Caietele cu minuni culinare ale mamelor/bunicelor
In seara asta am dat jos din dulap un caiet de-al mamei confiscat de mai multa vreme.
E caietul cu retete din care mi-a delectat papilele gustative toata copilaria si adolescenta. Mi-am regasit scrisul din clasele primare cand probabil din exces de zel faceam Eu transcrierea vreunei retete...in fine, precum madelainele lui Proust, o data ce iau in mana obiectul cu pricina, navalesc amintirile!
Din el ma inspir cand le fac celor doi iubiti din casa dulciurele minunate...mai mereu aceleasi ca sunt conservatori la gusturi si mancaruri.
Insa din dorinta de a ma intoarce oarecum in copilarie si a-i arata Victoriei ca si eu pot face ce-mi facea mie mama, am hotarat in seara asta sa-l studiez mai atent si sa incerc sa mai fac si alte retete de sunt notate acolo.
Ce as vrea sa fac ar fi urmatoarea miscare: sa notez aici numele prajiturii de acolo si reteta asa cum apare si sa discutam/ divagam pe marginea retetei.
De ce? Pentru ca am gasit multe dintre ele pe care mi le amintesc cum aratau, dar acolo sunt trecute doar ingredientele, nu si procesul tehnologic. Asa arata reteta de Sarlota, Ciocolata de casa, o Prajitura in doua culori sau una cu ness, etc..pe care le-as face, dar nefiind detaliate mi-e teama sa nu le ratez
Va bagati la a cobori aici caietele, retetele din vremurile copilariei, adolescentei noastre?...
Raspunsuri
natalia_nica spune:
DA-le drumul, Hristina, sigur se vor gasi fete care sa te lamureasca. Eu stiu cum se face cioco de casa
helen75 spune:
Si eu ma inscriu; si am si eu ,in caiet cateva retete copiate de la mama, dar doar ingredientele.
Tala spune:
Vino mai repede cu reteta ai de sarlota ca innebunesc de pofta! te rooog
mamica de sef mic (08.09.2006)
Bucurie!
hristina spune:
Incep cu SARLOTA, vad ca mai sunt si altii de le ploua in gura dupa ea, as face-o si eu maine daca salvam reteta!
INGREDIENTE:
- 5 - 6 oua
- 12 linguri zahar
- 2 linguri cacao
- 3 linguri faina
- 1-2 plicuri zahar vanilat
- 1 litru lapte dulce
Se amesteca zaharul cu cacao si faina, si se pune amestecul in laptele care clocoteste. Se amesteca permanent. Tot aici se adauga galbenusurile diluate cu putin lapte. Cand se ingroasa, se da la rece.
Albusurile se bat spuma cu o cana de zahar...
Si de-aici ma pierde...cum procedam mai departe???
E corecta reteta? Aveti alte variante?
hristina spune:
Ba da...dar am calculator cu portia ca mi-l confisca fata.
Mi-am propus macar o reteta - doua/zi. Sper in seara asta sa mai trec macar doua dintre ele!
Astept inca un raspuns ceva la sarlota aia ca m-au napustit ouale si chiar as face ceva bun....
valentinag spune:
Hristina,presupun ca dupa ce se bat si albusurile spuma,impreuna cu zaharul,se amesteca cu compozitia din oua si lapte racita si se da la rece!Eu stiam ca trebuie si frisca la reteta asta,dar vad ca a ta nu contine!
O sa caut si eu la mama caietele cu retete,dar stiu cam ce-am sa gasesc,ca noi aveam aceleasi preferinte,vroiam mereu cam aceleasi prajituri!
"La vita e bella"
www.lizidesign.com/" target="_blank">Bijuterii hand made
De mancare
Dulciuri
Din gradina mea