Perimetrul cranian
Dragi mamici! Copilul meu in varsta de un an si 4 luni are perimetru cranian de 45,5-46 cm. Mie mi se pare un pic mai mic capsorul lui comparativ cu alti copii.In rest , pare a se dezvolta normal: merge singur de la un an,a inceput sa repete cuvinte dupa mine( mama , tata , caca, da, papa) danseaza pe muzica, inchide si deschide televizorul la comanda, ma ia de mana si ma duce acolo unde vrea sa-i dau ceva, arata cu degetul ,plange daca este certat, construieste din piese leggo si probabil si alte lucruri [pe care nu mi le amintesc eu acum. Intrebarile mele ar fi urmatoarele: ar trebui sa-mi fac griji in privinta dimensiunii capului? Ce perimetru cranian aveau/au copii vostri la aceasta varsta?Sunt suficiente achizitiile pe care le-am enumerat mai sus pentru varsta lui? Mentionez ca are o inaltime de 80 cm si o greutate de 10,2 kg( asta nu cred ca-i importanta). Va multumesc!
Raspunsuri
_Ralu_ spune:
M-am uitat acum pe un grafic si un copil de 1 an si 4 luni zice ca ar trb sa aiba perimetrul cranian intre 45,78-50.66. Ideal 48.14.
(sursa http://www.parinti. com/modules.php?name=Grafice)
Deci copilul tau ar fi cam la limita de jos, dar in grafic.
raluca mami fericita de alexia (07.09.2006)
liliana83 spune:
Da,asa-i , dar nu-mi place.Daca era mai scund poate nu-mi faceam griji, dar cu inaltimea si greutatea este la mijlocul graficului, numai capul este mai mic. Oare ar trebui sa-l consulte un neurolog?... recunosc ca sunt o mamica care se streseaza cam de la orice... dar i s-a inchis fontanela cam devreme, pe la 8 luni, chiar m-am gandit si la craniostenoza , am intrebat o doctorita si mi-a zis ca citesc toate prostiile pe internet si-mi imaginez ca le are copilul meu...
_Ralu_ spune:
cam la fel sunt si eu
si cam acelasi raspuns il primesc si eu de la majoritatea medicilor cand le spun ca m0am gandit ca ar avea copilul nu-stiu-ce....
eu una, m-as duce cu el sa il vada pediatrul, daca ai incredere maxima in el. (eu in pediatrul nostru am mare incredere, si daca el mi-ar zice ca e ok, as fi multumita)
raluca mami fericita de alexia (07.09.2006)
lacraalex spune:
Buna,
trebuie sa ai in vedere si daca tu si sotul tau aveti capul mai mic(fata de cei din fam.ta),
de exemplu eu si sotul meu avem capul mic, la caciuli ne luam masura cea mai mica in concluzie nici capul puilui nostru nu este mare.
La cate face puiul tau nu cred ca este nici o problema.
Daca nu esti multumita de raspunsul doctorului tau mai consulta si un altul.
Sanatate
dala111 spune:
Buna,
Aceeasi intrebare,ref dimensiuni i-am pus-o si eu medicului pediatru acum 2 sapt ,cand am fost la vaccinul de 1 an.Fetita mea are 1 an si 1 luna si 45 per cranian.Mie mi s-a parut mic,dar Dr a spus sa nu imi fac griji.Asa ca nu iti mai fa nici tu !!!!
liliana83 spune:
Dala dar ce inaltime are fetita ta? Tu ii mai dai vigantol?La copilul meu s-a intamplat ceva foaret ciudat , i s-a inchis fontanela devreme, s-a nascut cu ea mica dar a facut rahitism , asa ca mereu am avut dubii in privinta administrarii calciului si vigantolului, dar a facut bose frontale si i s-au evazat coastele si-am fost nevoita sa-i dau.