diversificarea alimentatiei

diversificarea alimentatiei | Autor: andcons

Link direct la acest mesaj

Buna ziua,
Am un baietel de 4 luni si jumatate cu care nu am avut pana acum nici o problema de sanatate. L-am alaptat doar pana la 2 luni, dupa care nu am mai avut lapte si am trecut pe lapte praf, iar din luna a 3 suc de mere, morcov si portocale.
De 2 zile am trecut la supa de legume - am inceput cu morcov si cartof urmand sa adaug in fiecare zi o noua leguma.Conform indicatiilor pediatrului ar trebui sa-i dau supa cat primeste apoi in completarea mesei, lapte praf.Problema e ca dupa supa nu mai primeste lapte sau mananca doar f putin apoi incepe sa planga si nu inteleg de ce...Accepta laptele doar la masa urmatoare.Aveti cumva vreun sfat sau vreo explicatie ?
Multumesc

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns nonni spune:

sfat poate nu. dar eu zic sa te bucuri ca accepta diversificarea, sa dai laptele cand il doreste doar. nu este regula ca trebuie sa manance in completare si lapte. eu cand am introdus la baiatul meu supa, initial am trecut prin blender morcov pastarnac dulce cartof cu multa zeama si ii dadeam din sticla cu tetina larga. asa de mult i-a placut ca nu mai vroia lapte. apoi a crescut, maca supa cu lingurita si asa si-a introdus el pranzul de "om mare". supa este nelipsita si acum (la 2 ani) din meniul lui.

explicatie la ce cauti? de ce refuza laptele? poate e satul, sau poate nu ii cade bine, mai vrea supica.

eu zic foarte bine, scapi de o masa cu lapte si o inlocuiesti cu mancare. are fibre multe vitamine si gust bun...nu vad ce poate fi rau.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sheannamp spune:

In primul an de viata principalul aliment e laptele.
Nu supa, sucul de mere si alte alimente ce contin mult mai putin calciu si calorii.
Si ne mai miram de ce nu cresc copiii sau au rahitism
Ai inceput diversificare prea devreme.
Daca vrei sa te convingi uita-te pe cutia de lapte praf si compara cu supa de legume sau suculetul de fructe care sunt trei sferturi apa.
La varsta asta ii trebuie cam 1-1,5 litri de lapte pe zi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura25 spune:

In primul rand, bun venit pe [DC] si sa-ti triasca baietelul!
La ce pediatru mergi? Pediatrul ti-a recomandat cand si cum sa incepi diversificarea sau medicul de familie?
Chiar daca l=ai trecut pe lapte praf de la 2 luni, era mult mai bine sa astept cu introducerea oricarui alt aliment pana la cel putin 4 luni. La 4 luni jumate e devreme sa manance supa de legume. Stomacelul lui nu e destul de dezvoltat pt a procesa altceva decat lapte. Mai ales vezi ca daca ii dai deja cartof, ala e cu f, mult amidon si ii poate da probleme de digestie. Ia-o usurel, cu radacinoase mai intai, dar da-i doar cateva linguri, restul lapte. E posibil sa i se incarce stomacul cu supa (prin supa intelegi doar apa in care au fiert legumele, limpede, sau si legume pisate in ea?) si sa nu mai aiba loc de lapte.
E posibil sa il doara burtica de la supa(ce ziceam eu mai devreme, ca nu are stomacul inca pregatit) si sa nu-i mai trebuiasca nici un lapte nimic.

Eu stiu ca sunt multi pediatri si mai ales medici de familie care se grabesc cu recomandarile de incepere a diversificarii, dar o fac din inertie, ca asa au invatat ei la scoala in urma cu 'tz' ani si nu mai pun mana sa mai citeasca ce e mai nou. Doar ca intre timp s-au descoperit multe lucruri noi legate de dezvoltarea bbebelusilor si recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii sunt cu totul altele.

Uite aici http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=135742&SearchTerms=diversificarea gasesti discutii pe larg despre diversificare intre mamici. Daca ai timp, in prima postare de la subiect sunt link-uri si catre celelelate 7 capitole anterioare. Timp sa ai, ca de citit este de unde.

Si daca vrei, uite aici http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=146811 gasesti o gasca de fete din Piatra, vino sa stam de vorba despre orice.

Bazar pentru Robi

Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Fotografiile noastre Poveste cu shtrumphi

'Cos what I feel is the only truth for me

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nonni spune:

si mie mi-a recomandat pediatrul divesificarea de la 4 luni. am si introdus-o. copilul meu nu sufera de rahitism si s-a dezvoltat foarte bine.
intradevar alimentul principal si primordial este laptele, dar intraducand o masa de supa nu va pierde o cantitate mare de lapte. nici macar o portie. i se face foame la 1-2 ore dupa supa si se continua cu mesele de lapte.

fiecare carte zice altceva, fiecare doctor zice altceva. medicina moderna in fiecare an "descopera" un alt fel de alimentatie care e "mai sanatos"...si tot asa.

eu cred ca primordial este sa incercam noi mamele sa ne ascultam din nou instinctul matern. ne documentam, ne informam si decidem in functie de ce ne dicteaza instinctul nu recomandarile DE MOMENT ale medicinei moderne.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura25 spune:

nonni, asa e. Trebuie sa ascultam si medicii, sa citim si alte surse si sa decidem ce e mai bun pt copilul nostru. Dar daca sunt studii care arata clar ca o diversificare prea rapida sau cu alimente gresite face rau copilului nu atat pe termen scurt cat si pe termen lung (probeleme de digestie, probelem medicale ale aparatului digestiv, obezitate etc), eu zic ca e bine sa te gandesti de 2 ori inainte de a face ceva. Daca medicul si instinctul tau zice sa-i dai suc de portocale la 2 luni si copilul are dureri de burta si face eritem fesier de la aciditate, e ok asa?
Ai mei copii de ex. cam scapasera de colici pe la 3 luni si a venit mama mea cu stralucita idee sa le dau mar ras (eu am avut o sarcina f, grea si tot timpul am citit despre cum sa mentin sarcina pana la capat, nimic despre cum sa creste un bebe, asa ca m-am trezit ca nu stiam nimic). Le-am dat de cateva ori cate 2-3 lingurinte care pe langa ca ieseau nedigerate in kk, le-a mai dat si dureri mari de burta.

Bazar pentru Robi

Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Fotografiile noastre Poveste cu shtrumphi

'Cos what I feel is the only truth for me

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andcons spune:

Va multimesc mult pt mesaje in special nonni si Laura25 -sunteti f amabile.
In ceea ce priveste mesajul de la Sheannamp trebuie sa mentionez faptul ca sunt si eu medic ( radiolog ) si iau decizii doar la indicatia medicului pediatru sau citind carti de pediatrie...
Laptele e suficient ca aliment doar cand e vorba de lapte matern !
Laptele praf nu mai asigura necesarul nutritional al copilui de la 4-5 luni ; in plus poate determina constipatie si ingrasare excesiva.In conditiile unui aport corect de calciu si vitamina D nu poate fi vorba de rahitism...

Mergi la inceput

Intr-adevar Laura, toate cartile spun fiecare altceva ;dar exista totusi niste principii de baza in diversificare.
Eu i-am dat suc de fructe - mere, morcov, portocala -alternativ pt ca era constipat de la laptele praf, in plus m-am gandit ca un plus de vitamine naturale nu-i vor dauna .A tolerat f bine sucurile si s-a reglat bine cu scaunul.
Acum s-ar putea sa ai dreptate si sa-l doara burtica desi mananca relativ putina supa-40-50ml.Nu stiu ce sa zic...probabil stomacelul se adapteaza...voi mai avea rabdare...Multumesc oricum..

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LoraG76 spune:

andcons, ai dreptate, diversificarea la un bebe hranit cu lapte praf se incepe mai repede decat la unul alaptat - la 4 luni in loc de 6, asta eu asa o stiu. Cand am nascut-o pe fetita mea (are 5 ani) am avut norocul sa dam peste o d-na dr. neonatolog f. draguta, iubitoare si rabdatoare, care mi-a explicat ce trebuie sa mananc eu ca bebe sa nu aiba dureri de burtica - cel putin in prima luna, pentru a se adapta mai bine. (am alaptat) Printre altele, mi-a spus sa incerc pe cat posibil sa nu pun cartofi in supa, pentru ca sunt greu digerabili si dau dureri de burtica bebelusului.
Incearca sa-i scoti cartofii din supa si urmareste rezultatul.
O alta solutie, din cate stiu eu, ar fi sa nu-i dai in aceeasi zi mar si supa cu cartofi - ambele imbaloneaza si dau dureri de burtica.
Banana nu e bine sa-i dai pana la 7-8 luni, se digera f. greu.

Lora, mami de Iustina

Bazar pentru Robi

Ajutati-o pe Alina!

Teledon pentru Dan
www.inimacopiilor.ro
Bazar pentru Sebi

(Niciodata sa nu spui niciodata!)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sheannamp spune:

Citat:
citat din mesajul lui andcons

Va multimesc mult pt mesaje in special nonni si Laura25 -sunteti f amabile.
In ceea ce priveste mesajul de la Sheannamp trebuie sa mentionez faptul ca sunt si eu medic ( radiolog ) si iau decizii doar la indicatia medicului pediatru sau citind carti de pediatrie...
Laptele e suficient ca aliment doar cand e vorba de lapte matern !
Laptele praf nu mai asigura necesarul nutritional al copilui de la 4-5 luni ; in plus poate determina constipatie si ingrasare excesiva.In conditiile unui aport corect de calciu si vitamina D nu poate fi vorba de rahitism...

Atunci e si mai grav.
E inadmisibil din partea unor medici sa sustina ca diversificarea inainte de 5 luni are vreo indicatie. Indiferent de ce lapte primeste copilul
In ceea ce priveste afirmatia ca laptele praf (probabil te referi la formula nu?) determina ingrasare excesiva este reala cand se depaseste cantitatea de 100ml-120ml pe kgc si pe zi recomandata pentru varsta respectiva.
Combaterea rahitismului nu se face cu suplimente de calciu in alimentatie ci prin intermediul laptelui matern/formulei/preparatelor din lapte peste 6 luni.
Sfatul meu colegial este sa iti schimbi pediatrul si sa citesti ghidul postat de OMS privind recomandarile actuale de alimentatie a sugarului.
Pe mine m-a ajutat foarte mult.
http://www.euro.who.int/document/WS_115_2000FE.pdf

Mergi la inceput

S-ar putea sa ai dreptate Lora, am sa scot cartofii din supa ; morcov a mai mancat pana acum (ma refer la suc ) si l-a tolerat foarte bine.Chiar ma gandeam care din legume o fi de vina- cartoful a fost prezent de la inceput.Multumesc pt sfaturi , am sa le urmez si voi vedea ce se intampla.O seara buna..

Mergi la inceput