Topic ingrijirea copilului - CIC(6)
Raspunsuri - Pagina 2
marius spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui magghyc Salutare tuturor, Am o rugaminte. Prietena mea este suplinitor la o scoala de stat si este insarcinata in 10 saptamani. Pana in octombrie a fost angajata la o firma particulara, apoi s-a transferat la scoala, ca invatatoare. Deci nu are intrerupere , dar a aflat totusi ca fiind suplinitoare, are contract de munca temporar si ca NU VA beneficia de nimic , exceptand alocatia copilului. Mie mi se pare ciudat si nedrept - insa daca stie cineva ceva despre statututl suplinitoarelor, as fi recunoscatoare. Nici sotul ei nu se incadreaza ca sa poata intra in paternitate, singura sansa este sa mai poata rezolva ea ceva...Precizez ca data probabila a nasterii copilului va fi in mai 2010, deci inainte de terminarea anului scolar. Magda Mama lui Nic cel Mic "Omnia mea mecum porto" Nic cel Mic |
Nu are nici o legatura cu tipul de contract. Singura conditie legala pt a beneficia de CIC este sa aiba 12 luni anterior datei nasterii venituri profesionale impozabile (contract de munca, PFA) sau asimilate acestora (concediu medical, somaj, CIC) dar sa fie legate 12 luni (intra si prenatalul in calcul). Oricum nu de la scoala va lua CIC dosarul pt CIC se depune in alta parte nu mai are nici o legatura nici cu scoala nici cu vreun alt loc de munca.Ba mai mult va avea dreptul si la banii pt nastere si la prenatal si la psotnatal si la CIC si la alocatie. Pt CIC conditia sa fie indeplinita si e OK.
Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa
magghyc spune:
Marius,
Multumesc frumos. Ei ar fi vrut sa intre sotul in concediu, insa el a lucrat asa
- pana la final de iunie , la o univeristate din in Germania, cu contract de munca ( e cercetator )
- din iulie apare angajat al Universitatii Bucuresti, insa si-a luat 2 luni concediu fara plata - pana la 1 septembrie, pentru ca se remuta in tara dupa o absenta de 10 ani si evident trebuia sa isi amenajeze locuinta etc.
In fine, nu cred ca el are dreptul, fiind acest concediu fara plata la mijloc. Dar macar mi-ai dat vesti f bune pt prietena mea.
Magda
Mama lui Nic cel Mic
"Omnia mea mecum porto"
Nic cel Mic
Shobo spune:
Buna tuturor,
Am si eu o nelamurire, va rog frumos:
dupa nasterea copilului, m-am intors la job fara sa intru in CIC.
acum cand copilul nu are inca 2 ani am cerut intreruperea contr individual de munca si vreau sa intru in perioada CIC care mi-a mai ramas.
1. care e baza de calcul a indemnizatiei in cazul meu (a trecut 1 an dupa intoarcerea la munca si venitul a fost altul in ac an fata de cel de dinaintea nasterii copilului)?
2. imi trebuie alte acte decat cele normale pt depunere dosar CIC?
Multumesc mult
Mediajust spune:
| citat din mesajul lui Shobo Buna tuturor, Am si eu o nelamurire, va rog frumos: dupa nasterea copilului, m-am intors la job fara sa intru in CIC. acum cand copilul nu are inca 2 ani am cerut intreruperea contr individual de munca si vreau sa intru in perioada CIC care mi-a mai ramas. 1. care e baza de calcul a indemnizatiei in cazul meu (a trecut 1 an dupa intoarcerea la munca si venitul a fost altul in ac an fata de cel de dinaintea nasterii copilului)? 2. imi trebuie alte acte decat cele normale pt depunere dosar CIC? Multumesc mult "Te iubesc nu doar pt. ceea ce esti, ci si pt. ceea ce sint atunci cind sint cu tine!" |
1. Aceeasi baza de calcul: venitul pe 12 luni inaintea nasterii.
2. Nu, acelasi dosar.
Shobo spune:
multumesc frumos, Mediajust!
inca ceva, te rog frumos (am un caz putin mai special):
1. daca eu intrerup contractul individual de munca unde lucrez (nu mai vreau sa fiu anjagat aici incepand cu 2 dec), imi mai trebuie aprobarea angajatorului acesta pt intrare in CIC? sau vreo adeverinta ca nu mai lucrez pt ei din acea data?
2. mentionez ca in anul de dinaintea nasterii copilului am avut alt angajator si tb sa merg la ei pt completarea anexei de venit. sunt acei oameni datori sa-mi faca aceasta completare in acte dc nu mai lucrez pt ei?...
multumesc tare mult,
Mediajust spune:
| citat din mesajul lui Shobo multumesc frumos, Mediajust! inca ceva, te rog frumos (am un caz putin mai special): 1. daca eu intrerup contractul individual de munca unde lucrez (nu mai vreau sa fiu anjagat aici incepand cu 2 dec), imi mai trebuie aprobarea angajatorului acesta pt intrare in CIC? sau vreo adeverinta ca nu mai lucrez pt ei din acea data? 2. mentionez ca in anul de dinaintea nasterii copilului am avut alt angajator si tb sa merg la ei pt completarea anexei de venit. sunt acei oameni datori sa-mi faca aceasta completare in acte dc nu mai lucrez pt ei?... multumesc tare mult, "Te iubesc nu doar pt. ceea ce esti, ci si pt. ceea ce sint atunci cind sint cu tine!" |
1. Nemaiavand contract, nu ai CIC - deci nu ai nevoie nici de aprobare. Nu iti trebuie adeverinta, ci decizia de incetare a contractului de munca.
2. Da, este obligat de art. 34 Codul Muncii. Daca nu vrea, il reclami la ITM care va constata ca-i contraventie si-l va amenda.
Viviannie spune:
multumesc frumos pt raspuns Mediajust.
deci sa inteleg k pt a ramane la aceeasi indemnizatie ca-n cic1 cel mai indicat ar fi sa-l nasc pe bb2 cu aprox 50 zile inainte de a face bb1 cei 2 anisori.
o alta alternativa ar fi sa ies din cic1 direct in concediu prenatal si atunci n-ar scadea chiar asa indemnizatia cic2 fata de cic1.
cel mai nasol ar fi sa imi expire cic1 si sa fiu in somaj si si gravida in faza incipienta, caci atunci indemnizatia cic2 ar avea sanse mari sa se apropie de minimul de 600 ron
corect?
cu stima,
Mediajust spune:
| citat din mesajul lui Viviannie multumesc frumos pt raspuns Mediajust. deci sa inteleg k pt a ramane la aceeasi indemnizatie ca-n cic1 cel mai indicat ar fi sa-l nasc pe bb2 cu aprox 50 zile inainte de a face bb1 cei 2 anisori. o alta alternativa ar fi sa ies din cic1 direct in concediu prenatal si atunci n-ar scadea chiar asa indemnizatia cic2 fata de cic1. cel mai nasol ar fi sa imi expire cic1 si sa fiu in somaj si si gravida in faza incipienta, caci atunci indemnizatia cic2 ar avea sanse mari sa se apropie de minimul de 600 ron corect? cu stima, Aceeasi, Viviannie TSR |
Corect, cu amendamentul ca in somaj nu poti pleca decat daca te dau afara, nu daca pleci singura (inteleg ca tu vrei sa incetezi contractul, deci vorbim de demisie, in urma careia nu devii somer).
taticutzul spune:
Ce acte trebuie (exact, daca stie cineva )sa depun la somaj pentru a trece sotia din somaj(acesta se termina pe 10.12.2009 )in concediu prenatal pana pe 4-6 02.2010 cand e DPN?
MULTUMESC pentru raspunsurile viitoare
Un tatic
Mediajust spune:
| citat din mesajul lui taticutzul Ce acte trebuie (exact, daca stie cineva )sa depun la somaj pentru a trece sotia din somaj(acesta se termina pe 10.12.2009 )in concediu prenatal pana pe 4-6 02.2010 cand e DPN? MULTUMESC pentru raspunsurile viitoare Un tatic |
(Cred ca ne testezi vigilenta).
In mod evident, certificatul de concediu medical. Te sfatuiesc ca data de incepere a concediului prenatal sa fie anterioara datei de incetare a somajului (astfel vei primi plata ritmic - in caz contrar va trebui sa depui dosarul la Casa de Asigurari, unde pana intri in plata mai dureaza ceva). Automat, pe perioada concediului de maternitate se suspenda somajul, si primesti indemnizatia de boala.