Numele dupa casatorie
Raspunsuri - Pagina 8
mianna spune:
Citat: |
citat din mesajul lui witeflower ba da, mianna, scrie, si eu m-am bucurat cand am citit. Apoi am recitit si am inteles ca nu e chiar asa simplu, ca nu se refera la cazul de divort, cand vrei numele purtat in casatorie, ci la alte situati... fie ca nu am inteles eu bine textul, fie ca nu e tocmai clar, oricum, as consulta un avocat serios pt a exploata aceasta posibilitate, in cazul ca as fi nevoita. |
incerc sa-mi dau seama care ar fi acele alte situatii. adica eu brusc de maine dimineata incep sa-mi semnez mailurile si scrisorile de serviciu cu "Popescu" si sa ma recomand vecinilor ca madam Popescu, si peste catva timp (cat? o luna? zece ani?) pot sa-mi schimb numele in Popescu, ca vorba aia, mi-s cunoscuta social si profesional cu el? de ce nu s-ar aplica in cazul unui divort, cand madam Popescu redevine la divort madam Ionescu, insa imediat face o cerere de schimbare a numelui in Popescu, pe care intr-adevar l-a folosit social si profesional, pe drept si legal, ani de zile? si nu vad de ce ar mai fi nevoie de acordul lui si de ce nu e suficient faptul ca e indeplinita aceasta conditie din lege.
memo3nov spune:
Dupa divort am revenit la numelele de fata,iar fiul meu a purtat numele tatalui(pe atunci in varsta de zece ani),insa cand a implinit 18 ani,si-a schimbat numele,luand numele meu.
Nimic din toate astea nu l-au afectat in viata sociala (scoala,etc).
Acum m-am recasatorit,dar am avut grija sa nu-mi schimb numele (tocmai pt a evita alergatura si cheltuiala,dar mai ales stresul,in caz de Doamne fereste).
Societatea trebuie sa invete ca aceste lucruri sunt minore,cred ca e vina noastra ca acordam o asa mare valoare faptului ca nu ne numim toti cei din casa la fel,in viziunea multora asta inseamna ca nu suntem o familie.Realitatea e ca o familie inseamna mai mult decat un nume comun.Chiar daca pana ieri te-ai numit"Poescu",iar de maine te vei numii "Vasilescu"oamenii te vor percepe la fel,si vor invata sa te strige pe noul nume,indiferent cum l-ai dobandit,e chestie de timp,atat!
Identitatea ta ca individ cred ca se dezvolta in adolescenta,si mai apoi la maturitate,si atunci de ce cei care preiau numele de la celalalt nu au un stres vis a vis de asta?Sau problema e valabila doar cand divortezi,oricum o dai,viata ta ca individ este strict legata de numele cu care te-ai nascut,si karma ta se formeaza strict placand de la asta.Indiferent ce nume ai prelua pe parcursul vietii,cel cu care te-ai nascut este cel cu care te identifici pana la final.
nadaflorilor spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui mianna
incerc sa-mi dau seama care ar fi acele alte situatii. adica eu brusc de maine dimineata incep sa-mi semnez mailurile si scrisorile de serviciu cu "Popescu" si sa ma recomand vecinilor ca madam Popescu, si peste catva timp (cat? o luna? zece ani?) pot sa-mi schimb numele in Popescu, ca vorba aia, mi-s cunoscuta social si profesional cu el? de ce nu s-ar aplica in cazul unui divort, cand madam Popescu redevine la divort madam Ionescu, insa imediat face o cerere de schimbare a numelui in Popescu, pe care intr-adevar l-a folosit social si profesional, pe drept si legal, ani de zile? si nu vad de ce ar mai fi nevoie de acordul lui si de ce nu e suficient faptul ca e indeplinita aceasta conditie din lege. Asculta, priveste si taci!... Din brate fa-ti aripi de fier Si zboara cu ele spre cer!... |
sunt demersuri juridice diferite, daca pe fostul l-a chemat Popescu si tu vrei sa te cheme Popescu si dupa divort e mai simplu sa obti ceea ce vrei avand acceptul lui, daca el nu-ti da acceptul tot vei putea sa-ti schimbi numele dar de data asta este alta procedura, angajezi un avocat si faci o "cerere" in instanta pentru schimbarea numelui in Popescu (asta dupa ce ai revenit la numele de fata)
ps. am avut o colega de facultate care inainte de maritis se numea ionescu..dupa, tot ionescu..potriveala de nume :))