diversificare pt 4 mese/zi

diversificare pt 4 mese/zi | Autor: crilodeea

Link direct la acest mesaj

Buna ziua!
Am citit zeci de articole despre diversificare si multe scheme de diversificare, dar toate sunt pentru 5 mese/zi si foarte putine detaliate pe cantitati.
Brianna are 4 luni si mananca doar 4 mese/zi, deoarece doarme de la 11 seara pana la 9 dimineatza.
Medicul pediatru ne-a recomandat sa incepem diversificarea si ne-a prezentat alimentele recomandate,dar nu nu a intrat in detaliu cu scheme si mai ales cantitati.Iar eu sunt foarte stresata cu cantitatile pe care trebuie sa i le dau deoarece nu as vrea sa o infometez.
Rog mamicile sa ne ajute cu o schema de diversificare pt 4 mese/zi.

Multumim

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns alex_andra spune:

Buna
Cat mananca cantitativ la o masa? O alaptezi sau ii dau lapte praf?
Eu am inceput diversificarea tot la patru luni cu suc de mere+ morcov, cate 2-3 lingurite pe zi, inca 2-3 a doua zi si uite asa pana cand i-am inlocuit o masa de lapte cu suc de fructe. Sucul i l-am dat numai cu lingurita, desi pare anevoios, o ajuta pentru viitor sa invete sa manance cu lingurita. Dupa 2 saptamani de suc am inceput sa-i dau si pulpa. La 5 luni manca cu lingurita piure de fructe o masa. Eu ii dadeam si piersica,para si banana. Cand am introdus alte fructe inafara de mar,am scos morcovul.
Masa de fructe i-o dadeam dupa prima masa de lapte. Eva manca laptele la 6-7 si la 10 ii dadeam fructele.
Dupa o luna de fructe, am inceput sa ii dau supa de legume. Tot asa, treptat.
Tu poti sa incepi cu legumele intai daca vrei, parerile doctorilor sunt impartite. Unii recomanda fructele intai, altii legumele.
Supa de legume am inceput-o cu cartof, morcov si albitura.Dar eu i-am dat deja piureul, pentru ca stia deja sa manance,iar zeama nu-i placea.
Oricum legumele le-a acceptat initial mai greu,ii placeau mai mult fructele
La 6 luni manca asa:
7 lapte
10 fructe
14 lapte
18 piure de legume
21 lapte.
Eva manca si noaptea o masa de lapte.
Cand ii introduci legumele poti sa i le dai la masa de pranz, adica la ora 14, cum era la noi, poate la voi e altfel.
Sper sa te ajute detaliile, tinand cont de faptul ca eu ti-am dat un program cu 5 mese pe zi, nu 4.
Tot pe la 6 luni am inceput sa-i dau cate un pic de painica.
Oricum conteaza si cat de repede invata sa mestece.
La 7 luni i-am introdus la masa de seara iaurt, iar la pranz ii dadeam legumele cu un pic de carnita.
Cantitatile si le-a facut ea, eu niciodata nu i-am dat sa manance mai mult decat a cerut, dar in general manca aproximativ 100-15o grame de piure.
Daca te mai intereseaza detalii, ma intrebi

Andra, mami de leoaica Eva

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crilodeea spune:

Buna Andra si multumesc pentru prompitudine.

Fetita mea mananca 170-200 ml lapte praf la o masa.
Am inceput sa-i dau de ieri 5 ml suc morcov la o masa si 5 ml suc mar la alta masa. Si cresc cantitatea zilnic cu cate 5 ml pana ajung la 30 ml morcov si 50 ml mar. Acum e simplu.
Dar, apoi incep pireurile si alte mancaruri care nu se pot masura in ml.
Si cam dupa ce perioada sa-i inlocuiesc o masa de lapte cu legume/fructe?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roli25 spune:

Daca alaptezi, e recomandat sa incepi diversificarea la 6 luni.
Daca ii dai formula, poti incepe diversificarea. La inceput doar cateva lingurite si treptat treci la inlocuirea unei mese de lapte.
Eu am inceput cu cereale (fulgi de orez) si dupa 1 saptamana cu piureu de legume (la inceput morcovi, apoi treptat pastarnac, telina, patrunjel, dovlecel...si tot asa, cate o leguma adaugata in piureu la 3-4 zile).
Am continuat cu iaurt, branzica, carne.
Dupa ce am inlocuit o masa cu piureul de legume, am inceput, cu inlocuirea celei de-a doua mese lapte cu piureu de fructe.
Sucuri mult mai tarziu, pe la 7 luni, pentru ca sunt agresive pentru sistemul digestiv.
Totul se face treptat.
Roli mami de Andrei (16 ianuarie 2008) si Marc (9 iunie 2006)

www.flickr.com/photos/14037522@N04/sets/72157603790736786/" target="_blank">ANDREI
www.flickr.com/photos/14037522@N04/sets/72157603794082565/" target="_blank">MARC
www.flickr.com/photos/14037522@N04/2472556291/in/set-72157604930822343/" target="_blank">VACANTELE NOASTRE IN 4
BAIETII MEI IUBITI

Se zice ca doua lucruri sunt infinite pe lumea asta: universul si prostia umana. În privinta universului, eu înca mai am unele îndoieli. (A.Einstein)

Mergi la inceput

Diversificarea, ca si orice alta activitate a bebelusilor, difera de la un caz la altul. Ce e bun pentru fata mea nu este obligatoriu la fel de bun si pentru fetita ta.
De aceea, parerea mea este ca tu trebuie sa culegi informatii, dar nu le lua ca litera de lege. daca eu am inceput cu fructe si am continuat cu fructe, a fost pentru ca evei i-au priit foarte bine. In general eu am testat, si ce la ce am vazut ca nu-i place sau nu-i prieste, am renuntat. Cum spuneam, valabil si pentru alte activitati, nu numai pentru hrana.
Fetita ta mananca foarte bine la o masa si de aceea mananca doar de 4 ori pe zi. Iti spun asta, ca sa nu te ingrijorezi ca mananca de prea putine ori.
Masa de fructe sau de orice altceva a inlocuit masa de lapte la noi in aproximativ 2 saptamani. Trebuie sa o sature si sa nu mai vrea lapte la acea masa.
Noi masuram gramajul piureurilor cu ajutorul recipientilor speciali pentru hrana. Noi avem cumparate niste pahare/ recipienti de la philips avent, care au trasat un gramaj.

Succe la papa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Monnvas spune:

Noi avem 4 mese: dimineata si seara lapte, iar celelalte 2 legume cu carnita si respectiv fructe cu branzica si cereale (acum cu biscuiti, ca cerealele-s cah). De cand sta treaz mai mult reusesc sa ii strecor fructele intre mese (alerg dupa individ prin casa, ca la masa nu mai staaaa) si seara (pe la 17,30-18) ii dau iaurt cu biscuiti sau orez cu lapte si scortisoara sau mamaliguta cu branza.

Incerc sa-mi amintesc cum era pe la 6 luni programul:
6 - lapte
11 - legume cu carnita
15.30 - fructe cu branzica si cereale
19.30 - lapte.

Aveam intervale asa mari intre mese pt ca atunci cand "ar fi trebuit" sa-i dau papa dumnealui dormea.

Monica mami de cu motoras CRISTIAN

(7.03.2009)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Monnvas spune:

A, si despre cantitati. La inceput cateva lingurite urmate de lapte. Apoi, cand incepi piureurile, da-i cat accepta si apoi lapte in completare (eu ii dadeam imediat pt ca fiu-meu se cam sfia sa ceara). Ideal ar fi sa ii dai laptele la cerere, oricand va fi aceea. Noi am reusit sa inlocuim cele 2 mese dupa o luna.

Monica mami de cu motoras CRISTIAN

(7.03.2009)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crilodeea spune:

Multumesc Andra si Monica....foarte utile sfaturile voastre.

Fiind vorba de lumina ochiilor mei, nu vreau sa fiu superficiala. De noi, parintii, depinde dezvoltarea puiutilor de om.
Citind despre vitaminele, mineralele si nutrientii necesari bebelusilor, ma gandeam ca o apa cu niste morcovi si cartofi nu acopera necesarul.

Ce contine un fruct, nu contine un biscuite. Sau, ce contin cerealele, nu contine o supa, s.a.m.d.

Buna ideea cu recipientii pt hrana...voi cu ce le dati sucurile? Eu momentan folosesc seringa, dar cand va fi o cantitate mai mare cred ca ar trebui schimbata metoda.

Mergi la inceput

Desi este greu si se va murdari probabil, eu iti recomand sa o inveti din timp cu lingurita. Eu i-am dat evei numai cu lingurita, desi mi-ar fi fost mult mai simplu cu seringa sau biberonul. Dar faptul ca i-am dat cu lingurita a invatat-o din timp sa mestece.
Incearca macar. Vezi daca merge....daca nu vrea, mai las-o o perioada si da-i cu seringa.

Mergi la inceput