cum ferim copilul de tensiunea din casa?

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns rrox3 spune:

E o iluzie a parintilor ideea ca isi pot tine conflictele si starile tensionate departe de copiii lor. Chiar daca nu aud nici o cearta, nici un ton rastit, chiar daca nu vad nici o privire taioasa sau trista, copiii simt perfect starea parintilor. Preiau, mai mult sau mai putin constient, emotiile parintilor. Si e OK sa fie asa. Fiindca nu vrem sa-i crestem cu iluzia unei lumi perfecte. Mama si tata sunt doi oameni diferiti, e absolut normal sa mai aiba conflicte si neintelegeri.
Mi se pare mai intelept sa ne adresam fricii si angoaselor copilului. El se teme. Poate crede ca e vina lui, poate crede ca parintii nu il mai iubesc, sau mai stiu eu ce bazaconii. Asa ca, in loc, sa ne prefacem ca n-avem nimic si sa luam copilul la joaca, mai bine am fi sinceri si am vorbi cu el despre ce se intampla. Asta nu inseamna nicidecum ca-l incarcam cu problemele noastre, intram in detalii si dezbatem problema.
Important e sa ne asiguram copii ca-i iubim, atat mama, cat si tata. Ca starea conflictuala dintre noi nu are legatura cu ei. Ca nu e vina lor. Si ca indiferent cum evolueaza relatia dintre mama si tata, ambii parinti vor fi acolo pentru copil, la fel ca mai inainte. Il vor iubi exact la fel.
Hai sa fim putin mai deschisi in relatiile noastre. Si intre noi adultii si cu copiii nostrii.
Numai bine Pitinuca

Roxana, Mariuca (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mirela.d spune:

Rrox 3, sunt perfect de acord cu tine ca nu ne putem ascunde de copii. Nu ca nu ar trebui ci ca nu avem cum. Ce recomand eu este sa ajunga parintii la un consens, sa incerce sa se inteleaga pentru sanatatea intregii familii.
Eu am crescut intr-o familie in care parinti mei ori se certau ori nu vorbeau deloc unul cu celalalt. Nu mi-era teama ca eu eram obiectul certurilor sau al supararilor lor dar nici bine nu mi-a facut (nu intru in amanunte pentru ca asmonopoliza subiectul). Iar sora mea, care este o fire mai sensibila, plangea de fiecare data cand se certau in fata noastra (ce ma mira pe mine este ca niciodata nu incetau desi o vedeau ca plange cu hohote dar asta este alta discutie).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carolinah spune:

Nici eu nu cred ca putem sa ii ferim. Trebuie sa facem totul ca atmosfera din casa sa fie linistita si calma, sa ne cerem scuze dupa eventuale disensiuni samd. Pt ca si copiii sa invete sa gestioneze conflicte, ca viata nu e numai roz, ne mai si certam, dar daca e rar si scurt, merge.

Daca atmosfera din casa este permanent tensionata, tensiune generata de o relatie deficitara intre adulti, atunci situatia e mai nasoala si de obicei trebuie "rupta pisica".

Evident ca anumite discutii intre adulti se tin numai intre adulti, pe un ton corespunzator.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MariaG spune:

eu subscriu la ce spune rrox3, nu poti feri copii de tensiunea din casa, ei nu se bazeaza asa de mult pe ce aud cat pe ce simt si nu poti masca tensiunea in nici un fel.
Cel mai corect e sa ii explici copilului de la ce provine tensiunea si cum ai de gand sa o rezolvi, sa-l asiguri ca il iubesti si sa ii asiguri un cadru stabil si previzibil pentru el (aceleasi ritualuri pe care le are dintotdeauna) Si, evident, sa rezolvi, cumva, tensiunea.
Nici o relatie nu e doar lapte si miere si ar fi crud din partea noastra sa e lasam copii sa creada asta.

(avea Andries o melodie
Viata are gust
Cand locul tau din pat e brusc mai ingust...
Stii ca
Viata are gust,
E clar,
Cateodata
Amar... )

Maria
Alex (6 mai 2004) si Mihai (13 august 2009 - 30 august 2009 Ne lipsesti, pui drag )
http://cealalta-realitate.blogspot.com/
http://www.copaculdehartie.ro/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns victory spune:

Trebuie sa gasesti cauza reala a acestor indispoziti pe care le are sotul tau si pe care le rasfrange asupra copilului.Eu mi-am intrerupt casnicia datorita faptului ca frustrarile sotului se revarsau pe copil.Am luat aceasta decizie la momentul optim deoarece eram sigura ca daca as fi continuat aceasta casnicie am fi ajuns la discutii in contradictoriu,certuri etc.,pt mine fericirea,bucuria si linistea copilului meu este mai importanta decat orice.Faptul ca se razbuna pe copil inseamna ca are o problema serioasa pe care tu trebuie sa o afli.

Mergi la inceput