Meniu corect pentru copiii scolari

Meniu corect pentru copiii scolari | Autor: happiness

Link direct la acest mesaj

Ma intereseaza ce si cat mananca scolareii vostri pentru a fi puternici si sanatosi,dar fara a pune pe ei.Fetita mea a mancat intotdeauna bine si e si mare amatoare de dulciuri,dar avand in vedere ca face 2 ore de sport la scoala si inca 3 la dans,nu s-a pus pe ea pana acum.Totusi,in aceasta vacanta prelungita am descoperit ca fara miscare tot ce papa se "pune",normal,pe burtica,si fara sa ii interzic total ceva as vrea sa ii ofer un meniu corect.Daca mananca ,de exemplu ,un fruct inainte de a merge la scoala-o banana de cele mai multe ori,ar fi de ajuns pana la 12.30,cand mananca de pranz,sau e in regula sa aiba si un sandvis la scoala?Copiii din clasa ei au mereu pachetel,dar a mea vine des cu el nedesfacut daca mananca dimineata acasa.Daca ii dau lapte cu cereale sau un fruct,nu se mai atinge de pachetel decat daca e corn cu ciocolata.La pranz mananca de cele mai multe ori un singur fel,la al doilea zice ca nu mai poate,dar pe la 4-5 dupa-amiaza vrea ceva bun...Apoi seara,mai ales dupa dans,prinde iar pofta de ceva bun.Pentru energie,zice ea.Acum e ok,are carnita pe ea cum se zice,nu e grasuta,nici macar dolofanica,sunt sigura ca reinceperea scolii si mai ales orele de dans ii vor reduce "sunculitele",dar nu vreau sa scape la kilograme in plus.Ce si cat le dati copiilor sa pape intr-o zi obisnuita de scoala?Si daca vreo mamica a reusit minunea de a-si convinge puiul sa nu mai vrea dulciuri,va rog dati-mi si mie reteta!!!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Tisina spune:

Cred ca tine si de "arderile interne". Scolarelul meu mananca dimineata inainte de a merge la scoala cam un sandvis si jumatate, la scoala mai are un sandvis si bea de acolo laptele (de la cornuletul cu lapte - cornuletul nu ii place), apoi de pranz mai mananca pe la doispe si jumate, ce-i drept tot un singur fel, insa destul de mult dupa parerea mea. O gustare pe la patru (de cele mai multe ori un fruct mai consistent, gen banana sau un iaurt cu fructe), apoi masa de seara pe la sase si jumate (peste, snitel de pui sau ce mai imi cer ei). Mananca destul de bine la o masa, dar e ca un tar. Parca nu se pune nimic pe el.
Cat despre dulciuri, noi am impamantenit obiceiul de a nu manca dulciuri decat dupa masa de pranz (cate un kinder, ceva) si atat. Seara e exclus sa mancam "ceva bun" (si noi tot asa ii zicem) pentru ca visam urat noaptea . Asta a fost motivul pe care i l-am expus cand era mai mititel si tine si acum, mai ales ca avem si fata mica ce l-a acceptat si ea. Am profitat cand s-a trezit intr-o noapte ca a avut un vis urat si i-am spus: vezi, daca ai mancat dulce seara... si a tinut. Daca deja e mare, nu cred ca mai tine, asa ca nu stiu ce "reteta" sa iti dau.
Cat au fost in vacanta, mai imi cereau "ceva bun" si inainte de masa de pranz, insa au acceptat intotdeauna ce le-am oferit eu, adica morcovi cruzi (le plac la nebunie) sau felii de ardei gras rosu. In ultima saptamana chiar asa imi cereau "mami, vrem morcovi!"
Eu sunt super-multumita ca mananca legume, chiar daca la fructe sunt mai pretentiosi (decat un mar, mai degraba prefera morcovii).
Deci, cam asa mancam noi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:

aici e interzis sa pui copiilor la scoala ciocolata (sau orice contine cioco), si sunt educati copiii in felul asta (eu i-am pus o perioada biscuiti fara gluten-am tinut un regim partial fara gluten, si invatatoarea l-a criticat intr-o zi ca nu-s sanatosi fara sa aiba habar de ce si cum, n-a mai vrut sa-i ia, dar si pachetelul cu legume sau fructe il aduce inapoi- nu mai maninca nimic la collation in pauzele scurte);
dimineata ii dau consistent inainte sa plece: brinza de capra greceasca, ardei rosu, citeva feliute de kaiser, snitel de pui, sau orice proteina si o cana de lapte (am reusit sa scot nesquikul si cacao din meniu), sau omleta cu brinza si laptele obisnuit
la prinz (12-13H) maninca mincare de acasa sau sandwich cu unt si ardei (ii pun piept de pui, cordon bleu sau orice carnita cu piure de spanac sau cu brocolli cu brinza, sau cu piure de cartofi) si mai maninca la 16-17H cind ne asezam toti la masa: supa+ ce este in meniu felul doi; seara mai bea o cana cu lapte sau maninca o farfurie de cereale;
am noroc ca nu-i plac dulciurile, cu exceptia biscuitilor- pe care ii fac in casa, in we de obicei cu miere (ii dau eu o bucatica de cioco neagra uneori)

este tipul de copil sportiv, inalt, cu muschi dar fara grasime - in trecut era slabi, n-a fost niciodata gras, dar nici n-a stiut ce inseamna cioco sau dulce pina la doi ani+ cind bona i-a dat fara acordul meu.

http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alba_ca_zapada spune:

Ma bucur foarte mult ca s-a dechis aceasta tema, deoarece ma intereseaza ce contine pachetul scolarilor.
Fetita mea este in clasa I si este foooarte pretentioasa la manancare.
Pe de alta parte, vreau sa ii dau si o mancare cat mai sanatoasa la pachet, ca sa nu isi creeze obiceiuri alimentare proaste asa cum am eu.
In consecinta, pachetul ei cu mancare este mereu acelasi:
- 2 feliute piept de pui fript
- 2 jumatati de mar
- 1 baton de cereale Fitness de la Nestle
Rareori mai schimb fructul sau batonul de cereale (am incercat fara succes sa variez).

In cursul zilei are urmatorul meniu:
- dimineata: un sandwich cu Almette, 2 feliute piept de pui fript, un pahar mic cu lapte si o ciocolata mica Kinder
- la 12.00 mananca un fruct
- la 2.30 masa de pranz (fara paine): de regula 2-3 cartofi si 2-3 perisoare din ciorba si felul II piure cu ostropel din piept de pui sau un dovlecel umplut si desert tot echivalentul desertului de dimineata.
- la 5 mananca iar fructe
- seara inainte de culcare mai mananca un ou fiert sau fulgi de cereale si un pahar cu lapte.

Si noi facem miscare: Luni, Miercuri si Vineri mergem la gimnastica ritmica in mod regulat, iar Sambata si Duminica mergem din cand in cand la patinoar.

Daca mai cere cate un suc ii prepar un ceai sau o limonada pe care le indulcesc cu putina miere.

Cu stilul acesta de mancare, fiica mea nu depaseste 22 kg la 7 ani si 2 luni.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns grati.ela spune:

Ozi daca sare de 1500kcal intr-o zi cu sport (face inot de performanta) pune pe burtik tot. Masa la noi e asa: dim - 200ml lapte/50gr cereale, scoala - mar/banana, baton fitness la ora 15 pranzul - supa/ciorbita/gratar cu salata (rar felul I+II), ora 17 un ceai cu o feliuta unt cu miere sau almette sau iaurt sau banana, ora 21 1 kg portocale sau mandarine sau 2-3 mere. Sambata si duminica mananca pranzul mai consistent (sambata mult peste, duminica mamaliguta cu lapte/branzica...). Nu e grasuta dar e impanata bine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns happiness spune:

Grati.ela,nici a mea nu e grasuta,dar se cunoaste ca a pus pe burtica,are si bolfute.Toata speranta mea este in domnul de dans,sa scoata untul din ea,ca la dulce nu stiu cum sa o fac sa renunte.DEci din cele citite a mea mananca mai putin,clar de la dulciuri i se trage totul,nu de la mancare.Totusi,a mea nu ar manca atat de mult dimineata,si lapte,si sendvis,si ceva dulce...Nici sa nu auda.La scoala daca e o zi normala mananca sendvisul de acasa(asta ii pun cel mai des,sau banana,1 data pe saptamana corn),dar in zilele cu sarbatoriti mananca doar ce servesc copiii dulce,si imi vine acasa cu pachetelul nedesfacut...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

Matei al meu e in clasa 1 si desi inca nu a facut 7 ani, arata cam de 10-12. Adica are 134 inaltime si 35 la picior . Evident ca mananca mai mult ca mine. La noi nu se mananca dimineata acasa. Adultii mananca la servici ceva (eu n-am mancat inca nimic la ora asta), cel mic are micul dejun la gradinita iar Matei mananca gustarea la scoala. Asa ca ii pun un sandwish zdravan (azi i-am facut 4 mititele, ca nu mai aveam decat bagheta in casa) si o ciocolatica mica kinder + laptele. Cornul il mananca uneori in drum spre casa, pt ca in 2 zile are engleza de la 2 si nu reuseste sa manance decat un fel inainte de ore. Pranzul e facut din 2 feluri: supa/crema de legume si felul 2 (de multe ori refuza carnea sa ca trebuie sa o ascund in budinci, musacale...). De 3 ori/saptamana are antrenament cam 1,5 h iar cand se pregateste de campionat are antrenamente zilnice. Seara cand ne adunam acasa mancam cu totii. Spre exemplu, aseara facusem un fel de lasagna (doar ca in loc de foaie am pus paste) si a mancat o bucata buna + 2 pahare de lapte (cam 600ml) pt ca la pranz a facut mofturi si mancat doar supa cu 2 galusti.

Dulciuri nu prea mananca copiii mei. Sa zic de 3 ori pe an le face cu ochiul o felie de tort din care iau cteva lingurite. Mai mananca ciocolata kinder sau ou (cel cu ciocolata tare, nu cu crema) sa zic de 2 ori/saptamna. Prajituri, cozonac, gris/orez cu lapte, compot, dulceata nu le plac. La noi si clatitele se umplu cu spanac, cascaval sau cand mi-e ff lene cu pateu. Asa ca nu-mi fac probleme cu dulciurile, mai degraba ar trebui sa fiu atenta la fainoase. Daca i-as hrani cu pateuri, pizza si paste ar fi cei mai fericiti copii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns happiness spune:

Fiica-mea a reinceput orele de dans,asa ca in curand va da sigur colaceii jos de pe burtica.Pana atunci,mai papa cate ceva bunut,ca nu se poate abtine si nici eu nu ma indur sa nu ii iau(totusi am limitat accesul la dulce ca nu se mai putea) ,dar pachetelul mi-l aduce des inapoi acasa neatins.Zice ca nu are timp,ca a avut de terminat de copiat de pe tabla...Ma consolez cu ideea ca dimineata macar mananca cate ceva-ou sau lapte cu cereale sau un fruct,si la pranz iar mananca pentru ca intre timp i se face foame.

Mergi la inceput