Refuzul de a "inchide" cartea de munca

Refuzul de a "inchide" cartea de munca | Autor: gluetilc

Link direct la acest mesaj

Am o speta foarte complicata...
Socrul meu a muncit acum 16 ani la o companie. A primit o oferta din Germania 9la un alt

angajator) si s-a dus acolo. Repezentantul resurselor umane din companie la acea data (care nu

mai traieste azi), i-a inmanat cartea de munca, sa plece. De atunci socrul meu nu a mai folosit

cartea de munca. Acum cand chiar are nevoie de o angajare, a descoperit, dupa atatia ani, ca

firma NU a incetat raporturile de munca, respectiv ca nu "i-a inchis cartea de munca". Firma

exista dar, dintr-o suparare (ca l-a parasit :-) patronul ei refuza cu obstinatie sa-i inchida cartea de

munca. Am depus o sesizare la itm dar raspunsul a fost unul standardizat "...angajatorul are

obligatia sa restituie carnetul de munca, completat cu toate inscrierile la zi. In cazul in care

societatea nu si-a respectat obligatia................. aveti posibilitatea" de a se adresa in instanta.

Problema e ca, angajatul detine cartea de munca si, in fapt este invocat refuzul angajatorului de a

i-o inchide. Baronul local in Sect 3, angajatorul spune ca nu o va face nici daca intervine Basescu

si ca il va pura pe drumuri caci nu exista solutie juridica pentru a-l actiona.

Ce mai poate el sa faca fostul angajat acum?

- ITM ar fi inchis cartea dar FIRMA EXISTA
- Angajatorul nu poate face dovada incheierii relatiilor de munca. Nu exista demisie, concediere,

cerere de incetare nimic practic nu-i mai gasesc nici contractul de munca. Angajatul are doar

inscrisurile angajatorului la acea data in cartea de munca.
- Angajatorul NU VREA sa inchida cartea de munca (posibil din cauza ca nu mai detine nici un

act???!!!)
- ITM spune sa ne adresam corpului de control pentru verificari.
- Executorul judecatoresc spune sa trimitem notificare. Notificare pentru ce, ce trebuie sa

cuprinda ea devreme ce cartea de munca exista?

Acum sa va vad... :-)

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ariadna33 spune:

pai daca angajatorul refuza sa-i inchida cartea de munca si nu a inregistrat nici demisia, inseamna ca din punctul lui de vedere acest salariat nu si-a incetat raporturile de munca la societatea respectiva... frumos ar fi ca tatal tau sa-si angajeze un avocat bun si "baronul" sa-i plateasca salariul pe toata perioada de cand a plecat pana la data cand se va plictisi si ii va inchide cartea de munca!

***************** Cand prezentul va fi trecut, visele vor deveni realitate*****************

mamy de Emil-Gabriel si Dragos-Mihai (6 noiembrie 2009)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dry_votka spune:

Cum angajatorul are rea-vointa, atunci va trebui ca socrul tau sa se adreseze instantei judecatoresti; exista o actiune numita "obligatia de a face" , socrul tau si instanta trebuie sa il oblige pe angajator sa incheie acea carte de munca.
Sa vedem ce zice si Mediajust.

http://verze.ro
simtul umorului nu a murit

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lilib72 spune:

Sigur socrul tau a avut incheiat un contract de munca?

Mergi la inceput