Despre religii

Despre religii | Autor: sdcristian

Link direct la acest mesaj

Imi doresc foarte mult sa invat despre alte religii. nu vreau sa o schimb pe a mea - doar sa stiu despre altele.

haideti sa discutam despre diverse religii, sa vedem ce e tipic pentru fiecare

dar va rog nu cu discutii de genul a mea e cea mai buna pentru ca... a mea e singura adevarata pentru ca... evident ca fiecare crede ca religia sa e cea adevarata, altfel nu ar avea sens sa o practice. si daca incepem o discutie cu care e mai buna nu ajungem nicaieri, eventual la zz. pur si simplu sa cunoastem, nu sa predicam

religii despre care nu stiu foarte multe: cele protestante, nu stiu diferentele dintre luterani - anglicani - calvinisti de exemplu, cele neoprotestante: aici sunt foarte multe si presupun ca exista ceva deosebiri, religia musulmana, mozaica, nu stiu mai nimic despre cele mai exotice - din india, china, japonia. sunt curioasa si de neopaganism. sunt curioasa cum sunt slujbele/intrunirile, care e baza credintei ca invatatura, sarbatori... asa, pentru cultura generala, din pura dorinta de a cunoaste.

dar imi repet rugamintea: fara patima, fara predici, fara lupte. doar informatii.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns sdcristian spune:

nici despre ortodoxie nu stiu chiar tot, doar generalitati

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Amina_Marina spune:

Japonia este tara politeista, asa ca are mai multe religii la baza . Religia traditionala a japoniei este shintoismul care scoate -n evidenta cultul stramosilor.E interesant?Da ca , da. cu placere iti raspund.

Mergi la inceput

da amina

cum am zis, sunt interesata sa stiu cat mai multe

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Citat:
citat din mesajul lui sdcristian
Imi doresc foarte mult sa invat despre alte religii.

Ai aici un foarte bun www.librariabucuresti.com/Carti-Enciclopedia_religiilor-4143.htm" target="_blank">punct de plecare.
Si nu-l uita pe www.librariabucuresti.com/Carti-Istoria_credintelor_si_ideilor_religioase-5718.htm" target="_blank">maestrul Eliade!
Parerea fiecaruia din cei doi este mai valoroasa decat parerea tuturor membrilor forumului la un loc.

Mergi la inceput

multumesc capcaune

asta vara am cautat cartea lui mircea eliade si nu am gasit-o nicicum

vad ca acum e in curs de aparitie - editie noua?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nikole spune:

Citat:
citat din mesajul lui Amina_Marina

Japonia este tara politeista, asa ca are mai multe religii la baza . Religia traditionala a japoniei este shintoismul care scoate -n evidenta cultul stramosilor.E interesant?Da ca , da. cu placere iti raspund.

...............................
Vom rataci prin ceruri,
Cersind cu palme-ntinse
Un strop de adevaruri
Din vietile invinse...

Si pe mine m-ar interesa, daca ai timp sa dezvolti putin.
Eu stiam ca budhismul este religia niponilor, iar shintonismul e mai mult o filozofie de viata sa zic asa.
Cel putin asta am stiut eu pana acum, dar e adevarat ca nu am avut prieteni japonezi, nu am avut cu cine discuta pe teme religioase.
Am intalnit o singura persoana f interesata in a discuta despre religii, insa era crestin, si facea ce facea, tot la crestini ajungeam, cu alte cuvinte nu am aflat nimic nou despre alte religii

Nikole, mami lui Albastrel/Kevin Alexander(4.08.2007) si fericita 34+cu...Albastrica/Luana
"To born, to live, to die, to reborn and to keep progressing. That is the law"
Allan Kardec

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui nikole

Citat:
citat din mesajul lui Amina_Marina

Si pe mine m-ar interesa, daca ai timp sa dezvolti putin.
Eu stiam ca budhismul este religia niponilor, iar shintonismul e mai mult o filozofie de viata sa zic asa.
Cel putin asta am stiut eu pana acum, dar e adevarat ca nu am avut prieteni japonezi, nu am avut cu cine discuta pe teme religioase.
Am intalnit o singura persoana f interesata in a discuta despre religii, insa era crestin, si facea ce facea, tot la crestini ajungeam, cu alte cuvinte nu am aflat nimic nou despre alte religii

Nikole, mami lui Albastrel/Kevin Alexander(4.08.2007) si fericita 34+cu...Albastrica/Luana
Allan Kardec

Japonia este un loc special pe harta lumii , ca si locuitorii ei de altfel.Japonia a fost creata de zeii care au infipt o sabie-n ocenan si la scoaterea ei s-au format insulele.
Religia inseamna perfectiune morala( credinta in iubire , care asta exclude conflicte religioase si umane), o viata corecta cu fapte bune si cinstindu-i pe stramosi ca datorita lor ne bucuram de ceea ce avem acum.Shintoismul nu te asmute imoptriva altei religii, ci pune accent pe ceea ce au creat zeii, sa ai grija de ele , si sa le pretuiesti , munte, mare, cer, soare etc.Unul dintre cei mai mari zei , este Zeita Soarelui, care inseamna Viata si traditia spune asa, ca sa-ti meraga bine in fiecare zi din an, cind te scoli dimineata , sa-i zimbesti Saorelui si sa-i multumesti ca sa fii fericit.Religia nu are dogme tocmai de aceea poti vizita sanctuarele la orice vrei si sa te duci cind vrei.Coloanele kagome din fata sancutuarelor care au Steaua lui David, nu este o coincidenta si o influenta dintr-o religie mult mai straveche , simburele shintoismului(aici, mai e de spus ceva, dar cu alta ocazie, c-o dam in istorie)
Uite cum este vazut shinotismul prin ochii unui roman care locuieste in japonia si totusi greu de patruns.
Deoarece ii lipsesc anumite caracteristici considerate de cercetatori necesare unei religii, inca mai exista indoieli daca sa fie sau nu considerata ca atare. In principiu, Shintou (a se citi “shinto”) este numele dat credinteler indigene ale japonezilor, ritualurilor inchinate spiritelor native, practicilor zilnice si modului traditional de gandire.
Cu toate ca japonezii nu sunt cu constiozitate shintoisti, multe din obiceiurile specifice sunt inca practicate, din care as vrea sa enumar cateva, considerate de referinta: vizitarea unui altar (shrine) in timpul sarbatorilor de Anul Nou, participarea la festivale, rugaciunile adresate zeitatilor shintoiste pentru succes la examenele scolare, binucuvantarea copiilor de catre zeitati in cadrul sarbatorii Shichi-go-san (7-5-3) si multe altele. Trebuie precizat de asemenea ca majoritatea nuntilor sunt celebrate sub tutela acestei religii.
La inceputurile istoriei, fiecare clan (uji) avea o zeitate guvernanta, iar multitudinea acestor zeitati este referita sub numele de yaoyoroz no kami (in trad. 8 milioane de zeitati).
Panteonul sintoist si cel japonez in general numara mii de zeitati. Cea mai importanta ramine ,, Ame yuzuru hi ame no sagiri kuni yuzuru tsuki huni no sagiri mikoto, adica ,, Stapinul absolut, aparut inaintea celor sapte generatii de zei“. ,, Numele lui arata teritoriile peste care stapinea: cer, pamint, soare, luna-toate invaluite in ceata. Din acest zeu apar divinitatile gemene: ,, Ame no mi-naka nushi no mikoto ( stapinul sufletelor din mijlocul cerului) si ,, Umashi-ashi-kabi no mikoto“ sau ,, Printul mai virstnic al vlastarului trestiei de zahar“ .Alti doi zei gemeni sint: ,, kuni no toko tachi no mikoto ( Pamintul etern si nemiscat ) si ,, Toyo kuni mushi no mikoto ( Stapinul pamintului bogat ). Acestia sint urmati de generatia zeilor ,, Uhiji no mikoto ( Pamintul noroios, deci cultivabil) si Suhiji no mikoto ( Pamintul nisipos ). Abia in cea de-a saptea generatie de zei se nasc Izanagi no mikoto si Izanami no mikoto. Izanagi si Izanami dau nastere unei multitudini imense de zeitati, zeitatile perechi inmultindu-se la infinit“ . Se poate spune prin aceste zeitati ancestrale japonezii venereaza intreaga natura, astfel se distinge o alta componenta a shintoismului, cultul adus naturii. Acest lucru se mai poate observa prin venerarea unor entitati ( duhuri ) numite ,,Kami“, mai ales în credinta populara
Rugaciunile spre acesti zei, care de cele mai multe ori erau personificari ale naturii, erau inchinate direct acestora, adeptii acestei religii neobosindu-se sa construiasca altare pana in jurul secolelor III si IVen. De abia in secolul 4, cand Japonia a fost unificata sub conducerea clanului Yamato , religia shintou a inceput sa-si formeze o structura ierarhica cu zeii Yamato si imparatul - marele preot in frunte, iar celelalte zeitati locale in continuarea ierarhiei. Primele istorii japoneze se constituie ca eforturi de a legitimiza linia de sange a imparatului ca apartinand zeilor, amestecand mituri si legende despre zeitatile clanurilor cu mitologia Yamato. Nu s-a format nici o doctrina shintou in adevaratul sens al cuvantului pana la mijlocul perioadei Heian, cand s-a stipulat ideea ca zeii shintou erau manifestari ale zeitatilor budiste, legand astfel credintele indigene de invataturile budiste.
Uite ce este scris in sanctuare." ,,Daca santem curati cu mintea si cu trupul, sufletul nostru se uneste cu sufletul divin si se realizeaza divinitatea in umanitate“
Am citit multi romani care au scris depsre shinotism , si pe Mircea Eliade dar nimeni nu a resuit sa inteleaga nucleul religiei,e foarte greu de patruns si de inteles.

Mergi la inceput

In afara de shinotism si budhism inca o religie importanta care sta la baza moralitatii japoneze este Confucianismul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nikole spune:

Foarte interesanta, Amina
Multumim, am googalit si eu aseara , am mai citit despre shintoism, mi se pare intr-adevar complicat, dar nu reusesc sa vad shintoismul ca o...religie.

Si totusi...KAMISAMA...CINE E?

Inteleg ca e Dumnezeu pentru ei, f multi japonezi IL pomenesc, cand se refera la planuri de viitor, viata viitoare, si totusi, eu pana acum nu am inteles, cum IL vad ei pe Dumnezeu.
Pentru ca nu prea se impaca D-zeu cu invocatul miilor de zei, sau e...separat, vad zeitatile cum vad crestinii sfintii?

Complicat ...unde as putea citi despre religiile din Japan?
am googalit, am dat doar peste ceva forumuri f sarace in informatii.

Allan Kardec

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns hannen spune:

Nikole,aici ai citit?
http://www.nipon.ro/web/guest/shintoism

In partea stinga gasesti optiunea/religie/shintoism/budism/crestinism/temple/istorie...etc.
Spor la citit.

Mai era un site cu informatii foarte bune dar nu dau acum de el si sunt pe fuga.

Hannen mamica de trei printzese Amira Israa Inas
ISLAM DENOUNCES TERRORISM

I want to tell the world... a Story

Occupation 101: Voice of the Silenced Majority

The Future`s So Bright I Gotta Wear Shades

"In a world filled with hate,we must still dare to hope.In a world filled with anger,we must still dare to comfort.In a world filled with despair ,we must still dare to dream. And in a world filled with distrust,we must dare to believe."-Michael Jackson

Mergi la inceput