Preparate din porc specifice Craciunului
Eu am tot experimentat preparate din porc:carnati,lebar,caltabosi(fiert in zeama se prefera pe aici),toba, friptura.
Anul acesta nu am porc de tara dar doresc sa-mi reuseasca cel putin carnatii si friptura.
Stiu ca sunt retete diferite pt. carnati,lebar,caltabosi,sangerete,toba,etc.,in functie de regiunile tarii.
Eu la carnati sunt necajita ca nu am mai gasit acele "miroase" de carnati care le dadeau un gust f. bun.Acum trebuie sa improvizez si sa caut inclusiv isop(era in compozitie si singurul de care imi aduc aminte).
Incep prin a va ruga sa-mi recomandati arome care dau un gust deosebit carnatilor alaturi de usturoi si cimbru.
La friptura "baitul" si aromele cu care este impanat este secretul unei gospodine perfecte;sunteti gata sa va impartasiti din aceste secrete?
Raspunsuri
Rufus spune:
Eu am facut deja carnatii.
Dupa multi ani de experimentari, iata reteta care-mi place cel mai mult: carne numai de porc (fleica, spata) tocata prin sita mare (speciala), condimente: piper, boia dulce si iute si usturoi pisat, sare; framantata bine, proba cu o chifteluta prajita.
Carnea o bag in mate de porc, carnatii ii tin la zvantat si musai ii afum. Nu mai pun nimic altceva, desi puneam mirodenii, insa asa pastrez gustul carnatilor din copilaria mea.
Secretele carnatilor mei sunt usturoiul si fumul pentru gust si boiaua pentru culoare.
De asemenea, cumpar muschi de porc, il tin cateva zile la sare , o zi la zvantat si apoi cateva fumuri.
Din asta consta friptura mea de Craciun. Trebuie spus ca eu le prajesc intr-o cratita mare, cu capac, pe foc mic, doar cu putina apa; grasimea si-o lasa singure
Este reteta carnatilor asa cum ii mancam la bunici, la Cluj.
Daca "scapa" de Craciun, carnatii se usuca, ii mananc cruzi cu mare pofta...la o tuica fiarta.
RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008
monica-elizabet spune:
acum chiar imi vine sa Rufus ai un stil de-a povesti de ma baga in
dar cum ii afumi???
eu ca sa "ii afum" bag in ei niste kaiser/sunculita afumata...dar tare ma intereseaza procedeul tau...ai cumva afumatoare? noi doar la tara la bunica-mea puteam face asta...si mai vazusem o afumatoare articifiala acum ceva ani insa pe-atunci inca mai consumam carnati din comenrt si nu am baga-o in seama...acum nu mai dau de ea
sa mancatii carnatii sanatosi!
Monica-Elizabet
Retete in imagini
Impresii, pareri, retete
3x3 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui monica-elizabet acum chiar imi vine sa Rufus ai un stil de-a povesti de ma baga in dar cum ii afumi??? eu ca sa "ii afum" bag in ei niste kaiser/sunculita afumata...dar tare ma intereseaza procedeul tau...ai cumva afumatoare? noi doar la tara la bunica-mea puteam face asta...si mai vazusem o afumatoare articifiala acum ceva ani insa pe-atunci inca mai consumam carnati din comenrt si nu am baga-o in seama...acum nu mai dau de ea sa mancatii carnatii sanatosi! Monica-Elizabet Retete in imagini Impresii, pareri, retete |
uite o metoda de afumat, fara sa ai nevoie de alte masini de gatit sau aparate speciale. intra pe masterchef australia aici si vizioneaza video-ul de la pagina asta http://www.masterchef.com.au/episode-41.htm
sper sa te ajute!
Rufus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui monica-elizabet dar cum ii afumi??? |
Am o afumatoare. Improvizata, adica o "constructie" de lemn, cam 1,20 m inaltine si 50x50 cm in sectiune;are usa, dar n-are fund. E cocotata pe niste caramizi, puse pe margine, ca sa intre dedesupt o cratita in care fac jar si pun rumegus (strans cu truda, din diverse locuri, cand imi pica in mana). Carnatii, rasuciti la mijloc, ii pun pe bete, iar betele stau pe niste sipci laterale, la partea superioara a afumatorii. Tot pe bete sta si carnea sau coaste de porc, legate cu ata.
Nu e cea mai buna metoda, de fapt fumul ar trebui sa se produca alaturi de afumatoare si sa fie condus in incinta; va asigur ca e bine si asa, de fapt eu contez pe gust mai mult, decat pe pastrare.
Anul asta a fost perfect pentru afumat, pentru ca a fost frig. Fumul nu incalzeste carnea, merge domol si 3-4 fumuri de cate 2 ore este absolut suficient!
RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008
Rufus spune:
Din bucatele traditionale, eu nu uit jumarile.
Mi le fac singur; grasimea groasa o tai in cuburi maricele si o pun intr-un tuci; daca sunt cuburile mici, jumarile ies micute si se pot arde. Putina apa, la inceput, focul mic...le mestec cu o lingura de lemn si le prajesc binisor, dupa ce-s fierte in untura.
Nu le pun sare, dar le scurg foarte bine in sita, sa nu ramana pic de untura.
Se pot sara cand sunt reci, sau direct la masa. Daca slanina are si un "filon" de carnita, sunt deja speciale...
Merg de minune cu ceapa rosie sau ridiche neagra, taiata in feliute subtirele, asa ca fulgul...
RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008
monica-elizabet spune:
multumesc Rufus pentru explicatii...pare o chestie super academica la fel cum am improvizat eu "instrumentul" de facut kurtos
am sa pastrez explicatiile si cine stie poate candva le voi pune in aplicare
sa mancati carnatii sanatosi, eu acum am pus putin compozitia de carne in frigider sa se odihneasca putin si-apoi ma apuc sa-i "trag" in matze
aaa...apropo de adunatul rumegusului cu truda sa incercati sa puneti in rumegusul pentru afumat si conuri de brad(aici la brazilieni am invatat asta...ei sunt specialisti in gratare,afumatoare, etc)
Monica-Elizabet
Retete in imagini
Impresii, pareri, retete
principe spune:
jumarele la micul dejun,ce bunatate
la carnati am renuntat sa mai fac la tropice ca-i tare cald si ca sa-i congelez ..nu-mi place ca-si pierd mult suc la decongelare si devin seci.
dar am o reteta f buna de porc la cuptor.
carnea se alege fie din pulpa,cu putin de preferat fara osfa,fie din muschi.
ptru 6 kg de carne se face urmatoarea saramura:
3 cepe
20 catei de usturoi
3 linguri ulei
3 linguri de sos englezesc
10 lingurite sare
12 lingurite piper
1'4 de ceasca de otet alb
2 lingurite oregan
1 ramurica de cimbru
1-2 foi de dafin
2 cesti suc de portocala
zeama de la o lamaie
3-va cesti de vin alb sau roze.
toatea acestea se blenduiesc,se pun peste carne si se dau la rece cateva zile(2-3)
apoi se baga la cuptor impreuna cu baitul.
dupa ce este gata friptura, se scurge sosul,se aromeaza iar cu un pic de cimbru si usturoi se leaga cu o lingurita de amidon de porumb ca sa nu se separe garsimea de zeama si dupa ce s-a taiat muschiul in felii ,alaturi int-o sosiera se serveste sosul care se poate pune direct peste carne sau peste garnitura.
eu am bagat marinat carnea azi.
Rufus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui monica-elizabet aaa...apropo de adunatul rumegusului cu truda sa incercati sa puneti in rumegusul pentru afumat si conuri de brad(aici la brazilieni am invatat asta...ei sunt specialisti in gratare,afumatoare, etc) |
Buna idee, multumesc!
Oricum, am si rumegus de brad...ma gandesc ca seamana la gust cu conurile lui...
Acum is gata cu fumul...la anul (dupa Revelion, ca am zis ca mai facem o portie de carnati) gasesc eu si ceva conuri!
RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008