Nu vreau sa merg la gradi,mi-e frica sa nu gresesc
Raspunsuri - Pagina 2
andacos spune:
Mey oameni buni,fac si eu ca ariel,e al nu stiu citalea subiect la care aud de recompense,de dorintza de a avea PERFECTZIUNE la copii nostri,de a fi cei mai inteligentzi si cei mai precoce!
Derya tu la 4 ani si 7 luni primeai buline rosii sau negre de la parintzii tai?
Pai daca de pe acum incepi cu buline si recompense banesti pentru a o stimula ce-ai sa faci cind ajunge la 14 ani(ca al meu)si cind are momente cind nu stie pe ce lume se afla?
Normal ca se simte copilul nesigur si inspaimintat ca nu se ridica la nivelul pretentziilor voastre!In loc sa va bucuratzi de nevinotzia si inteligentza lor,tot facetzi presiuni ,ii doritzi perfectzi si fara pata!
Lasatzi-i sa-si traiasca copilaria,ca au tot timpuzl sa dovedeasca cit de inteligentzi sunt!
Dana
buli spune:
la 4 ani, copilul nu te santajeaza.
daca nu vrea sa mearga la gradinita, inseamna ca are o problema.
ori are probleme cu colegul de banca (ceea ce pare destul de probabil) si ar fi trebuit schimbat de cum a avut loc discutia cu pricina, ori simte presiune f mare pe fisele respective.
trebuie sa discutati tu, educatoare si psihologul in directia descoperirii adevartului motiv si ajutarii copilului. nu sa va concentrati cum sa-l faceti sa asculte, ci sa-l ajutati sa isi verbalizeze problemele si sa le luati in serios.
pentru adulti, problemele unui copil de 4 ani pot parea neimportante, dar pentru copil sint foarte importante.
e posibil ca si educatoarea sa dea fff mare atentie fiselor si atunci sa fie motiv de teama. la baiatul meu la gradi, fisele sint privite ca jocuri, asa le trateaza.
oricum problema e la adulti si ei tb s-o rezolve in interesul fetitei si tinind cont de sentimentele ei.
ps 1 - nu cred ca recompensa materiala e singura care a generat reactia asta, mai devreme ma cam grabeam si am raspuns oarecum in fuga, dar e o parte a ei.
ps 2 - eu niciodata, dar chiar niciodata nu mi-am recompensat/pedepsit copilul pentru vreo bulina.
www.youtube.com/watch?v=YhWZ7bpfQag" target="_blank">@
inaioana spune:
Citat: |
citat din mesajul lui tyaa Inaioana, care e varianta romaneasca pt cartea de care vorbesti? tyaa |
M-am exprimat nefericit, cartea nu e tradusa, dar argumentele principale sunt expuse in romana:1,
2 iar cartea este www.alfiekohn.org/books/pbr.htm" target="_blank">asta.
Edit: vad ca si pe DC exista un articol pe aceasta tema:http://www.desprecopii.com/INFO.ASP?id=1980
ariel_7000 spune:
derya, imi cer scuze ca am reactionat asa. am eu un stil de a sari in sus cand aud de "dresura" copiilor in scoli, gradinite...
eu sunt pe principiul COPILARIE=JOACA, INVATAT=JOACA . matematica aia se poate invata super amuzant, in joaca, numarand si adunand de la ciori, la floricele. eu am inceput exercitiile cu alexutza in tren! veneam de la iasi, de la cumnati si in 6 ore de mers cu trenul s-a plictisit copilul. si am inceput sa-i desenez, sa-i spun povesti cu mere mancate (scaderea), cu bomboane cumparate din mai multe magazine (adunarea), cert e ca la sfarsitul calatoriei stia fiica-mea aritmetica, iar vecinul de compartiment m-a rugat sa-i meditez copilul (ceea ce nu am facut ca eu sunt si anti meditatii)
ideea e ca invatatul trebuie perceput ca o bucurie, ca o joaca, nu ca o corvoada. si crede-ma ca nu e o tragedie daca greseste o fisa, ca nu sta viitorul carierei ei in acea fisa. e o greseala si atat! orice om greseste.
tu nu trebuie sa-i dai recompense, caci ea va continua sa actioneze (sa invete sau sa faca ceva), ca sa isi primeasca recompensa. si va conditiona invatatul sau facutul unui lucru, cu aceasta recompensa.
NU! trebuie sa-i explici ca o vei iubi mereu, indiferent ca va face bine sau ca va gresi, ca-i vei fi alaturi in ambele situatii si ca alaturi de tine va reusi sa faca bine data viitoare.
trebuie sa vb cu d-na, sa ii schimbe locul, caci e clar ca acel coleg o timoreaza. sa vb cu d-na sa o lase mai moale cu fisele ei, adica sa nu mai faca din ele centrul universului (micului lor univers), caci pana la scoala mai este timp si oricum, daca ar sti de toate inca de la gradi, s-ar plictisi teribil la clasa I.
ma gandeam acum...alex nu are colg de banca la gradi...nici nu au banci. cum e la fetita ta? ca la scoala? pupitru? la alex e ca "pe vremea mea"...scaunele, masute, pici risipiti peste tot...
iar faza cu scaunelul albastru, no comment...este exact ce a zis inaioana: loc de umilinta publica. mama, ce as mai prinde eu o d-na d-asta si as atarna-o de gard, asa, la locul de rusine...
exista si alte metode de a explica unui copil ca a gresit...
foarte buna ideea data de inaioana, cu jocul de rol...provoac-o la un joc de-a gradi sau urmareste-o pe ea cand se joaca. iti va da sigur indicii despre ce o necajeste.
alta idee e sa o pui sa-ti povesteasca ce viseaza sau sa o pui sa iti deseneze un desen cu tema: "o zi la gradi". multi copii exprima prin desen ceea ce simt. la fiica-mea functioneaza povestirea viselor.
uite de la mine, ca sa ma ierti ca am sarit mai devreme, dar chiar sustin ca picii astia chiar trebuie lasati sa (mai) ramana pici o perioada. si asa e atat de scurta perioada asta...
mami de alexutza (10.04.2003)si Teodor Mihai (10.04.2008)
" SAVE THE EARTH, IT'S THE ONLY PLANET WITH CHOCOLATE!"
tyaa spune:
Exista gradinite in care nu se practica recompensa? La gradinita unde merge fiica mea se dau buline sau stelute rosii, bulina neagra, scaunelul pt time out, laudele, etc....au atatea fise de facut, cate 3-4/zi, matematica, abecedar, astfel incat copila mea imi spune ca ea nu doreste sa inceapa scoala pt ca nu se va descurca, are 5.5 ani si este isteata.....in plus recunosc ca am aplicat si eu metoda recompensa-pedeapsa, foarte rar ce-i drept, in ultima vreme deloc, incurajata de ce stiam pana acum. Of....asa e sistemul de invatamant, ce le spunem acasa copiilor despre ceea ce invata la gradi/scoala?
buli spune:
la fi-miu se fac maaax 2 fise pe zi. si fara nici un fel de presiune.
au buline, dar le discuta in colectiv cine si ce bulina primeste si de ce. nu au scaunel de rusine.
drept e ca si noi la sedintele cu parintii insistam sa fie lasati sa se joace cit mai mult.
www.youtube.com/watch?v=YhWZ7bpfQag" target="_blank">@
RODY77 spune:
Fetita mea de clasa v a luat premiul I la olimpiada de matematica iar recompensa a fost o superba pereche de cercei. Am gresit? vai...
Si ea la gradinita primea buline si era foarte incantata, imi amintesc ca si pe timpul nostru se da buline.
derya poate vorbesti cu educatoarea sa nu o mai lase in banca cu acel coleg. Copii sunt schimbatori iar prin joaca o faci sa spuna ce se intampla la gradinita dar nu te speria ca dupa un timp ii trece.
De la aceasta intamplare fetita a mai lucrat la fise ?
Cat despre scaunelul albastru trebuie discutat cu educatoarea si eventual cu parintii pentru a scapa de el deoerece sunt prea nici pentru a fi umiliti.
Si o zi buna!
vikinga spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ariel_7000 accept, subscriu din tot sufletul la ce ai scris tu! e a nu stiu cata postare in care citesc la ce s-a ajuns cu ambitiile astea!la 4 ani teme, fise, matematica, exercitii, scris, citit!!! recompense, pedepse...si mai ce??? derivate la cat? la 5 ani? integrale la cat?? la 5 ani jumate? psihologul ala nu v-a spus ca exagerati pur si simplu??? sunt copii!!! "meseria" lor este COPILARIA!!! au timp o viata intreaga sa invete! eu am facut scoala si lectii de la 7 ani la 25! 18 ani din viata am invatat zi de zi! nu cereti prea mult de la niste copilasi??? rezultate? ce rezultate? doar le rapiti timpul de joaca!imi cer scuze pentru iesire, dar deja vad ca este un fenomen! si uitati si rezultatele acestui fenomen! copii speriati, timorati, obositi, epuizati, la numai 4-5-6-7 ani. de lectii, suplimentare, meditatii, cursuri, dansuri, sporturi,toate inghesuite intr-o zi... brrrrrr. vorba fetitei unei prietene: "da' eu cand ma mai joc???" ea ajunsese sa se prefaca bolnava ca sa stea acasa, sa se joace in pat mami de alexutza (10.04.2003)si Teodor Mihai (10.04.2008)" SAVE THE EARTH, IT'S THE ONLY PLANET WITH CHOCOLATE!" |