bebe insomniac
Dragi parinti,
lansez o tema deloc noua, insa foarte presanta pt mine. Am cautat prin forum informatii, si prin alte forumuri, carti, doctori samd
Incerc sa fiu scurta, si sa ofer detalii pe masura ce imi raspundeti, caci oricum mi-ar fi imposibil sa cuprind toate spetele intr-un singur mesaj. Asadar, am un baietel de 1 an si o saptamana, care cam de cand e pe lume, plange noaptea. Pana la 2 luni si 3 saptamani, s-a trezit in mod firesc, pt laptic si se culca imediat la loc frumos. Apoi de la aceasta varsta, a dormit toata noaptea, timp de o luna incheiata. La 3 luni si 3 saptamani, s-a produs un declic, astfel ca a inceput sa se trezeasca noaptea dupa diverse scenarii si nu a mai revenit la somn complet decat intamplator, cate o noapte-doua presarate la cateva saptamani.
Am incercat diverse metode, de la Keritane pana la dormit cu noi in pat si am ajuns acum sa il lasam pe el in dormitor si noi sa dormim pe jos in sufragerie. Nici asta nu pot spune ca e solutia, caci am eliminat "micile" treziri, insa tot baga cate una zdravana de 2 ore pe noapte. In plus, de o saptamana de cand a venit medicul la controlul de 1 an, ii dau Ketof, in ideea ca el se trezeste intre ciclurile de somn si nu e obisnuit sa adoarma la loc singur, iar siropelul asta i-ar da o stare de somnolenta mai pronuntata si ar putea reinvata sa adoarma, neavand energia sa protesteze. Ei as, are toata energia plus ca nu se mai culca seara cu una cu doua, parca mai rau il agit cu Ketof-ul.
Va multumesc din suflet de pe acum pt sfaturi si sugestii
Raspunsuri
moonchild spune:
Am mai auzit astfel de cazuri si intr-o oare care masura am avut si eu problema asta.
Am cateva intrebari:
1. Il mai alaptezi?
2. Copilul primeste suzeta?
3. Bea si altceva in afara de laptic? (ceai sau apa)
tania2008 spune:
Moonchild,
Nu il mai alaptez de la 4 luni.
Suzeta o ia fara probleme in general, e de fapt accesoriul nelipsit la adormire. Apoi daca adoarme si o pierde, nu se scoala pentru ea, insa i-o dau eu imediat ce caraie, ca sa-i "inchid gura". Uneori merge, alteori imi da peste mana si se enerveaza foarte tare ca incerc sa i-o dau. In restul timpului n-are treaba cu ea.
Bea apa, ceai nu. Apa insa oricand, de asta noaptea ii dau mai intai apa ca sa elimin cauza asta apoi suzeta, adica zic eu ca impus 2 iepuri
Bee spune:
Cat timp a dormit cu voi in pat si cat de des se treazea?
Nu mi se pare o solutie fericita, faptul ca scapand de micile treziri (banuiesc si adormiri) repetate ati dat de o trezire luuunga. Mie mi se pare o forma de anxietate. Scuze, poate nu am inteles eu bine. Vorbeai de adormit singur? La trezirile de peste noapte, da?
Ai mei nu au reusit sa adoarma niciodata singuri! De fapt a fost atat de complicat cu micile treziri repetate, incat am practicat cosleepingul de cand avea primul copil circa 6 luni. Da, incercam cu forte proaspete sa-i adormim in patul lor. SI dupa n-spe treziri zile si saptamani la rand, nu mai reuseam. Acum dormim bine multumim cu bebele de 6 luni jumate, care se scoala foarte des noaptea, suge, se linisteste, adoarme, se foieste, primeste suzeta, etc. SI la fel pana dimineata. Si da, daca nu eram pe faza sa le dau suzeta sau sa suga, oricare din ei ar fi devenit insomniac.
La baiatul mijlociu, a fost chiar o forma mai accentuata de "insomnie", dupa ce nu a mai dormit cu mine ci doar cu tatal lui, dupa nasterea baiatului mic. Luni de zile se trezea noaptea, se plimba prin casa, voia sa schimbe locul de culcare. A fost foarte dificil. Acum se trezeste dar mai rar (1-3 treziri scurte pe noapte). Deci la el a fost clar anxietatea cauzata de separarea de mine. Din pacate solutii si mai ales solutii rapide, eu nu am gasit. Si siropul de turtit copilul sa nu mai aiba putere sa protesteze nu-mi pare o idee buna.
www.dropshots.com/dochia" target="_blank">poze1
poze2
carolinah spune:
Solutie eu n-am, dar am intrat sa te consolez ca si noi am avut cazul asta la fetita cea mare si de pe la 1 an si jumatate a inceput sa doarma cate o noapte intreaga, de la inceput ne duceam sa vedem daca mai respira, ca nu eram obisnuiti.
Noi i-am dat Ketof pt terenul alergic etc, insa nu a avut ca efect secundar sa doarma, nici vorba!
tania2008 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Bee Cat timp a dormit cu voi in pat si cat de des se treazea? Nu mi se pare o solutie fericita, faptul ca scapand de micile treziri (banuiesc si adormiri) repetate ati dat de o trezire luuunga. Mie mi se pare o forma de anxietate. Scuze, poate nu am inteles eu bine. Vorbeai de adormit singur? La trezirile de peste noapte, da? Ai mei nu au reusit sa adoarma niciodata singuri! De fapt a fost atat de complicat cu micile treziri repetate, incat am practicat cosleepingul de cand avea primul copil circa 6 luni. Da, incercam cu forte proaspete sa-i adormim in patul lor. SI dupa n-spe treziri zile si saptamani la rand, nu mai reuseam. Acum dormim bine multumim cu bebele de 6 luni jumate, care se scoala foarte des noaptea, suge, se linisteste, adoarme, se foieste, primeste suzeta, etc. SI la fel pana dimineata. Si da, daca nu eram pe faza sa le dau suzeta sau sa suga, oricare din ei ar fi devenit insomniac. La baiatul mijlociu, a fost chiar o forma mai accentuata de "insomnie", dupa ce nu a mai dormit cu mine ci doar cu tatal lui, dupa nasterea baiatului mic. Luni de zile se trezea noaptea, se plimba prin casa, voia sa schimbe locul de culcare. A fost foarte dificil. Acum se trezeste dar mai rar (1-3 treziri scurte pe noapte). Deci la el a fost clar anxietatea cauzata de separarea de mine. Din pacate solutii si mai ales solutii rapide, eu nu am gasit. Si siropul de turtit copilul sa nu mai aiba putere sa protesteze nu-mi pare o idee buna. Ana Teodora (22.12.2005), Razvan Dimitrie (26.10.2007) si Petru Octavian (11.08.2009) www.dropshots.com/dochia" target="_blank">poze1 poze2 |
Bee,
A dormit cu noi in pat 3-4 saptamani, cand avea 10 luni. Am mers atunci pe premisa ca micile lui treziri sunt de tipul hi, hello, ce mai faci mami? Si atunci, am zis ok hai cu noi in pat, dc afectiunea o fi nevoia ta noaptea. Am scapat de micile treziri, in sensul ca nu mai plangea la ele, ci cand se trezea imi trecea mainile prin par pana cand re-adormea. Insa tot au existat cateva "mari" treziri. Le-am pus atunci tot pe seama dintilor, am dat panadol si intr-o jum de ora dormeam iar cu totii. Am renuntat insa pt ca tot se foia, nu dormea deloc adanc, sau asa mi se parea mie, isi tot cauta un coltisor, unde in patut il gaseste, intre noi nu prea. Si incepea sa se roteasca precum acele de ceasornic si sa dea cu picioarele in tot ce intalnea. Deci noi ajungeam pe marginea patului cu capetele pe noptiera sau mai rau, eu ma trezeam, ma dadeam jos din pat ca sa nu pic si il repozitionam si tot asa. In felul asta, nimeni nu dormea bine. L-am repus in patutul lui fara mare scandal. Insa asa, nu pot spune ca am dat de trezirile lungi. Nuu, ele au existat dintotdeauna. Aleator. Noptile nu au semanat niciodata unele cu altele. Ba se trezea de salut odata sau de 10-15 ori, ba se trezea de 3 ori de salut si odata zdravan in urlete, ba doar trezirea zdravana de urlete, sau unele nopti magice in care numaram ca la contractii cum la fiecare 10 min, el 2 le urla 8 le doarme. Asa, o noapte intreaga. Deci nimic nou dupa renuntarea la cosleeping.
Cu adormitul, da, mereu singur. Pana de curand, sa zic o luna cand ba se vrea culca ba adoarme. De o saptamana se vrea culcat. Ce inseamna asta: ca ma asez eu cu el in patul mare si adoarme fie in 30 de min, fie in 2 ore. Fara sa-i fac nimic. Niciodata nu l-am leganat, niciodata nu i-am cantat (desi asta am incercat), nici macare mangaiat.Orice ii fac, il deranjez. De regula il puneam la patut, are o jucarie care ii canta si se culca singurel. Acum in patul mare, ba se foieste pana adoarme, ba incepe o lunga calatorie cu dus la geam uitat pe strada, sprins/stins lumina de zeci de ori, dat jos din pat facut turul patului su urcat la loc....depinde Insa el e un tip independent, nu vrea ritual de culcare, vrea sa se culce cand vrea el in cat timp vrea el.
Cu siropelul ala nu am vrut sa-l "turtesc" Doctorita mi-a explicat pe indelete (tocmai pt ca i-am zis ca peritol si romergan sau altele asemenea nu agreez) cum ca asta de fapt e un antialergic cu o componenta sedativa si il ajuta un pic la somn, astfel incat sa nu mai inregistreze atat de concret trezirile care separa ciclurile de somn, si in felul asta, dupa o cura de 2-3 saptamani, as avea sanse sa dispara problema saluturilor nocturne ceea ce ne-ar asigura un somn sanatos si noua dar si lui. A zis ca la copiii astmatici se da cu anii, asa ca 2-3 saptamani cu siguranta nu se va intampla nimic rau, ca altfel risc sa ajung pana la 3-5 ani cu obiceiul asta.
Te admir sincer pt rabdarea de care ai dat dovada atatia ani, mai ales cu 3 copilasi
scuze pt mesajul prea lung poate, insa nu prea pot sintetiza situatia mai bine.
tania2008 spune:
citat din mesajul lui carolinah Solutie eu n-am, dar am intrat sa te consolez ca si noi am avut cazul asta la fetita cea mare si de pe la 1 an si jumatate a inceput sa doarma cate o noapte intreaga, de la inceput ne duceam sa vedem daca mai respira, ca nu eram obisnuiti. Noi i-am dat Ketof pt terenul alergic etc, insa nu a avut ca efect secundar sa doarma, nici vorba! Caro |
Carolinah,
Iti multumesc pt incurajare. Daca am mai avea doar 6 luni inainte, m-as linisti, ca as vedea luminita de la capatul tunelului. Insa alti 2-3 ani, ma ingrozesc. Mai ales cand ma gandesc ca in curand o sa ma reintorc la munca...
tania2008 spune:
Inca ceva. Daca ar vrea sa doarma cu mine sau daca nu ar putea sa lege singur ciclurile de somn, cum se face ca ziua n-are nicio problema? Eu intrebarea asta mi-am pus-o: care e diferenta intre zi si noapte? Raspunsul: prezenta noastra in dormitor.
De aceea, am ales sa ne mutam in sufragerie. Si intr-adevar, 3 nopti le-am dormit complet, a 4 a cu o mica trezire, a 5 a tot cu o mica trezire si apoi in a 6 a balamucul de azi noapte de 2 ore.
Bee spune:
Tania si eu zic ca-s maxim 6 luni pana va dormi mai bine! Ce descrii tu acolo, seamana foarte bine cu ce am avut/ avem cu baietasul care are acum 2 ani si 4 luni. Eu inca nu sunt foarte lamurita ce a fost cu el; dintii, polipii, anxietatea. Cred ca toate la un loc. Luni de zile a trezit noapte de noapte toata casa. Ne voia pe toti langa el si pana la urma pe nici unul. Voia sa vada luminile de pe sosea la geam, voia in brate, in picioare, durere (si pe el si pe noi). Si cu adormitul la fel: numai cum vrea el, dar cu noi alaturi. Singura perioada mai linistita a fost pe perioada verii, cand statea afara zi lumina. Atunci nu se trezea decat foarte scurt peste noapte. Abia astept sa se mai incalzeasca, poate s-o mai linisti daca-si consuma energia pe-afara.
Deci asta poate fi o solutie si la voi: daca merge deja in picioare, plimba-l cat mai mult pe jos sa-si consume energia. O sa doarma mai bine noaptea. Si rabdare multa cu el, ca pare un copil tare sensibil si afectuos si nu ai sa stii niciodata cu siguranta ce-l impresioneaza si in ce masura (si apar tulburari de somn).
www.dropshots.com/dochia" target="_blank">poze1
poze2
tania2008 spune:
citat din mesajul lui Bee Tania si eu zic ca-s maxim 6 luni pana va dormi mai bine! Ce descrii tu acolo, seamana foarte bine cu ce am avut/ avem cu baietasul care are acum 2 ani si 4 luni. Eu inca nu sunt foarte lamurita ce a fost cu el; dintii, polipii, anxietatea. Cred ca toate la un loc. Luni de zile a trezit noapte de noapte toata casa. Ne voia pe toti langa el si pana la urma pe nici unul. Voia sa vada luminile de pe sosea la geam, voia in brate, in picioare, durere (si pe el si pe noi). Si cu adormitul la fel: numai cum vrea el, dar cu noi alaturi. Singura perioada mai linistita a fost pe perioada verii, cand statea afara zi lumina. Atunci nu se trezea decat foarte scurt peste noapte. Abia astept sa se mai incalzeasca, poate s-o mai linisti daca-si consuma energia pe-afara. Deci asta poate fi o solutie si la voi: daca merge deja in picioare, plimba-l cat mai mult pe jos sa-si consume energia. O sa doarma mai bine noaptea. Si rabdare multa cu el, ca pare un copil tare sensibil si afectuos si nu ai sa stii niciodata cu siguranta ce-l impresioneaza si in ce masura (si apar tulburari de somn). Ana Teodora (22.12.2005), Razvan Dimitrie (26.10.2007) si Petru Octavian (11.08.2009) www.dropshots.com/dochia" target="_blank">poze1 poze2 |
Bee,
iti multumesc tare mult si tie pentru incurajari. Doamne ajuta sa se regleze odata cu trecerea acestor cateva luni si cu venirea verii. A inceput sa mearga insa deocamdata mixeaza mersul in picioare cu cel de-a busilea si se mai si incurca in incaltari deoarece in casa l-am tinut numai descult, iar tinut de mana, Doamne fereste, e un afront pt el. Insa am si eu speranta ca intr-o luna doua deja va fi mai stapan pe el si dupa cateva ore de parc sa cada rapus
si da, si mie imi pare tare sensibil, de asta si intervin atat de prompt noaptea, numai ca incepusem sa ma gandesc daca nu chiar eu stric mai rau lucrurile ca poate o vorbi in somn de fapt si eu il trezesc si de aici degenerarea micii treziri intr-una lunga.
multumesc inca odata
moonchild spune:
citat din mesajul lui tania2008 Moonchild, Nu il mai alaptez de la 4 luni. Suzeta o ia fara probleme in general, e de fapt accesoriul nelipsit la adormire. Apoi daca adoarme si o pierde, nu se scoala pentru ea, insa i-o dau eu imediat ce caraie, ca sa-i "inchid gura". Uneori merge, alteori imi da peste mana si se enerveaza foarte tare ca incerc sa i-o dau. In restul timpului n-are treaba cu ea. Bea apa, ceai nu. Apa insa oricand, de asta noaptea ii dau mai intai apa ca sa elimin cauza asta apoi suzeta, adica zic eu ca impus 2 iepuri |
Pai faci foarte bine ce faci..Asa facem si noi..ceai si apoi suzeta...
Poate ii fomica? Incearca un biberon cu lapte suplimentar...Maia a avut o perioada cand se trezea noaptea cum zici tu (pe langa trezirile "vreau suzeta" si "vreau ceai") si nu adormea decat dupa un bibe de lapte..ii era foame pentru ca nu manca bine in timpul zilei (noi credeam ca se satura dar ea doar se plictisea de stat la masa..)..
Si eventual (nu stiu daca e cazul) culca-l un pic ma tarziu (9.30)