*Mamicile de cozonacei (mai si) gatesc! (1)*
Raspunsuri - Pagina 5
miki01 spune:
Tarta cu mere si nuca (a la Anca_27 )
Aluat:
- 200 g faina;
- 80 g unt;
- 2 plicuri zahar vanilat;
- 1 galbenus de ou;
- 1 praf de sare;
- 100 ml lapte;
Se amesteca toate ingredientele de mai sus pana de incorporeaza toata faina si se lasa la rece 30-45 min.
Umplutura:
- 3-4 mere;
- 100g-150 g nuca macinata;
Sirop:
- 70 g unt;
- 2 linguri zahar;
- 1 lingura miere de albine;
Dupa ce aluatul a fost tinut 30 min la rece, se intinde o foaie de dimensiuni corespunzatoare cu forma in care se va coace (de preferat o forma rotunda). Se tapeteaza cu unt forma si foaia de aseaza avand grija sa acopere cu aluat si pe lateral forma de copt. Se aseaza merele taiate felii (nu f subtiri) pe toata suprafata si se baga la cuptor cca 30-45 min (in functie de fiecare cuptor) pana cand se coc merele. Se scoate tarta cand merele si aluatul s-au copt si se adauga nuca macinata (cred ca merge si doar maruntita) deasupra adaugandu-se siropul preparat separat si se baga la cuptor iar 15-25 min.
Pofta mare!
Otiliav spune:
Prajitura HARISI
Initial am facut una din retetele gasite pe net.
200 g nuca de cocos
1 pachet de gris (500 g)
150 g unt (topit)
750 gr iaurt
2 praf de copt
3 plicuri vanilie
Pentru sirop:
2 pahare de apa
2 pahare de zahar (sau miere dupa gust)
zema de la 1-2 lamai
Totul se amesteca pana rezulta o compozitie mai groasa decat pentru chec.
Se lasa la odihnit aproape o ora iar apoi se tapeteaza o tava cu unt si faina si se pune compozitia in ea(eu am mai lasat-o si in tava vreo 10 min).
Apoi se pune la cuptor la foc mic- potrivit pentru 50-60 de min
Inainte cu 10 minute de a fii gata se scoate prajitura din cuptor se taie patrate mari si se toarna deasupra siropul fierbinte apoi se pune din nou in cuptor pentru 10 mininute (nu va faceti probleme tot siropul este absorbit rapid de blat)
Numai ca eu neavand tava aceleasi dimensiuni a iesit mai subtire in cea de la aragaz. A doua oara am pus 1l de iaurt ca pe aici se gasesc la 0.5l si mi s-a parut ca e nevoie de mai mult lichid. Si am facut siropul cu mai putina apa, a iesit mai concentrat.
E foarte usor de facut, ia si putin timp. Ideala pentru mamici cu mai multi pici
Pofta buna!
Mami de Ana Maria(18.12.2004) si Elisa Andreea (09.12.2008) si 27+ Iulia Alexandra
ginye55 spune:
Am facut ieri niste briose delicoase. Am luat reteta dupa un site culinar.
MUFFINS
- 1 cutie iaurt (350 g)
Apoi luati cutia drept unitate de masura pt restul ingredientelor.
- 4 oua
- 1/2 cutie zahar
- 1/2 cutie ulei
- 2 cutii faina
- 1 plic praf copt
- 2 lg miere
Umplutura: samburi de nuca/alune prajite, rahat,stafide, bucati de ciocolata de menaj, fructe de padure congelate.
Se freaca galbenusul cu zaharul, se adauga iaurtul, uleiul (putin cate putin) si mierea usor incalzita. se amesteca pana se omogenizeaza compozitia.
DSeparat se bat albusurile spuma. Se adauga peste galbenusuri i se amesteca.
se adauga praful de copt (stins in otet/zeama de lamaie), faina si umplutura (eu am folosit stafide).
Se ia cu lingura si se pune in forme (3 lg /forma). se adauga la cuptor.
Se pudreaza cu zahar.
Pofta buna!
Pun si niste poze cu briosele facute de mine.
http://home-and-garden.webshots.com/album/578369807caJaGK
Flori, mami de Eduard Stefan (12.10.2008)
anca_27 spune:
Mmmm, Gynie, ce bine arata, . Le-ai facut in tava de muffins sau doar in formele de hartie? Eu n-am tava dar as incerca in cele de hartie direct...
Mami de Sara (8 dec 2008)
============
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank">Licurici
..........................................
Si pt mine, si pt tine, si pt el, si pt ea...
ginye55 spune:
Anca le-am facut in folie de aluminiu...si-au pastrat forma.
Flori, mami de Eduard Stefan (12.10.2008)
Darling_ spune:
Ciulama de pui
Pun la fiert un piept de pui taiat bucati asa mai mari, cam 4 bucati. Cand fierbe aleg spuma si adaug 2 morcovi, 2 pastarnaci, o tija mare de telina si o ceapa. Mie imi place sa aiba gust mai de legume. Cand fierb legumele strecor zeama si o pastrez. Intr-o cratita cu fundul gros pun cam 3 linguri de unt. Cand untul se topeste o dau deoparte si adaug 2 linguri cu vf de faina, amestec cu telul pana se incorporeza, se face ca o pasta groasa si apoi adaug cu polonicul treptat din zeama de pui cu legume. Pun cratita iar pe foc si continuu sa adaug din zeama treptat amestecand cu telul sa nu se faca cocoloase. Amestec pana se ingroasa, adaug apoi o lingura zdravana de smantana, bucatelele de pui si marar tocat fin. Noua ne place cu mamaliguta. Mai poti adauga si ciupercute, le fierbi dinainte si le tai cu cutitul cubulete. Lui Eduard ii pun in farfurie si o jumate e morcov sau pastarnac zdrobit cu furculita.
Spanac cu cascaval si paste
Asta o gatesc numai pt Eduard ca mie una nu-mi place. Pt o portie folosesc cam 200 gr, maxim un sfert de kg de spanac. Pun spanacul la oparit, il scurg il toc marunt cu cutitul. Intr-o craticioara pun o lingurita de unt, cand s-a topit adaug spanacul tocat, las cateva minute pe foc,adaug cascaval ras, asa cam o mana, daca e prea gros mai subtiez cu lapte. Separat fierb pastele, (eu folosesc spaghetti, pt Eduard le rup in bucatele mici). Le fierb in apa cu putiiin ulei de masline si sare. Cand sunt foarte moi le scurg de apa si le adaug la spanacul cu cascaval.
Adriana w38+ cu Alexander si mamica de Eduard (09.12.2008)
oceanborn spune:
Cuib de viespe
Aluat: 500g faina, 3galbenusuri, 50g zahar, un varf de cutit de sare, 200ml de lapte, 1cub de drojdie(eu am folosit drojdie uscata, 1 pliculet), coaja de lamaie.
Umplutura: 150g de unt, 150g zahar, vanilie.(eu pun cam 120g zahar)
Sirop: 200ml lapte, 150g zahar, vanilie.
Se framata un aluat si se lasa la dospit, eu il fac in masina de paine pe programul de framantat si dospit.. acesta se intinde cu sucitorul se unge umplutura dupa care se ruleaza sul, se taie la 2 cm. Cuiburile se pun in tava , se mai lasa la dospit 30 minute.
Punem tava in cuptorul preincalzit, dupa cca 20 min se stropesc cuiburile cu sirop, dupa care se mai lasa 10-15 minute.
anca_27 spune:
Pfai ce buntate trebuie sa fie!
Spuneti cum faceti voi pastele cu pesmet/nuca?
Mami de Sara (8 dec 2008)
============
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank">Licurici
..........................................
Produse la Bazar
...............
La Taclale
malinas spune:
Cornulete fragede cu bors
300 ml bors acru
300 ml ulei floarea soarelui
un praf de sare
1/2 cub mic de drojdie
800-850 de gram de faina
umplutura
1. branza de vaci + zahar + stafide +ou + 1-2 lingurite gris
2. gem de prune + 1-2 lingurite de gris
3. rahat
Coca:
Se incalzeste usor borsul (37-40 de grade) se pune praful de sare si drojdia.Se pune uleiul si se amesteca cu o lingura de lemn pana capata culoarea alba. Se toarna faina si se framanta serios pana cand coca capata consistenta pufoasa. Se pune coca intr-un vas, se acopera cu folie / punga / prosop si se lasa sa creasca pret de 15-20 de minute (eu am pus in masina de facut paine amestecul de bors cu ulei, am turnat faina peste si am dat drumul la programul de coca cu drojdie. Nu am lasat insa la tot programul de dospit, fiindca coca cu bors creste foarte repede, am lasat doar vreo 15 minute dupa ce s-a oprit masina din amestecat).
Am impartit coca obtinuta in 2 bucati, fiecare bucata am impartit-o in 5 parti egale.Am intins o foaie mai mult sau mai putin rotunda, pe care am taiat-o in 8 (ca pe pizza), am pus in capatul dinspre exterior compozitie, am rulat, pus in tava, bagat la cuptor la 180 de grade 20 de minute + 5 minute la 200 pt rumenire si...gata.Pofta buna.
Ies niste cornulete pufoase care rezista foarte bine multa vreme.Din cantitatile data mie mi-au iesit 2 tavi mari de cuptor.Optional puteti sa le dati prin zahar pudra, eu nu le-am dat, fiindca le-am facut pt David.
Avantajul ar fi ca se fac repede, coca nu este pretentioasa si sunt gustoase.Mama mea a facut cu branza sarata si au iesit la fel de bune.
anca_27 spune:
TURTA DULCE
600g faina
1 lingura si jumatate condimente de turta dulce, daca aveti/gasiti asa la plic, gata pregatite, daca nu, separat dupa cum urmeaza:
- 1 lingurita rasa scortisoara
- 1 lingurita rasa cuisoare
- 1 jumatate lingurita cardamon
- 1 lingurita rasa ghimbir
4 linguri miere topita
3 oua
200g zahar pudra
100g untura
2 lingurite bicarbonat stins cu cateva picaturi de zeama de lamaie
Se pun intr-un vas mai mare, se lucreaza aluatul pana nu se mai lipeste de vas.
Se pune aluatul in folie alimentara, peste noapte, la frigider.
Se intinde la grosime de 2-4mm. Se decupeaza cu formele.
Se coace in cuptorul preincalzit cca 10 min.