Adeverinta servici

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns rodi417 spune:

Cand am afirmat ca cele doua drepturi respectiv, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului, nu pot fi separate nu ma refeream la exceptia stabilita de articolele citate de tine, pe care o cunosc foarte bine.
Persoana care a pus intrebarea nu a specificat ca s-ar incadra la aceasta exceptie.
Asa ca mai bine lasa respectul pentru specializarea mea si urarile de sarbatori fericite si informeaza-te cu privire la necesitatea adeverintei eliberate de angajator in cazul spitalizarii unei persoane care beneficiaza de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului.

Mai sunt si alte lucruri pe care le cunosc ca de ex ca salaria#355;ii nu pot avea ini#355;iativa incetarii contractului individual de munca o perioada de cel pu#355;in 3 ani de la data absolvirii cursurilor sau stagiului de formare profesionala daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele condi#355;ii:

- au beneficiat de un curs/stagiu de formare profesionala mai mare de 60 de zile,
- cursul/stagiul de formare profesionala mai mare de 60 de zile presupune scoaterea integrala din activitate sau scoaterea partiala din activitate pentru o perioada mai mare de 25% din durata zilnica a timpului normal de lucru.

De asemenea, am mai invatat la scoala ca microintreprinderile platesc impozit pe venit nu pe profit. As mai continua dar din pacate nu am timp.

Marius, iti multumesc pentru cuvintele frumoase.Am tot respectul pentru tine. Mi-a placut intotdeauna “tonul” mesajelor tale si consider ca iti meriti statutul de moderator spre deosebire de alte persoane.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mediajust spune:

Citat:
citat din mesajul lui rodi417

Cand am afirmat ca cele doua drepturi respectiv, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului, nu pot fi separate nu ma refeream la exceptia stabilita de articolele citate de tine, pe care o cunosc foarte bine.
Persoana care a pus intrebarea nu a specificat ca s-ar incadra la aceasta exceptie.
Asa ca mai bine lasa respectul pentru specializarea mea si urarile de sarbatori fericite si informeaza-te cu privire la necesitatea adeverintei eliberate de angajator in cazul spitalizarii unei persoane care beneficiaza de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului.

Mai sunt si alte lucruri pe care le cunosc ca de ex ca salaria#355;ii nu pot avea ini#355;iativa incetarii contractului individual de munca o perioada de cel pu#355;in 3 ani de la data absolvirii cursurilor sau stagiului de formare profesionala daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele condi#355;ii:

- au beneficiat de un curs/stagiu de formare profesionala mai mare de 60 de zile,
- cursul/stagiul de formare profesionala mai mare de 60 de zile presupune scoaterea integrala din activitate sau scoaterea partiala din activitate pentru o perioada mai mare de 25% din durata zilnica a timpului normal de lucru.

De asemenea, am mai invatat la scoala ca microintreprinderile platesc impozit pe venit nu pe profit. As mai continua dar din pacate nu am timp.

Marius, iti multumesc pentru cuvintele frumoase.Am tot respectul pentru tine. Mi-a placut intotdeauna “tonul” mesajelor tale si consider ca iti meriti statutul de moderator spre deosebire de alte persoane.

rodica

Nu este nicio exceptie, este pur si simplu reglementare (daca ar fi fost exceptie, ar fi fost definita ca atare, adica ar contine nevinovata expresie "prin derogare").
Nu te mai intreb cum este cu situatia inversa - cea in care ai indemnizatie, dar nu ai concediu (pentru simplul motiv ca ai demisionat, de exemplu, dar indeplinesti conditia de 12 luni venituri anterioare nasterii). In mod evident - neavand un contract de munca, nu poti avea concediu.
Un alt argument al imposibilitatii existentei celor doua drepturi la pachet este si faptul ca, chiar daca apar ca reglementate in acelasi act normativ, deschiderea lor se face in mod diferit (indemnizatia ti-o da statul prin agentie, concediul ti-l da angajatorul.)

Daca la scoala ai invatat ca microintreprinderile platesc impozit pe venit, nu pe profit, inseamna ca ai avut un profesor prost la Financiar-fiscal.
Microintreprinderile pot OPTA pentru una dintre cele doua forme de impozitare, cu mentiunea ca la impozitarea pe venit trebuie indeplinite niste conditii.
Si ca sa nu-mi spui ca este exceptie, iaca si maria-sa Codul fiscal (in care art. 104 chiar asa se cheama: OPTIUNEA de a..)

ART. 104 Optiunea de a plati impozit
(1) Impozitul reglementat de prezentul titlu este optional.
(2) Microintreprinderile platitoare de impozit pe profit pot opta pentru plata impozitului reglementat de prezentul titlu incepand cu anul fiscal urmator, daca indeplinesc conditiile prevazute la art. 103 si daca nu au mai fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor.
(3) O persoana juridica romana care este nou-infiintata poate opta sa plateasca impozit pe venitul microintreprinderilor, incepand cu primul an fiscal, daca conditiile prevazute la art. 103 lit. a) si d) sunt indeplinite la data inregistrarii la registrul comertului si conditia prevazuta la art. 103 lit. b) este indeplinita in termen de 60 de zile inclusiv de la data inregistrarii.
(4) Microintreprinderile platitoare de impozit pe venitul microintreprinderilor nu mai aplica acest sistem de impunere incepand cu anul fiscal urmator anului in care nu mai indeplinesc una dintre conditiile prevazute la art. 103.
(5) Nu pot opta pentru sistemul de impunere reglementat de prezentul titlu persoanele juridice romane care:
a) desfasoara activitati in domeniul bancar;
b) desfasoara activitati in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, cu exceptia persoanelor juridice care desfasoara activitati de intermediere in aceste domenii;
c) desfasoara activitati in domeniile jocurilor de noroc, pariurilor sportive, cazinourilor;
d) au capitalul social detinut de un actionar sau asociat persoana juridica cu peste 250 de angajati.
(6) Microintreprinderile platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor pot opta pentru plata impozitului pe profit incepand cu anul fiscal urmator. Optiunea se exercita pana la data de 31 ianuarie a anului fiscal urmator celui pentru care s-a datorat impozit pe veniturile microintreprinderilor.

Din pacate, deocamdata n-ai avut niciun argument.
Cat priveste calitatea de moderator pe care n-as merita-o, ti-o cedez de indata - n-am cerut-o, n-am cautat-o, nu-mi trebuie, nu-mi foloseste.
In virtutea ei insa, as putea sa inchid acest subiect - dar n-o fac, lasandu-ti posibilitatea de a-ti lamuri si alte "exceptii".

Trimiterea la respectul pentru specializarea ta a fost, cu adevarat, ironica (argumentat, dupa cum se vede).
Urarea de sarbatori insa a fost sincera, asa ca o reiterez: La multi ani!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mediajust spune:

Citat:
citat din mesajul lui rodi417

rodica

Si ca s-o lamurim si pe asta:

Salariatul POATE avea initiativa incetarii contractului de munca, cu toata scolarizarea angajatorului, numai ca va trebui sa-i plateasca acestuia cheltuielile ocazionate de cursuri pentru perioada in care nu va mai executa contractul.

Iaca textul:

"Art. 195. - (1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala mai mare de 60 de zile in conditiile art. 194 alin. (2) lit. b) si alin. (3) nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca o perioada de cel putin 3 ani de la data absolvirii cursurilor sau stagiului de formare profesionala.
(2) Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.
(3) Nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin. (1) determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca."

Prevederea cu 25% din durata zilnica a timpului normal de lucru alocata studiilor face referire la conditiile de salarizare, nu la interdictia (inexistenta, de altfel) de a avea initiativa incetarii:
Art. 194 alin. 2. lit.b):
" b) daca participarea presupune scoaterea din activitate a salariatului pentru o perioada mai mare de 25% din durata zilnica a timpului normal de lucru, acesta va beneficia de salariul de baza si, dupa caz, de sporul de vechime."

Asa ca NU exista nicio interdictie privind incetarea contractului la initiativa angajatului.

Mergi la inceput