pls help
Buna ziua!
Apelez la ajutorul vostru pentru ca am intrebat 3 maedici pediatrii si mi-au dat raspunsuri contradictorii. Sper ca experienta voastra sa ma ajute si pe mine si va multumesc in avans.
Pe scurt: sunt mamica unui baietel de 8 saptamani pe care ni l-am dorit enorm. S-a nascut la termen, prin cezariana si nu au fost probleme.
In greutate a luat bine, cam 1kg pe luna. Mananca cam la 2 ore jumate-3. E alimentat exclusiv la san. Acum vin intrebarile:
1. Treaba mare este mereu diareica, apoasa, exploziva...doctorii spun ca e normal...e normal?
2. Pana acum vreo 2 saptamani culoarea era de la galben la maro deschis. L-am trecut pe sirop espumisan...de atunci culoarea la kk e in nuante de verde...tot apos, cu seminte....
nu am mancat varza, salata, mazare....de la ce ar putea fi?
Pediatri au spus ca poate fi de la ce am mancat, sau de la bila lui sau are o enterocolita...sunt putin speriata...voi v-ati confruntat cu problema asta?
Multumiri inca o data.
Raspunsuri
anya spune:
Desi am doi copii nu m-am agitat pe tema scaunelor lor. Dar daca tu simti ca ceva e in neregula, poate chiar este. Pot sa te ajut cu adresa unui laborator bun, unde sa faci analiza scaunului bb-lui tau. O colega a mea dupa multi medici intrebati, a reusit sa dea de unul care a trimis-o pur si simplu la analiza si a reiesit intoleranta (la mai multe chestii).
gabitzam spune:
La punctul 1 eu zic ca e normal, cel putin la mine la amandoi baietii a fost asa multa vreme. Ai mei tot cezariana, alaptati exclusiv.
La nr. 2, "semintele" alea sunt urme de la laptele nedigerat. De culoare nu stiu ce sa-ti zic. Se mai intampla si la noi cate o "verzitura" din asta, dar nu in mod constant.
Alaturi de SEBI
coraly spune:
Semintele sunt defapt niste bucatele care se formeaza in mod normal in scaunele copiilor alaptati. Culoarea verde ar putea fi o problema, dar conteaza si mirosul sau prezenta mucusului. Mirosul ar trebui sa fie destul de fad. Din moment ce creste atat de bine nu ar trebui sa-ti faci probleme. Scaunele normale ale copiilor alaptati variaza intre galben auriu si verzui, iar la consistenta la fel se poate intmapla sa fie diferita, posibil si datorita cantitatii de foremilk si hindmilk ingerate.
Totusi, pentru linistea ta, e foarte simplu: du-i o proba de scaun pentru examen parazitologic/digestie, coprocultura si coprocitograma.
Coraly, Sergiu (3 ian 2005) si Dominic (11 mai 2009)
www.flickr.com/photos/13756075@N03" target="_blank">poze
Alaptatul - Help Line
musetto spune:
1) Este normal la bebelusii alaptati exclusiv; kk e in general destul de apos, cu seminte, iar culoarea merge de la galben auriu pana spre mustar; cat despre "explozii", am avut nu stiu cate episoade dintr-astea cu fiica-mea, iesea kk din scutec si ii pata bluzita la spate sus :) Asta desi era scutec de calitate si era f. bine pus. Si eu m-am speriat la inceput, dar pediatrul mi-a zis ca e normal si asa a si fost.
2) Nu stiu despre ce sirop este vorba, deci nu stiu daca ar putea fi asta cauza pt culoarea verde. Dar pot sa iti spun ca la bebelusii alaptati exclusiv se poate intampla cu o probabilitate destul de mare sa aiba la un moment dat kk de culoare verde si ceva mai apos decat de obicei. Asta se intampla cand inghit mai mult lapte subtire (cel care vine primul), decat gras. Din nou ma dau de exemplu, am trecut si eu cu fiica-mea prin asta cel putin o data. Solutia este ca la o masa sa ii oferi copilului un singur san, astfel incat sa ajunga sa suga si laptele gras (sa nu il treci prea repede de la un san la altul, mai pe scurt). Daca vezi ca nici asa nu se rezolva, atunci cel mai bine ar fi sa consulti un doctor, pt ca ar putea fi ceva mai serios.
Dar mi se pare atat de ciudat ca doctorii nu au stiut sa iti spuna asta, aici e primul lucru la care se gandesc, pt ca se intampla des, nu e nimic grav si se rezolva destul de repede. Sper sa fie si la tine aceeasi cauza si sa nu existe alte probleme de sanatate.
musetto spune:
Daca stii engleza, s-ar putea sa iti fie de folos linkul de mai jos, de la La Leche League:
http://www.llli.org/FAQ/oversupply.html
Printre multe altele, apare acolo si ce ti-am scris mai sus, adica faptul ca imbalanta intre laptele subtire si cel gras (the foremilk-hindmilk imbalance) poate duce la kk verde, apos si exploziv (green, watery or foamy, explosive stools). Sa speram ca despre asta e vorba si la baietelul tau.
bibovski spune:
Multumesc mult museto. Este exact informatia de care aveam nevoie...se potrivesc exact simptomele cu ce e descris pe acel site. Intr-adevar e incredibil ca 3 pediatri nu au fost in stare/ nu au vrut sa identifice problema....ce sa mai spun ...o sa urmez sfaturile si sper sa se rezolve problemna. In rest sanatate la toata lumea si multumiri pentru raspunsuri si timpul acordat.
Tala spune:
Bibovski, explozii am avut si noi (inclusiv cu tinta pe perdea sau mai departe...). De culoare, ce spune musetto eu am tradus la momentul respectiv in 'foame'. A fost la un moment dat putin bolnavior si nu manca suficient si astfel au aparut scaunele verzi. Cat despre miros, la puiul meu kk mirosea ca laptele putin afumat, deci nu pot sa spun ca era deranjant.
Sa-ti creasca mare baietelul si e f bine ca nu te lasi convinsa usor, intreaba chiar cu riscul de a exaspera pt ca trebuie sa dormi si tu (linistita) si doar un copil ai, nu?
Bucurie!