Help: probleme cu baietel de 4ani
Raspunsuri - Pagina 18
Sabina spune:
Dar e cat timp dureaza faza cu somnul?
sta destul in aer liber ziua?
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo
ruxij spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui anca_a
Adevarata generozitate se naste in copiii asupra carora nu s-a intervenit agresiv cu chestiuni de genul "trebuie sa imparti" ba dimpotriva, au fost lasati in pace si li s-a permis sa dispuna de propriile jucarii dupa bunul lor plac. Apropo, tu cum te-ai simti tu daca ai primi de la cineva drag o masina pe care apoi te-ar obliga sa i-o imprumuti vecinului? Nu ai fi frustrata? Nu te-ai simti neindreptatita? Faza cu lovitul nu o comentez pentru ca eu n-am auzit vreodata ca o mama AP sa-si felicite copilul cand loveste sau sa nu intervina (cu blandete ce-i drept, cred ca asta va roade, ca nu-i trage o scatoalca sau macar o saptamana fara diverse drept pedeapsa). Si da, un copil care loveste e un copil frustrat, un copil care are o problema. Si da, mama ii raspunde empatic asigurandu-se in acelasi timp ca a inteles ca NU E DELOC OK sa lovesti pe cineva si incercand sa-l ajute sa-si exprime furia in alt fel. www.youtube.com/watch?v=Efc0p0GASFY" target="_blank"> Children see |
Nu stiu cu impartitul si obligatul, pe mine nu tb sa ma forteze nimeni sa impart, impart oricum. In schimb am vazut mame care descurarjeaza impartitul. Cica "e al lui", " dc nu vrea sa il lase si pe alalaltu' sa atinga caruciorul", sa nu il lase, sa ii cumpere si lui ma-sa. Ce conteaza ca copilul alalaltu' plange, sufera, se simte respins, AL MEU sa fie fericit si sa inteleaga ca totul i se cuvine, totul e al lui si toata lumea face fix ce vrea el. Asta e filozofia inteleg. Al tau sa nu fie frustrat, al tau sa faca ce vrea, tu sa faci ce vrei si restu' dc. nu le convine, tough luck, noi contam si ni se rupe.
Eu mi-am incurajat copilul sa imparta, dar copilul meu a impartit intotdeauana singur, s-a nascut generos. N-a trecut prin faza in care altii isi strangeau jucariile la piept. El cu amandoua manutele dadea tot ce avea, inca de la 1 an. Seamana cu ma-sa
N-am vazut mame care sa ii indemne pe copii sa ii bata pe altii, in schimb aici am vazut gramezi de lipsa de empatie pentru ALTII, sau copiii altora. Dovada cum se raspunde la subiecte, empatia e undeva la ZERO. E empatie doar pt. sine si genialitatea optiunilor noastre.
Sabina spune:
Ruxij, nici eu nu stiu cum e cu impartitul ca si ai mei sunt fraieri de buni, dar Gh a avut o faza,. cam de o luna, cand smulgea tuturor copiiilor caciulitele si a batut vreo cativa cand se simtea amenintat, si in afara sa-l rog sa dea caciulile inapoi(le dadea imediat, ii placea doar faza cu smulsu) si ca mangaia dupa aia copilasul batit nu stiu ce puteam sa-i mai fac....
NU l-am certat, i-am zis doar ca bebe buba, ca doare, si el s-a dus singur sa mangaie , asa l-a impresionat ca si acu povesteste cum a zgariat-o pe verisoara cea mica.
Io cred ca daca-l pedepseam, si acu zgaria.
Cum mi-am alaptat copiii
ruxij spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Sabina Ruxij, nici eu nu stiu cum e cu impartitul ca si ai mei sunt fraieri de buni, dar Gh a avut o faza,. cam de o luna, cand smulgea tuturor copiiilor caciulitele si a batut vreo cativa cand se simtea amenintat, si in afara sa-l rog sa dea caciulile inapoi(le dadea imediat, ii placea doar faza cu smulsu) si ca mangaia dupa aia copilasul batit nu stiu ce puteam sa-i mai fac.... NU l-am certat, i-am zis doar ca bebe buba, ca doare, si el s-a dus singur sa mangaie , asa l-a impresionat ca si acu povesteste cum a zgariat-o pe verisoara cea mica. Io cred ca daca-l pedepseam, si acu zgaria. |
Ai facut bine, si eu as fi facut la fel.
alra spune:
sabina, nu toti copiii reactioneaza la fel. fata mea nu a invatat sa nu o mai tarasca pe sora-sa in brate in joaca prin casa, respectiv tranteasca de covor, decat dupa cateva ture de time-out si iesit evident din pepeni. explicatiile ca aia mica face buba naspa rau, ca o ducem la spital si nu o mai vedem nu au impresionat-o deloc.
Sabina spune:
Nici pe Sofia:D, il juganeste de nu se poate:D, cred ca mai mici sunt mai receptivi.....
dar Sofia n-a agresat alti copii niciodata, numa pe frasu.
Cum mi-am alaptat copiii
conchita spune:
citat din mesajul lui ruxij
. Aici cu dusul/nedusul la eveniment, nu conteaza ce voiam eu, scopul exemplului era acela de a arata ca uneori exista situatii in viata in care dorinta copilului de distractie nu poate prima. Intrebarea era dc. pui dorinta copilului de a se juca (nu consider asta un moft, joaca e f. importanta pt. dezvoltarea a o multime de "life skills") inaintea a orice altceva sau nu. Eu zic ca nu se poate pune dorinta copilului intotdeauna pe locul I, si e bine sa fie asa, pentru a-l invata sa daruiasca, nu doar sa i se daruiasca. |
am inteles, de-aia am incercat sa fac distinctia intre dorinta (bomboane la care zic ferm NU) si nevoie( de a dormi cand e obosita franta, dar e excitant sa stea treaza, deci aici sunt obligata sa intervin, respectand-o ca fiinta umana) - raspund aici si Laurei si lui Buflea.
eu inteleg perfect ce spuneti voi cu fermitatea, dar voi nu vreti sa credeti ca "fermitatea" nu e un cuvant exclus din AP. probabil ca avem interpretari diferite. cand stiu ca ceva ii face rau soniei, apai tin de NU ala pana ma ia cu migrene. dupa cum se vede, nu obosesc la explicatii, inventez abordari peste abordari ca sa ne simtim amandoua in siguranta una cu alta, pentru ca si eu sunt interesata ca ea sa aiba incredere in mine, dar si sa am incredere in ea ca atunci cand va fi singura, va stii sa discearna si sa aleaga intelept.
asta cu dusul la party, credeam ca am raspuns: si cheful meu conteaza, nu doar al copilului. daca chefurile coincid, atunci decizia e simpla. daca nu, ma gandesc care e de fapt prioritatea: confortul strainilor sau al familiei mele? ca daca nu e sonia ok, nici eu nu ma distrez, corect? compromisuri facem cu duiumul, dar explic si negociez de zici ca mi-am ratat cariera, avocata trebuia sa ma fac.
e chestie si de personalitate si temperament. mi se intampla sa aplic "metoda" tacerii cand, din motive personale, sunt epuizata emotional sau fizic, si mi-o plateste sonia imediat cu aceeasi moneda. de-aia tot repet pana va innebunesc: cea mai inteleapta metoda e aia sa ne punem mereu in botosii celuilalt, inclusiv al propriului copil. se schimba perspectiva imediat. ce le facem noi lor, asta o sa ne faca si ei noua, inclusiv celor din jur - imaginati-va ca le ziceti ceva si va ignora si repetati de 12 ori si ce urmeaza e tacere. cum v-ati simti? ce ati gandi? ce reactie ati avea? deci? la cine e raspunsul, pana la urma? nu in carti, nu la super nanny, nici macar la Sears. ci la copiii nostri, plus in oglinda.
pisicuta si matei spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Sabina Dar e cat timp dureaza faza cu somnul? sta destul in aer liber ziua? |
Mmm sa zicem ca mai mereu era impotriva dormitului - dar poate ca era problema comuna tuturor copiii ...de cand ne-am mutat situatia a inceput sa se inrautateasca cu fiecare zi care a trecut. Pt o perioada cand a inceput gradinita adormea de oboseala, dar dupa ce s-a acomodat nu noul program de trezire la 8 problema a revenit din ce in ce mai violenta si cred ca a devenit critica in vacanta de Craciun si continua -deci cam de la sfarsitul lui Decembrie. Adevarul este ca in vacanta ne intreba in fiecare zi cand merge la gradinita - noi ne-am gandit ca ii e dor sa se intoarca dar ...acum ne intrebam ca poate era un semnal contrar.
Oricum aparent vrea sa mearga la gradinita, nu refuza niciodata...de plans alte alea nici nu se pune problema. Am vorbit la gradinita si mi=au spus ca desi nu intelege/vorbeste participa activ la toate activitatile, este foarte atent doar ca uneori are niste momente de euforie cand poate mai si loveste vreun coleg - ele s-au gandit ca poate sunt de frustrare ca nu il inteleg mai ales ca vorbeste ffff mult. In rest este dezinhibat, ff social..am mai mentionat ca toti copii sunt prieteni cu el si ii vorbesc, il striga pe strada...nu sunt sigura in ce masura este el prieten cu el...nu ne povesteste in particular de nimeni; ba chiar mi-au povestit ca a reusit "sa tina sub control" toata clasa facand pe clovnul- i-a amuzat pe totii copiii - educatoarele erau uimite de capacitatea lui(bine desi si la serbare a fost tot cam asa..era ingeras si desi teoretic era un rol pasiv din cauza limbii a dansat tot timpul, facea plecaciuni, chestii comice precum un clown ca toti din jurul nostru si din spate vorbeau despre el si se intrebau cine sunt parinti lui, lol - noi eram dar ei nu aveau habar ). In schimb ma intreaba mereu "de ce trebuie sa doarma si la gradinita si cum se zice in italiana ca nu vrea sa doarma". Oricum eu l-am invatat cum sa zica dinainte sa ma intrebe el..preventiv, dar intrebarea asta este repetitiva. Culmea este ca educatoarea mi-a spus ca doarme linistit, in nici o zi nu au avut probleme cu el. Apoi nu suspectez ca ceva nasol s-ar intampla la gradinita chiar sunt ff deschise educatoarele; au fff multe elemente preluate de la Waldorf - sunt chiar multumita ; isi fac timp pt fiecare in parte - ofera sugestii etc etc
Mmm cu iestitul afara in perioada asta ..in functie de cat de frig este cam 1h, 1h si 30min.
Este ff devreme sa concluzionez ceva, dar ca linii generale sa zicem ca in ultimele 2 zile a mai scazut in intensitate ...dar de adormit... ieri a durat de la 8.30(era deja in pat) pana la 23 si azi de la 8.30 la 22.15. Ieri am stat langa patul lui si am fost mai ferma...azi direct ne-am suit in patul nostru imbratisati am vorbit putin si el a vrut sa ii cant...si am facut asta - aproape adormise si de-o data (desi eu nu schimbasem absolut nimic) a fost un "click" si a inceput sa sara in pat, a vrut sa tipe...oricum nu a incercat sa ma loveasca desi as fi putut fi o tinta relativ usoara.Bine pana la urma eu am cedat nervos..pe la 21.50 am iesit din camera, sotul meu l-a mutat in patul lui si dupa ce m-am mai linistit am revenit la el si i-am vorbit si am ramas in patul lui pana a adormit in sfarsit. Sa vedem maine, imi tin pumnii
adinag spune:
Pisicuta, daca ai mai scris scuza-ma, recunosc ca nu am reusit sa citesc chiar toate paginile : cate ore doarme la pranz Matei la gradinita? SI mai ales intre ce ore, adica la ce ora este din nou treaz? Fiicei mele am trebuit sa-i tai somnul de pranz, pentru ca pur si simplu nu reusea sa adoarma seara de altfel. Dupa aia nu am mai avut probleme. Intreb si la ce ora este din nou traz, pentru ca la baiatul meu nu conteaza cat timp doarme, ci la ce ora se trezeste din nou. Si intre ora trezitului din somnul de dupa amiaza si ora adormitului seara trebuie sa fie minim 6,5-7 ore, altfel nu e obosit . Stiu, cam suna a teoria chibritului, dar asta e realitatea, ce sa fac...
Cum s-a mai spus (parca), si eu sunt convinsa ca reactioneaza si agresiv fata de voi la culcat seara din cauza frustrarilor acumulate din cauza ca nu poate comunica cum banuiesc eu ca si-ar dori. Mai ales ca din cate povestesti (mai ales in ultima postare) imi lasa impresia ca este extrovertit si doreste sa comunice, poate chiar sa fie in centrul atentiei. Si simte el ca poate mai multe, dar nu... poate :) Sigur si timpul va rezolva multe. SI noi am avut mult mai multe dificultati in perioade din astea cu multe schimbari.
Dar serios, la 4 ani, s-ar putea sa nu mai aiba o nevoie reala de somn la pranz.
denizel spune:
citat din mesajul lui ruxij
Eu nu imi doream deloc sa ajung la prietena mea. Era un drum obositor si o ceremonie plictisitoare plus petrecere la care nu cunosteam pe nimeni. Deci nu ma duceam de placere, ci ca sa o fac pe ea fericita, stiam ca inseamna mult pt ea sa venim si noi, iar fetita ei isi dorea sa il vada pe fi-miu si il astepta. Cu aceasta atitudine, dorintele copilului primeaza, eu cred ca nu ii dezvolti empatia, ci individualismul si nu ii bagi in cap deloc ideea de responsabilitate colectiva. Adica cateodata suntem noi incomfortabili pt. binele grupului (e.g. familiei, grupului de prieteni etc), nu mereu EU EU EU si ce vreau eu tb sa se intample. Ca in viata nu se intampla asa si dupa aia ii vezi pe unii ce dezamagiti sunt cand pleaca din "cuibul" unde li se faceau toate poftele. |
Aaaa, Ruxi, pai, se schimba complet problema.
1. Daca tu vrei neaparat sa te sacrifici si sa te chinui pt. cineva/ceva, esti libera sa o faci.
Numai ca, nu esti libera sa ceri apropiatilor sa sufere alaturi de tine.
Este extrem de nedrept sa ceri cuiva (unui copil mai ales, ca el nu are de obicei nici o sansa!) sa accepte chinul pe care tu ti-ai propus sa il accepti.
Daca accepta din proprie initiativa e foarte bine si frumos, daca il obligi e nasol.
2. Nu vad ce lectie minunata despre generozitate si sacrificiu ar invata un copil care e fortat sa fie generos si sa aiba spirit de sacrificiu .