Discriminarea copiilor de catre stat!!!!
Raspunsuri - Pagina 6
bertha spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Fomalhauti Mica rectificare: o mama cu 4 copii nu primeste 800RON din alocatii ci 168 (daca nu are cvadrupleti sau cvadrupli, nu stiu cum se zice, sub 2 ani). Cat e intretinerea la bloc pentru 5 persoane? |
Scuze, n-am fost suficient de explicita: ma refeream la o discutie TV anterioara in care se vehiculau sumele de 200lei pt copii din familii fara posibilitati materiale si 42 lei pt restul copiilor. Nu sunt lamurita pe deplin ce se intentioneaza in prezent, inteleg ca doar unii copii vor primi, dar, in situatia asta, normal ar fi sa se mareasca si cuantumul.
Intretinerea noastra a fost in decembrie 450lei pt 4 pers. Cam 50 lei/pers apa, gaze, salubritate etc si 250 lei incalzirea.
Andrada, pe cuvantul meu ca accept fara ezitari sa-mi fie discriminati copiii si sa nu primeasca alocatie. Dar mi se pare corect sa ma astept ca statul sa indrepte aceste ajutoare spre acei oameni care chiar sunt nevoiasi. Din pacate, in Romania e f dificil, daca nu chiar imposibil, sa identifici numai acei oameni care sunt cu adevarat cazuri sociale. Pt ca munca la negru, evaziunea fiscala, afacerile necurate sunt infloritoare. Si sunt f multi care pot si nu se sfiesc sa demonstreze cu acte ca nu au venituri, realitatea fiind cu totul alta. Probabil ca daca nu as fi cunoscut situatia indeaproape, n-as fi avut ghimpele asta in inima. E vorba de aceeasi frustrare ca la "umanitare", cand vrei sa ajuti o pers amarata si, cand colo, constati ca o duce mai bine ca tine.
Bertha, mami de frumuseti rare - Darius-Andrei (DN 08.06.2004) si Ioana-Ruxandra (DN 12.11.2008)
poze
Cum s-a nascut Ioana
lai spune:
Eu nu prea inteleg afirmatii de genul pai eu sunt de acord cu ajutoarele sociale da' nu sa se ia de la bogati si sa se dea la saraci - ma intreb si eu, da' de unde sa se ia?
Inteleg ce spune Bertha si e cam nashpa intr-adevar cu evaziunea fiscala, cu coruptia si altele, dar nu cred ca solutia este sa se ia cat mai putin, ci sa se lucreze la diminuarea evaziunii fiscale, coruptiei samd.
Lai
ruxij spune:
Aici in loc de alocatie se da o suma la sfarsitul anului "tax credit" pt fiecare copil, care mie mi-a fost taiata in ultimii cativa ani din cauza venitului prea mare. E acelas lucru. Nu e nici un drept al copilului, e ajutor pt. parinti, copilul e crescut de parinti si statul da un ajutor,copilul nu e crescut de stat. Daca s-a mai spus, scuze, n-=am citit decat prima pagina.
tlaura spune:
Andrada, pai nu ai nevoie de cei 40 de lei pentru ca sunt prea putin; sincer ce-ti ajunge sa iei cu banii aia? De fapt mai bine spus te poti lipsi de ei, nu ca nu ai avea nevoie. Eu asa avea nevoie de mai mult, sincer.
Eu nu-mi gasesc servici de 2 ani; lucreaza doar sotul, bugetar la stat: mi-a venit cu 450 lei mai putin luna asta, tot din cauza politicii guvernului; nu are un salariu foarte mare, si chiar si asa s-au luat bani din el.
Tu ai citit ce a scis Bertha? Cam asa e situatia in romania; nu e vorba ca se ia de la bogati; de fapt se ia de la cei care muncesc; noi nu suntem bogati nici pe departe, din contra, daca o mai tin astia asa s-ar putea chiar sa tecem in categoria celor saraci.
Acum, ca sotul meu are totusi un serviciu, asta il face bun de plata?
Asta e ideea, ca se ia de la cei care muncesc; pe prigoana, columbeanu sau poponet, chiar ca nu ii intereseaza aia 40 de lei. Ai sa fi surprinsa; pe mine da! Iar daca e din spirit civic, cum ami spunea cineva pe aici, nu cred ca cineva in viata lui nu a ajutat o failie nevoiasa. Eu am una aici in bloc, 4 copii, iar parintii muncesc pe unde apuca, fara sa poata iesii la liman. La intrarea in iarna, aveau cam 80 de milioane de plata la intretinere; mai multe familii din bloc, am pus bani ca sa-i ajutam cumva, pentru ca erau amenintati cu evacuarea. Asta in conditiile in care oricum cei cu venituri mici au ajutoare pentru calsura, copii au burse la scoli, si probabil ca mai sunt si alte forme de ajutor pe care nu le stiu.
Copilul lor mai mic (care e de varsta cu Andrei), mananca la noi de multe ori, ba le mai dau si acasa pentru frati, plus multe alte ajutoare, care depasesc cu mult cei 40 de lei.
Asa ca nu e vorba ca nu sunt "solidara social" cu cei mai saraci, dar pur si simplu nu sunt convinsa ca banii astia ajung la cine are nevoie.
Si cum spunea si Bertha; cati dintre cei care beneficiaza de ajutoarele sociale le merita cu adevarat?
Fomalhauti spune:
Andrada, incerc si eu sa-ti spun cum stau lucrurile, de ce pe multi ii supara ideea de a li se lua banii astia, multi sau putini cum ii considera fiecare.
Copiii nu ti-i creste statul. Nu are nimeni pretentia asta si chiar nu s-a pus niciodata problema - am mai scris ca in ultimii 18 ani, niciodata alocatia nu a fost macar pe aproape de suma necesara "sa-ti cresti copilul". Totusi te astepti ca statul sa faca anumite lucruri. De exemplu, "invatamantul gratuit de stat"....Se tot vorbeste despre abandonul scolar. Pai, da, invatamantul nu este decat partial gratuit - adica cineva care nu are bani sau "sta" in alocatie chiar nu poate sa isi trimita copilul la scoala. Deci, statul nu iti asigura scoala. Poate iti asigura asistenta sanitara. Desi asta platesti separat, dar tot la stat ajung banii. Pai, nu nu-ti asigura nici asistenta sanitara in totalitate - sa nu ai nevoie....Poate macar asigura tot ce au nevoie persoanele varstnice din familie. Asa, tu, adult ramai numai cu grija copiilor. Nu, nu asigura nici tot ce are nevoie un pensionar. Poate iti asigura securitatea - sa nu ai nevoie de politie...Iti asigura parlamentari ca sa-ti faca legi...
Ideea e ca in Romania relatia cetateanului cu statul nu este una buna. Cetateanul da statului bani si nu primeste nici de departe ceea ce i se promite. Nu am spus ca nu primeste nimic. Dar nu primeste ceea ce ar trebui sa primeasca.
Si acest stat vine acum si spune: "Vai, vai, nu mai avem bani, de unde sa luam?...Pai, hai ca tot ai tu prea multi bani, luam cei 40 de RON....Aaaa, nu vrei? Vaaaai, ce urat...Nu te gandesti la cei saraci, care nu-si pot da copiii la scoala, nu pot cumpara medicamente, vai, vai ce rau esti..."
Majoritatea cetatenilor din Romania traiesc cu impresia ca statul nu face decat sa ia bani si tot nu ne scoate din criza. Nu stiu cum au facut francezii si de ce, dar uite, in Franta am vazut numeroase afise pe strada cu pretul vechi, sters, scris un pret mai mic si adaugat "datorita scaderii TVA la alimente". Ai zice ca scaderea TVA scade veniturile statului...Dar uite ca la ei lucrurile incep sa se schimbe si la noi nu. Poate ei stiu ceva si ar trebui sa-i intrebam. Dar, nu, noi vedem pe unde se mai pot "taia" bani de la populatie.
Francezii scad preturile la mancare, noi vrem sa le crestem. Ca, vezi tu, fast-food-ul nu-i sanatos...Si daca mai luam si alocatia, copilul nu-si mai cumpara pateuri si d-aia nu mai ajunge la spital si uite asa iese Romania din criza...Doar ca nu mai are ce manca nici copilul patiserului si nici el nu primeste alocatie si nu mai are bani sa-si cumpere fructe...
Am spus ca nu stau in alocatiile copiilor. Totusi percep faptul ca mi se iau acesti bani ca un abuz. Asa simt eu si asa simt si altii. Si nici nu cred ca banii se vor da saracilor, ca abandonul scolar va scadea sau ca atunci cand ajung la spital nu voi mai primi o lunga reteta cu ce trebuie sa cumpar...
viviana spune:
Cam asa e cum au spus multe fete de aici. Am privit problema asta din punct de vedere legal. Ne deranjeaza pentru ca o vedem ca pe o forma de abuz si nu avem incredere ca banii ajung unde trebuie. Sunt atat de multe lucruri care trebuie indreptate si vedem cum zilele se scurg si nimeni nu are curajul sa insanatoseasca un sistem bolnav. Treaba asta cu alocatia va fi ca peticirea gropilor din asfalt. Azi peticesti intr-un loc si maine apare groapa in alt loc. Pana cand groapa se va transforma in rapa si exista riscul sa ne rostogolim cu totii in ea.
Mi-as dori ca toti copilasii sa aiba ce le trebuie sa poata avea o copilarie fericita. Daca ar apare o lege ca fiecare sa distribuie un procent cat de mic din salariu (daca vrea) pentru nevoile sociale ale copilasilor sunt convinsa ca nimeni nu ar ezita. Sau sa se stranga donatii in bani la nivel de scoala.. sau, sau...
Cand era copila mea in clasa IV isi dadea alocatia ei si sandvisurile unei colege care trecea printr-o perioada foarte grea. Mamica ei era disperata. Nu pot sa spun de inconfortul pe care il simtea! Nevand bani pentru cadouri de sfarsit de an si nici pentru fondul clasei a hotarat sa nu-si mai trimita copila la serbarea de craciun. Am platit eu pentru ea si mi-a fost foarte greu sa o conving sa accepte. Mi-a spus ca accepta cu conditia sa mi-i inapoieze. Apoi, s-au mutat din Bucuresti si nu am mai stiut nimic vreo 2 ani. In decembrie a venit la scoala si i-a dat copilei banii inapoi.
Cu astfel de oameni ce facem? Ei trebuie ajutati dar fara sa le jignim sentimentele. Fara sa aiba impresia ca primesc doar, asa, niste firimituri de la masa "avutilor".
Cum a mai spus cineva problme este mult mai complexa decat o percepem la prima vedere si se desfasoara pe mai multe planuri.
Cand o sa am timp o sa va povestesc si cum sunt priviti copiii mai saraci de catre parintii cu venituri mici la nivel de comunitate. Nu am sa generalizez, dar o sa va spun intreaga poveste scrisa mai sus.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
A_Iulia spune:
Andrada, sigur ca ai dreptate!
Frustrarea pe institutiile statului face sa nu se mai poata privi obiectiv rolul acestei alocatii si se ajunge la discutii de genul - daca eu sunt contribuabil, de ce sa mi se ia mie.
Eu nu am nici o problema sa renunt la aceasta alocatie.
A_Iulia spune:
Fomalhauti, daca tot dai de exemplu Franta si reducerea de TVA, ai idee si cat este impozitul pe venit in Franta, comparativ cu Romania? Probabil ca raspunsul il banuiesti - procentual platim mult mai putin decat francezii, si asta de ani de zile. Totusi asta nu te-a facut sa nu-i invidiezi pentru scaderea TVA...desi contribuabilul francez plateste de fapt mai mult.
viviana spune:
Adina, bineinteles ca si Andrada are dreptate.
Nici noi nu avem vreo problema in renuntarea la alocatie. Nimeni nu a spus ca nu ar vrea sa renunte la alocatie.
Am disecat problema din punct de vedere legal si al impactului soacial nu emotional. Asta-i toata diferenta.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
Natasa spune:
Problema cea mare in datul de ajutoare sociale mi se pare imposibilitatea verificarii celor care le primesc. Cu siguranta e nevoie de o sustinere sociala a celor care au dificultati, dar ce te faci cu leprele de stau acasa in bautura si tigari si asteapta sjutorul social si alocatia copiilor? Cumva cei care muncesc ajung sa se simta pedepsiti ca trebuie duca in spinare toate scursurile lenese. Eu sint convinsa ca unii chiar au probleme si au nevoie de sustinere, dar cum ii deosebesti de asfel de specimene?
http://www.antena3.ro/stiri/bizar/un-german-de-54-de-ani-care-nu-a-muncit-o-zi-in-toata-viata-lui-obligat-sa-se-angajeze_91141.html