Colecist septat

Colecist septat | Autor: Monica-Elena

Link direct la acest mesaj

Este normal ca la 4 ani jumate sa faci crize de fiere? In urma ecografiei mi s-a spus ca are colecistul septat(mai facusem inca doua cu ceva timp in urma si nu s-a vazut aceasta malformatie), cert este ca ajungem regulat la spital in criza de fiere adica cu voma galbena si normal suntem bagati pe perfuzie.Am citit ce inseamna colecist septat deci nu vreau o explicatie a acestui lucru.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns sanziana72 spune:

Nu cred ca e normal sa faca crize la aceasta varsta. Eu am mostenit o bila lenesa (diskinezie biliara), dar crize am inceput sa fac de abia pe la adolescenta. E drept ca mama a gatit totdeauna de regim deoarece a avut doua hepatite. La adolescenta am mancat eu ceva mai aiurea si de aceea am facut crize, dar apoi am invatat ce suport si ce nu si in ce cantitati, asa ca nu am mai facut decat foarte rar cate o criza.

Am gasit aici un link cu regimul ce trebuie urmat in caz de colecist septat:
http://www.despreboli.ro/despre-simptome-boli-bolnavi-si-diagnostice/2009/10/regim-alimentar-in-caz-de-fiere-septata-colecist-septat/

Cred ca ar trebui sa urmaresti la cel mic ce ii provoaca aceste crize.
Eu de exemplu nu am probleme cu cartofii prajiti, desi sunt prajeala, dar daca mananc alune le simt imediat. Iar tocaturi nu am putut manca niciodata.

Ce mai e bine de stiut, e ca o criza de colecistit nu e ca o indigestie, in sensul ca apoi tii regim cateva zile si iti revii. Daca ai ajuns la criza, inseamna ca bila ta e incarcata, iar ca sa se descarce, e nevoie de regim de cel putin o luna fara grasimi, prajeli... daca nu chiar mai multe luni de zile. De fapt, la o bila sensibila, regimul e un mod de viata si trebuie sa invete singur ce ii face rau. Eu de exemplu nu am putut manca oua vreo 5 ani de zile si acum mananc destul de rar. Colecistul meu nu le face fata.

Mai exista posibilitatea de a-i face drenaj de bila, adica inghite un tub de plastic/cauciuc care trebuie sa ajunga pana la colecist si sa il ajute sa elimine ce s-a adunat acolo. Dar nu e deloc o procedura placuta si daca zici ca vomeaza, probabil ca totusi il goleste, macar partial. Seamana cu o spalatura gastrica. La mine au incercat, dar din pacate nu a mers, nu au reusit sa ajunga pana la colecist.

Eu as elimina:
- oua (eventual amestecate in alte preparate, dar sa nu fie domimante)
- ciuperci
- tocaturi
- alune, nuci
- ceapa calita (de fapt orice lucru calit in ulei - mama calea in apa amestecata cu ulei pentru ca nu atinge aceeasi temperatura si nu se prejeste propriu-zis)
- ciocolata
...

Mai este foarte important sa se odihneasca destul.

Sper ca te-au ajutat putin aceste informatii. Multa sanatate.

"We can do no great things - only small things with great love." ("Nu putem face lucruri mari – doar lucruri mici cu multa dragoste.")Mother Teresa (1910 - 1997)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Monica-Elena spune:

Multumesc Sanziana, aceste lucruri sunt respectate cu sfintenie si din pacate tot exista aceste crize. eu am ce-i drept crize de fiere dar eu am 40 de ani si am pietre la fiere f mari.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AYSHA 2 spune:

colecistul septat = colecist cudat ? Eu nu stiu exact
al meu are colecist cudat. Ca manifestari vomita si ii este greata mai usor dar nu e ceva grav.Nu e voma galbena si nu trebie sa ajungem la spital. Iar daca respectam regimul, nici vorba de asa ceva. Ni s-a spus ca sunt multe persoane cu aceasta malformatie

Practci, nelamurirea ta este daca manifestarile = criza de fiere sunt cauzate de colecistul septat. Eu ma intreb daca manifestarile descrise partial de tine sunt crize de fiere ?

sper ca nu te-am bagat in ceata dar nu am inteles exact ce manifestari are copilasul

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crisia76 spune:

Eu vreau sa te intreb, Monica-Elena, unde i-ai facut fetitei ecografie. Ma intereseaza si pe mine intrucat fetita mea se plange de dureri de burta si nu ii dam de cap. I-am facut cateva examene parazitologice dar nu i-a iesit nimic. Am fost indrumata spre alte investigatii, ecografie dar nu stiu unde sa merg.
Mutumesc, Cristina

Mergi la inceput

crisia76 am baietel nu fetita si ecografia a fost facuta la medlife dr Stamate Mircea, iar Mihnea nu acuza dureri de burta.

Aysha 2 simtomele sunt: voma fara resturi de mancare direct voma galbena intai si apoi galben verzuie deci....... fara alte dureri sau altceva. Toate analizele sunt bune in rest.
Nu stiu ce inseamna colecist cudat dar septat inseamna ca exista un perete in interior care imparte colecistul in doua.Si atunci cand vomita din ora in ora chiar mai des deci in cateva ore vomita de vreo 10 - 15 ori la 4 ani iti spun eu ca se desitrateaza f repede copii la varsta asta si voma nu se poate opri cu nimic decat cu antivomitiv pe vena.

Mergi la inceput

imi dau cu parerea ca o neavizata dar ca o posesoare de deschinezie biliara de totata frumuseatea
in concret, daca nu respect regimul, am dureri de cap f mari, dureri in zona colecistului, stare de moleseala si ameteli
niciodata voma
faptul ca voma este fara resturi de mancare ci doar galbena nu cred ca seamana a criza de fiere. Eu in locul tau m-as documenta cu privire la manifestarile colecistului septat.

PS dr Stamate este recunoscut ca fiind unul dintre cei mai buni ecografisti pt copii si ca medic este fbun

Mergi la inceput

Intamplator mai facusem o ecografie in urma cu 6 luni la dr Stamate si a iesit totul in regula. Atunci de ce nu s-o fi vazut malformatia????Si in urma cu un an la alt dr la medsana unde la fel totul a fost ok.
Eu ca posesoare de piatra la colecist de 3mm am aceleasi senzatii ca fimiu, niciodata durere si o am de ceva vreme
Si pe cuvant ca m-am documentat, ba chiar am si parerile mai multor dr si astea sunt manifestari de criza de colecist la copii.
Aysha 2 dar ai idee cu ce ar semana crizele astea?????

Mergi la inceput

asta e marea problema, Monica, nu stiu, daca as fi stiut ti-as fi spus din prima !

dar un medic de la fundeni unde au sectie de gastroenterologie si hepatologie pt copii ai consultat ?
iti inteleg perfect revolta mai ales ca ai consultat mai multi dr !

Mergi la inceput