nu mai ia in greutate
Raspunsuri - Pagina 5
Alizee spune:
Iata ce am gasit si despre profilaxia rahitismului :
Profilaxia rahitismului
Imagineaza-ti o casa ce are stalpi de rezistenta, dar este lipsita de ciment in acestia si in ziduri, casa fiind organismul uman, iar stalpii scheletul. Fara ciment, casa se deformeaza, nu-i asa? Acelasi lucru se intampla si in cazul copiilor care sufera de rahitism, oasele acestora devenind fragile.
Materialul acesta l-am scris in speranta ca cei ce-l vor citi si sunt direct interesati, vor incerca sa previna rahitismul, iar daca deja este prea tarziu, sa afle cum sa-l trateze. Informatia furnizata nu trebuie sa inlature sfatul medicului, ci doar sa o completeze!
Ce este rahitismul?
O boala metabolica, caracteristica primei copilarii, adica perioada de crestere rapida, provocat#259; de lipsa vitaminei D. Lipsa vitaminei D perturba metabolismul fosfo-calcic si are drept urmare perturbarea mineralizarii oaselor.
Cauzele rahitismului
Peste 20% dintre copiii mici din tara noastra sunt diagnosticati cu rahitism. Incidenta maxima este intre 3 si 6 luni, dar poate apare si mai tardiv, pana la 2 ani. Copiii care nu primesc sau nu produc o cantitate suficienta de vitamina D sunt mai predispusi sa sufere de rahitism. De ce se intampla aceasta? Pentru ca in absenta acestei vitamine, organismul foloseste calciul din oase pentru a pastra nivelul de calciu din sange.
Rahitismul se poate datora alimentatiei neechilibrate, sarace in lapte, branza, oua, carne, legume, fructe, dar cu exces de fainoase.
De asemenea, lipsa expunerii corespunzatoare la soare (insorire insuficienta, gradul crescut de poluare in atmosfera), poate favoriza rahitismul. Este bine sa va reamintim ca soarele are rolul de a transforma vitamina D din organism intr-o forma activa cu rol in fixarea calciului in oase. Cei mai expusi riscului de a fi rahitici sunt copiii care traiesc in orase mari. Copiii din zonele urbane stau mai putin la soare, iar razele ultraviolete ii ajung mai putin, din cauza poluarii.
Alte cauze pot proveni direct de la mama care a avut în cursul sarcinii o alimentatie saraca in vitamina D si nu a primit vitamina D ca supliment. Pe langa toate acestea, identificam si cauze ce tin de individ, de copil (prematur, tegumente hiperpigmentate), care cresc nevoia în vitamina D.
Prevenirea rahitismului
Se recomanda profilaxia rahitismului cu calciu #351;i vitamina D sub forma medicamentoasa, pana la varsta de un an si dupa, daca este necesar, mama respectand programarea facuta de catre medicul de familie.
Benefica este alimentatia cu lapte matern, cel pu#355;in 6 luni, a sugarului. Diversificarea corecta a alimentatiei sugarului, iar apoi, o data cu cresterea, o alimentatie corecta sub indrumarea medicului, va pot ajuta sa evitati rahitismul.
Acordati importanta expunerii la aer curat si la soare a sugarului, ina din primele zile de viata. Cura helio-marina a copilului trecut de 12 luni este de asemenea benefica. Zilnic, asigurati-va ca incaperea in care sta bebelusul este insorita si aerisita. Nu uitati baia zilnica, masajul si gimnastica bebelusului, inainte de culcare
allinta
A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.
ille spune:
allinta, multumim frumos de info.
Ce sa zic, ref la cum sa manance copiii, la teorie as fi luat 10, dar la practica...
Nefiind un mancacios copilul meu, daca ceva nu este pe placul lui total nu se straduieste sa mestece si sa inghita, dar de ex, fiind o fire curioasa, curajoasa, bea de pe la 7 luni din paharel apa, suc, ceai. Nu mereu, dar faza e ca nu refuza cand ii dau asa; pe cand cu mancarea parca e alta poveste.Nu sunt de acord cu jucarii la masa, cu tv, cu mancare blenduita total, dar nu am incotro; daca ar fi avut 1 kg peste si nu 1 kg in minus (dupa cum ne-a spus dr) as mai fi facut experimente, chiar cele din categoria "mananci bine, nu mananci, recuperezi la masa urmatoare". Crede-ma ca ma lasa nervii si imbin sentimente de vinovatie, cu mila pt el (poate are ceva de nu mananca), cu mila fata de mine, cu neputinta, cu rabdare apoi, cu veselie cand decurge bine..
Acum 10 min am terminat pranzul si ne-am cam luptat chiar si cu ciorba, care de obicei o manca fara suflare, si asta s-a intamplat si ieri, si acum 2 zile. Si de azi dimineata nu a mancat mare lucru, ne-am luptat iar cu niste mar copt, cu 2 feliute de banana, fff putina branza facuta in casa, in care am pus miere ca sa fie mai dulce. Am reinceput sa ii fac branza in casa cu pastile de calciu de aprox o sapt, branza pe care o ascund in diverse mancaruri, dar atat de putin cat sa nu se simta, a;tfel risc sa compromit toata masa.
Multumiri si pt info despre rahitism, vom lua masuri.
dennissa spune:
ille- sincer, eu iti spun sa nu te mai stresezi. Copilul mananca foarte bine!!!! Chiar uneori mai mult decat alti copii.
Poate ca nu a mancat ciorba si mancarea in genral in astea doua zile pt ca ii ies ceva dinti, masele? nu te-ai uitat la el in gurita?
Stiu ca esti stresata ca nu creste, orice mama ar fii la fel, dar cred ca nu e cazul sa te "consumi" atat de tare. Copilul este sanataos, chiar daca are ceva"sechele" de rahitism, cum a spus dr tau...asta nu este neaparat o boala si se "vindeca" daca se iau masuri.
Calciu intr-adevar constipa in cantitate mare, dar noi l-am luat la recomandarea medicului (medicamenetele i le administrez exclusiv la recomandare medicala, niciodata de capul meu...) si nu am avut probleme de genul (ciorba/supa din fiecare zi si sucurile sunt o minune pt constipatie).
Copilul tau are 6 mese pe zi, ca am inteles ca-i mai dai o masa intre 17:00 si 22:00, nu? Papa din 3 in 3 ore..Si toate mesele sunt destul de consistente dupa cum vad. Pai ce ar trebui sa-i mai faci??? Ce sa-i mai dai.
Incearca sa-i dau seara cina normala... adica papica. Noi decand facem asta, nu se mai trezeste noaptea DELOC.
Dupa 3 zile decand am inceput cu mancarea seara doarme toata noaptea (inclusiv si noptile din perioada cand ii ieseau maselele..)
Si el se trezea pana atunci noaptea, pe la 2, 3, 4 depinde...si nu se culca la loc pana nu primea laptele. Eu nu am incercat cu ceai/apa pt ca nu aveam la cine...dar am trecut pe mancare seara si s-au dus trezirile nocturne
La ora 19:30-20:00 servim cina - care este in cantitate de aprox 200-250gr de mancare: gris cu lapte, cereale cu lapte, spanac cu sos si carne/ou, branza, dovlecel cu carnita, ficatel, brocoli cu ficatel/ou. Oricum ii dau ceva ce stiu sigur ca-i place. Nu i-am dat niciodata mancare care stiu ca o mananca cu greu gen legume: morcov, telina, pastarnac..le vrea numai in supa. Ii dau o papica pe care stiu ca o "iubeste", o mananca cu pofta si este f multumit si apoi inainte de culcare, pe la 21:00 bea laptic, 200 ml acuma, dar a inceput cu 100 ml si a tot crescut doza...si am ajuns la 200ml. Si noaptea dormim toti linistiti.
Dar ca sa manance la cina, pranzul il servim la 12:00, la 14:30 lapticul inainte de nani cam 180-200 ml si gustarea este la 16:30- maxim 17:00 care consta dintr-un fruct doar, sau un iaurt de max 100 gr si pana la 19:30-20:00 nu primeste NIMIC si atunci mananca la cina cu pofta.
Si el avea pana acum 3 luni laptele la 21:00- 280-300 ml cu 3 masuri cereale si tot se trezea noaptea..dar acum este foarte bine cu papica si laptele inainte de nani (fara cereale, simplu).
ille spune:
da, tot citind pe aici, mi-am dat seama ca ma bucur degeaba ca piticul meu manaca seara biberon de 300 ml+ cereale pt ca nu e suficient ce mananca inainte si de aceea se trezeste. Da, nici masa de la ora 21, adica cu o ora inainte de culcare, care era in general de orez/gris cu lapte, se pare ca nu a fost sufiecienta, trebuie clar ceva mai consistent (carnita si legume iar). Diseara am sa incerc, promit.
Ramasesem in minte cu o idee citita de pe undeva de cand era bebe mic, ca nu e ok sa le dam seara papa mult/consistent doar ca sa nu ne mai trezim noi peste noapte si atunci m-am executat: papa bebe cand vrea si cat vrea. Dar deja nu se mai poate, il pun pe sotul meu sa se trezeasca sa ii faca biberonul noaptea pt ca eu nu mai adorm o ora dupa ce putin. Si desi el e cel care se duce la serviciu si eu inca nu, tot el face turele de noapte pt eu nu mai pot!
Alizee spune:
Cu placere, ille.
Este normal ca la un an si un pic, un copil sa faca nazuri. Imi amintesc cat de stresata eram si eu de faptul ca nu manca ceva, iar diversificarea a fost ingrozitor de stresanta. Nu am fortat-o niciodata sa manace, dar dupa 3-4 zile reveneam cu acelasi fel de mancare. Chiar si acum, daca incearca sa faca nazuri, ii spun clar ca altceva nu este de mancare si, daca nu mananca, n-are decat sa rabde de foame. Si atunci, mananca.
Sunt copii care oricat de bine si diversificat i-ai hrani, nu asimileaza; atunci, este nevoie de vitamine si minerale.
Ia in serios tratarea rahitismului; copilul poate ramane cu sechele.
Sanatate.
allinta
A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.
ille spune:
ha ha, la noi mofturile au inceput in jurul varstei de 1 an, pana atunci a fost frumos, fara nazuri, manca orice...alfel eram la nebuni pana acum
ille spune:
denissa, am incercat aseara reteta magica pt dormit noaptea si supracalorizarii meselor, adica am avut asa:
- 10- 100 gr mar copt, banana, branza
- 13.30- 200 ml piure de legume si carnita din ciorba
- 17.00- 150 gr iaurt cu o masura de cereale
- 21.00- pui la gratar cu garnitura de legume, morcov si telina facut piure cu unt cat o aluna
- 22.30- doar 170 ml lapte cu cereale, mai mult nu a mai vrut
si....
la 3 ne-a dat trezirea, nu a tinut nici cu ceai cald, nici cu luat cu noi in pat, la 3.30 i-am facut 200 ml lapte pe care l-a baut rapid si a adormit bustean pana la 7 dim...nu m-am putut trezi, l-am luat cu mine in pat si ne-am trezit impreuna la 8.30
dar mai incerc, nu renunt, diseara avem peste cu legume
dennissa spune:
ille- eu zic sa perseverezi..se va lasa de treziri..
Si al meu in prima noapte s-a mai trezit pe la 4:00, nu i-am dat nimic, l-am tinut putin de mana si...sufletul! nu a vrut sa adoarma pana nu si-a primit portia de laptic (200 ml i-am dat si eu)
Urmatoarea noapte s-a trezit pe la 5:00- 5:30 (in conditiile in care el adoarme seara pe la 21:00- 21:30 maxim), deci 8- 9 ore neintrerupt... Si la fel..i-am dat laptele atunci
Uratoarele nopti au fost OK, dupa papica de la 19:30-20;00, lapticul la 21:00..doarme cam pana la 6:00-7:00 (de la 21:00)
Am mai observat ca doarme de fiecare data mai mut cand ii dau cereale seara (HUMANA sau MILUPA pt noapte ambele) si laptele la nani..
Cand papa papica gatita seara se trezeste pe la 6:00 aprox, aseara de exemplu i-am dat cereale MILUPA VISE PLACUTE (200 gr), 200 ml latic simplu la 21:00 si s-a trezit azi dimi la 7:00 si a papat 230 ml lapte.
Eu zic ca o sa renunte el singur la lapticul de noapte. Isi va da seama ca este satul si nu are rost sa se mai trezeasca.. Inca este obisnuit cu "ritualul" trezirii noapte (i s-a format asa organismul) dar sunt sigura ca va renunta la el (al meu a renuntat- sper ca...definitiv). Continua cu cina asa in jur de ora 20:00 si la culcare laptic simplu (la noi doar asa a functionat...)
Denis in prima seara cand a mancat papa la cina, lapte nu a baut numai 100 ml, si incet incet a baut mai mult si acum bea in jur de 200 ml.
Dar dimineata la trezire ii mai dai laptic? Sau direct masa de fructe? Cat lapte bea/ zi? Poate nu bea ziua "suficient" pt el si simte nevoia noaptea...
Denis bea in medie pe zi cam 600 ml laptic - un bibe dimi 230 ml, unul la somnul de dupa amiaza (inca mai avem doua somnuri/zi) 180-200ml si unul seara 200ml.
BraveGirl spune:
Nu am citit toate raspunsuriel..dar dc as merge ue la pediatrul care ti-a zis ca mananca copilul ca un bebe de 8 luni, cred ca ar chema protectia copilului, ca eu imi infometez copilul Asa ca eu nu ma stresez, nu ma mai plang cat/ce mananca. Ma bucur pt orice mg de mancare. Daca papa bine, dc nu, asta e. Nu pot sa o oblig (acum sunt ZEN, ca am trecut peste faza cu crizatul pe langa gupil ). La un an avea 9.200, apoi a scazut in urma unei bronsiolite de la 9.300 la 9,030 la 1,2 ani si acum a luat in 10 zile 150g. Din aer, apa si lapte ...am uitat... i taitei, ca in rest nu prea mananca altceva.
==========
Corina
Mamica de Arianna Maria
POZE CU PRINTESA
ille spune:
de perseverat perseverez; dar de ex pe la 7-8 luni, cand dormea pe burtica a avut o perioada de o luna jumate in care nu s-a mai trezit deloc, eram ff fericita. Dupa 8 luni, de cand s-a ridicat in picioare, asta era schema de noapte, nici nu era treaz, ci cu ochii inchisi, era deja in picioare plangea. Si de atunci asa am tinut-o.Il mai potoleam cu luat in brate, pus suzeta si in 5 minute rezolvam, era la loc in patut. A mai mers asa o perioada pana nu a mai mers deloc, a trebuit sa reintroduc lapticul de 3-4 dimineata, luat in pat cu noi pt ca nu mai rezistam sa ma trezesc din 2 in 2 ore...si asta pe la 11 luni, in conditiile in care nu mai bea decat la 5-6 dimineata de pe la 5-6 luni.
El bea cam 500 ml/zi, adica 300 seara si 200 dimineata sau noaptea, atat. Cand se trezeste dim., nu ii este foame de nimic, abia la 10 ii dau fruct/sanvis/ou moale. Daca i-as mai da laptic in timpul zilei, cred ca nu ar mai fi loc de mancare. Ieri i-am dat putin laptic dupa ciorba, asta ca sa nu ii mai dau zeama de ciorba si a primit cam 50 ml. El ar mai bea si dim pe la 8 cand se trezeste, dar daca ii dau, nu mai papa deloc fructe, au si alea rolul lor.
Ironia povestii cu "manaca cat un copil de 8-9 luni" este aceea ca dr asta ne vede de la nastere pana acum la 1.4 ani...de ce s-a sesizat tocmai acum ca mananca putin, ca nu arata bine?? la fiecare vizita lunara il masoara il cantareste si la 1 an ne-a spus ca "are greutate de fetita" dar atat. Eu insistam ca papa putin si imi spunea sa las copilul in pace. Cand i-am spus ca i se vad coastele ca doua cornite pe la 8 luni, mi-a spus sa nu ma gandesc ca e vorba de rahitism; eu atunci nici nu stiam ca asta e semn de rahitism, dar mi-a atras ea atentia fara sa vrea....no comment cu dr astia....