit ca niste iobagi toata viata. Este vorba aia: "cum ti-e felul". Esti mai tare sau mai slab de inger. devii ceea ce practici www.de-azi.ro http://oscarfriends.wordpress.com/ Tot ce poti cumpara cu bani e ieftin! Erich Maria Remarque. |
Tot timpul m-am intrebat, cum cei care au prins razboaie modiale, foamete, comuism, etc, ajung la varsta atat de inaintate si atata de echilibrati? La bunicul meu la inmormantare, a murit la 87 de ani, au venit colegi de arme imbracati in uniforme, mi se pareau desprinsi din alta lume...
Guestus spune:
citat din mesajul lui inbox |
Tot timpul m-am intrebat, cum cei care au prins razboaie modiale, foamete, comuism, etc, ajung la varsta atat de inaintate si atata de echilibrati? La bunicul meu la inmormantare, a murit la 87 de ani, au venit colegi de arme imbracati in uniforme, mi se pareau desprinsi din alta lume...
[/quote]
iti spun ca sint batrin ca ei si stiu tot...e...aia nu aveau pretentii de jaguar si nici de ceas rolex si nici de apartament de 4 camere cu vedere la X. ...nici concedii la monaco si nici genti hermes.
aia e diferenta intre unii si altii
gabitza2005 spune:
Pe vremea lui Ceausescu concediul de maternitate era mult mai scurt si pe noi mama ne-a dus la cresa de la 6 luni, a lucrat cel putin cu jumatate de norma desi avea 3 c toti pana la 3 ani: eu aveam 6 luni, fratele meu 1,6 si sora mea 2,6 ani. Si toate le aveau pe rate... Ca sa faci un infarct la 20-30 de ani trebuie sa existe multi factori: o boala mai veche ori neidentificata ori netratata corespunzator, sa te suprasoliciti (aici esti singurul care poti sa spui stop), alimentatie nesanatoasa, abuz de alcool sau droguri, etc. |
Mai documenteaza-te:
1.pe vremea lui Ceausescu majoritatea familiilor stateau in acelasi oras cu parintii si bunicii (ca sa te relochezi trebuia sa ai motive f bune) deci existau persoane care puteau sa aibe grija de copii mici si existau locuri la orice cresa sau gradinita
2. pe vremea lui ceasca nimeni nu era amenintat ca-si pierde locul de munca, ii vanau cu politia pe strada pe cei care nu aveau loc de munca.
Te suprasoliciti ca atunci cand copilului ii trebuie una si alta (mancare, haine, rechizite, medicamente) nu poti sa-i spui ca nu ai bani.
buflea spune:
citat din mesajul lui conchita Caro si Carina, pai si de cate ori sa pleci si unde sa te duci? pe-atunci erau trei televiziuni mari si late plus aia nationala, iar in toate se lucra absolut la fel. am expus ditai poliloghia pentru ca lumea voia sa vada ce se ofera in alte tari. in romania are cineva un job unde vine seful sa te opreasca din lucru sa te trimita in pauza, de exemplu? nu cred ca angajatul este singurul responsabil de stress, ba chiar cred ca angajatorul este marele responsabil sa creeze un cadru cat mai lipsit de stress la munca. pentru ca el ma plateste strict pentru activitatea depusa, in banii aia nu intra asigurare de invaliditate pe viata daca ma imbolnavesc de suprasolicitare din cauza orelor suplimentare fortate, lipsa pauzelor de masa, a zilelor libere, etc. daca angajatul crede ca angajatorul are tot dreptul sa abuzeze, ca doar e firma lui, nu e de mirare ca asa ajung si angajatorii sa se comporte. de aceea e buna legislatia muncii. |
Conchi ... am lucrat si eu la NBC (o bucata buna de timp) si nu prea era asa cum spuneai tu. Adica era cu gym, cafea si floricele si sala de lectura si studii platite (o suma limita pe an care acoperea fix 2 cursuri), dar sa vina sa te scoata de la computer dupa 15 min ca sa te relaxezi n-am vazut, n-am auzit ... sa te plateasca diferit dupa ora 2:00 P.M.? N-am trait ... sa te plateasca ore suplimentare cand esti angajat pe contract ? never, ever ...
Acum lucrez la o companie mare de publishing, mare, mare si nici aici nu exista raiul asta ... aproape ca m-am inverzit de invidie.
pepene spune:
depinde unde lucrezi.
si in sua, daca esti angajat ca "salaried", nu ca "hourly", nu esti platit ore suplimentare.
buflea spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui gabitza2005
1.pe vremea lui Ceausescu majoritatea familiilor stateau in acelasi oras cu parintii si bunicii (ca sa te relochezi trebuia sa ai motive f bune) deci existau persoane care puteau sa aibe grija de copii mici si existau locuri la orice cresa sau gradinita 2. pe vremea lui ceasca nimeni nu era amenintat ca-si pierde locul de munca, ii vanau cu politia pe strada pe cei care nu aveau loc de munca. Te suprasoliciti ca atunci cand copilului ii trebuie una si alta (mancare, haine, rechizite, medicamente) nu poti sa-i spui ca nu ai bani. |
Gabizta nici nu stii cat gresesti cu primul argument. Din contra, pe vremea aia Comunismului se migra masiv la oras, ca asta a facut Comunismul, a scos taranul de la pamant si l-a bagat in fabrici ... apoi multi tineri din familii de tarani au avut posibilitatea sa plece la facultate, in orase mari ... ca sa nu mai spun de repartitiile de la facultati care te aruncau in celalat colt al tarii.
Deci oamenii erau oarecum fortati de serviciile alea stabile sa plece prin alte parti.
In legatura cu punctul 2 - e adevarat ca serviciile erau mai stabile dar va reamintesc ca se muncea si sambata.
De fapt discutia a plecat de la stres care este sau nu o boala profesionala. Daca stresul ne imbolnaveste, respectiv ne omoara.
Si parerea mea este ca NU - stresul nu este o boala profesionala si NU, nu ne imbolnaveste. Stresul exista de cand lumea, tine mult de temperamentul fiecaruia si din cauza asta poate aparea la intensitati mai mari sau mai mici.
buflea spune:
citat din mesajul lui gabitza2005 La saracia in care ne zbatem, putine sunt persoanele care ar putea sa-si ceara drepturile in instanta adica ar avea resurse financiare si timp. Romanii nu au asigurari de viata, de studii, medicale si nu au economii din care sa se sustina nici macar 2 luni de zile, majoritatea au credite sau alte datorii. |
Pai de ce au credite si datorii ? Are dreptate Guestus - pentru ca romanul se intinde mai mult decat ii e plapuma si acum a dat criza peste el si s-a trezit sarac si legat (de credite si datorii) de un loc de munca care nu ii place ... si desigur ca angajatorul e de vina, ca nu ii da mai multi bani si il streseaza la serviciu pana il omoara.
Plus ca nu stiu, poate gresesc daca generalizez, dar m-am lovit de cateva exemple, care si-au facut case/apartamente care se invart dupa soare si acum, loviti de criza, se lupta efectiv sa mai plateasca investitiile alea, dar nici nu ar vinde sa ii pici cu ceara. Prefera sa se imprumute pe la toata familia, tot felul de inginerii financiare, 2-3 joburi (care adauga stres desigur) - dar nici nu le trece prin cap ca poate nu isi permit stilul ala de viata si ar trebui sa se duca o treapta mai jos.
Eu, aici in America, am stat 4 ani de zile cu livingul de la casa nemobilat, desi puteam sa fac credit si sa il invart dupa soare.
andacos spune:
citat din mesajul lui Guestus iti spun ca sint batrin ca ei si stiu tot...e...aia nu aveau pretentii de jaguar si nici de ceas rolex si nici de apartament de 4 camere cu vedere la X. ...nici concedii la monaco si nici genti hermes. aia e diferenta intre unii si altii |
Eu cred ca Guestus a surpins esentza subiectului!Ca de multe ori,la multe alte subiecte!
Dana
Deus spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui gabitza2005
Mai documenteaza-te: 1.pe vremea lui Ceausescu majoritatea familiilor stateau in acelasi oras cu parintii si bunicii (ca sa te relochezi trebuia sa ai motive f bune) deci existau persoane care puteau sa aibe grija de copii mici si existau locuri la orice cresa sau gradinita 2. pe vremea lui ceasca nimeni nu era amenintat ca-si pierde locul de munca, ii vanau cu politia pe strada pe cei care nu aveau loc de munca. Te suprasoliciti ca atunci cand copilului ii trebuie una si alta (mancare, haine, rechizite, medicamente) nu poti sa-i spui ca nu ai bani. |
unde sa ma documentez? :-) buna intrebare...nu ai citit este vorba de mama nu era vorba de povesti cu pesti?
deci, bunica din partea lui tata muncea -nu putea avea grija de noi, bunica din partea lui mama a murit de tanara, mama a lucrat si noi am facut cresa de la 6 luni. Si mama mi-a spus clar ca nu le-a fost usor, au avut multe lipsuri, au muncit, noi eram la cresa cu program prelungit...
si pe vremea asta sunt bunici, bone,gradinite private etc. Si, ba da ,poti sa-i spui copilului ca nu ii cumperi de toate si atunci muncesti pana la 5 nu pana la 10 seara si iesi cu el in parc si va dati cu bicicleta sau mergi in vacanta la pensiunea X nu la Monaco vorba lui Guestus si te bucuri de aer curat si de o viata sanatoasa alaturi de familie. Are dreptate Guestus, alegerea este in mainile noastre si totul tine de pretentiile pe care le avem. Vrem de toate muncim pana cadem jos, scadem pretentiile si ne gasim bucurii in alt mod.
devii ceea ce practici
www.de-azi.ro
http://oscarfriends.wordpress.com/
Tot ce poti cumpara cu bani e ieftin! Erich Maria Remarque.