Copiii romani nascuti in strainatate - ce limba?
Raspunsuri - Pagina 2
luxe spune:
eu zic sa nu te mai stresezi...copilului ii v-a fi foarte usor ! Fetita mea e deja trilingva...cu mine in romaneste...cu tati in italiana...si la gradi,franceza !!!...culmea e ca la gradi ii invata si engleza...so !!!!
stefania_97 spune:
Teoria e ceva si practica altceva din punctul meu de vedere. Noi suntem o familie mixta. Sotul portughez, eu romanca si traim in Danemarca.
La inceput am procedat exact ca la carte insa cu timpul a trebuit sa ma adaptez nevoilor copilului.
Timp de 1,5 ani am vorbit numai romaneste eu si sotul portugheza. Pa la 1,5 ani au aprut probleme la cresa unde ea mergea de la 11 luni. A inceput sa muste si sa bata copii pt ca nu stia cum sa comunice altfel cu ei.
Dupa o sedinta intre noi parinti, educatoarea si pedagogul specializat in limbaj si comunicare am decis sa o ajut eu sa invete daneza care este o limba grea si nu se aseamana cu nimic. In 6 luni fetita mea vorbea in propozitii. Pregresul a fost rapid si remarcabil. Nu am eliminta romana insa am vorbit 90 % daneza. Evident nu era suficient sa fie la cresa daneza.
Intelege romana si portugheza dar vorbeste daneza. Cand vrea sa ma alinte ma scoate si cate un cuvant in romaneste. Acum are 2 ani si 4 luni si treptat incep sa revin la mai romana.
Da, eu am accent cand vorbesc daneza dar ea are o pronuntie excelenta. Ma uimeste cand o vad cum isi misca limbuta exact cum trebuie pt a scoate sunetele necesare. Invata de la copii.
Daca si sotul ar fi roman sau danez ar fi mai usor pt ea ca ar fi doar 2 limbi dar acum sunt 3.
Sper sa ma mosteneasca si sa aiba talent la limbi straine
Stefania mamica www.tickerclub.com/cache/bc78ee8833.png[/img]" target="_blank">Buburuzei Catarina si 11+
www.flickr.com/photos/balexandre/" target="_blank">Poze Catarina
O romanca in Danemarca
21vili spune:
Un subiect foarte interesant.Prin astfel de griji am trecut si noi.Eu sunt romanca la fel si sotul,si traim in Grecia.Fetita noastra s-a nascut aici,acum are 6 ani si merge la scoala in clasa I.De mica am stabilit cu sotul sa vorbim in casa romaneste iar in afara greaca,astfel a invatat in paralel fara greutate ambele limbi.La un moment dat l-e cam incurca,vorbea cuvinte din ambele limbi in aceasi fraza,dar dupa un timp a inceput sa l-e deosebeasca.La scoala invatam acum alfabetul grecesc care este foarte greu,dar se descurca foarte bine.Nu va faceti griji,copiii sunt isteti si prind foarte repede.