Adam, Eva, Cain si Abel

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns beren spune:

Citat:
citat din mesajul lui denizel
Dar eu nu cred in existenta "alegerii" prin pacat.

Simtul nostru de "dreptate" sau "justitie" este cateodata contrazis (chiar daca doar aparent) in Biblie ... vezi parabola fiului risipitor. Majoritatea cititorilor tind sa o gaseasca "injusta". Sau tatal lui Isac? I se cere sa-si sacrifice din copii - chiar daca se dovedeste doar un test, pentru un parinte ...

La fel si cu alegerea si pacatele, vezi mai jos.

Citat:

Beren, stai putin! Cain a fost "marcat" in sensul bun.
Da, el va suporta consecintele faptei sale (vezi "blestemul" de dupa crima), dar "marcajul" e intru protectia lui.

Da, dar adesea ce e bun pentru suflet nu e bun pentru picioare . E marcat spre binele tribului lui, dar trebuie sa "fuga".

Citat:

Nu vad similaritati intre Cain si Avram sau Moise.

Primul e marcat si deci incepe "alegerea". Al doilea primeste confirmarea de alegere, si pamantul promis. Iar al treilea reitereaza alegerea si "restituirea" pamantului, dupa o perioada de "rataciri".

Sa fac o mica digresiune (mai potrivita pentru sursele Bibliei, dar relevanta si aici): unii scolari considera ca textul Bibliei a inceput sa fie scris in timpul lui Avram, care marcheaza o separare a monoteismului in Babilon (acum 4 mii de ani). Urmatoarea contributie majora este la timpul lui Moise, dupa care e si mai usor de trasat cronologia.

_
"All we have to decide is what to do with the time that is given us."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Citat:
citat din mesajul lui beren

Simtul nostru de "dreptate" sau "justitie" este cateodata contrazis (chiar daca doar aparent) in Biblie ... vezi parabola fiului risipitor.

Nu ca as fi vreo breaza, dar as face la fel cu fiul meu :D (desigur, nu are nici o relevanta informatia asta, voiam doar sa arat ca nu apartin majoritatii :))))).
Iar daca e ceva ce-mi contrazice simtul dreptatii, experientele trecute ma fac sa-mi spun ca e pe-acolo ceva ce nu inteleg. Revin dupa un timp, eventual dupa un alt si alt timp si nu mai gasesc nici o contradictie :).

Citat:
Sau tatal lui Iosif? I se cere sa-si sacrifice din copii - chiar daca se dovedeste doar un test, pentru un parinte ...

Of, asta e un subiect superb (asta cu "i se cere"), as vorbi un an in sir despre el, dar mi-am promis sa nu mai trec peste anumite granite.

Citat:
citat din mesajul lui beren

Da, dar adesea ce e bun pentru suflet nu e bun pentru picioare . E marcat spre binele tribului lui, dar trebuie sa "fuga".

Sugerezi ca a fost "marcat" pentru ca era nevoie de procreatori?
Sau fiindca moartea lui Abel fusese mult prea mult pentru cat puteau ei duce la vremea respectiva?

Citat:

Nu vad similaritati intre Cain si Avram sau Moise.

Primul e marcat si deci incepe "alegerea". Al doilea primeste confirmarea de alegere, si pamantul promis. Iar al treilea reitereaza alegerea si "restituirea" pamantului, dupa o perioada de "rataciri".

Nu inteleg ce vrei sa spui.
Din punctul meu de vedere, Alegerea 1 este diferita de Alegerile 2 si 3 pentru ca Alegerea 1 nu este o alegere, iar Marcajul 1 este diferit de Marcajele 2 si 3.
Hai sa presupunem totusi ca Marcajele 1, 2 si 3 sunt oarecum identice (din punct de vedere a consecintelor, desi nu-mi dau seama daca e probabil sa fie asa).
Dar... dar ... "alegerile" nu le vad nicicum identice. Asadar, prin Alegerea 1 ce intelegi?

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil !

Maamiii, îmi place pielea ta! E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietel.

Mergi la inceput

Citat:

Nu ca as fi vreo breaza, dar as face la fel cu fiul meu :D (desigur, nu are nici o relevanta informatia asta, voiam doar sa arat ca nu apartin majoritatii :))))).

Evident, sunt convins de asta. Dar privesti din perspectiva parintelui, ceea ce si explica Iisus. Din perspectiva "fiului ascultator", s-ar putea sa vezi altfel ...

Citat:

Sugerezi ca a fost "marcat" pentru ca era nevoie de procreatori?
Sau fiindca moartea lui Abel fusese mult prea mult pentru cat puteau ei duce la vremea respectiva?

Din punctul meu de vedere, Alegerea 1 este diferita de Alegerile 2 si 3 pentru ca Alegerea 1 nu este o alegere, iar Marcajul 1 este diferit de Marcajele 2 si 3.
Hai sa presupunem totusi ca Marcajele 1, 2 si 3 sunt oarecum identice (din punct de vedere a consecintelor, desi nu-mi dau seama daca e probabil sa fie asa).
Dar... dar ... "alegerile" nu le vad nicicum identice. Asadar, prin Alegerea 1 ce intelegi?

Nu, e vorba din nou de "categorii", si relevanta vietii "aparente". Propunere: Abel reprezinta ce avea omenirea mai bun atunci, iar Cain restul. Abel (adica toti cei ca el) este scutit de incercarile vietii "ordinare", si merge direct la cea eterna. Poate se va intalni din nou cu Cain la judecata de apoi, poate nu ... dar el e deja acolo.

Ce ramane? Restul omenirii, care trebuie sa treaca prin incercari. Si care va face greseli, din nou si din nou. Optiuni diverse apar pe parcurs, notabil prin Iisus. Unii se vor "califica" precum Abel, altii vor gresi precum Cain, si tot asa. Interesul divin apare concentrat pe cei care "don't get it", precum Cain. Profesorul nu petrece mai mult timp cu elevul de nota 10, ci cu cel de 5. In sensul asta e marcat Cain, corijentul care ar putea promova, dar cu efort.

Nu uita, Avram trece si el un examen, la fel si Moise.

Edit: am reformulat putin, se pare ca uit cum sa scriu in romana :(
_
"All we have to decide is what to do with the time that is given us."

Mergi la inceput

Citat:
Din perspectiva "fiului ascultator", s-ar putea sa vezi altfel ...

ahaaa, asta era :D.
Daca as fi "fiul ascultator", nu, nu as vedea altfel (adica, as vedea altfel decat el). El nu-si cunostea deloc Tatal.

La restul, ma mai gandesc o vreme .

Maamiii, îmi place pielea ta! E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietel.

Mergi la inceput

Citat:

Ce ramane? Restul omenirii, care trebuie sa treaca prin incercari. Si care va face greseli, din nou si din nou. Optiuni diverse apar pe parcurs, notabil prin Iisus. Unii se vor "califica" precum Abel, altii vor gresi precum Cain, si tot asa. Interesul divin apare concentrat pe cei care "don't get it", precum Cain. Profesorul nu petrece mai mult timp cu elevul de nota 10, ci cu cel de 5. In sensul asta e marcat Cain, corijentul care ar putea promova, dar cu efort.

M-am gandit . Imi place abordarea asta :).
Din punctul de vedere al referintelor biblice (eventual al algoritmilor uzuali de interpretare a Bibliei) nu prea s-ar potrivi Cain in aceeasi banca cu Avram sau Moise, dar stiu sigur ca macar a avut sanse egale cu cei doi :).
Ce-o fi facut cu sansele, nu ni se mai spune, dar, daca Adam si Eva se vor reintalni cu Dumnezeu (asa cum stiu ca se sutine in anumite medii), eu cred ca va fi si Cain acolo :). Ma rog, imi doresc sa fie... Doar inca de la inceputul topicului i-am luat apararea.

Revin. Cain a purtat oare intreaga vina? A fost doar un amarat de om care nu a reusit sa-si stapaneasca mania si invidia si... atat?
Nu pot trece peste faptul ca a fost fiul lor, al primilor oameni creati...

Mergi la inceput

Citat:

Revin. Cain a purtat oare intreaga vina? A fost doar un amarat de om care nu a reusit sa-si stapaneasca mania si invidia si... atat?
Nu pot trece peste faptul ca a fost fiul lor, al primilor oameni creati...

Depinde de ce anume te preocupa cu adevarat. Textul este foarte simbolic: grecii au avut dificultati majore cand l-au tradus, si exista suspiciunea ca au impus o interpretare mult mai exacta, precisa, cantitativa, unui text care trebuia citit altfel. De acolo provine "much weeping and sorrow" din mileniul trecut :(

Daca revenim la nivelul simbolic, iata o posibilitate: intre Adam si Cain sunt cateva generatii. Abel e o familie, Cain alta. Poate Adam e patriarh intr-un trib unde intre 27 de nepoti se gasesc si capii de familie Abel si Cain. Atunci intensitatea legaturii intre Adam, Eva si Cain se diminueaza: familia e foarte mare, vorbim de un sub-trib care a fost marcat.

Daca ce te roade este situatia parinte-copil, atunci nu incape indoiala: Adam si Eva ar fi trebuit sa se ofere sa preia (din) pedeapsa. Si sa fie marcati impreuna cu fiul lor. Nu din datorie, ci ca parinti - care isi gasesc o vina in erorile copiilor, chiar daca nu o au.

(Alegerea interpretarii mi se pare foarte personala. Ca in Labirintul lui Durrell, "the beast" ia pentru fiecare dintre noi alta forma - fiecare are o "darkest fear". Primul pas este realizarea asta.)
Scuze pentru influences, dar am limitarile mele ...

_
"We are all in the gutter, but some of us are looking at the stars."

Mergi la inceput

Citat:
Textul este foarte simbolic: grecii au avut dificultati majore cand l-au tradus, si exista suspiciunea ca au impus o interpretare mult mai exacta, precisa, cantitativa, unui text care trebuia citit altfel. De acolo provine "much weeping and sorrow" din mileniul trecut :(

Eu stiam ca, pana la urma, cercetatorii au ajuns la concluzia ca desi exista diferente intre Textul Masoretic si Septuaginta, existenta celor 2 versiuni nu se incurca una pe cealalta ci, lumineaza perspectiva asupra mesajului Vechiului Testament.
Si, oricum eu sunt protestanta, deci ma folosesc mai putin de traditia rasariteana a traducerii VT.

La Geneza 4:8, Textul Masoretic nu contine "Haidem sa iesim la camp".
"Haidem sa iesim la camp" se gaseste numai in Pentateuhul Samaritean, Vulgata, Septuaginta si Pesita Siriaca.
La Geneza 4:12 avem "cand vei ara pamantul, el nu-ti va mai da recolta"
Literal, "recolta" = "puterea lui" sau "el nu va mai rodi"

La bucatica de Geneza pe care am avut-o in vedere, astea sunt singurele "contradictii".

Pe langa darkest fears, merg bine si ceva idei fixe . Una din ele e ca, daca parintii ar fi mai atenti la reactiile si sentimentele copiilor lor (si ar actiona pozitiv tinand cont de acestea), am trai intr-o lume muuult mai buna.

Mergi la inceput

Da, Biblia lui King James a fost tradusa direct din textul Masoretic, deci nu sufera influenta greaca. Dar intreaga Europa a fost influentata de elenism ... Oricum, nu disput perceptia pe care o ai asupra textului, si nu pretind o cunoastere la fel de profunda (si in mod cert nu sunt ortodox).

Citat:

Pe langa darkest fears, merg bine si ceva idei fixe . Una din ele e ca, daca parintii ar fi mai atenti la reactiile si sentimentele copiilor lor (si ar actiona pozitiv tinand cont de acestea), am trai intr-o lume muuult mai buna.

Aici votez pentru cu ambele maini.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Dorothee spune:

mult studiu si...cam atat.

vorba olteanului, las-o incurcata, las-o asa.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Dorothee

mult studiu si...cam atat.

vorba olteanului, las-o incurcata, las-o asa.

Anecdota cu olteanul asta:

Un turist strain se rataceste intr-un sat oltenesc, si opreste masina langa politistul satului sa ceara directii. Intreaba in engleza - nimic; franceza - nimic; germana ... Dupa ce intreaba in sapte limbi, renunta si pleaca.

Un consatean se aproprie de politist: "Ai vazut, ma, cate limbi stia acela?" Politistul, fudul: "Ei, si la ce i-o folosit?"

Mergi la inceput