Membru in C.A... terta parte?

Membru in C.A... terta parte? | Autor: april

Link direct la acest mesaj

Sunt membru in CA a unei institutii publice. Urmare a sesizarii unor nereguli in derularea unui contract de asociere in participatiune a institutiei cu o firma privata, am solicitat (in calitate de membru al C.A.) directorului o copie a contractului in cauza astfel incat sa am posibilitatea unei analize a modului in care sunt respectate clauzele contractuale. Raspunsul acestuia a fost ca eu am dreptul doar sa citesc contractul in biroul dumnealui deoarece contractul are caracter confidential iar clauzele nu pot fi aduse la cunostiinta tertilor.

Personal conside ca acest mod de abordare reprezinta un acces ingradit la informatiile publice. Nu am studii juridice asa incat va intreb daca un membru al CA al unei institutii publice nu are posibilitatea sa primeasca o copie a unui contract asupra caruia planeaza numeroase suspiciuni si este considerat de director o terta parte ce se poate face?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Mediajust spune:

Citat:
citat din mesajul lui april

Sunt membru in CA a unei institutii publice. Urmare a sesizarii unor nereguli in derularea unui contract de asociere in participatiune a institutiei cu o firma privata, am solicitat (in calitate de membru al C.A.) directorului o copie a contractului in cauza astfel incat sa am posibilitatea unei analize a modului in care sunt respectate clauzele contractuale. Raspunsul acestuia a fost ca eu am dreptul doar sa citesc contractul in biroul dumnealui deoarece contractul are caracter confidential iar clauzele nu pot fi aduse la cunostiinta tertilor.

Personal conside ca acest mod de abordare reprezinta un acces ingradit la informatiile publice. Nu am studii juridice asa incat va intreb daca un membru al CA al unei institutii publice nu are posibilitatea sa primeasca o copie a unui contract asupra caruia planeaza numeroase suspiciuni si este considerat de director o terta parte ce se poate face?

Un membru al CA nu poate exercita in nume propriu control asupra actelor de executie ale directorului. In schimb, poti cere ca la urmatoarea sedinta de consiliu sa fie inscrisa in ordinea de zi prezentarea un raport privind respectivul contract.
Chiar daca ai constata tu nereguli, oricum nu poti face nimic. Respectarea legalitatii incheierii si derularii acelui contract este de competenta curtii de conturi/parchetului/altor institutii cu drept de control. Daca se constatata nereguli, directorul suporta consecintele ce decurg din proasta/frauduloasa gestionare, iar CA ia act si procedeaza in limitele stabilite de statut/regulament de functionare/lege de functionare a institutiei (poate merge pana la eliberare din functie, daca se constata ca a prejudiciat interesele institutiei).
Cat priveste confidentialitatea unui contract de institutie publica - in mod firesc el este public, cel putin sub aspectul implicatiilor financiare/patrimoniale. Exista insa situatii in care un asemenea contract nu poate fi adus la cunostinta publica, daca anumite prevederi sunt de natura sa aduca prejudicii partii contractante (dezvaluie strategii, tehnologii etc).

Deci, in primul rand trebuie sa vezi cu atentie CE prerogative are CA al acelei institutii, precum si prevederile din textul legal pe baza caruia functioneaza. Exista institutii, de exemplu, unde prin statut/regulament se prevede ca asocierile in participatiune se aproba de catre CA, sau chiar de AGA - si abia apoi se asuma de institutie prin director. Intinderea atributiilor directorului si CA se stabilesc pentru fiecare institutie in parte, prin proprii reglementari.

Daca vrei, da-mi pe PM amanunte, sa vedem macar cadrul general, daca pe cel concret nu-l stii. Institutia este infiintata prin lege sau prin hotarare de consiliu local/judetean?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns april spune:

multumesc frumos

Mergi la inceput