dileme comerciale - legislatie

dileme comerciale - legislatie | Autor: ariel_7000

Link direct la acest mesaj

Am rugamintea sa ma ajutati cu niste sfaturi, caci m-am impotmolit.
Ma ocup de comert. In general vand articole pentru copii si cadouri. Pana acum lucram cu colaborari in tara, insa de putin timp am inceut sa import eu din Uniunea Europeana.
Problema mea nr 1: vreau sa ma apuc sa import si sa vand cosmetice. Momentan am 2 variante: sa le iau "bulk" si sa le ambalez eu, varianta care ma atrage dpdv financiar sau sa le iau preambalate, insa ne etichetate, fara brand pe ele. e tot praful de care ziceam eu anterior, insa cantarit si pus in cutiute de catre firma furnizoare. ce trebuie sa fac eu dpdv legal? care sunt pasii? am citit legea comercializarii produselor cosmetice...si recunosc, m-am incurcat in ea rau de tot de am intrat in ditai ceata.

2. mai am varianta sa aduc cosmetice de la firme consacrate in afara. ce trebuie sa fac in acest caz?la fel ca la punctul 1 sau le aduc si le vand pur si simplu?

3. referitor la produsele pt copii. pot importa produse cu licenta disney. ce nu stiu eu acum. daca le iau de la furnizor, eu mai trebuie sa platesc vreo licenta pt a le vinde? am auzi 2 variante: una ca da, alta ca nu, atata timp cat nu sunt eu producator, adica iau produsul finit cu disney si nu-l imprim eu....care e varianta legala?

multumesc anticipat!

mami de alexutza (10.04.2003)si Teodor Mihai (10.04.2008)
" SAVE THE EARTH, IT'S THE ONLY PLANET WITH CHOCOLATE!"

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Mediajust spune:

Citat:
citat din mesajul lui ariel_7000

Am rugamintea sa ma ajutati cu niste sfaturi, caci m-am impotmolit.
Ma ocup de comert. In general vand articole pentru copii si cadouri. Pana acum lucram cu colaborari in tara, insa de putin timp am inceut sa import eu din Uniunea Europeana.
Problema mea nr 1: vreau sa ma apuc sa import si sa vand cosmetice. Momentan am 2 variante: sa le iau "bulk" si sa le ambalez eu, varianta care ma atrage dpdv financiar sau sa le iau preambalate, insa ne etichetate, fara brand pe ele. e tot praful de care ziceam eu anterior, insa cantarit si pus in cutiute de catre firma furnizoare. ce trebuie sa fac eu dpdv legal? care sunt pasii? am citit legea comercializarii produselor cosmetice...si recunosc, m-am incurcat in ea rau de tot de am intrat in ditai ceata.

2. mai am varianta sa aduc cosmetice de la firme consacrate in afara. ce trebuie sa fac in acest caz?la fel ca la punctul 1 sau le aduc si le vand pur si simplu?

3. referitor la produsele pt copii. pot importa produse cu licenta disney. ce nu stiu eu acum. daca le iau de la furnizor, eu mai trebuie sa platesc vreo licenta pt a le vinde? am auzi 2 variante: una ca da, alta ca nu, atata timp cat nu sunt eu producator, adica iau produsul finit cu disney si nu-l imprim eu....care e varianta legala?

multumesc anticipat!

Legislatia privind comercializarea produselor cosmetice este, cu adevarat, foarte stufoasa. Pe langa legea care te-a bagat in ceata (probabil 178/2000, eu alta nu stiu) exista o groaza de hotarari/ordine/instructiuni/metodologii emise de diverse ministere (in special al Sanatatii).
Pe scurt (si sigur incomplet, nu m-a preocupat niciodata aceasta zona) trebuie sa notifici Ministerul Sanatatii in legatura cu introducerea in tara si comercializarea respectivului produs. Este un intreg dosar (vezi art. 12-13 din legea invocata mai sus).
Dupa ce obtii avize si paraavize, urmeaza ambalarea si etichetarea, care iar trebuie sa indeplineasca niste conditii severe privind informarea asupra continutului si impactul asupra sanatatii consumatorilor (vezi art. 14 si 17 din aceeasi lege).
Uite aici http://www.ms.ro/abilitari-notificari.php gasesti continutul dosarului care trebuie intocmit, si cu siguranta ti se va raspunde si la intrebari.

Cat priveste Disney - aici este ceva mai simplu. Nu-ti trebuie licenta speciala, in schimb atunci cand faci importul trebuie sa ai de la producator (sau de unde cumperi) certificatul de conformitate, si eventual acceptul proprietarului de brand. Aici lucrurile difera de la nume la nume - unii fac contract de reprezentanta, altii de distribuire - asta lamuresti cu proprietarul de licenta. Din cate stiu eu, Disney lucreaza in franciza (dar nu stiu daca numai asa). De regula, brandurile mari au un singur reprezentant oficial in fiecare tara, care la randul lui isi face retea de distributie/vanzare sau contracteaza direct aceste servicii.

Pentru import din UE iti mai trebuie acel numar unic EORI (de la Directia regionala pentru accize si operatiuni vamale).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ariel_7000 spune:

Multumesc,

Mergi la inceput