Bonuri masa ! URGENT,va rog !

Bonuri masa ! URGENT,va rog ! | Autor: kokiy

Link direct la acest mesaj

Buna seara,
am cativa colegi care au fost pedepsiti de angajator si li s-au retinut bonurile de masa .Eu stiu ca angajatorul nu este obligat sa dea bonuri de masa angajatilor,dar daca bonurile sunt emise pe numele angajatului ,au dreptul sa le retina?
Exista o baza legala ca aceste bonuri sa fie retinute in urma unor lipsuri la inventar?

Si mai am o problemuta
Daca exista contract, in care e stipulat ca lipsa la inventar se retine din garantie, angajatorul poate retine lipsa din bonusuri?
Bonusurile sunt temporare si sunt procent din vanzari .

Multumesc anticipat

Iulia , mami de Claudia (12.12.01) si Razvan (08.06.07)

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mariana_flo spune:

Daca exista garantie, minusurile se retin din ea. Daca nu ar fi existat garantie, minusurile s-ar fi acoperit din salariu. Eu stiu ca angajatorul nu are voie sa faca discriminare in acordarea bonurilor de masa. Ori le da la toata lumea ori nu da nimanui. Trbuie sa existe ceva reglementari in Codul muncii la sectiunea drepturile angajatilor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Bonurile de masa nu sunt obligatorii. Daca doreste acorda, daca nu...nu.

Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kokiy spune:

Citat:
citat din mesajul lui marius

Bonurile de masa nu sunt obligatorii. Daca doreste acorda, daca nu...nu.

Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa

Marius
,poate n-ai citit bine ce-am scris ...una e sa nu vrea sa le dea si clar nu le mai comanda ,si una e sa le comande pe numele si cu CNP-ul angajatului si sa le retina ,clar le foloseste cineva acele bonuri ... nu are cum sa le puna ca si contravaloare la produsele sau banii lipsa la inventar...eu ma gandesc ca daca sunt personalizate e un abuz sa fie folosite de alta persoana,nu?

edit: stiu ca pentru bonurile pe care le acorda, angajatorul este scutit de tva ,pai dupa ce ca mananca pe spinarea noastra(nu firma in sine,ci aia pusi sus) ,mai trage in piept si fiscul ...

Mergi la inceput

Nu ai dovada la o adica nu? Pe de alta parte fiind platite de el integral din banii lui cum ar veni face ce vrea, nu? Daca le acorda bine daca nu....nu. Nu-l poti obliga sa le acorde. Pe de alta parte exista un regim fiscal de evidenta si consum al bonurilor de masa care este controlat de fisc deci nu e chiar asa.

Pagina legislativa

Mergi la inceput

Pai dovada e din gura lor,deci clar bonurile au venit pentru toti angajatii,la o adica banuiesc ca se poate verifica ...chiar,unde ar trebui depusa o plangere?la ITM cumva? ...faza e destul de complicata,ca si ierarhie exista sefi peste sefi in multinationala unde lucrez ...banuiesc ca le impart intre ei si le folosesc,nu cred ca stie toata lumea de manevra asta,cred ca a fost o scapare a unuia dintre ei(pe criza asta omul e inventiv)...lasa ca astia si asa au prea multe bube in cap sa mai comenteze ca nu le dam bonurile ...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CorinaDani spune:

buna,

dar voi nu semnati borderourile de primire pentru tichetele de masa ?

si noi primim tichete personalizate cu numele si CNP-ul, se acorda la inceputul lunii pentru luna precedenta, tocmai pentru a se acorda fix numarul de tichete egal cu zilele lucrate, nici mai mult, nici mai putin (datele privind nr zile lucrate sau tichete de retinut se extrag din pontajul lunar); tichetele sunt insotite de aceste borderouri, unde fiecarui salariat ii este trecut numarul de tichete acordate, de la seria....la seria....chiar scrie in borderou intr-un capat de tabel "nr zile lucratoare stabilite potrivit art. 11 din Normele de aplicare a Legii nr. 142/1998", respectiv "nr de zile lucrate stabilit..."(acelasi art, aceeasi lege), "nr tichete de masa distribuite nominal"

din cate stiam, tichetele de masa nu pot face obiectul unor "popriri" de genul lipsa gestiune, de aceea se constituie garantiile materiale pentru cei care au gestiune...

ce sume vi se retin lunar din salariu pentru garantii ? la ce banca aveti conturile de garantii materiale sau cum este tinuta evidenta sumelor retinute ca si garantii materiale ?

Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )

"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)

Mergi la inceput

Ai raspunsul de la CorinaDani mai mult decat corect. Se semneaza pt bonuri, apare seria lor samd. Cele care nu sunt acordate sunt anulate. Nu are nicio legatura cu ITM deoarece sunt bonusuri deci nu reprezinta nicio obligatie in a le acorda. Daca le-au comandat si le-au platit (precis) e problema lor, ei au dat banii aiurea pe ele. Repet bonurile nu sunt un drept al angajatului. Nu poti cere ceva ce nu e nimeni obligat sa iti dea.

Pagina legislativa

Mergi la inceput

Corina,luna asta nu s-a primit decat un borderou facut in excel, cu doar 4 angajati de la filiala respectiva,restul de 10 nu figurau ... si s-a spus clar de catre directorul de zona ,la ceilalti vi le-am oprit din cauza inventarelor ,ceea ce nu mi se pare corect,avand in vedere ca nu s-a oferit o lista prin care sa se mentioneze;eu cutare renunt la bonuri si vreau sa-mi fie scazuta suma din lipsa de inventar,mie asa mi se parea corect ...

La raiffeisen se tin conturile de garantii , si clar ptr .sume modice de 600ron/angajat mi se parea corect sa retina din acea garantie ,nu sa afecteze comisionul ,sa retina bonurile de masa ,sa retina alte bonusuri date de furnizori ,etc ....exista o persoana noua la personal care a recunoscut ca s-a facut o greseala,dar nu se sinchiseste nimeni sa remedieze problema ...cica vezi doamne directorul economic nu a vrut sa retina lipsa din garantie,atunci de ce mama naibi se mai retit acolo 3 salarii brute ... iti dai seama ca sunt persoane care au sproape 10000 ron stransi acolo ...

Merci pentru raspunsuri

Mergi la inceput